生力冰廳

生力冰廳 (Closed)

生力冰廳 (Closed)
louisaaaaa
抵食快手冰室
louisaaaaa
2019-08-09
Follow
女兒身,男兒心。成日都想食地盤佬飯嘅我,今日lunch出去旺角,喺旺角街市附近搵間冰室食我嘅午飯。呢間鋪頭裝修就麻麻㗎啦,好有舊式懷舊嘅感覺。入面座位都唔算多,可能我食得早,唔使排隊就坐低左啦。坐低就叫咗個咖喱牛腩飯,唔使5分鐘就送到面前,飯同咖喱汁係分開嘅,唔似得其他茶記會放埋一齊,夠細心。咖喱夠香,唔辣,牛腩都夠淋身。嗌杯凍飲+$1都係$55買單,冇人趕好舒服😌其實有時真係想食返啲最簡單傳統,有人性味嘅冰室,香港真係越來越少啦。Read More
ppong3530
令我又愛又恨嘅冰室😎
ppong3530
2018-11-12
Follow
生力冰廳,D食品其實真係好掂,但奈何實在太多人幫襯,每次去到都總係冇位🤨,但又唔想外賣,因為外賣會嚴重影響食物效果,所以永遠都係堂食先至係上策,所以到最後我還是選擇離開去幫襯第二間餐廳,生力冰廳嘅早餐同午餐都好有水準,尤其係洋蔥豬扒飯,真係好惹味,令人食完又想再食,早餐亦都令我相當滿意,因為生力冰廳嘅麵餐係採用福字麵,福麵係我由細食到大嘅,所以我係最鍾意食,奶茶夠凍茶味夠,每日任何時候都客滿,當然有佢嘅獨到之處:)Read More
chris990
味道一般, 價錢偏貴, 只此一次
chris990
2018-10-08
Follow
位於快富街近洗衣街之小店, 地點真的很方便, 唯獨是價錢有點貴。此店沒有設下午茶餐, 如下午茶時段到來,可叫午餐。火腿奄列都算大份( 影相前以食一啖), 味道一般,餐肉福麵 (係塊餐肉係煎都冇煎過), 褔麵水太多, 成個湯唔係好夠味。以呢個嘅價錢, 旺角其實有好多選擇, 只此一次,下不為例。Read More
Toby-Man
古老
Toby-Man
2018-08-04
Follow
晨早旺角周圍行又讓我找到了一家隱蔽的食肆!而且看落又幾舊下!那我不理了,推門直入這!內裡,的確是帶點舊氣!天花頂仍然用著復古吊扇只有三四枱客在店內!餐牌野食選擇唔多...叫了早餐肉丁麵,跟多士及炒蛋!肉丁湯麵賣相一般,得少量肉丁。吃一口麵,略略偏硬一點!煮得未夠身!湯底很淡不是是湯包的味精粉!炒蛋賣相也是一般!是炒得老了,但有蛋香又好吃!牛油多士烘得薄,外脆內軟熟比起什麼厚多士更得我心天氣熱要凍飲,凍奶茶是也。實質看見對面大叔喝得津津入味,所以我都要凍奶茶出品是不出我所望喎!感覺到是絕對不馬虎,茶底濃香!奶在底就沒有影響到茶的凍飲用時輕輕地一攪而奶味慢慢地由底升上來,奶茶也更香滑。此店保留了老的味道,老的風格《生力冰室》以街坊為主,值得一讃Read More
+ 4
在旺角的小小的《生力冰廳》
2017-05-01
Follow
旺角,其實是一個舊區,只不過是商場林立,而且大都是一些所謂的 "o靚場" 而令人遺忘了這一帶的古舊氣味。也許,女人街、花園街兩個市集,先達同弼街的好幾間老茶記,以及穿過了郎豪坊後出現另類繁華的廣東道街市,才會感受到旺角的老味道。是日,我在旺角找到的老味道,是在花園街街市附近的一間小小食店。一間不起眼,帶著不吸引人門面的老冰室,位於快富街,名字叫《生力冰廳》。 以前曾經在旺角上班的我,這《生力冰廳》算是的常來的餐廳之一。多年沒有有,感覺一點也沒有變。是日一早,心血來潮走過來,首先懷念一下這小店的早餐。豐富的早餐有煎蛋、火腿加牛油多士。薄薄的一層牛油,因為烤多士的熱力而滲入了麵包的內心,份外的好味道。炒蛋同火腿雖是普通之物,但兩者一併起來,永遠都有化學作用。 沙爹牛肉麵的沙爹牛肉十分之香滑,牛肉味同沙爹味都非常之濃郁。沙爹滲滿在麵湯之內,令到整個麵的裡裡外外都充滿了味道,是一個能令人心情美滿的港式早餐。 改日,午餐再來,叫了一個套餐的洋蔥豬扒火腿飯。這亦是《生力冰廳》午市最多人點的套餐。單是用肉眼去看,這是一個大鑊兜出來的洋蔥豬扒,我可以說,這東西屬於快餐,預先炒好的洋蔥豬扒,淋上火腿同飯上面就成,雖是這樣,洋蔥豬扒非常夠鑊氣,醬汁緊緊地鎖在豬扒同洋蔥之下,而且有半熟同全熟的洋蔥,入口十分之香口,當然醃肉帶出的豉油汁 (豉油同食油的混合物),令到這一個飯份外的香口好味。 餐飲,我兩次來都選擇飲飲奶茶,固中原因就是好飲。茶香,入口滑,濃度同奶香都並存,絕對是我杯茶。 好食的食物,好多時都不華,也不麗。這一間小小的《生力冰廳》,就證實了不華不麗的食物,不華不麗的食肆,也能夠做出好味道。這一名,幾乎天天滿座。Read More
Chc822
懷舊冰室確係好味👍🏻
Chc822
2017-02-25
Follow
LUNCH時間黎,間鋪頭雖然睇落好舊,但黎食飯既人坐滿全埸,於是就買個茄牛飯外賣返公司食. 一開個飯盒,一陣蕃茄味傳入個鼻到,即時令人胃口大開. 牛肉既份量有好多,而且煮得好入味同好[諗],一舊又一啖,好快就食哂成盒飯.鍾情舊式茶餐廳既朋友, 可以黎依到試下.Read More
PL-CHAN
鮮牛肉通粉至愛
PL-CHAN
Level 1
2015-08-09
Follow
星期日 訓到中午12點雖然已是午飯時間 但我都要食個通粉做我的早餐例牌 來個常餐 火腿炒蛋 鮮牛肉通粉 凍檸茶小甜生力既鮮牛通 真係用鮮牛肉來煮 牛肉味滲入湯加通粉中 十分鮮味 是我最愛的一個早餐雖然要另加$5食鮮牛肉 但值回票價Read More
鮮牛肉通粉
花太郎
平民化冰室
花太郎
2014-09-25
Follow
一間旺角街市附近既冰室,因為十分細間,所以每次經過都冇乜位,今次甘啱睇到有一個位淨,所以入去坐下裏面環境細坐位迫, 客人都係比較買外賣同咪快食快走我點左一個五香肉丁通粉,雙蛋多士五香肉丁只要個汁夠濃就好味, 所以好欣賞佢用細碗裝,令肉殅汁得以濃縮!充滿香辣既香味,而通粉亦都浸得吾係好耐,脹度適中,另外,隻蛋煎得剛好,一啖放一隻蛋入口,D蛋汁標出黎,多士夠薄,出面夠脆再配上少少牛油,係幾好味有時簡單既野都要識整先會好食,的確吾錯Read More
6pm
我愛你個性樸素平民化
6pm
2014-07-23
Follow
獨自欣賞電影後,本來打算到砵蘭街拉麵店用餐。以為該店在openrice人氣不錯,還生怕星期六會人流甚多,豈料到達現場發現門可羅雀。我一向心想,沒人在內的食店,也不見得有多美味吧。於是便遊走旺角,看看有沒其他心水食店。走了好久,發現似乎多了不少遊客食店,結果到了這家舊式茶餐廳/冰室。大約八張卡位,濃厚的懷舊味道,窄窄的卡位, 每邊坐兩人都有點兒迫;落單後,店員只需高叫,廚師聽見即做。無故吃個飯又太多,便叫了個典型午餐/常餐/快餐系列,即餐肉麵,奄列,凍奶茶。餐肉兩片,輕輕煎過再放進湯米線面頭。米線極軟,沒咬口,沒法子。湯與平日的求其茶餐廳稍有不同,這兒的湯是公仔麵的有荵湯底,令米線浸在公仔麵湯中,味道較清湯濃香。多士不用加錢,烤過的麵包,當然較白麵包香脆。奄列還好,小小一份,不至於太熟,但下次試試炒蛋更佳。這種茶餐廳的奶茶/檸茶通常都是精萃所在,果然,那凍奶茶,在奶與茶融合前的賣相,猶如帶紋的花崗石般;攪勻飲用,茶味濃郁,奶味剛好,調配得宜,實屬美飲,甚至比某些所謂“玻璃瓶裝凍奶茶”更濃更香。在店內坐著觀察,似乎下次到此類茶餐廳,吃炒蛋多士,五香肉丁麵較佳呢!眼看店內不少食客都像是老顧客,不時與店員,老闆娘談天說地,這些就是大企業,連鎖店找不到的人情味:)。Read More
咬野Gor
唯獨這裡的 "洋蔥豬扒"
咬野Gor
2014-06-11
Follow
街外有很多乜乜豬扒,物物豬扒,唯獨這裡的 "洋蔥豬扒" 是我最愛。小時候很喜歡吃豬扒,特別喜歡洋蔥豬扒。喜歡就是喜歡沒有理由。這間洋蔥豬扒飯我由小吃大,都已很多年,每次去到這間店,都是叫洋蔥豬扒飯,其他都不想叫。其他實在沒有興趣叫的,這裡的豬扒可以說是色香味全,豬扒一件一件的切好。不太林也不太硬,洋蔥炒得很香,豉油汁也很香甜。雖然知道是一早炒好的,但再吃時他們會再炒一炒,令到碟洋蔥豬扒又熱又香番。記住不是“叮”的。成間茶餐廳,做得很有誠意。簡單一件多士也是不俗的。我最愛的熱0茶也很回甘。在我心中呢間茶餐是我最愛的餐之一,以前住MK及讀書的時候,一星期起碼去兩次,現在離開MK了,每隔數月一定會到呢間吃 "洋蔥豬扒飯"。沒有理由,就是喜歡。Read More
熱0茶
日常早餐
2013-09-21
Follow
上班前,有時都會在這裡吃早餐。喜歡這兒的環境有點兒懷舊味道 :) 。喜歡這兒的早餐不止有常見的煎蛋、炒蛋和奄列供應,還有烚蛋可揀,對喜歡吃雞蛋,但又不想吃蛋黃,怕有高膽固醇的客人,是一個另類的好選擇  。喜歡這兒有回鍋肉麵、鮮牛麵等供應,回鍋肉夠刺激醒胃 :) ,鮮牛肉也有點鮮味。喜歡這兒的餐凍飲只比餐熱飲多收一元,不比附近的某些茶餐廳,動輒多收三元 ,最誇張的一間更多收五元之多 。有這麼多喜歡的原因,當然會久不久前來吃早餐啦 :) !Read More
flowerkll
MK 茶記篇
flowerkll
Level 1
2012-05-25
Follow
通常, 係旺角呢個集齊港式粵式台式泰式越式法式中式西式各色美食的地方返工的人,日日lunch對住咁多式真係會吾知食乜好, 所以有次無意經過一間毫不起眼又似一間迷你冰室的茶記,咪諗住試下無訪入去幫襯下啦! 我點左個:炸菜面加煎雙蛋,哇, 咸到呀! 連我呢d食慣濃味野都覺得好咸,連個面都吾好食, 吾係福面, 吾係”x光面”, 吾知係乜面,我諗食米粉可能會好d ge >< 朋友點左:叉燒雙旦飯,我食左一舊叉燒, 吾好食, 街邊d燒味檔都好食過佢!朋友食完都話好 “吾gue”! 不過呢, 好在佢杯奶茶都仲夠濃又吾澀,都總算係一杯有香港茶記特色的奶茶ge。不過, 都應該吾會再考慮去幫襯lu.Read More
Like
冇樣野好都俾OK呀?
2013-05-13
區內碩果僅存的舊式冰室
2011-09-04
Follow
周末的早上,上班前,先來這裡吃個早餐。曾在六、七十年代於街頭巷尾,總有一間在左近的冰室,在今時今日的香港已變得愈來愈罕有,甚為珍貴,就以旺角這區為例,像這間「生力冰廳」般歷史悠久,迄今仍未被時代巨輪淘汰的港式冰室,在區內已幾乎絕跡了:(,印象中,區內除了另一間位於廣東道的「中國冰室」外,便要數到這一間「生力冰廳」。這間無論在門面和內在裝修陳設方面都可以用老舊來形容的冰廳,假如只以其環境來衡量的話,絕對是不及格的,但要是全面一點來評價,它因為其久遠的歷史而自然地呈露出來的六、七年代港式冰室風情,卻自有一份難以言喻的獨特吸引力:)。這天早上,來此吃東西的,看其裝朿外貌,似乎盡是街坊街里,又或是從事粗活的工人,這冰室的食客可真是挺草根的。望向放於桌面玻璃底下的早餐餐單,雖見這裡的早餐,與大部分港式茶餐廳所供應的無異,但要另加 $4 才有的鮮牛肉麵,卻比餐肉、火腿、腸仔麵等來得吸引,所以自己也不惜豪花 $27 叫來一個「牛油多士 + 火腿炒蛋 + 鮮牛肉麵 + 凍奶茶」的典型港式早餐,來為自己在忙碌的工作前,先來個美好的開始:)。這次所吃的早餐,雖與自己在數天前所寫,在另一區所吃的港式早餐大同小異,但自己卻感受到這間老舊的冰室在食物製作上比那一家自己給予哭臉的茶餐廳來得有誠意 ------ 牛油多士是脆的,火腿雖是普通貨色,但炒蛋炒得不錯,不會死死實實的一大片,而是軟熟而有蛋汁:)。鮮牛肉麵所用的雖是福字麵,但煮來軟腍度是自己喜歡的一種,即是略為偏軟,但又未致於完全腍的那種。鮮牛肉大約有五、六塊,肉質及格,醃得也有點味道,整碟麵也許算不上是極高水準,但肯定可收貨了:)。凍奶茶味道正常,不會因為糖水和奶下得太多或太少而太甜膩或顯得苦澀,與鮮牛肉麵同樣是及格線之上的出品。要是你選擇食肆的條件是要求堂皇華麗的進食環境又或是招呼周到的服務的話,這舊式冰室絕對不會是你杯茶,但要是你不介意這些的話,個人覺得這冰室可是不妨來試試的:)。Read More
+ 3
早晨飲生力
2011-08-14
Follow
這一天, 又慕名而來到一間古老冰室. 這小地方位於近火車站的一邊既快富街, 聽見, 看見生力兩個字, 除了令人想起啤酒之外, 就是五金舖. 沒有想到, 呢一間地方小小, 門面完全不吸引的舖頭, 是一間有返咁上下歲月既冰室仔.如常的, 我叫了一個公仔麵餐. 五香肉丁公仔麵, 用上的是福麵麵底, 用碟上, 湯底味道十分之濃郁, 完全有"家"的感覺. 而且, 肉丁粒粒分明, 夠香口. 煎蛋雖是薄薄的, 但也是香口非常. 至於奶菜, 非常之濃, 而且聞得出陣陣的茶香. 這只能是老手靠經驗沖出的..簡單早餐, 食飽開工. Read More
人一世物一世
通脹下,又加價了!
人一世物一世
2011-01-05
Follow
三、四年前來過,又加價了!早餐由以前18元加到而家22元,午餐由以前20元加到而家24元,唉!今次係兩點幾來,唔洗等位!要多士,唔洗加錢,好!火腿奄列,夠熱,有蛋汁。:)肉丁福麺,肉丁也熱,不會冷冰冰,麵夠熟,亦不會過生。熱奶茶,茶味還可以!(凍飲仍是加一元,冇加價!)總括來說,價平、味中上,係一間超值的舊餐室!Read More
早、午餐