Food、Moon、Stars❤️ My Picnic Night⛺️🕯💫..呢日入開元朗,經過見到袋裝冷麵🍜,令我勾起童年回憶💫,心思思想外賣一堆堆冷麵回家食。一家份量好十足,爆多蟹籽🧡 蒜香蒜辣真係好惹味,除左冷麵仲有炒飯烏冬呢,好豐富。外賣左咁多野食,返到屋企決定要捉埋朋友來個戶外野餐呢⛺️。今次野餐Menu 如下:爆多蟹籽冷麵 / 爆荽蟹籽冷麵賽磅蟹杯麵 & 爆辣冷麵袋裝撈麵(1包麵份量)炒飯 & 炒烏冬蟹籽沙律 & 爆炒雞軟骨 & 生蒜油!!!..晚餐、賞月、睇星星,遇著好天氣🌠🌌🌃,即興來個戶外燭光晚餐🕯,感覺真的很盡興喔。每天瘋狂的事,record my little life❤️。..×××××ש元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖..

今次野餐Menu 如下:
爆多蟹籽冷麵 / 爆荽蟹籽冷麵
賽磅蟹杯麵 & 爆辣冷麵
袋裝撈麵(1包麵份量)
炒飯 & 炒烏冬
蟹籽沙律 & 爆炒雞軟骨 & 生蒜油!!!

×××[爆辣冷麵]×××
©元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
2022-03-16 19 views
元朗|爆辣冷麵🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼個人每次必食推介係▶️爆多蟹籽冷麵同▶️袋裝撈麵,前者蟹籽真係多到哇一聲😆,每條麵都沾滿爽脆咬口蟹子🤤,呢個係2人份量。 如果一個食,我會食袋裝撈麵,佢係經典透明袋裝個款撈麵,可以自己揀配料,細細包一個人食就最啱🔼另外佢仲有▶️賽磅蟹杯麵同蟹籽沙律,啱晒鐘意清爽但又唔食得太辣嘅朋友仔🙆‍♀️ 我叫咗呢兩樣畀媽媽食,佢都話好食,佢話蟹籽沙律除咗有平時食開嘅蟹子、青瓜、蟹柳,仲有帶子裙邊同粟米,味道豐富同有層次啲,而賽磅蟹杯麵用杯裝住,食得無咁論盡😂唔驚一路跌另外因為叫埋畀屋企人食,試埋之前未食過嘅爆炒雞軟骨同爆辣炒飯,兩樣都香口辣辣,送酒一流,我仲聽老闆推介買咗爆辣生蒜油撈埋食,食落會更香口❤️
元朗|爆辣冷麵
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

TakeAway
🍻 啤酒🐷食評 🍖 ‖ 爆辣冷麵 ‖ #beerpig元朗 #beerpig港式 #Beerpig良心小店 💁🏻‍♀️ 爆爆爆辣口味·招愛辣人士黎挑戰 💁🏻‍♂️上個週末去左元朗千色店個頭行街,熟元朗既都知道😋千色隔黎條街有勁多好野食,今次小編就發現左呢間以爆爆爆辣做噱頭既💛 #良心小店 ,雖然店鋪既位置唔太顯眼,但都好多人走黎呢間買外賣食架!🌶自認好食得辣既你地真係要去挑戰下爆爆爆辣🤧小編最多都係食到蚊仔辣,渣架!✨大家有興趣就記得|Like•Save•Share|呢個post喇💖—#🍻🍖 質素:🌶辣度|爆爆爆辣·爆辣·大辣·中辣·小辣·蚊仔辣|🌶 爆多蟹籽冷麵|$40中意食蟹籽既朋友要黎試下呢款冷麵喇😋呢款冷麵面頭有勁大量蟹籽🤤幼油麵口感幾彈牙,雖然小編點左蚊仔辣🌶但辣味一樣好特出👍🏻再配合埋蒜香味,越食越惹味!🌶 賽磅蟹杯麵|$38呢款杯麵同上面個冷麵有啲唔同🤏🏻杯麵頂加入左賽磅蟹·蟹柳·蟹籽等等等材料😋賽磅蟹既口感軟滑,撈埋底部辣辣地既冷麵一齊食,令杯麵既層次感提升左🌶 袋裝撈麵|$15/3包 $18/4包係童年回憶呀~~😍小編中小學個陣好中意成日放學就買呢啲袋裝撈麵食!呢到袋
🍻 啤酒🐷食評 🍖 ‖ 爆辣冷麵 ‖

中意食蟹籽既朋友要黎試下呢款冷麵喇😋

🌶 賽磅蟹杯麵|$38
呢款杯麵同上面個冷麵有啲唔同🤏🏻

🌶 袋裝撈麵|$15/3包 $18/4包
呢到袋裝撈麵$15就可以揀3包,好懷念呀~
同以前唔同既係呢款撈麵可以自選辣度架

🌶 爆炒烏冬|$48
如果唔太好油麵既話,可以揀呢款炒烏冬😋
小編就覺得油麵食落就爽口D,但烏冬索曬D醬汁都好惹味

🌶 爆炒雞軟骨|$38
介紹左咁多款麵食,其實呢到都有其他小食既
呢款雞軟骨就算拎到番屋企食都仲未冧曬
粒粒都卜卜脆👍🏻用黎伴麵食都好夾

🌶 爆辣炒飯|$58
唔中意食麵,都仲有呢款炒飯
呢間小店既食物款式都幾豐富下😂
不過小編係麵控,覺得炒麵/烏冬好似濃味D,醬料既香辣味會突出過炒飯

🌶 蟹籽沙律|$48
食左咁多款辣到噴火既粉麵飯,都要食番D甜甜地既食物中和下條👅
呢款沙津材料有|青瓜絲.大量蟹籽.蟹柳.帶子群邊|食落非常清新爽口👍🏻

🍮牛乳焦糖燉蛋|$10
最後仲有甜品,呢款焦糖燉蛋每日限量發售,想食就趁早啦~

🍻 #爆辣冷麵 🍖
🚩 元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖

#BeerPig |#啤酒豬|#酒肉朋友

爆辣炒飯  &  爆炒烏冬
2022-03-13
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
爆辣炒飯  &  爆炒烏冬
  • 爆炒烏冬
2022-03-14 14 views
差不多一年前,某雜誌報道過後已經幫襯過,上次因為係shopping 緊嘅關係,只係買咗個袋裝撈麵醫肚,巳經一試難忘。今日喺Yoho shopping 完,知道佢新舖唔係相隔好遠,直情落去深度探索。💎 袋裝撈麵蟹籽,紫菜絲,麵同醬汁,辣辣地好惹味,呢包撈麵對於我嚟講味道係其次,食完可以勾起童年回憶先係重點。💎 賽磅蟹杯麵加水杯麵我食得多,呢種杯麵都係第一次,有賽磅蟹,蟹籽,芫荽,粟米,相反佢醬汁唔濃,反而唔會搶咗賽磅蟹嘅味道。💎 爆炒烏冬大量蟹籽,紫菜絲,烏冬,芫荽,如果唔要大量蟹籽要大量芫荽都得,人如其名,烏冬係爆炒過,鑊氣重,一間小店可以做到有小炒水準都幾驚喜。💎 爆炒雞軟骨鍾意重口味嘅我啱哂,雞軟骨炒得好脆口,爆炒完再拌青瓜絲同蟹籽一齊食,口感辣辣地爽爽地,真係好想配返杯啤酒。💎 蟹籽沙律大量蟹籽,蟹柳,青瓜絲,紫菜絲,帶子裙邊。呢個沙律一啲都唔hea,沙律汁撈得好均勻,每條青瓜絲都沾到沙律汁,而且加咗帶子裙邊後有咬口,令到沙律加分。💎 牛乳焦糖燉蛋生活總需一點甜,而且限定發售,當然要試,牛乳味濃郁,甜度適中,剛剛焗起焦糖味香,口感細滑。知道佢地嘅辣醬係用四種辣椒精製而成的,順便買

💎 袋裝撈麵

💎 賽磅蟹杯麵

💎 爆炒烏冬

💎 爆炒雞軟骨

💎 蟹籽沙律

💎 牛乳焦糖燉蛋

知道佢地嘅辣醬係用四種辣椒精製而成的,順便買多一樽爆辣油生蒜,可以用嚟炒餸撈麵。

人均消費💰 : $60
總結✍ : 用心制作,味道香濃,爆蟹籽真係好吸睛
2022-03-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
  • 蟹籽沙律
  • 爆多蟹籽冷麵
  • 賽螃蟹杯麵
  • 爆辣雞軟骨
  • 賽磅蟹杯麵
元朗千色店附近有條街叫西菁街,有很多值得推介的餐廳,當中有一間店舖,連KOL都親臨來到挑戰辣度,只限外賣,沒有堂食都仍然人氣高企的爆辣冷麵。爆辣款式很多,除了經典爆多蟹籽冷麵外,仲有袋裝冷麵、炒飯、烏冬同賽磅蟹杯麵,另外也有很多小食,有蟹籽沙律、爆辣哥斯拉雞翼同雞軟骨等等。至於辣度亦有多種選擇,蚊仔辣、小、中、大、爆同埋爆爆爆,我呢d咁弱雞都係㨂番蚊仔辣好啲,當中的袋裝冷麵就挑戰下中辣啦。爆多蟹籽冷麵 - 老闆一啲都唔姑寒,面頭鋪了厚厚蟹籽,配上蚊仔辣的冷麵,好正!賽磅蟹杯麵 - 有蟹柳、蛋白同西蘭花,份量真係好多。蟹籽沙律 - 呢個真係驚喜,好好食,d沙律醬調配到剛剛好,仲要有少量帶子裙邊夾埋一齊。爆辣炒飯 - 炒到粒粒分明,加上少許辣,令人食慾大增,而且份量充足,可以分兩餐食。爆辣烏冬 - 新產品,當然要order黎試吓,味道也非常不錯。爆炒雞軟骨 - 這個係叫比阿媽食嘅,所以就叫了不辣,仲擔心不辣會否唔夠惹味,但原來都好好食,炒到十分香口,阿媽食到津津有味。爆辣油生蒜 - 專登買了樽生蒜回家,呢樽野正到爆,炒乜都加啲落去,當堂成碟餸都充滿蒜香味,甚至乎煮個麵食時都加一匙羹,個麵立

賽磅蟹杯麵 - 有蟹柳、蛋白同西蘭花,份量真係好多。

爆辣油生蒜 - 專登買了樽生蒜回家,呢樽野正到爆,炒乜都加啲落去,當堂成碟餸都充滿蒜香味,甚至乎煮個麵食時都加一匙羹,個麵立即生色不少。

2022-03-12 23 views
元朗撈麵店💛,雖然店內得老闆一人,但面對人流依然炮製出惹味撈麵,袋裝冷麵簡直有重返中學的感覺!🥢袋裝撈麵:充滿蒜香🧄的冷麵,好惹味!生蒜還有刺激麻痹味蕾的感覺,幾好玩!🥢賽螃蟹🦀️杯麵:麵上鋪滿蟹柳和嫩滑蛋白,唔係只有辣,係幾有特色既撈麵。🥢爆多蟹籽撈麵/炒烏冬:老闆放了大量蟹籽在撈麵上,而炒烏冬則很有鑊氣。🥢爆辣炒飯:小編唔好飯,但炒飯好有鑊氣,而且米粒炒到乾爽唔油膩👍🏻🥢蟹籽沙律:簡單的青瓜絲、蟹籽和帶子裙,好清爽消暑。 🥢爆辣雞軟骨:送酒一流!🥢爆辣生蒜油:暫時冇貨,期待有貨後自家製蒜香撈麵~味道 : 🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)#foodie #foodporn #foodstagram #food #foodphotography #foodlover #foodblog #foodbloggers #eat #eatinhk #hkcuisine #openrice #食評 #食在香港 #元朗美食 #元朗 #開飯 #爆辣冷麵

🥢蟹籽沙律:簡單的青瓜絲、蟹籽和帶子裙,好清爽消暑。

🥢爆辣雞軟骨:送酒一流!

🥢爆辣生蒜油:暫時冇貨,期待有貨後自家製蒜香撈麵~

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

2022-03-12 17 views
💛一場嚟到元朗梗係要食下爆多蟹籽冷麵~全部都係蟹子嘅冷麵實在係好澎湃!啖啖都係蒜香、辣醬,超足料啊。賽磅蟹杯麵就好似成杯芭菲咁🤣袋裝撈麵就係最濃味嘅,加左佢地嘅爆辣生蒜油一齊食更加惹味,平時落面嘅時候都可以放啲㗎!爆炒雞軟骨都好正,味道偏鹹但係辣得好惹味。爆辣炒飯個名太得人驚所以我哋淨係叫咗BB辣,粒粒分明而且都加咗蟹子㗎!最後講吓我最鍾意嘅蟹籽沙律,好清新好多餡而且食落唔會覺得好肥❤️🥰🥰
💛
2022-03-04 28 views
呢間爆辣冷麵位於元朗係一間撈麵店舖,而佢嘅冷麵都好多人食過🤔,尤其是佢嘅冷麵勁辣🤑,同時都可以選擇不同程度辣度😜,或者都可以唔食辣都得,每一款都放咗滿滿嘅蟹籽😲,店家唔止得小食同時都有主食,我就試咗幾款!.賽磅蟹杯麵呢一款杯麵都幾特別🤔,係以冷麵載入令到整杯十分之豐富😲,而冷麵味道相當之唔錯😋,上面放咗蟹籽、滑滑嘅蟹柳絲、粟米、西蘭花望著都好吸引😍,睇見都好想食😋!.爆多蟹籽冷麵呢款蟹籽冷麵非常之吸引🤔大大盒,冷麵上面放咗滿滿嘅蟹籽😲,每一條冷麵掛滿粒粒蟹籽,食到入口食到粒粒爽脆蟹籽,又帶點勁辣🤑味道非常剌激,而佢嘅冷麵口感軟硬適中!.袋裝撈麵呢一款袋裝撈麵係學生時最喜歡食嘅凍撈麵,而佢嘅撈麵醬汁夠哂濃郁😋,沾滿每一條撈麵味道相當之美味!.爆炒雞軟骨呢款雞軟骨賣相好似好好味🤔,食到入口味道十足😋,雞軟骨好有口口感煙韌又有咬口!.爆辣炒飯呢款爆辣炒飯望著都覺得唔錯🤔,飯底一粒粒都好乾身,完全唔覺得油膩,佢嘅配料都好豐富,有腸仔、粟米、蟹籽、蟹柳、紫菜,而佢嘅飯粒粒口感軟硬適中,帶有小小辣味道特別好好味😋!.炒烏冬呢款烏冬份量十足🤔,食到入口口感彈牙😋,聞到味道都好香味😙,加埋佢嘅蟹籽一齊

爆炒雞軟骨
呢款雞軟骨賣相好似好好味🤔,
食到入口味道十足😋,雞軟骨好有口口感煙韌又有咬口!

爆辣炒飯

炒烏冬
呢款烏冬份量十足🤔,食到入口口感彈牙😋,聞到味道都好香味😙,加埋佢嘅蟹籽一齊食,爽口之中帶點彈牙,又有D辣嘅感覺增添食慾😋!
2022-03-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
聽聞爆辣冷麵喺元朗好出名,而且爆多蟹籽🦀都好耐冇食過冷麵小食啦,所以上個星期特登過嚟朝聖下!呢日點左好幾款款式直接外賣返屋企。小店嘅份量極之多!塞滿外賣盒😲辣到方面有6️⃣個辣都選擇,因為我唔可以食太過辣所以揀咗小蚊辣🌶其實都可以走辣的☺️賽磅蟹杯麵🦀上面有蟹籽、西蘭花、粟米、蟹柳絲伴麵,分量比袋裝撈麵還多袋裝撈麵:撈麵醬汁夠濃而且掛滿麵條,好有兒時味道♥️爆荽蟹籽冷麵🍝好大盒!鋪滿芫荽再配合蟹子加冷麵撈埋一齊食,惹味炒飯🍚飯底炒得幾乾身唔會太油,入面有腸仔、粟米、蟹柳、蟹子等等口感豐富,味道少少辣蟹籽沙律🥗開胃沙律有好多青瓜絲、蟹籽、粟米等,食辣嘢之前食岩哂爆炒雞軟骨🍗整得非常脆口,而且食落好入味同重蒜香味!炒烏冬🍜 烏冬分量十足,口感彈牙,香口!生蒜油:自家製嘅爆辣生蒜油,好香勁多蒜,煮餸時可以用黎加以調味🧑🏻‍🍳總括嚟講,小店價格親民份量十足!基本上上面係3-4人份量,所以分開咗兩次食😽而且食物質素不俗值得幫襯💛

袋裝撈麵:撈麵醬汁夠濃而且掛滿麵條,好有兒時味道♥️
爆炒雞軟骨🍗整得非常脆口,而且食落好入味同重蒜香味!
炒烏冬🍜 烏冬分量十足,口感彈牙,香口!

2022-02-27 18 views
🦀🍝 爆辣冷麵爆多蟹子冷面(蚊仔辣)$40表面睇落去好普通 但其實冷面好出色每一啖面都有巨量蟹子撈埋一齊食 味道唔會太咸 雖然係蚊仔辣但其實都已經幾辣😂😂冷麵汁用咗辣椒 生蒜粒製而成 勁惹味!如果食唔到辣嘅人 叫小辣都可能會辣食呢個推薦 💯💯💯
🦀🍝 爆辣冷麵
呢個推薦 💯💯💯
爆辣冷麵
爆辣冷麵
2022-02-25 20 views
相信喺元朗掃開街嘅朋友仔都對呢間唔陌生除咗超爆辣嘅麵類,仲有超多蟹籽都係呢間特色今次去開元朗嘅Cafe都唔好執輸買返幾盒外賣返屋企試吓,有飯有麵有烏冬真係叫咗好多嘢食,咁就講吓最深刻兩三樣爆辣炒飯雖然間鋪叫爆辣冷麵,但係我覺得呢個飯最深刻因為呢個飯入邊嘅配料有好多帶子裙邊、螺肉、魷魚,完全增加左個飯嘅口感而且呢個飯炒得好乾身,粒粒分明加埋蟹柳粟米腸仔,超多配料爆炒烏冬另外嘅炒烏冬我都幾鍾意雖然佢冇炒飯咁多配料,但佢嘅口感好正炒完唔會1 pat pat,仲keep到彈牙嘅口感而且炒出嚟嘅辣味比其他更加香蟹籽沙律又係超大盒,分量超多沙律醬係沾滿晒每一條青瓜絲雖然呢個唔係辣,但係食咗好多重口味嘅嘢用嚟解辣或者過一過冷河都幾好主角冷麵除咗一盒盒,仲有袋裝同杯裝好有童年回憶,拎住企喺街食,零舍有風味如果你真係好鍾意佢哋嘅辣仲有樽裝生蒜辣椒油俾你拎返屋企撈麵撈飯
相信喺元朗掃開街嘅朋友仔都對呢間唔陌生
除咗超爆辣嘅麵類,仲有超多蟹籽都係呢間特色
今次去開元朗嘅Cafe都唔好執輸
買返幾盒外賣返屋企試吓,有飯有麵有烏冬
真係叫咗好多嘢食,咁就講吓最深刻兩三樣

爆辣炒飯
雖然間鋪叫爆辣冷麵,但係我覺得呢個飯最深刻
因為呢個飯入邊嘅配料有好多
帶子裙邊、螺肉、魷魚,完全增加左個飯嘅口感
而且呢個飯炒得好乾身,粒粒分明
加埋蟹柳粟米腸仔,超多配料

爆炒烏冬
另外嘅炒烏冬我都幾鍾意
雖然佢冇炒飯咁多配料,但佢嘅口感好正
炒完唔會1 pat pat,仲keep到彈牙嘅口感
而且炒出嚟嘅辣味比其他更加香

蟹籽沙律
又係超大盒,分量超多
沙律醬係沾滿晒每一條青瓜絲
雖然呢個唔係辣,但係食咗好多重口味嘅嘢
用嚟解辣或者過一過冷河都幾好

主角冷麵除咗一盒盒,仲有袋裝同杯裝
好有童年回憶,拎住企喺街食,零舍有風味
如果你真係好鍾意佢哋嘅辣
仲有樽裝生蒜辣椒油俾你拎返屋企撈麵撈飯
2022-02-21 18 views
難得去元朗,經常這間冷麵小店,見價錢不貴又親民,於是買了不同款式與家人開心share ☺️份量全部也很多,完全塞爆外賣盒🤣所有麵和飯類也有分辣度,因為不能太吃辣,所以叫了小的蚊仔辣,怕辣的話可叫不辣.💠爆辣生蒜油 (一樽) $25小店自家製生蒜油,超平大大樽.辣度不算太強勁,但超適合加入冷麵或飯撈勻來食👍🏻蒜香味撲鼻,濃郁好好食😋💠賽磅蟹杯麵 $38用杯放入麵,有創意又可愛,還可以一邊行一邊食😽面層是有蟹籽、西蘭花、粟米粒和沙律醬,新鮮食材,味道很fresh!💠芫茜爆多蟹籽冷麵 $40芫茜控必食!😻面層佈滿了爆多芫茜和蟹籽,芫茜味超濃厚,冷麵麵條幼滑.💠袋裝撈麵 $15/3入面有蟹籽、紫菜和蒜粒.冷麵清爽滑身好味👍🏻💠爆炒雞軟骨 $38骨粒不會太硬,口感爽口,辣味過癮😚💠爆辣炒飯 $58飲粒軟熟,炒的甘香,配蒜粒撈來食口感大增!😌💠蟹籽沙律 $48材料新鮮又豐富,帶子裙邊、青瓜絲、蟹籽、紫菜絲和蟹柳,清爽美味😚💠爆炒烏冬 $48烏冬幼滑,口感q彈,辣味香濃,加蒜蓉更加開胃😙💠芫荽啫喱 $10啫喱口感滑溜溜,芫荽味不算特出,但很清爽☺️

💠爆辣生蒜油 (一樽) $25

💠賽磅蟹杯麵 $38

💠芫茜爆多蟹籽冷麵 $40

💠袋裝撈麵 $15/3
入面有蟹籽、紫菜和蒜粒.冷麵清爽滑身好味👍🏻

💠爆炒雞軟骨 $38
骨粒不會太硬,口感爽口,辣味過癮😚

💠爆辣炒飯 $58
飲粒軟熟,炒的甘香,配蒜粒撈來食口感大增!😌

💠蟹籽沙律 $48

💠爆炒烏冬 $48
烏冬幼滑,口感q彈,辣味香濃,加蒜蓉更加開胃😙

💠芫荽啫喱 $10
啫喱口感滑溜溜,芫荽味不算特出,但很清爽☺️
2022-02-15 17 views
元朗站📍爆辣冷麵-門口個menu花多眼亂,試左幾款同屋企人一齊share😋袋裝冷麵($15)$15有3包冷麵,$18有4包,中學回憶返晒黎(不過中學個陣$2就有1包!)配埋蟹籽、紫菜、香蒜好惹味😋😋大大包,夠晒飽(仲記得細個成日嫌d餸貴,點都簡兩包麵塞飽自己😂)。爆茜蟹籽冷麵($45)呢個女朋友最中意,d茜好似唔洗錢咁,蟹籽蒜香好吸引。一盒麵睇落唔多,但食落根本食唔晒😹👍🏻爆辣烏冬($48)、爆辣炒飯($58)老人家麻麻地冷麵,啊爸啊媽就食炒烏冬同炒飯,份量十足。炒飯好多料,有火腿、粟米、腸仔、蟹柳等等,口感豐富。兩樣都要小辣。招牌蟹籽沙律($48)蟹籽沙律好多沙律醬😋(今鋪肥仔了🤣),爆多蟹籽,配料有青瓜絲、粟米、蟹柳、帶子裙邊。爆辣賽螃蟹杯麵($30)未試過杯裝冷麵,面頭有蟹柳絲、蟹籽、西蘭花、粟米、蛋白等等配料。我中意食袋裝冷面多d。爆辣雞軟骨($38)叫左小食一齊share,呢個爆辣雞軟骨好有嚼勁,份量唔少!爆辣油生蒜($25)另外加購左一樽生蒜,打算平時用撈面、韓燒😎總括黎講,份量超多,蒜香十足。今次全部要小辣,唔算太辣,下次可以叫中辣🔥
元朗站📍爆辣冷麵
門口個menu花多眼亂,試左幾款同屋企人一齊share😋

袋裝冷麵($15)

爆茜蟹籽冷麵($45)

爆辣烏冬($48)、爆辣炒飯($58)

招牌蟹籽沙律($48)

爆辣賽螃蟹杯麵($30)

爆辣雞軟骨($38)
叫左小食一齊share,呢個爆辣雞軟骨好有嚼勁,份量唔少!

爆辣油生蒜($25)
另外加購左一樽生蒜,打算平時用撈面、韓燒😎

2022-02-11 594 views
.第一次試食呢間爆辣冷麵!有好多野食可以揀 辣定唔辣都可以我唔太食得辣 所以叫左小辣試下😇.同3-4個朋友一齊食就可以開心share😀同埋都會食得哂呢.今次叫左呢啲野食🔸賽磅蟹杯麵——杯入面有好多餸啊~有蟹柳 紫菜 蟹籽 粟米佢既醬料都好濃 撈埋食好夾同埋份量都多啊😆.🔸爆多蟹籽冷麵——上面真係爆多蟹籽!冷麵煙韌 同埋份量都真係多~如有加餸會開心啲呢.🔸撈麵——就正正常常啦😀 比較似烏冬😀🔸爆炒雞軟骨——呢個有少少🤏🏼鹹不過好好味😋 會食唔停 一粒接一粒 撈埋炒飯炒麵食就岩哂 .🔸爆辣炒飯——呢個飯我地叫左小辣 我都食到飯就分開一粒粒 味道正常 都係如果有得加餸會滿足啲.🔸蟹籽沙律🥗——我最鍾意食沙律 一黎健康二黎佢既沙律醬都好好味 搞到我食唔停口!.最後買左樽爆辣生蒜油 因為媽媽都幾鍾意辣買俾佢煮野食又得 點野食都得😆.🥢爆辣冷麵 (元朗)📍元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
第一次試食呢間爆辣冷麵!
有好多野食可以揀 辣定唔辣都可以
我唔太食得辣 所以叫左小辣試下😇
同3-4個朋友一齊食就可以開心share😀
同埋都會食得哂呢
今次叫左呢啲野食
🔸賽磅蟹杯麵——杯入面有好多餸啊~
有蟹柳 紫菜 蟹籽 粟米佢既醬料都好濃 撈埋食好夾
同埋份量都多啊😆
🔸爆多蟹籽冷麵——上面真係爆多蟹籽!
冷麵煙韌 同埋份量都真係多~如有加餸會開心啲呢
🔸撈麵——就正正常常啦😀 比較似烏冬😀
🔸爆炒雞軟骨——呢個有少少🤏🏼鹹
不過好好味😋 會食唔停 一粒接一粒 撈埋炒飯炒麵食就岩哂
🔸爆辣炒飯——呢個飯我地叫左小辣 我都食到
飯就分開一粒粒 味道正常 都係如果有得加餸會滿足啲
🔸蟹籽沙律🥗——我最鍾意食沙律 一黎健康
二黎佢既沙律醬都好好味 搞到我食唔停口!

最後買左樽爆辣生蒜油 因為媽媽都幾鍾意辣
買俾佢煮野食又得 點野食都得😆
🥢爆辣冷麵 (元朗)
📍元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
2022-01-14
Type of Meal
Dinner
2022-02-11 16 views
隔左幾個月再訪呢間辣麵小店,今次嗌到成枱都係可以一次過試哂😍爆炒烏冬($48)作為麵控之中既粗麵控去到邊見到烏冬都一定會試!烏冬炒得乾身,配埋面頭蟹子味道好香口,不過辣度唔係好夠,下次要挑戰再高d!爆多蟹籽冷麵($40)冷麵好驚喜,鋪滿大量蟹籽望落已經夠衝擊,食落去辣汁比烏冬更多,每一啖冷麵都掛上香辣醬汁,難怪係小店招牌作爆辣炒飯($58)呢個炒飯係飽肚之選,成盒塞滿既炒飯有大量蟹籽、帶子裙邊、火腿、粟米、腸仔、螺肉、蟹柳同魷魚,口感豐富之餘味道亦唔錯!爆辣雞軟骨($38)雞軟骨大大份炒得香脆,不過就唔太食到辣味,但送飯一流!爆辣油生蒜($25)私心大推呢樽辣油生蒜,重口味如我食咩都可以落,蒜香濃郁份量亦好多,$25真係好抵!!招牌蟹籽沙律($48)沙律有大量青瓜絲,加埋青瓜蟹柳粟米紫菜同滿滿既蟹籽,無澱粉質都超級飽肚爆辣賽螃蟹杯麵($30)冷麵底加上塞到滿既賽螃蟹,麵同餸既balance剛剛好,不過食既時候就有少少論盡

爆炒烏冬($48)

爆多蟹籽冷麵($40)

爆辣炒飯($58)

爆辣雞軟骨($38)
雞軟骨大大份炒得香脆,不過就唔太食到辣味,但送飯一流!

爆辣油生蒜($25)

招牌蟹籽沙律($48)

爆辣賽螃蟹杯麵($30)