2022-03-14
差不多一年前,某雜誌報道過後已經幫襯過,上次因為係shopping 緊嘅關係,只係買咗個袋裝撈麵醫肚,巳經一試難忘。今日喺Yoho shopping 完,知道佢新舖唔係相隔好遠,直情落去深度探索。💎 袋裝撈麵蟹籽,紫菜絲,麵同醬汁,辣辣地好惹味,呢包撈麵對於我嚟講味道係其次,食完可以勾起童年回憶先係重點。💎 賽磅蟹杯麵加水杯麵我食得多,呢種杯麵都係第一次,有賽磅蟹,蟹籽,芫荽,粟米,相反佢醬汁唔濃,反而唔會搶咗賽磅蟹嘅味道。💎 爆炒烏冬大量蟹籽,紫菜絲,烏冬,芫荽,如果唔要大量蟹籽要大量芫荽都得,人如其名,烏冬係爆炒過,鑊氣重,一間小店可以做到有小炒水準都幾驚喜。💎 爆炒雞軟骨鍾意重口味嘅我啱哂,雞軟骨炒得好脆口,爆炒完再拌青瓜絲同蟹籽一齊食,口感辣辣地爽爽地,真係好想配返杯啤酒。💎 蟹籽沙律大量蟹籽,蟹柳,青瓜絲,紫菜絲,帶子裙邊。呢個沙律一啲都唔hea,沙律汁撈得好均勻,每條青瓜絲都沾到沙律汁,而且加咗帶子裙邊後有咬口,令到沙律加分。💎 牛乳焦糖燉蛋生活總需一點甜,而且限定發售,當然要試,牛乳味濃郁,甜度適中,剛剛焗起焦糖味香,口感細滑。知道佢地嘅辣醬係用四種辣椒精製而成的,順便買
💎 袋裝撈麵
💎 賽磅蟹杯麵
💎 爆炒烏冬
💎 爆炒雞軟骨
💎 蟹籽沙律
💎 牛乳焦糖燉蛋
知道佢地嘅辣醬係用四種辣椒精製而成的,順便買多一樽爆辣油生蒜,可以用嚟炒餸撈麵。
人均消費💰 : $60
總結✍ : 用心制作,味道香濃,爆蟹籽真係好吸睛