4 day(s) ago
米線紮根香港幾十年,由最初嘅過橋米線,酸辣米線,到而家嘅麻辣、酸菜魚、蕃茄湯、車仔麵都見到米線嘅足跡,而近年大熱就一定係養生藥膳雞湯米線。食過好多間雞湯米線都麻麻地,今次係同事極力推介,有驚喜喎!👍王子雞店位置隱蔽,靠近學校範圍,平日好易走漏眼。店內唔算大,20個座位左右,乾淨企理。如果平日午飯時間,就要提早啲嚟排隊喇。用QR code掃碼落單,可以慢慢睇清楚圖片,價錢,仲可以加配料,小食,飲品,非常方便。前後去咗兩次,分別試咗兩款招牌米線。姬松茸花膠雞湯米線($78)一嚟就叫全場最貴嘅試吓😁。 雞湯 好濃(淡黃色),有花膠,姬松茸,蟲草花,木耳,杞子,味道非常濃郁。雞件有6-7嚿,份量足。湯頭鹹淡適中,零味精,飲完唔會口渴。我第一次飲湯飲到見碗底。飲完覺得全身都好補咁。💪😁沙薑雞+雞湯米線($50)沙薑雞係同米線分開上嘅。一份沙薑雞(例)有1/4隻左右,份量好足,肉質嫰滑,但味道個人覺得偏鹹,如果配白飯就啱啱好。配米線嘅話,可以浸落啲湯度去減啲鹹,但就污染咗啖湯喇!米線方面 - 湯底都係雞湯底(奶黃色),但當然冇花膠湯底咁濃郁啦!口感比坊間嘅彈牙,唔鐘意食米線嘅話,可以改烏冬,菜底(
前後去咗兩次,分別試咗兩款招牌米線。
米線方面 - 湯底都係雞湯底(奶黃色),但當然冇花膠湯底咁濃郁啦!口感比坊間嘅彈牙,唔鐘意食米線嘅話,可以改烏冬,菜底(啱健身人士)。
服務方面,唔多但啱啱好,有自助飲水區,適合i人嘅我,安安靜靜。
總結一下,為咗啖湯,我一定會再嚟,等我!👍
IMG:9]