2022-05-10 567 views
夜晚同女友行下尖沙咀,行到7點左右就搵野食,咁岩我就想食串燒,就拉女友慢慢行去佐敦度食去到睇餐紙,嗰時我就肚餓餓地,想加個烏冬或者飯,可惜佢地夜晚冇飯麵賣,如果有就好啦。大約叫左十幾串,都係叫返啲普通串燒。其中有2樣必叫既就係燒茄子同埋燒雞翼,另外女友鍾意食扇貝,就叫左個蒜蓉扇貝。唔知係我地粗心定佢地本身冇,燒既都係唔辣既,食物黎到就問佢地要啲辣粉,好處係唔食得辣既或只可食小小既咪自己加,唔好既咪覺得連辣一齊燒會惹味啲。燒原條茄子真係好食,蒜蓉幾多,皮又冇爛,成條清得好乾淨。雞翼味道ok,個人覺得幾ok。另外叫左2款牛,蒙古牛既味道一般,肉太瘦。極品一口牛就肥瘦適中,真係好食,不過價錢都貴過普通既蒙古牛一倍😅😅值唔值見人見智啦,反正我叫一串食就算。司華力腸夠大條,又熱又入味,大啖咬落去個滿足感真係正蒜蓉扇貝感覺有啲乾,我食一粒就夠,其他等女友清哂😝😝😝有款叫千層肉汁燒,其實係豬腩肉黎,呢串好多肥膏,燒出黎好濕潤,對我呢啲肥佬黎講,肥-並唔係問題,最緊要味道一流👍👍👍🤣🤣佢地係預左一個放左牛油紙既盤,啲野食到會放落個盤上面,同埋環境又大啲啲,個人感覺係乾淨啲。

,另外女友鍾意食扇貝,就叫左個蒜蓉扇貝。
燒原條茄子真係好食,蒜蓉幾多,皮又冇爛,成條清得好乾淨。
雞翼味道ok,個人覺得幾ok。
司華力腸夠大條,又熱又入味,大啖咬落去個滿足感真係正

蒜蓉扇貝感覺有啲乾,我食一粒就夠,其他等女友清哂😝😝😝

燒原條茄子

燒司華力腸

燒雞翼

2022-05-02
$200 (Dinner)
燒原條茄子
燒司華力腸
  • 燒茄子(原條)
佐敦油麻地實為小店美食天堂,好多店都好吸引好正今次夜晚黎食滿串,主打「自家製」,自家醃料、自家菜式、自家醬料,款式好多店內小店工業風,幾襯做小店,啤酒多選擇,1664 tower都有但南妹細枝裝平到抵抗不了第一碟上枱,用個大碟放幾寸一齊上好正雞泡魚干實在係我食串燒必食,雖然唔係度度有,但送酒同間住間住食最啱勞蘇食推介 —— 岩燒極品一口牛以為普通燒牛,一入口,肉汁爆炸,牛既油脂好夠好出一食就知靚牛,而且燒功一流,肉質滑,又香又好味,食到合埋眼秘製西班牙豬汁燒,食落有少少似雞肉,正正常常,冬菇反而個汁仲出爆漿海鮮丸真係好爆,唔使咬淨係拎支籤出嚟已經爆汁係沙律醬海鮮丸,好味,食埋燒魷魚鬚,份量好夠,相當香,食魷魚鬚唔會太膩第二輪黎lu自家製鮮墨魚棒棒,好似食燒既墨魚滑咁,彈牙而香濃,加埋醬汁食惹味煙肉蟹柳卷,特別既口感,外面燒香脆煙肉,入面腍腍既蟹柳,個人黎講幾中意千層肉汁燒,口感似豬頸肉,好食到自家醃製同自家醬汁既風味紐牛蒙古燒,基本上就係超多孜然粉既燒法,肉有少少乾,雞柳蒙古燒都係差唔多,但個人覺得雞肉夾啲自家製鮮蝦棒棒,比墨魚棒棒正,好似食「蝦柳」咁圓滿雞,賣相幾得意,比一般燒雞串更
佐敦油麻地實為小店美食天堂,好多店都好吸引好正
但南妹細枝裝平到抵抗不了

半打藍妹

第一碟上枱,用個大碟放幾寸一齊上好正
勞蘇食推介 —— 岩燒極品一口牛
以為普通燒牛,一入口,肉汁爆炸,牛既油脂好夠好出
一食就知靚牛,而且燒功一流,肉質滑,又香又好味,食到合埋眼
爆漿海鮮丸真係好爆,唔使咬淨係拎支籤出嚟已經爆汁

雞泡魚干x岩燒極品一口牛x秘製西班牙豬汁燒x冬菇

爆漿海鮮丸

燒魷魚鬚

第二輪黎lu
千層肉汁燒,口感似豬頸肉,好食到自家醃製同自家醬汁既風味
自家製鮮蝦棒棒,比墨魚棒棒正,好似食「蝦柳」咁
圓滿雞,賣相幾得意,比一般燒雞串更有啖啖肉既好味
豬仔脾汁燒,用手揸住一咬,爆汁嫩滑,味道好好,食法風味一流
勞蘇食再推介 —— 8吋海虎蝦汁燒
未上枱已聞到好香,大大碟全隻蝦俾晒你,超正燒法必讚,可以食到蝦膏蝦頭,又香又濃
8吋虎蝦童叟無欺,絶對唔係平時個啲一串過就話大虎蝦,蝦肉彈牙絶對新鮮,汁好味但唔搶鮮蝦味,太正喇

自家製鮮墨魚棒棒x煙肉蟹柳卷x千層肉汁燒x紐牛蒙古燒x雞柳蒙古燒

自家製鮮蝦棒棒

圓滿雞x豬仔脾汁燒

8吋海虎蝦汁燒

菠板糖

最後食個菠板糖當甜品作結,好豐富滿足既一餐,完全食到自家風味而超讚
燒法同配搭都有自己一套而好好味
淨係隻蝦都見功架,有心機
必然返食
雞泡魚干x岩燒極品一口牛x秘製西班牙豬汁燒x冬菇
爆漿海鮮丸
燒魷魚鬚
自家製鮮蝦棒棒
圓滿雞x豬仔脾汁燒
8吋海虎蝦汁燒
2021-09-08 336 views
食物煮理美味依然,之前侍應係位好cheerful同醒目嘅哥哥仔,而家竟然換左位唔帶口罩、同無表情嘅女士做侍應。好間接提左佢,佢嘅反應就係“冇反應”。仲記得上次去,舖頭壞左一部冷氣,哥哥仔都好落力為客人張羅,入去一定要寫紙仔或嘟安心出行(但女士侍應係乜嘢都不理)。我哋食到大汗疊細汗,依然會繼續幫襯。食物質素重要、店員店舖嘅衛生同態度,都極為重要。搞到我哋開始商量還會不會有下一次。真是無奈!好的食店要有好的食材、好的廚師、還有好的夥計。
食物質素重要、店員店舖嘅衛生同態度,都極為重要。
2020-12-14 983 views
深宵總是餓😙😙同屋企人都想食啲香口野,foodpanda 叫啲串燒食吓。之前都有叫過另一間串燒,不過漏單情況比較嚴重,所以今次第一次試吓呢一間。首先最重要冇錯漏👏🏻👏🏻而且包裝都唔錯,仲用錫紙保溫,比較細心,值得一讚。味道方面都唔錯,仲有三四個唔同嘅醬料配送。就算唔點醬料,都好香口好好食。唯一美中不足係冇得選擇辣或者唔辣。一口牛同雞翼都唔辣,鮮冬菇同翠玉瓜莫名其妙就變咗辣,小朋友食唔到☹️
深宵總是餓😙😙

首先最重要冇錯漏👏🏻👏🏻
而且包裝都唔錯,仲用錫紙保溫,比較細心,值得一讚。

Delivery
2020-12-13 513 views
中午咁岩經過,見到門口個menu好似幾吸引所以同朋友決定入去食。點左佢個岩鹽牛燒牛仔骨飯,啲飯好食,唔會太硬或者太痴,但係個牛仔骨就麻麻,其實調味幾好,但個牛太硬了,好難咬開
2020-08-09 800 views
兩樣野食一個茄子一個鯖魚,等左9個字基本吾好意思都無吾再講一人鋪頭算數,同普通街邊,係衰過街邊串燒d野無味都一個點,平時食劣食都吾會咁哂時間打篇野出泥,吾會再食,完,特登開個ac泥比劣評你真係史無前例
2019-10-16 1363 views
聽說這間串燒🍡🍢🍡🔥經濟又好味,親友聚會便提議到這間試一試。晚上6:45到達已經十分滿座,幸運地我們可以坐最後一張枱。入咗後立即點菜發覺款式多多,而且很經濟,我們都毫不猶豫點了很多款串燒。😋推介:冬陰豬豬、岩燒一口牛、爽口雞腎、原條茄子🍆、燒雞泡魚干、翠玉瓜、焗雜菇等等⋯⋯最緊要每樣食物都不是加太多孜然粉,保存食物的原味最後三位埋單都係$497👏🏻建議音樂聲音調低一點。
聽說這間串燒🍡🍢🍡🔥經濟又好味,親友聚會便提議到這間試一試
😋推介:冬陰豬豬
、岩燒一口牛
、爽口雞腎
、原條茄子🍆、燒雞泡魚干

最後三位埋單都係$497👏🏻

建議音樂聲音調低一點。
2019-10-15 745 views
住佐敦嘅朋友同我講,佢屋企附近間串燒好好食。👩🏻 我問佢,有幾好食呀?👱🏻‍♀️佢答我,你試下咪知囉😂👩🏻 Ok, you win!一坐低,朋友叫到成枱都係野食🙄原來呢到嘅串燒係自家醃制👨🏼‍🍳食材仲係每日新鮮運到🚚同我過往食過嘅串燒好唔同,醃制味道好突出👍🏻👍🏻👍🏻📌推介燒物:時令原隻扇貝蒜蓉重課,原隻北海道扇貝,肥大肉厚,味道鮮甜,口感豐富!盲曹鹽燒泰式烤魚,以香茅及薑作調味,魚皮上灑鹽焗,時間拿捏得好,魚肉幼嫩多汁。記得沾埋作地個自定製醬料!岩燒極品一口牛牛肉+蒜蓉+黑椒係完美嘅組合,安格斯一口牛經過碳火洗禮,脂肪洋溢,牛味濃郁!冬陰豬豬我較喜歡呢道串燒,五花腩配搭冬陰公口味,酸辣得黎帶點惹味,Thai food愛好者必試👍🏻原條茄子我再強調不吃茄子的我,廚師要三番四次讓我易入口!今次呢條茄子原條燒,原條上,孜然+蒜蓉炮製,自家醃制零捨唔不同🍆
時令原隻聖子皇

住佐敦嘅朋友同我講,
佢屋企附近間串燒好好食。
👩🏻 我問佢,有幾好食呀?
👱🏻‍♀️佢答我,你試下咪知囉😂
👩🏻 Ok, you win!

一坐低,朋友叫到成枱都係野食🙄
原來呢到嘅串燒係自家醃制👨🏼‍🍳
食材仲係每日新鮮運到🚚
同我過往食過嘅串燒好唔同,
醃制味道好突出👍🏻👍🏻👍🏻

📌推介燒物:

時令原隻扇貝
蒜蓉重課,原隻北海道扇貝,肥大肉厚,味道鮮甜,口感豐富!

串燒

燒鵝肝
蒜蓉牛油焗娃娃菜
法式蒜茸包
2019-10-12 918 views
傳聞佐敦有一間隱世串燒店好有特色,佢地既醃料同香料全部都係由自家炮製,每樣材料都係新鮮運到,同市面上既串燒店有好大分別。呢間串燒店「滿串自家醃制串燒店」總店早於旺角創立,而後來愈做愈大,開到佐敦一樣每逢晚市都會爆哂埸。咁當然啦,串燒一向係我心目中都係有宵夜之最佳選擇,香港咁多夜鬼,串燒店就必定係最佳選擇啦。👇▪ 時令原隻扇貝 - $100/2pcs▫ 打頭陣既係有一大隻既原隻北海道扇貝,份量迫人,佢地所有串燒同海鮮都係即叫即做,所以等既時間可能會耐少少,不過絕對值得既。啖啖肉裡面都食得到蒜蓉既濃香味,咬落爽口彈牙,食得出非常新鮮,口感相當一流。$50就有一隻,又真係幾抵食!▪ 時令原隻蟶子皇 - $100/2pcs▫ 蟶子皇肉質飽滿,Size比我想像中更加大,本身已經好清甜,口感爽滑,唔會有大蟶子好韌既感覺,加上吸收哂金銀蒜既香味,再落埋香蔥,味道相當濃郁。▪ 盲曹鹽燒 - $118▫ 食完兩款招牌海鮮,當然要試埋佢地皇牌魚「泰式盲曹」啦,佢地將薑同香芽釀入成條魚裡面,再係表面灑盬去焗。烤盲曹有個好處係佢魚皮夠粗,就算焗完出黎,仲可以鎖住裡面既肉汁,令每啖魚肉都唔會乾身,呢
傳聞佐敦有一間隱世串燒店好有特色,
佢地既醃料同香料全部都係由自家炮製,
每樣材料都係新鮮運到,同市面上既串燒店
有好大分別。呢間串燒店「滿串自家醃制串燒店」
總店早於旺角創立,而後來愈做愈大,
開到佐敦一樣每逢晚市都會爆哂埸。

咁當然啦,串燒一向係我心目中都係有宵夜之
最佳選擇,香港咁多夜鬼,串燒店就必定
係最佳選擇啦。👇

▪ 時令原隻扇貝 - $100/2pcs
▫ 打頭陣既係有一大隻既原隻北海道扇貝,
份量迫人,佢地所有串燒同海鮮都係即叫即做,
所以等既時間可能會耐少少,不過絕對值得既。
啖啖肉裡面都食得到蒜蓉既濃香味,咬落爽口彈牙,
食得出非常新鮮,口感相當一流。
$50就有一隻,又真係幾抵食!

▪ 時令原隻蟶子皇 - $100/2pcs
▫ 蟶子皇肉質飽滿,Size比我想像中更加大,
本身已經好清甜,口感爽滑,唔會有大蟶子
好韌既感覺,加上吸收哂金銀蒜既香味,
再落埋香蔥,味道相當濃郁。

▪ 盲曹鹽燒 - $118
▫ 食完兩款招牌海鮮,當然要試埋佢地皇牌魚
「泰式盲曹」啦,佢地將薑同香芽釀入成條魚裡面,
再係表面灑盬去焗。烤盲曹有個好處係佢魚皮夠粗,
就算焗完出黎,仲可以鎖住裡面既肉汁,
令每啖魚肉都唔會乾身,呢條並唔例外,
肉質非常嫩滑,口感結實,唔會好鬆散,
再加埋佢地自家製海鮮醬,一個字:絕!

▪ 汁燒白鱔 - $42
▫ 鱔肉相當肥美,大廚將魚肉燒到外皮香脆,
肉質保持到鮮嫩有彈性,配埋香甜燒汁,相當惹味。

▪ 岩燒極品一口牛 - $36
▫ 呢個一口牛來自安格斯最頂級等級,
唔怪得脂肪飽滿,每啖都食到油香,同埋肉汁
非常豐富。大廚利用蒜蓉同黑椒再加以碳火猛燒,
牛味瞬間爆發!

▪ 岩鹽極品牛舌 - $38
▫ 聽Staff講佢地既牛舌都唔惹少,用既部位係
牛舌最中間既芯位,而唔會用其他位。
所以入口唔會有筋,口感爽口,加埋岩鹽調味,
原汁原味係最好食,牛舌控一定唔可以錯過!

▪ 冬蔭豬豬 - $18
▫ 用既係自家製既五花腩,賣相肥厚,
表面睇落好似好辣,其實大廚先將五花腩
局部燒香之後,再用混合秘製醬汁,
將冬陰功既惹味同酸辣感大大提高,
實際入口唔算好辣,可以接受。

▪ 千層肉汁燒 - $18
▫ 一層肥肉再搭配瘦肉,
一層肥肉夾一層瘦肉,出面既串燒店的確好少見,
大廚建議配上佢地自家研發既泰式酸辣醬可以中和
油膩感。我個人覺得呢個豬肉絕對係被忽略既部位,
因為實在太好食!如果你係鍾意少少腩肉我諗
你會愛不釋口。

▪ 雞中翼汁燒 - $15
▫ 雞翼肉汁飽滿,煎既時間岩岩好,
出黎唔會燒得太乾身,唔錯。

▪ 鵝肝多士 - $68
▫ 多士輕輕烤過變得香脆,鵝肝本身口感
非常軟腍,外脆內嫩,夾埋一齊食層次好豐富。

▪ 法式蒜蓉包 - $22/2pcs
▫ 厚厚一層牛油再加埋蒜蓉焗到非常脆口,
裡面充滿哂厚厚芝士,真係好食到不得了!
整體覺得呢間野太過被忽視,絕對值得一眾
串燒控去試試佢,夾食夾大件,唔錯!
2019-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
  • 汁燒白鱔
  • 冬蔭豬豬
  • 雞中翼汁燒
  • 鵝肝多士
  • 法式蒜蓉包
係佐敦白加士街尾近永安百貨果頭,一路都係其中一個佐敦人宵夜既聖地,以前淨係果一小段路就有三間串燒店我自已就覺得三两知己,宵夜食下串燒,飲下啤酒,吹下水,麻甩得黎,又的確係幾過癮既店鋪內裝修簡潔乾淨同埋吧頭放滿各式各樣既酒精食物選擇都有好多,而且係牆上面就貼左當日有咩新鮮推介醬汁方面有两種,一個辣一個唔辣任君選擇汁燒白鱔燒得外脆內嫩冬陰豬豬亦燒得非常香脆可口生蠔燒完都相當有蠔味,無咩點縮水,仲幾大隻

店鋪內裝修簡潔乾淨
同埋吧頭放滿各式各樣既酒精

食物選擇都有好多,而且係牆上面就貼左當日有咩新鮮推介

醬汁方面有两種,一個辣一個唔辣任君選擇

汁燒白鱔燒得外脆內嫩

冬陰豬豬亦燒得非常香脆可口

生蠔燒完都相當有蠔味,無咩點縮水,仲幾大隻

2019-08-22 388 views
呢間係我經常去食嘅串燒舖,佢哋價錢合理最特別嘅係佢哋唔會一個接碟一個的上菜俾你地,而係好一次過拎燒好既野出黎每枱派,所以好特別!最好嘅事佢哋有好多唔同嘅日本清酒揀,極少串燒舖會有咁多選擇!舖位入面座位得好少所以要食要早啲去
呢間係我經常去食嘅串燒舖,佢哋價錢合理
最特別嘅係佢哋唔會一個接
碟一個的上菜俾你地,而係好一次過拎燒好既野
舖位入面座位得好少所以要食要早啲去
2019-08-21
$250 (Dinner)
2019-07-09 278 views
同朋友一齊夜晚梗係要去食串燒,呢間越夜越多人,串燒會一大盤上,比平時每串上用發泡膠更環保更滿足!大推燒玉子,一般串燒店唔會有,面頭嘅焦香好吸引,加上切到細細粒,感覺唔會太飽!仲有燒茄子,勁香孜然同蒜香味!絕對值得再Encore呢間有2個舖位,2間一樣嘅,唔駛驚質素參差~

仲有燒茄子,勁香孜然同蒜香味!絕對值得再Encore

呢間有2個舖位,2間一樣嘅,唔駛驚質素參差~

2019-02-10 593 views
倒住數黎食串燒,價錢唔算特別便宜,叫左好多款黎試,唔係好知邊樣打邊樣,但一半都比較偏乾,無咩比較深刻,雞腎、焗什菌、豬頸肉是不錯的。自家製醬汁屬重口味,酸酸辣辣,雖然好食,但就掩蓋左肉味。

2019-01-01
2018-09-25 849 views
午飯時間剛巧在佐敦以前這間專門做串燒怎料也有午餐啊!人不多,侍應也沒什麼招呼叫了一個孜然雞扒飯原來48元還包飲品,也算不錯了感覺孜然粉都是用於羊肉?原來用於雞扒也不錯啊!有附送醃蘿蔔作前菜,好好吃啊!雞扒真的燒得好!夠嫩滑,充滿肉汁皮好脆,每一口都有孜然粉的味道真的很好吃啊!啊這個時候好想有個麵豉湯送飯啊還好有杯熱檸茶可能因剛腸胃炎康復不久,飯都吃不完了但雞扒真的可以再吃多一份呢!強烈推薦這個雞扒飯如果你不想太油膩,用炸的雞扒,這個燒雞扒真的是最好選擇
午飯時間剛巧在佐敦
以前這間專門做串燒
怎料也有午餐啊!
人不多,侍應也沒什麼招呼

叫了一個孜然雞扒飯

原來48元還包飲品,也算不錯了
感覺孜然粉都是用於羊肉?
原來用於雞扒也不錯啊!

有附送醃蘿蔔作前菜,好好吃啊!

雞扒真的燒得好!夠嫩滑,充滿肉汁

皮好脆,每一口都有孜然粉的味道

真的很好吃啊!

啊這個時候好想有個麵豉湯送飯啊

還好有杯熱檸茶

可能因剛腸胃炎康復不久,飯都吃不完了

但雞扒真的可以再吃多一份呢!

強烈推薦這個雞扒飯

如果你不想太油膩,用炸的雞扒,這個燒雞扒真的是最好選擇
2018-09-24
$48 (Lunch)
2018-08-27 468 views
同朋友聚下就見滿串外觀裝修期望食物应該不錯,可惜有点失望,落單叫優惠啤酒話無,要叫正價啤酒,侍应態度麻麻,佢介紹我唔啱就黑面,算啦!叫咗羊架又好咸難食,好彩燒鸭胸好少少,其他食物也不想多提,整體今次嘗試沒下次。
2018-08-27
  • 秘制嫩羊蒙古燒