2011-04-12 320 views
真材實料.... 蛇羹絕對真材實料, 成吋闊, 5cm長, 食得到,見得到既蛇肉, 堅係好好味..卜卜脆一大桶就咁放係檯任加, 絕不小家 !!! 胡椒豬肚湯, 夠辣, 胡椒味好香.... 一問之下, 原來係老板自家磨成, 好有heart既一間小店,

2011-01-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蛇羹
  • 胡椒豬肚湯
2011-04-10 189 views
我幾鐘意食呢間d蛇汁糯米飯,因為粒粒分明又唔癡牙而且食完唔會好似一般既咁濟^^前幾日放狗時經過便買了個細蛇餐回家吃,細蛇餐有1碗細蛇羮+1碗細糯米飯以前細蛇餐先係$40,而家加左價要$44..如要臘腸或潤腸的話,每條另加$6哇....貴到離譜係幾好味,不過價錢咁貴份量又唔多..我係女仔都唔夠飽...好抵食囉間唔中食一兩次好啦...
我幾鐘意食呢間d蛇汁糯米飯,因為粒粒分明又唔癡牙

而且食完唔會好似一般既咁濟^^

哇....貴到離譜

間唔中食一兩次好啦...

2011-04-02
TakeAway
2011-03-24 165 views
Uncle 過左外國,最近十幾年無返香港。今次返來甚麼菜都嘗過了,故當晚在我家吃住家菜。突然Uncle講起話好耐無食蛇羹,但因好快要離港,所以怕無機會食。我即時想起屋企附近有間“蛇王海”,便馬上開車去買(仲自帶左一個大膠盒去載,環保!)。去度門口,叫老婆在車等,我就走入去。間舖好細,但都好多人,有大部份食糯米飯及蛇羮。見到有個中年男人個碗,好多好多類似蛇肉的東西,心想:係咪咁多蛇肉架?個女人問我要多少(細碗28元,大碗50元),因我自帶大膠盒,我話唔知可以裝多少,“總之裝滿8成啦!”我咁講。見佢在一個大金屬桶內撈,又同佢講“橯底D,多D肉!”。佢又真係聽我講,不停在個底撈起。我又問佢有係咩蛇肉在裏面,佢話“咩都有D啦,好似飯鏟頭咁囉!”。吓!咁即係有D咩蛇呢?答左等如無答。。。最後買左四碗大,總共200元!!返到屋企,阿Uncle滿心期待!八個人每人都分到一碗多,吃時大家不停驚嘆“嘩,好多蛇肉喎!好似好抵喎!”。(D老人家話個D真係蛇肉,當中當然有夾雜少許其它肉絲)說實話,蛇肉真的多,但因大家都好少食蛇,無人知好食既蛇羮應該係點。但綜合各人意見是:1)蛇肉好多,啖啖肉,足料。有部份人話

1)蛇肉好多,啖啖肉,足料。有部份人話D肉較“鞋”,又話唔知係咪急凍蛇肉(不過我地真的不懂分,新鮮蛇是否應該是這樣的),但不過不失。
2)我個人覺得“聞”起來有點羶味,但食落口OK。

總括來說,普通人25元一碗應該夠食,保證啖啖蛇肉。但好唔好食,我未有資格說(因真的不知蛇羮應該是甚麼味道)。不過價錢算公道。

最後,個人觀點,呢間舖已開左14年(我問個女人的),因該店位置只能做街坊生意,我心想如是賣假野,早就無街坊幫襯,所以應該信得過。
2011-03-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Other)
  • 蛇羮
2011-03-01 168 views
見近近地有間蛇就食下啦,門面就.....好似都幾up dup下....好殘舊咁既feel勁淡小蛇肉!飯勁硬兼冇味硬到吞得好辛苦唔係講笑!已經食過2~3次呢間都係咁既水準..見佢咁近我家所以俾左幾次機會佢但結果都1樣...我冇言了!
勁淡小蛇肉!
飯勁硬兼冇味
硬到吞得好辛苦唔係講笑!

2010-12-16
嗰日急降幾度, 寒風刺骨, 就即刻想到屋企附近既蛇王海, 其實呢間蛇王海係馬鞍山多年, 質素一向好好,我同阿媽去到見好多人企門口都等左幾個字先有得, 兩個人叫左兩個 細蛇羹餐, 蛇羹.足料, 蛇肉粗粗的, D 燸米飯真的一流,潤腸 依家要加5蚊, 都抵, D潤腸表面脆脆地, 一咬一 "DEAD" 簡直一個字~~" 正", , 我見到隔離哥哥點左個蛇腩炒飯, 真的好香, 下次尼要試下先!我們食完仲好像覺得"欠"左 D 野, 中國人食飽飯緊要飲埋湯呢, 我就點左豬肚湯, 我阿媽話最近熱氣就叫左龜靈湯, 豬肚湯幾spicy, 老闆話啱濕涷天氣, 驅濕, 我們飲完湯就好正好SATISFY 咁走!(PS, 最衰我冇bring 電話, 冇到影相, 不過各位有心人可以去試下, 肯定你send thank you mail 給我, 咁好介紹!)
!

• 燸米飯
  • 龜靈湯
  • 豬肚湯
2009-12-03 76 views
馬鞍山食肆真係寥寥可數, 唔係酒樓就係快餐店, 無意中發現有一間蛇鋪, 可真喜出望外......我哋點咗大蛇套餐 $60 + 細蛇套餐 $40, 各跟一碗糯米飯, 另加膶腸一條加 $5<食物質素>1) 主角蛇羮 - 真的很多料, 但蛇肉實在少咗d, 反而配料最多, 但可接受, 味道 ok2) 糯米飯 - 較咸, 但也很多料, 蝦米尤其出色3) 膶腸 - 也不差, $5 實在物有所值備註 : 一個細蛇餐已很足夠女仔食, 甚至會過飽, 而大蛇餐真的有很大胃口男仔先好叫2人共消費 $105

<食物質素>
2) 糯米飯 - 較咸, 但也很多料, 蝦米尤其出色
3) 膶腸 - 也不差, $5 實在物有所值

2人共消費 $105

2009-11-28
冬去春來後天氣不定,時寒時暖的,這幾天更無故「刮起」陣陣怪風來。回想起來好像差不多接近年多兩年沒吃過蛇羹了,他說想襯這個「有點冷」的晚上找個藉口吃吃!!要不然又要等下一個冬天才會吃的了…於是我們走到(應該是)沙田區唯一的蛇店、位於馬鞍山的《蛇王海》…店子面積不大,內裡只有一張長形大桌子及一長形「面壁」桌子,要跟「三唔識七」的人「搭檯」是必然的事。我們「眼闊」地點了大小蛇羹餐各一客,分別$65及$45,各包括蛇羹一碗(大餐的是特大湯碗size,小餐則是普通飯碗size)及臘味糯米飯一客。雖然看得出蛇羹內應該混入了點雞肉,可是蛇肉的份量亦算多,還充滿了冬菇絲,而且絕不糊口,感覺挺足料呢!哈哈,吃蛇羹時最愛配上超多「脆卜卜」及檸檬草!至於臘味糯米飯嘛,可選配膶腸或臘腸,我倆均選了味濃的前者。大大碟的糯米飯內混入了少許蔥花及蝦米,很香口,只是略嫌有點過鹹吧!整體上食物份量多,味道亦不賴,感覺挺抵吃的,「肚窄」的我們甚至覺得有點過飽呢!我覺得下次可以只點大蛇羹餐,再多配一客豬肚湯分享來吃,那就剛剛好了…尚有更多飲食日誌於blog內: http://www.pangsy.com/read.php?

尚有更多飲食日誌於blog內: http://www.pangsy.com/read.php?247
蛇羹
臘味糯米飯
2007-11-29 67 views
年多前來過; 最近又食第二次(友人山長水遠送來外賣, 真幸福^^).蛇羹不過不失; 特別之處係佢每碗都有一大舊花膠的, 多左點點的貴氣...個豬肚湯好得, 真係蛇可以唔食, 呢個濃濃奶白的胡椒豬肚湯唔飲唔得呀*_*

2007-02-16 75 views
環顧沙田,好像不見得有專門的蛇店,市中心、大圍、沙角等;但反而馬鞍山就有間專賣蛇舖,冬天主打蛇羹蛇湯臘味糯米飯,而夏天就主打糯米飯車仔麵等,現在濃冬,入夜後門外泊滿駕車來的沙田區居民過來,令到舖位細細的蛇店更加擠擁。進住馬鞍山多年都沒有光顧過,就襯是晚夜歸及天寒地凍,就來試一碗蛇羹。沒有點選蛇羹與糯米飯的套餐,只要了小碗的份量,而大碗的份量真的挎張,跟小湯碗一樣,兩口了一起品嘗都可以。蛇羹亦是蛇肉滿佈的那種,但當中仍混有一些雞肉,而湯底不是濃濃的那種,應是沒有下太多豆粉之故,但吃後數小時的喉嚨乾涸,真的有點懷疑是味精之故。地方窄窄及不太乾淨,像住家蛇店多於專賣舖,價錢廿五圓一碗中規中矩,但以沙田區罕有的蛇店,都是另一個選擇!