2019-09-02 153 views
新黎阿嬸想點我坐孤獨單丁臉壁位,我梗係拒絕啦!問我好唔好,我答唔好!阿嬸一臉愕然,唔想當然要講唔好啦。平靚正快狠準,街坊價只售廿幾三十蚊救黎民百姓於水深火熱之中 ﹗我都知近來生意非常差,姐姐突然落力推消食物。前面條口罩友選擇困難症左諗右諗,搞到四眼姐勁無奈等完再等又再等。老闆本來淥緊麵都睇唔過眼,暫停煮麵衝過來幫我夾餸出貨先。我比埋錢走人,條口罩友仲係度諗緊,後面十幾位排隊中既食客即時發放怨氣,看得見的負能量呀﹗豬腸牛肚雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,抵食快靚正 $32 蚊體驗餐。豬腸大量可以成堆成堆塞入口,勁爽彈勁濃味,甘香肥美滑嘟嘟。牛肚依舊軟綿綿,帶少少陰沉醬油味,說不上是滷水汁,感覺不到清香味道。雞中翼豉油味只留在外沒有滲入內部,滑滑彈彈不乾霉,雖然有點偏淡,幸好皮香肉嫩有肉汁。豆卜炸雲吞雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,豆卜有點油益有點水味,硬硬的烚得不夠耐不夠徹低,榨乾水再用高湯浸才美味。炸雲吞淨係食到塊皮,完全食唔到有肉?好香口炸腐皮味道,浸湯半濕半脆。辣汁深啡色味道非常濃厚,咸辣佳強,大熱天時混入大量辣汁,使得我額頭冒汗,背脊濕濕滴滴咯。多謝戴姐慷慨解囊,請食車仔麵!雲吞韮菜

雲吞韮菜餃雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,雲吞散筲筲,蝦仔細細咸咸的,肉碎真係十分碎。韮菜餃微溫不熱,外暖內凍,而且烚到散散地變晒形在爆破邊緣,味道免強還可以,不過何解完全無肉既?

豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,平到笑 $22 蚊勁抵!我話要多辣,點知阿姐竟然孤寒到比一篤仔,平時唔會這樣對我的,梗係厭我食得少又要求多多,算數﹗我自己埋位加兩大羹辣汁,多辣再加加辣。

紅腸雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,紅腸薄切,沒有入何肥美多汁感覺,食火腿一樣,只是多一點肉甜肉香。食雞翼要㖮噒骨真係要花多一點時間,未能數分鐘整碗消滅,最快都要 6 分鐘才能完成添。麵底份量真的比出前一丁多架,食碗丁麵只需 3 分鐘倒落肚!

豬紅牛肚幼麵少湯多辣走蔥加腩汁,河粉通常都最早沽清,無鵚鴦唯有食淨麵。爽爽嚥韌麵味清香,掛著濃郁辣辣大啖啜,香辣醇美依舊。夾著豬紅或是夾著牛肚一齊食,更添姿彩。豬紅極度滾燙,太美味停不了塞入嘴仔,甩皮喇﹗外脆內嫩彈彈滑淜,醃味濃郁好好食啊﹗

韮菜豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,韮菜真的誇張的多,將整碗麵完全覆蓋,太多韮菜有點反胃,碗底全部都係韮菜。主要因為無味只有原味沒有菜甜味,味道寡而單調。

酸齋豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,嬸嬸您烚到河粉散晒喇,半溶腍劈劈碎濕濕,老闆無教您煮鴛鴦時粉麵要分開烚的嗎?低於室溫涼涼的,濕濕的甜酸麵筋十分醒胃,辣汁粉麵夾著甜酸齋齊齊趙,怪味有趣。天氣真係十分酷熱,熱湯加辣汁食到汗水滴滴啊﹗

豬皮蘿蔔豬紅鴛鴦多辣走蔥加腩汁,我都話要少湯咯,唔洗錢咩!太多湯水汪汪,就算多辣都溝淡晒啦﹗咖哩豬皮十分之多,味濃爽爽無油益,全部無骨可以任意用麵捲住掃落肚。蘿蔔勁爽甜勁多水,不過去皮不夠乾淨。粉麵均煮烹調出色,軟滑嚥韌適中,帶湯力強啜得暢快。瞓得兩個幾鐘非常渴睡,極速 5 分鐘消滅,立即回公司休眠昏睡叉叉電。

豬紅蘿蔔牛腩鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,物價騰貴只得兩舊牛腩,終於不是牛腩碎,係完整兩舊鬆化牛腩,腍但有渣。碎濕濕,下欄邊皮位,乾爭爭味道咸濁,不喜歡。牛筋極多,黏膠滑味濃不錯,太飽食剩一塊巨形牛筋添,抱歉。

豬皮豬腸鳳爪雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,單翼單爪,姐姐話雞翼不夠用鳳爪代替,無所謂。乾霉瘦雞翼不肥美,賣剩蔗的質素。炸爪平凡一般,室溫偏凍,醬汁都已凝固了。微暖不熱的湯汁,那會食得開心?嚥韌幼麵,實淨河粉,添點姐姐推介的辣菜甫,只有咸味,試一次便夠。

豬皮牛腩牛肚幼麵少湯多辣走蔥加腩汁,牛腩不碎,造型多變,變成乾鞋牛腩片﹗嚥韌乾爽極有咬口的幼麵,再次遇上微暖溫度的湯汁。何解要微溫的湯煮麵呢?剛剛加水所以未滾得起嗎?靜蠅蠅無煙無鑊氣,食慾大減唔開心,泡個杯麵都熱過您,唔熱邊會好食﹗

通菜豬紅豬腸鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,師傅烚既次序那麼特別既?先做麵底,再烚河粉,最後菜鋪面,可能粉麵撈埋一齊兜的話,河粉會散晒,亦可能通菜比粉麵還要煮耐一點。旱通味道還可以,有菜甜味,爽爽實淨,不乾硬亦無渣。幼麵極具咬口堅廷我鍾意,捲著彈滑河粉塞入口,兩種味道與質感碰撞得精采萬鈖。
牛腩韮菜餃雞中翼鴛鴦
豬皮牛腩牛肚幼麵
通菜豬紅豬腸鴛鴦
通菜豬紅豬腸鴛鴦
2018-08-23
$35 (Lunch)
2019-07-26 46 views
宿醉未清,食碗熱麵暖暖身驅驅寒。每次都搭正放飯就黎落狗屎,衰到無影!唯有衝過對面倒碗麵落肚,只需廿幾蚊抵食!極多美女幫襯既?美女如雲,貨如輪轉,看得我心如鹿撞非常雀躍,好難專心用餐喎。 頻頻都係發記,發哥又係您呀?食到好厭悶。體內無電有點攰,食個多辣補足下養份。最愛走在最前,食客還未到,可以極速還極速食,花費 5 分鐘吞完閃!難得無客大把位唔洗等,破戒就破戒啦!路過只得四個食客排隊,立即搶入最緊要快!刷新紀錄,由排隊落單到食完 8 分鐘完成!光速移動 ﹗走在最前,快人一步!酒在醉前,行先一步?理想達到。最理想極速傳說,13:02 order、13:05 ETA、13:06 拉開拉鏈、13:07 倒落肚、13:08 拉返拉鏈、13:09 撩牙抹嘴、13:10 office、完 ﹗實在太眼瞓加有點感冒及腸胃炎,當然要食勁辣殺菌,十分正常,常識黎啦!放飯 13:00 直奔車仔麵,倒完碗麵落肚後,花 10 分鐘速回辦工桌食藥昏睡,隔離兩位肥仔目定口呆地望住我食飽飽即閃!經濟市道越來越差,所以平民車仔麵特別受歡迎?人山人海鳪到嘔,唔洗錢咩﹗什麼大日子?保持住廿幾人排隊落單,車仔麵節嗎?新黎位阿嬸

新黎位阿嬸跟其他阿嬸一樣想迫我坐孤獨街邊位,講得黎我 3 分鐘食完啦,啋您都傻梗係唔坐啦﹗肥姐姐您想玩我咩?叫個嗅味四眼仔坐埋過黎,狐味沖天,好采差不多食完,頂住撐多陣!急急咬埋兩隻雞翼速逃!

可口可樂,多謝姐姐 $5 蚊大枝裝,其實我怕飲唔晒,所以想要細呢。食肉就貴幾蚊,食三餸多謝 $29 蚊。食發記食到好悶咯,未叫做非常出色,起碼唔難食,而且貪快貪方便。

豬腸豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,鴛鴦由幼稚園年代食到今時今日,我完全想像不到有人係未聽過﹗正常河粉併幼麵就係鴛鴦,如果其他配搭會叫兩溝既。有時悶悶地都會河粉併莜麵、河粉併粗麵、幼麵併粗麵,最緊要有兩種不同質地齊齊啜入嘴細味,那種神奇的火花非筆墨可以形容。

細心而有經驗有誠意的師傅必定會先烚麵後烚河粉,如果一齊烚會發生麵太硬或河粉溶掉的情況,慘不忍睹極難食﹗這位師傅不太懶,做到所有的要求及細節,非讚不可﹗幼麵嚥韌彈彈夾著綿滑河粉,拖著濃湯辣汁大大啖啜,興奮美味暢快﹗深褐色的豉油湯底,混著大量自家香辣汁,汗水在額頭輕輕冒起,滋味無比。

牛腩魚片頭雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥,牛腩碎濕濕,腍到肥膏一樣,散發強烈羶味。魚片頭勁假,跟魚蛋一樣索索聲咸咸地。雞中翼勁嫩滑鮮味多汁,好滑好肥美,難得高質!

豬腸豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,豬腸可能係發記最好食的一道菜,肥美彈彈味濃不濁,乾淨清爽無異味。豬紅沒怎樣炆過,原味帶點豉油味,不腥不嗅,嚥韌有點水份。

酸齋牛肚鳳爪雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,酸齋喜歡雪凍黎食,甜酸味道更加濃郁。現時暖暖地嚥嚥韌韌,甜酸撞豉油湯併辣椒汁,味道怪怪的,都係淨食穩陣好多。牛肚輕輕的滷水香,不太濃無過火,彈彈十分有嚼勁。鳳爪骨皮分離,炸皮索索聲有著點點蠔油醬味道,讓舌頭捲入再打轉,只有空盪盪的感覺。

腸仔雞中翼香菇雲吞鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,我係車仔麵檔食腸仔真係少之又少,似乎真係食到超悶咯。腸仔室溫硬掘掘,到底有否烚過煮過架?微咸可接受。香菇雲吞,非常有菇味,即食香菇點心味,外購貨十分鬆散在爆裂邊緣,感覺滑嘟嘟沒什麼的餡料。

豬紅雞中翼咖哩魚蛋幼麵少湯多辣走蔥加腩汁,咖哩魚蛋,假得要命,腥腥的索索聲,咖哩水的味道。幼麵嚥韌索湯,我最愛食有咬口的硬麵,帶湯力特別出眾,啖啖水潤還夾著大量刺激辣汁,越濃越喜歡,越辣越高興。

淨生菜魚片頭韮菜餃雞中翼少湯多辣走蔥加腩汁,生菜粗糙脆脆乾乾無菜甜味,韮菜餃包得鬆散空盪盪的感覺不好受,少少的韮菜餡不夠爽甜多汁,好過無。似乎好耐無條菜落過肚,補足一下葉綠素,增強記憶力。

水魷豬皮雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,水魷只有水味?可否用湯烚,給點味道我呢?脆身滑滑無味道。豬皮試過幾次都偏硬帶著無比油益味,就算有咖哩底都未能完全掩蓋。

酸齋豬紅雞中翼幼麵鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,近來減磅見有點成績,可以食多兩餐豐富車仔麵奬勵下自己!轉轉口味走辣汁,鴛鴦勁撈辣椒醬,酸酸辣辣咸咸都非常惹味醒神!

牛肚墨魚卷雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,墨魚卷衰過鮮竹卷,扁撻撻得塊乾硬腐皮,餡料少到近乎無!我話晒都係熟客長期幫襯,居然如此對我!雞中翼浸過火,味濁霉肉乾爭爭淋劈劈!墨丸燒韮菜餃雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,墨丸燒新產品,味道怪怪的,質地爽爽似假魚蛋。

酸齋紅腸牛肚鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,紅腸薄切細細塊,食不到肥美,食不到香甜,乾爭爭都放左好耐咯!抵食 $28 蚊三餸一麵喎。豬腸豬皮牛筋鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,牛筋味道特濃,軟綿黏腍滑嘟嘟,我最愛的口感。全部無骨直接連湯夾粉麵掃落肚,認真快捷方便!四眼姐姐給我勁多餸,好飽飽啊!

豬紅炸雲吞雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,炸雲吞恰似炸雲吞皮,索湯索辣半脆半濕,雖然幾乎無餡,都食得過癮。紅腸魚片頭雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,鴛鴦份量少好多喎,轉為細碗裝?本來想食韮菜餃香菇餃雲吞,剛剛放午飯一點左右就賣晒韮菜餃,做左人氣之星?搞錯呀!即時無晒心機是但食。

酸齋韮菜餃香菇素餃鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,香菇素餃跟香菇雲吞幾乎一樣,只是沒有豬肉,菇味清香,餃皮滑滑,扁扁夠結實。紅腸豬紅豆卜鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,豆卜配咖哩?咖哩水味道,淡淡的,香口嚥嚥韌韌,索湯也不錯。

豬紅蝦卷墨魚卷莜麵少湯多辣走蔥加腩汁,蝦卷?都無蝦味無鮮味架喎,似死實的魚肉多過蝦肉,外層甜甜地,內面咸咸地。莜麵滑彈香口,帶甜味帶蛋味,拖著辣味瘋狂吸啜,跟鴛鴦一樣美妙好味道。剛剛 1 點河粉已沽清,嘆碗莜麵都好。莜麵由莜麥磨粉做,講十萬九千次不是油麵咯﹗

酸齋豬皮雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,河粉賣剩半份,加個幼麵照食!食到最後狠狠出力大啖一啜,粉麵彈起辣汁直飛入眼,辣到狂颷眼水,玩我咩!豬紅雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,火氣太猛就算食幾辣都未能平伏到情緒,再大大篤辣椒醬加加加辣都無補於事,效果微弱。

酸齋冬菇牛肚鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,花菇厚厚彈滑,咬落噴汁,菇味蠔油味清新可口。粉麵掛著大量辣汁,大注大注豪氣地吸啜,再次辣汁射眼,辣到眼都盲!莫非每次食麵都要幅眼罩咩?

貢丸牛肚牛腩鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,貢丸爽爽那麼奇特既?無菇味而有少少肉味,免免強強。專登食無骨軟棉食物,可以連湯帶粉帶麵夾埋餸掃晒落口,一氣呵成極速消滅!豬紅滷豆腐雞中翼鴛鴦少湯多辣走蔥加腩汁,滷豆腐充漬著淡豉油水味道,外皮嚥韌包著豆味濃的白肉,唔難食夠飽肚。
牛腩魚片頭雞中翼鴛鴦
  • 雞中翼
  • 冬菇
  • 豬腸
  • 牛筋
辣辣鴛鴦邊個食,您唔食,我要食? 點解全部員工及師傅都變得生口生臉既,再次轉手?辣能使您有一點點快樂感覺,那比十斤辣汁我,我要食十斤!我要多辣,但只比得一篤仔咁寒酸,我最少要一榖辣汁呢。其實真的不用太多湯,剛剛蓋過麵已十分足夠,搞到加腩汁好似無加過一樣。全新臉孔,只有一個嬸嬸依舊。價錢調低一點點,抵食兼大大份,差少少食唔晒啊!雖然肥妹及四眼仔已經無做,幸好還依然保持水準,味道濃郁車仔麵,老懷安慰!讚讚哥哥耐心煮理,先烚麵再後加河粉,這樣就會幼麵嚥韌彈牙,河粉滑溜濕潤。幼麵嚥韌有咬口、粉粉滑溜軟棉,兩種極端既質地好正!年青師傅有條理地先淥麵後加河粉,麵嚥韌粉滑溜,撈埋辣汁一齊啜入口,兩種口感兩種味道,豐富到爆呢!幼麵就依舊超高質爽口,掛湯掛辣力強,啜得興奮暢快!勁愛發記麵條夠爽口夠堅延,極有咬口!不過有食客投訴太硬,你可以要求師傅烚腍囉!新加盟位短髮侍應姐姐好似連鴛鴦都從來未聽過,我點個幼麵加河粉不用那麼驚訝既。我要幼麵加河粉呢,短髮阿姐一臉驚訝加猶豫,食鴛鴦有幾出奇呀?竟然問唔會覺得好怪咩?你這般孤陋寡聞,真係無言以對。我幼稚園到依家食足四十幾年,不如你回祖國再培訓一下先啦。幼麵夠硬夠

新加盟位短髮侍應姐姐好似連鴛鴦都從來未聽過,我點個幼麵加河粉不用那麼驚訝既。我要幼麵加河粉呢,短髮阿姐一臉驚訝加猶豫,食鴛鴦有幾出奇呀?竟然問唔會覺得好怪咩?你這般孤陋寡聞,真係無言以對。我幼稚園到依家食足四十幾年,不如你回祖國再培訓一下先啦。幼麵夠硬夠嚥韌夾雜滑溜河粉一齊食,雙重享受,開心加倍。

轉手後辣汁變得偏甜,辣味變得微弱,似乎加添麵醬及礳豉醬。大辣麵一次比一次甜,食完我連汗都無滴!辣汁都唔辣既?保持甜甜地喎。多辣都係唔夠辣,要少湯再自己加兩大羹辣汁先夠味,偏甜既辣汁。發記越來越旺,比起第一代伯伯、第二代肥妹加四眼仔都更旺,飯市人頭擁擁大排長龍,座無虛席。

湯太多要自己再加兩羹辣汁先夠濃味,隔離檯阿嬸望到眼都凸埋,因為面頭全部都係辣汁遮住所有麵同餸。前面兩個師拉叫外賣叫餸慢吞吞,浪費我黃金 10 分鐘,唔係一早諗定食咩餸架咩?您地同入閘唔攞定八達通出黎有咩分別!

牛肚紅腸豬紅鴛鴦走蔥大辣,方方豬紅,招牌菜外實內嫩,整粒啪爆汁入味,熱熱燙燙夠過癮。紅腸薄切口感欠奉、味道欠奉、肥美久奉,甜甜咸咸可以的一般。

淨蘿蔔滷水雞中翼牛腩豬紅生菜走蔥大辣,雞中翼,雞皮保持濕潤,而且咬落肉質嫩滑,仲要有肉汁架﹗滷水清香不過咸不嗆喉,恰到好處舒舒服服。蘿蔔爽甜多汁,無渣無澀亦無酸。某些車仔麵檔提供老酸渣蘿蔔超恐怖,嚇死朕咯 ﹗

牛腩,頭頭尾尾碎濕濕,肥到好似五花腩東坡肉,肥膏位嚥韌膠口好得意。生菜,巧靚喎 ﹗翠綠菜葉嫩爽甜,難怪發記價錢平其他車仔麵檔貴少少。生菜索辣超強,辣到颷晒汗全身濕透好鬼爽!

淨咖哩魚蛋牛肚豬紅豬皮生菜走蔥中辣,咖哩魚蛋,被靚靚賣相所矇騙,完全低於水平,假蛋平價貨,無魚味無鮮味無咖哩味,帶腥腍劈劈一咬即散,無牙都趙到。牛肚,毛肚味道夠香夠濃雖略咸,質地夠腍夠綿,不用費力嘴嚼。

淨冬菇豬腸生菜小辣,冬菇,極厚巨形滑嘟嘟,菇味突出,蠔油炆得清香脫俗,咬落爆汁夠滋潤。豬腸,有少少砂好驚呀 ﹗濃味多汁,滑彈幼嫩,還存有甘甜絨毛在裡面,滋味無窮。

雞中翼紅腸蝴蠂腩鴛鴦走蔥大辣,蝴蝶腩,新出品炆豬腩肉,老友鬼鬼醒六七舊我,太多喇麻,難道唔多賣得?豬腥味僻得不夠乾淨,散發羶羶的味道,醃味未能掩蓋,免強食晒。

叉燒雞翼尖煙鴨胸幼麵走蔥大辣,食家要有冒險精神。叉燒,實實有趙頭,甜甜不咸入得口。煙鴨胸,肉質滑彈,鴨皮爽爽,輕輕煙燻味帶著咸香。雞翼尖,有點點膠味喎,是否太熱倒落個膠盆度呢?滑嘟嘟掉入口,微微一啜骨肉分離,每趙都發放肉汁鳳脂過足癮。

鳳爪牛丸蝦卷幼麵走蔥大辣,牛丸,正常外購貨質素,味道合格,食過手打鮮牛丸返唔到轉頭咯。鳳爪,外皮而浸到發脹離骨,爽爽的腳皮,味道濃濁,麻麻地。蝦卷,染到鮮橙色太可怕,充滿魚肉味道,仲食到成口粉,強差人意。

淨生菜豬紅蘿蔔水魷水餃大辣,聽錯左我要水餃,無緊要,我要埋啦!水魷,半脆半硬不喜歡,我鍾意爽滑彈彈架!水餃無咩餡,非常鬆散,食到有冬菇木耳粉絲,係咪齋黎架?

雲吞雞翼尖莜麵走蔥大辣,依位短髮阿姐每我點幼麵硬係要比莜麵,已專登講多兩次我要幼麵幼麵,粗糼個幼,都唔聽人講野,繼續錯落去,激死我。我要雞中翼,變左雞翼尖,想點呢?豬肉雲吞,多汁結實肉香甜,烚得完整沒破爛,細細粒容易食。莜麵,份量特多必定飽,油香突出,滑而彈彈,連湯帶辣啜得高興愉快。

齋海蔘雞中翼冬菇幼麵走蔥大辣,第一次齋海蔘,口感疑幻似真,不過感覺硬係怪怪的,沒怎麼的味道,蠔油豉油罷了。生菜,巧靚喎 ﹗翠綠菜葉嫩爽甜,難怪發記價錢平其他車仔麵檔貴少少。生菜索辣超強,辣到颷晒汗全身濕透好鬼爽!

韮菜餃雞中翼蝦卷豬腸鴛鴦走蔥大辣,韮菜餃,厚厚的餃皮烚得在爆破邊緣,微裂已讓菜汁肉汁流失,不過感覺不有有肉餡,只有少少爽爽無渣的韮菜,裡面空盪盪未見飽滿。

通菜,苗條的旱通,幼幼硬硬,菜汁欠奉,難得仍有一絲爽甜。牛筋,特濃滷水味,堅腍綿綿滑嘟嘟。豬粉腸,咸得可憐啊 ﹗質地軟腍腍,並無苦澀味,亦無豬甜味。

香菇餃,餡料過少,包得鬆散,食不出其味,只有陣陣甜味。貢丸,基本肉甜結實不粉,合格一試無妨。咖哩豆腐卜所以試試,乾鞋硬有齊,還未煮腍,味道索湯蠻可靠。滷水蛋,浸得入味無過咸過嗆,美味!

魚片頭,極為高質味美,咸香得宜散著魚味,爽彈實實,口感一流。炸雲吞,豬肉雲吞的變奏,比烚雲吞來得味濃,餃皮脆卜卜索索上湯,半濕半脆半香辣更過癮。香茅魚餅,油膩感重,凍冰冰麻麻地,極重香茅味而偏咸,不過不失。

墨魚卷,何解一片片呢?少少咸味,沒怎樣彈性,平凡一般沒感覺。酸齋,室溫酸酸甜甜的麵筋非常開胃嚥嚥韌韌,一咬爆出甜酸汁,食得舒暢。咖哩豬皮,咖哩味清香,爽脆索汁甜美無油益,出色的處理,不過有兩三舊豬皮有嗅味喎!
牛肚紅腸豬紅鴛鴦
牛肚雞中翼河粉
雞中翼香菇餃豬紅鴛鴦
豬皮牛肚雞中翼撈幼麵
2015-12-22
$35 (Lunch)
牛肚紅腸豬紅鴛鴦
雞中翼豬紅牛肚鴛鴦
豬皮牛肚雞中翼撈幼麵
2017-04-08 651 views
每次去發記,總有一種好親切嘅感覺。每次返工日子 lunch time 過后去幫襯,總會賣哂好多餸菜,足以証明味道唔差。重有發覺經常有外國人去幫襯!多年無食,今次專程去幫襯,湯底唔算好濃,比較清淡,米粉依然好幼滑,牛腩夠入味,豬腸份量比較少咗d。本來想試多幾款餸,可惜,賣哂。重有一件欣賞嘅地方,就係叫佢地多蔥,佢地唔會拒絕。
每次去發記,總有一種好親切嘅感覺。
重有發覺經常有外國人去幫襯!
本來想試多幾款餸,可惜,賣哂。
重有一件欣賞嘅地方,就係叫佢地多蔥,佢地唔會拒絕。
好肚餓 ﹗餓鬼上身,一碗麵點夠飽,黎多碗淨餸先得 ﹗腸仔滷水雞中翼鴛鴦走蔥多辣,近來減磅中,唔食咁多喇,過下口癮啫。驚喜 ﹗係度食左雞中翼咁多次,最正今次喇!雞翼飽滿,肉質又滑又彈又 juicy,滷水清香唔濁,好好味!應該係新鮮滷既,唔係琴日賣剩啦,雪過既滷水雞翼質感死實,又乾又硬呢。腸仔凍冰冰既?天氣開始涼,感覺略咸又油囉,洽洽去先好喎。一點九河粉都未賣晒,有得食鴛鴦,開心死,lucky。河粉滑、幼麵堅挺韌,掛上勁辣辣汁一齊送入口,心滿意足喇。淨豬腸牛腩豬紅雞中翼生菜走蔥多辣,最緊要勁辣,好想撈麵食呢,但今日只食淨餸。豬腸軟棉彈牙入味,洗得夠乾淨。牛腩都係好碎又好 dry 囉,間中試試好喇。豬紅係我食左咁多年都保持水準既,超級入味架 ﹗雞中翼依舊肉質較乾,應該係琴日賣剩既貨啦,同剛才碗麵完全唔同囉。生菜最刺激,索晒所有辣椒油,辣到我癲左,全身冒汗。

腸仔滷水雞中翼鴛鴦走蔥多辣
淨豬腸牛腩豬紅雞中翼生菜走蔥多辣
2014-11-06
2014-11-24 342 views
豬紅雞中翼油麵走蔥多辣,豬紅保持水準,外脆內嫩,一咬即爆,醃得入味。雞中翼依舊平平,肉質略為乾硬,滷水味濁。其實我要幼麵,聽錯唔緊要,間中食下油麵都好既。嚥嚥韌韌彈牙有咬口,配自家勁辣汁都幾好食,當然掛湯力唔夠幼麵勁啦。嘩!點解今日特別辣架?辣到頭皮、髮尾都滴汗,額頭都濕晒!莫非飲酒太多所以抗辣能力下降?定濕氣重食辣排返出黎呢?

豬紅雞中翼油麵走蔥多辣
2014-11-04
2014-11-24 400 views
豬腸牛肚豬紅油麵走蔥多辣,樣樣餸都非常濃味,再加勁辣汁,又香又濃又辣,飈汗喇,正!牛肚爽、豬腸滑、豬紅嫩,好食。今日都係無河粉,依家點半乍喎,咁食下油麵啦,都唔知幾耐無食過,嚥嚥韌韌又幾好食喎。豬腸、牛肚、豬紅,樣樣濃味,再加勁辣汁,又香又濃又辣,飈汗喇,正!

豬腸牛肚豬紅油麵走蔥多辣
2014-10-07
豬腸牛肚豬紅油麵走蔥多辣
2014-11-19 220 views
腸仔叉燒煙鴨胸鴛鴦走蔥多辣,咁少河粉既?比例仲少過 1:3 喎,剛賣晒?姐姐您又蝦我呀。粉麵底唔多夠喉,勁辣越食越想食麻,下次要加底,叫少啲餸,哈哈!勁刺激、颷晒汗,爽乎!辣能給您一點點愉快感覺。腸仔正常大路無問題,唔係怪味出水腸。叉燒同煙鴨胸又幾好食喎,下次可以添食。

腸仔叉燒煙鴨胸鴛鴦走蔥多辣
2014-09-24
腸仔叉燒煙鴨胸鴛鴦走蔥多辣
2014-11-19 211 views
準時搭正 13:00 立即去食 15 分鐘 lunch,唔洗爭位等位真好。食飽返公司午睡,14:00 再開工!以後都唔會做多 1 秒鐘!準時 18:00 打咭收工!準時幾好,依家 1 點零幾分大把位坐。豬紅雲吞牛肚鴛鴦走蔥多辣,雲吞不過不失啦,我唔覺會自己包囉,有肉味有蝦味又夠結實,滿意既。牛肚入味爽口,合格。招牌豬紅唔洗開外脆內嫩味濃,Good ﹗幼麵嚥韌配上棉滑河粉一齊食,多重享受,加埋辣汁不得了呀 ﹗

豬紅雲吞牛肚鴛鴦走蔥多辣
2014-09-29
2014-11-19 178 views
貓咪好可愛啊!食左咁多年第一次發現佢,坐正我隔離陪我食麵,其實您係咪新黎既食客呀?雞中翼蝦卷墨魚卷幼麵走蔥多辣,我好鍾意食雞肉,但只有雞翼呢,無得揀。滷水雞中翼味道偏濁,質地較乾較硬又較瘦,唔夠飽滿。蝦卷麻麻地,裡面空撩撩,而墨魚卷就幾好食。嚥韌幼麵掛上勁辣自家醬汁,梗好味啦 ﹗食到唔停口。又係車仔麵,好悶呢!13:20 分河粉又賣晒,無得食鴛鴦添,咪淨食幼麵囉。

雞中翼蝦卷墨魚卷幼麵走蔥多辣
2014-10-06
2010-04-10 238 views
發記這一間在內巷的車仔麵由我中學時代已幫襯, 屈指一算超過 20 年, 到出來工作有一段時期就在隣近發記的民裕街上班,就更加一星期惠顧多次, 食極唔厭 發記的車仔麵沒有現時所謂的新潮車仔麵花式多多甚麼古靈精怪的車仔餸也有. 發記就是傳統的 80 年代的風味, 車仔餸款式不算多, 都是傳統必備的牛腩.豬腸.豬紅.蘿蔔.冬菇.水尤.牛肚.牛丸.魚旦等等...... 但發叔調教味道一流, 牛腩用花椒八角炆得淋及入味 牛腩除了碎腩肉還夾雜着牛筋和牛疆, 蘿蔔清甜無渣, 豬腸更是發叔的一大王牌 十個客九個點, 你就知幾掂, 還有一個王牌就係發叔自己調製的辣汁, 嘩! 好鬼正, 又香又辣. 幾十年從沒差過其實發叔在 3 年前已退休, 亦已把發記連相連鋪位頂了給一對夫婦經營, 需然新經營者全跟足發叔所教的去做, 味道是差不多的, 但總像缺少了甚麼的...漸漸提不起勁去發記, 就算去到也發覺生意比以前差很多. 半年前無意中發現發叔從出江湖, 發叔告知新經營者因生意不佳所以不做把生意退回給他, 發叔現在找來小兒子一起打理, 希望有朝一日小兒子可以繼承發記. 現在發記又回復到從前咁好生意, 可能幫襯發記

炆得淋及入味
一大王牌
嘩! 好鬼正, 又香又辣. 幾十年從沒差過

現在發記又回復到從前咁好生意, 可能幫襯發記的老主雇和我一樣, 除味道外,
還喜歡發叔那份上輩人的人情味和親切吧

發叔發叔, 你身壯力健, 需已過七十, 但望落祗像六十, 又有小士兒子肯幫你, 一於
繼續下去, 千祈唔好咁早退休了

* 食得太投入, 吃了一半才醒起未影相

還有一樣要提的, 發記 20 多年來都係 1 - 6 營業, 星期天和公眾假期休息的.
2010-04-10
$20 (Lunch)
(Non-member)
2008-01-11 147 views
樣樣都咁好味~~食左十幾年, 最近發叔退休了...但水準依然, 有傳統車仔麵風格, 湯底唔太濃, 入口回味. 豬腸真係好正~~~~~~~~~
樣樣都咁好味~~食左十幾年, 最近發叔退休了...