幾次經過附近都俾佢復古風嘅裝潢吸引🎎好有日本昭和時期既感覺😛 今次試一試入到去有種Cyberpunk既感覺📷各個場景都好適合打卡🗼食物方面以居酒屋菜式為主各樣都好有質素呢🥃⭐️ 三黃雞鐵鍋飯 🐔主打嘅鐵鍋飯果然好有質素🔥 濃郁得來有種煲仔飯嘅鑊氣口感又不失濕潤🥹 三黃雞肉質嫩滑都好肥美🍗雞油滲入飯粒好滋味⭐️ 關東煮 🍢清湯浸住魚糕同埋蘿蔔好有日式經典既風味🇯🇵 冬天飲返一碗好暖胃❄️⭐️ 唐揚爆谷雞 🍿⭐️ 洋食商店粟米 🌽雞粒夠惹味☺️入口味道豐富但係唔會過分油膩作為小食岩岩好🫶🏻粟米炸到乾身💛配上醬汁食到停唔到口⭐️ 開心果草莓芭菲 🍦芭菲充滿造型感好似日本嘅Cafe咁🍵 開心果醬嘅口味好濃郁💚 配上百力滋朱古力同埋士多啤梨糖口感好豐富呢🍓⭐️ 雪糕梳打 🧃⭐️ 鳳梨柑桔話梅茶 🍍雲呢拿雪糕配上蜜瓜汽水係童年回憶嘅味道🍈 話梅茶酸酸甜甜得來又帶話梅既回甘🍊 開胃得黎有層次
⭐️ 三黃雞鐵鍋飯 🐔
⭐️ 鳳梨柑桔話梅茶 🍍
洋食商店粟米
鳳梨柑桔話梅茶
2025-02-05 425 views
呢日假期係荔枝角睇完戲男朋友知道我鍾意食壽喜燒, 一直想試呢間我地lunch過來睇下, 點知好少人, 得2抬食客左右我地揀左個招牌壽喜燒2人套餐($5XX)🍽關西風壽喜燒佢地放牛之前有落小小糖係鍋上面但整體唔會太甜, 味道岩岩好塊牛油脂比例正常, 唔會鞋, 但未去到入口即熔咁頂級🍽蔬菜拼盤個菜入面D冬菇好索汁, 同埋冬菇都大粒🍽黑松露燉飯個飯其實係西式cream果種黑松露飯最後食晒個菜店員放松露飯落個鍋煮一煮, 索晒壽喜燒個汁先食幾好食, 但有少少”流”, 因為有用cream cheese🍽自選小食 ( 明太子玉子燒 + 煮蜆)個玉子燒都OK多明太子男朋友超鍾意食蜆, 個蜆係要另外加錢的D蜆都多肉, 冇沙, 而且份量都足, 唔會勁細份今日客人唔多, 所以全部食材係店員幫我地煮雖然唔係用最頂級A5和牛而且裝修似日式地下小店最後埋單$700有找, 性價我覺得幾OK呢到冇限時, 重點成餐飯係店員幫我地攪晒, 感覺良好
呢日假期係荔枝角睇完戲
男朋友知道我鍾意食壽喜燒, 一直想試呢間
我地lunch過來睇下, 點知好少人, 得2抬食客左右

我地揀左個招牌壽喜燒2人套餐($5XX)

🍽關西風壽喜燒
佢地放牛之前有落小小糖係鍋上面
但整體唔會太甜, 味道岩岩好
塊牛油脂比例正常, 唔會鞋, 但未去到入口即熔咁頂級

🍽蔬菜拼盤
個菜入面D冬菇好索汁, 同埋冬菇都大粒

🍽黑松露燉飯
個飯其實係西式cream果種黑松露飯
最後食晒個菜
店員放松露飯落個鍋煮一煮, 索晒壽喜燒個汁先食

🍽自選小食 ( 明太子玉子燒 + 煮蜆)
個玉子燒都OK多明太子
男朋友超鍾意食蜆, 個蜆係要另外加錢的
D蜆都多肉, 冇沙, 而且份量都足, 唔會勁細份

今日客人唔多, 所以全部食材係店員幫我地煮
雖然唔係用最頂級A5和牛
而且裝修似日式地下小店
最後埋單$700有找, 性價我覺得幾OK
呢到冇限時, 重點成餐飯係店員幫我地攪晒, 感覺良好
2025-01-01
$350 (Lunch)
2025-02-02 381 views
好耐之前朋友已經向我狂推介長沙灣嘅洋食商店,佢話呢間西日居酒屋好似將日本搬咗過嚟咁,勁有昭和風味,好啱打卡,重點係嘢食全部都好高質,於是乎終於約咗佢喺過年前聚一聚 😍日式鐵鍋飯二人餐燒和牛牛舌、明太子玉子燒、關東煮小食我哋就揀咗呢兩個,牛舌同埋玉子燒都好厚身 😍 個牛舌燒得好香,而且口感都仲好嫩;至於玉子燒,上面鋪滿晒明太子,咬落去勁Juicy,淨係食呢兩個都已經覺得好正 🤤 另外仲有一個關東煮,呢啲天氣食關東煮真係覺得好正!三黃雞鐵鍋飯作為主角嘅三黃雞鐵鍋飯,一上枱已經覺得勁吸引,大大隻三黃雞鋪喺飯上面,雞肉香嫩多汁,而且嗰條味較得剛剛好,又香又惹味;至於個飯真係超好味,佢將啲香料煮到入晒去啲飯度,而且飯嘅軟硬程度適中,每一啖食落去都係好香嘅味道,但你又唔會覺得濃到口渴,連我哋兩個平時麻麻哋食飯嘅都差唔多清晒成兜飯 😍開心果草莓芭菲食飽正餐再叫多個甜品,呢排梗係食開心果啦,呢個開心果草莓巴菲個賣相超靚,一上枱已經忍唔住拎嚟係咁打卡 😂 除咗雪糕之外,仲有百力滋、朱古力、nuts、同埋士多啤梨乾,口感都好豐富,而且唔會好漏,個開心果味好出,值得推介!菠蘿百香果乳酪烏龍、青提乳酪烏龍想講

日式鐵鍋飯二人餐
燒和牛牛舌、明太子玉子燒、關東煮

開心果草莓芭菲

菠蘿百香果乳酪烏龍、青提乳酪烏龍
想講呢兩杯嘢飲真係好正 😍 雖然茶味唔係好濃,但係個乳酪味酸酸甜甜咁好開胃,我杯青提乳酪烏龍仲飲到好多青提子果肉,勁正!
2025-01-30 328 views
西日居酒屋由經典的日本汽水機、各種懷舊零食、玩具裝飾而成的商店街,播著不同日文歌,每個角落都充滿著打卡位,氣氛感滿滿。日式鐵鍋飯二人餐 $712套餐包含鐵鍋飯、關東煮以及2份基本小食關東煮有各式竹輪、腐皮、魚蛋、厚切大根和蒟蒻等等,湯頭清澈透明,食材吸收柴魚和昆布的鮮味。小食-明太子玉子燒厚身結實的玉子燒中間,填滿惹味的明太子醬,食落滿滿的蛋香。小食-松露芝土薯條薯條十分酥脆,面頭有大量芝士碎,香氣十足!另配黑松露醬,更滋味!主食-濟州島豬梅扒鐵鍋飯(L)原份鐵鍋上菜,份量大足!燉飯香味濃郁,以香菇作配料,邊邊位更有飯焦,香味四溢又有口感。甜品-開心果草莓芭菲 $108必點招牌甜點!非常適合打卡!大大杯的芭菲以可愛的牛奶妹朱古力、百力滋作襯托,大大球的開心果味及乳酪草莓味的雪糕令人滿足!底層更有開心果醬、餅乾和草莓碎粒,口感豐富。Melon Soda蜜瓜梳打 $38帶有香甜、醇厚的蜜瓜汽水與香甜的雪糕球混合,是經典的配搭!爆打雙檸 鴨屎香烏龍 $38入口甘爽醇和,酸酸甜甜的檸檬香,口感清爽,清新又解膩。

日式鐵鍋飯二人餐 $712
套餐包含鐵鍋飯、關東煮以及2份基本小食

小食-明太子玉子燒
厚身結實的玉子燒中間,填滿惹味的明太子醬,食落滿滿的蛋香。

小食-松露芝土薯條

主食-濟州島豬梅扒鐵鍋飯(L)

甜品-開心果草莓芭菲 $108

Melon Soda蜜瓜梳打 $38
帶有香甜、醇厚的蜜瓜汽水與香甜的雪糕球混合,是經典的配搭!

爆打雙檸 鴨屎香烏龍 $38
入口甘爽醇和,酸酸甜甜的檸檬香,口感清爽,清新又解膩。
Type of Meal
Lunch
洋食商店小編今次到長沙灣探店,餐廳位於長沙灣和荔枝角地鐵站中間,地鐵站約5分鐘的路程,地理位置方便!小編點了一個二人套餐 $528,有兩款小食、關東煮和一款鍋飯!⭐️明太子玉子燒 ⭐️9/10⭐️玉子燒質感比較結實,明太子醬鹹香惹味,好食!⭐️爆谷雞 ⭐️9/10⭐️爆谷雞炸得香脆乾身,混合美乃滋和芥末醬增加味道層次感,送酒一流!⭐️關東煮 ⭐️9/10⭐️湯底用上新鮮木魚和昆布熬製而成,湯底清甜!材料都是傳統的竹輪、蘿蔔、蒟蒻、腐皮和各款魚糕,冬天的蘿蔔非常香甜!⭐️三黃雞鐵鍋飯⭐️10/10⭐️用上整整一隻的三黃雞去焗,雞味香濃肉質嫩滑,非常高質!雞油滲入底層的米飯內,米飯比較濕潤,帶一點孜然味道,大推!🔥開心果草莓芭菲 $108⭐️9/10⭐️用料非常十足的芭菲,除了有整整一大球開心果雪糕和草莓雪糕外,還有不同的配料,例如朱古力百力滋、泡芙、生果乾和脆脆,配料一層一層疊上去,非常用心,打卡一流!🔥黑糖薑桂圓紅棗 $48⭐️8.5/10⭐️🔥爆打雙檸 $48⭐️8.5/10⭐️
洋食商店

⭐️明太子玉子燒 ⭐️9/10⭐️
玉子燒質感比較結實,明太子醬鹹香惹味,好食!

⭐️爆谷雞 ⭐️9/10⭐️

⭐️關東煮 ⭐️9/10⭐️

⭐️三黃雞鐵鍋飯⭐️10/10⭐️

🔥開心果草莓芭菲 $108⭐️9/10⭐️

🔥黑糖薑桂圓紅棗 $48⭐️8.5/10⭐️
🔥爆打雙檸 $48⭐️8.5/10⭐️
2025-01-21 304 views
長沙灣依間日式懷舊風嘅餐廳店內四周圍都放左好多日系擺設好有格調係網上見到佢地CP值好高嘅壽喜燒而吸引黎幫襯食完都覺得依個價錢幾值得招牌二人套餐係主打壽喜燒肉係用岩手縣嘅和牛同牛頸脊 店鋪職員會先煮溶糖去整壽喜燒食落嘅肉口感果然唔同油脂分布得好好之後就會煮埋燉飯食落好甜有點膩不過真係好滑刺身都好新鮮又有特別帶子好大粒爆谷雞新鮮炸起好脆口而和牛可樂波就有d似牛肉薯餅咁熱食味道最好➽招牌鍋物餐(美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒黑松露燉飯+刺身拼盤)➽爆谷雞➽和牛可樂波➽果味乳酸梳打燒酎➽青提乳酪烏龍
長沙灣依間日式懷舊風嘅餐廳

爆谷雞新鮮炸起好脆口
而和牛可樂波就有d似牛肉薯餅咁
熱食味道最好

➽招牌鍋物餐
(美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒黑松露燉飯+刺身拼盤)
➽爆谷雞
➽和牛可樂波
➽果味乳酸梳打燒酎
➽青提乳酪烏龍

2025-01-15 311 views
🏯長沙灣既洋食商店 舖頭充滿日式居酒屋氣氛 黑漆漆嘅環境 係吃喝傾偈嘅好地方!👋🏻叫左個二人餐,主打就係個鍋飯🍛🥘三黃雞鐵鍋飯大鑊飯熱辣辣咁呈上🐣用足半隻大雞去焗,兩大隻雞髀兩大隻雞翼,肉質鮮嫩,而且啲雞油滲晒落去個飯到非常香,亦令到入面既燉飯好濕潤,同埋鍋邊側邊啲位有脆口既飯焦🍚🍘🥘關冬煮熱辣辣 完全就係平時係日本饑寒交逼既時候暖入心既溫泉♨️ 木魚湯順滑好飲 另外套餐嘅兩個小食叫咗🐣明太子玉子燒有好多蟹子喺面 明太子醬都好多 蛋味豐富 又滑🙏🏼🧡🐣唐揚爆谷🍿即係炸雞 好juicy 呀🍹另外加左錢轉特色飲品青提荔枝蘆薈烏龍 & 粒粒蜜桃🍓仲有開心果草莓芭菲 有兩球雪糕、開心果醬、泡芙,喜氣洋洋喜氣氣氛

叫左個二人餐,主打就係個鍋飯🍛

🥘三黃雞鐵鍋飯大鑊飯熱辣辣咁呈上🐣
用足半隻大雞去焗,
同埋鍋邊側邊啲位有脆口既飯焦🍚🍘

另外套餐嘅兩個小食叫咗

🐣唐揚爆谷🍿即係炸雞 好juicy 呀

🍹另外加左錢轉特色飲品
青提荔枝蘆薈烏龍 & 粒粒蜜桃

貓大特別喜歡去一些復古日系風格的特色小店~之前見到佢哋杯芭菲好吸睛一直都好想試,最近終於都去左探店啦~實在太打卡了❗️店內的裝潢氛圍感十足~五光十色的霓虹光~還掛滿了充滿日系風格的裝飾及招牌廣告真係好似去左日本嘅小巷之中~勁有feel❤️而且餐點亦很okay👍🏻鐵鍋飯更是令人驚喜!是滿滿一整盤的鰻魚和海鮮料超足料呢!還有打卡必點嘅芭菲!裝飾得超級靚呀😻~✨日式鐵鍋飯二人餐 / $528✨呢個餐包括咗一款鐵鍋飯關東煮同埋自選兩款小食⬇️-🍲關東煮-💛明太子玉子燒-🍗唐揚爆谷雞-🥘蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯 (+$40)-🍨開心果草莓巴菲 (+$118)另外試了兩杯飲品也很不錯~推薦乳酪烏龍很清新完全不膩⬇️ -🍹菠蘿百香果乳酪烏龍/ $48-🍹粒粒蜜桃/ $48

✨日式鐵鍋飯二人餐 / $528✨

呢個餐包括咗一款鐵鍋飯關東煮同埋自選兩款小食⬇️
-🍲關東煮
-💛明太子玉子燒
-🍗唐揚爆谷雞
-🥘蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯 (+$40)
-🍨開心果草莓巴菲 (+$118)
蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯
開心果草莓巴菲

另外試了兩杯飲品也很不錯~推薦乳酪烏龍很清新完全不膩⬇️

-🍹菠蘿百香果乳酪烏龍/ $48
-🍹粒粒蜜桃/ $48
菠蘿百香果乳酪烏龍
2024-12-22
$470 (Lunch)
蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯
開心果草莓巴菲
菠蘿百香果乳酪烏龍
2025-01-12 2674 views
呢間位於長沙灣嘅洋食商店係一間打卡一流嘅西日居酒屋,無論係店外定係店內,環境都充滿住懷舊嘅昭和風!餐廳除咗主打壽喜燒之外,仲有其他特色美食㗎!今次就來呢到品嚐一下日式鐵鍋飯~🌟日式鐵鍋飯二人餐✨三黃雞鐵鍋飯(L)三黃雞份量十足,嫩滑多汁,用咗秘製嘅香料去醃製,食落似係孜然粉嘅香味!底層嘅飯口感濕潤,另外仲加入咗菇類~✨關東煮關東煮有蘿蔔、竹輪、腐皮同埋魚糕等等!每種配料都吸收咗關東煮湯底嘅精華,塊腐皮仲有爆汁嘅效果添~✨爆谷雞爆谷雞熱辣辣,香脆可口,表面仲灑滿咗沙律醬同芥末醬~✨明太子玉子燒玉子本身味道已經充滿香甜嘅蛋香味,配搭埋明太子沙律醬同埋爽脆嘅蟹籽,十分滋味~✨開心果草莓芭菲芭菲配料豐富,有開心果雪糕、草莓雪糕、兩粒大草莓、泡芙、朱古力百力滋同朱古力等等,最底層仲有又滑嘅開心果忌廉😋~✨雪糕梳打底層係淺藍色嘅Ramune 波子汽水,上層就係雪白嘅雲呢拿牛乳雪糕,仲有粒櫻桃做點綴~✨熱鴨屎香烏龍茶

🌟日式鐵鍋飯二人餐

✨三黃雞鐵鍋飯(L)

✨關東煮

✨爆谷雞
爆谷雞熱辣辣,香脆可口,表面仲灑滿咗沙律醬同芥末醬~
爆谷雞

Type of Meal
Lunch
爆谷雞
熱鴨屎香烏龍茶
🥢🥢彷彿走入咗日劇場景,環境靚到不得了,回訪率高達90%🥢🥢🥢我哋叫咗日式鐵鍋飯二人餐(包咗關東煮、小食)🌟關東煮湯底鮮甜,裡面有蘿蔔、竹輪、黑蒟蒻同魚腐,味道真係好濃郁🌟小食:明太子玉子燒滑到無得輸,芝士同明太子醬配合得剛好,魚子嘅口感更係一流!爆谷雞,切成一口大小,半肥瘦,微脆唔𠝹口,加埋黃芥末同沙律醬,實在幾正!🌟蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯(升級+$40)用珍珠米煮出嚟,配上鰻魚、蜆、蝦同帶子,焗到啲餸真係超澎湃,鮮甜又有特別香氣,最後仲有飯焦,真係食到唔想停!🌟飲品x甜品:波子汽水同蜜瓜汽水經典組合各加$20單點嘅開心果草莓芭菲更係長沙灣限定,士多啤梨味雪糕同抹茶味混合,仲有開心果朱古力醬,仲要係手劃chikawa圖案,好用心🏮 洋食商店 Youshoku Shouten 🏮@youshoku.shouten.hk(長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖)Btw 酒精類買一送一、大角咀都有新店;日式鐵鍋飯二人餐$528 #食在長沙灣 #西日居酒屋 #西班牙海鮮飯 #放假去邊好

我哋叫咗日式鐵鍋飯二人餐(包咗關東煮、小食)

🌟小食:

🌟蒲燒鰻魚海鮮鐵鍋飯(升級+$40)

🌟飲品x甜品

波子汽水同蜜瓜汽水經典組合各加$20

(長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖)

Btw 酒精類買一送一、大角咀都有新店;
日式鐵鍋飯二人餐$528

#食在長沙灣 #西日居酒屋 #西班牙海鮮飯 #放假去邊好

• 明太子玉子燒
  • 開心果草莓芭菲
  • 唐揚爆谷雞
2025-01-08 297 views
上次平安夜去長沙灣食嘢,途經這間充滿日式風格的餐廳已經好想嚟食,今晚終於book到位。餐廳佈置令人恍惚像入了時光隧道般,一下子就返回日本昭和時代的西日居酒屋,懷舊復古的街機、霓虹燈、汽水機及雜貨店等,每一處都是打卡位。日式鐵鍋飯二人餐 $528+此套餐包含鐵鍋飯、關東煮以及2份基本小食,個別特色小食需另外加錢、特色飲品就另加$38/杯。先來的小食是明太子玉子燒,好厚切而且非常結實,切開不易散,入口好有蛋香,內裡有帶點咸香的明太子醬,再加上面層的魚子一齊食,好有口感。再來小食唐揚爆谷雞,即整即炸的雞粒外皮非常酥脆,食感真的像爆谷一樣,好有咬口,嫩滑的雞肉咬開仍有雞汁,好食。至於關東煮有齊各式竹輪、腐皮、魚蛋及蒟蒻等,還有兩件厚切大蘿蔔,盡吸湯汁,入口鮮甜。主食三黃雞鐵鍋飯真係超級大份量,食材是用足半隻大雞去焗,雞件肉質尚算鮮嫩,飯底是燉飯,中間較為濕潤,雞油香味濃郁,邊位則有脆口的飯焦,有有香菇作配料,每一口都充滿了香味與富層次的口感。飲品我們選了手搖冷泡水果茶及菠蘿百香果乳酪烏龍,水果茶清新有解膩,乳酪烏龍剛入口時略感微酸,但充分攪拌後又帶點甜,幾醒胃。 開心果草莓芭菲 +$118非常
日式鐵鍋飯二人餐 $528+
開心果草莓芭菲 +$118
非常大杯的芭菲足夠二人食,層面除了有棵聖誕樹裝飾仲有牛奶妹朱古力、百力滋做配襯,開心果味及乳酪草莓味的雪糕都好滑溜,配埋底層的開心果醬、抹茶餅乾及草莓碎粒,令味道及口感更為豐富,有得打卡又好食,正!
2025-01-05 330 views
裝修有心思,日本昭和風格嘅西日居酒屋,臨近聖誕佈置得好有氣氛,叫咗日式鐵鍋飯二人餐 ($528),另外追加咗飲品同甜品~🔘和牛可樂波有啲似西班牙菜嘅炸忌廉薯波,外脆內軟,食到淡淡的牛肉香味~🔘明太子玉子燒玉子燒鬆軟有蛋香甜甜的,加上鹹香嘅明太子醬汁同蟹籽,味道唔錯~🔘關東煮冬天食關東煮一定開心,有個爐暖住,有幾款魚肉製品,覺得最好食係白蘿蔔,清甜好入味冇渣~🔘三黃雞鐵鍋飯 大鑊飯熱辣辣,雞油滲晒落去個飯到非常香,雞肉嫩滑,醃料好香孜然味,仲食到飯焦,正~🔘開心果草莓芭菲除咗有開心果同草莓雪糕,仲有各式各樣嘅零食,例如蝴蝶酥、熊仔餅、泡芙同百力滋等等,超級豐富,賣相又靚嘅甜品~🔘菠蘿百香果乳酪烏龍🔘鳳梨柑桔話梅茶 叫咗一冷一熱嘅飲品,兩款都有菠蘿酸酸甜甜,熱飲嘅茶用上鴨屎香烏龍茶,有份獨特嘅香味~

🔘和牛可樂波
有啲似西班牙菜嘅炸忌廉薯波,外脆內軟,食到淡淡的牛肉香味~

🔘明太子玉子燒

🔘關東煮

🔘三黃雞鐵鍋飯

🔘開心果草莓芭菲

🔘菠蘿百香果乳酪烏龍
🔘鳳梨柑桔話梅茶
2024-12-31 391 views
這家西日居酒屋有著懷舊的復古裝潢、各種可愛小物💖扭蛋機、街機、零食、面具、玩具非常有特色,佈滿店主的種種心思😋關西風壽喜燒套餐有黑牛、及岩手縣和牛🐂另附野菜、燉飯、刺身拼盤、小食和飲品CP值極高✨✨店員會為客人燒牛肉、野菜和燉飯🤤關西風的壽喜燒,會先在鍋裡撒糖✨牛肉帶甜又有壽喜燒汁的鹹香,滋味非常個人偏喜肉質更嫩的岩手縣和牛😚而後會烹調野菜🥬有豆腐、菇類、洋蔥、京蔥和娃娃菜接著再燒燉飯🍚燉飯質感有些像risotto散發誘人黑松露香氣😌吸收先前的牛肉和野菜精華,相當和味小食方面,極力推薦明太子玉子燒激厚牛舌也很好吃😋飲品選擇的是柚子乳酪烏龍、青提乳酪烏東最後的甜品有🌹燒玫瑰荔枝cheese cake❤️超愛這顆蛋糕,面層焦糖在面前融化帶玫瑰香氣和荔枝清甜的creamy芝士蛋糕為晚餐畫上完美句點🫶
這家西日居酒屋
有著懷舊的復古裝潢、各種可愛小物💖
扭蛋機、街機、零食、面具、玩具
非常有特色,佈滿店主的種種心思😋

關西風壽喜燒套餐有黑牛、及岩手縣和牛🐂
另附野菜、燉飯、刺身拼盤、小食和飲品
CP值極高✨✨

店員會為客人燒牛肉、野菜和燉飯🤤
關西風的壽喜燒,會先在鍋裡撒糖✨
牛肉帶甜又有壽喜燒汁的鹹香,滋味非常
個人偏喜肉質更嫩的岩手縣和牛😚

而後會烹調野菜🥬
有豆腐、菇類、洋蔥、京蔥和娃娃菜
接著再燒燉飯🍚
燉飯質感有些像risotto
散發誘人黑松露香氣😌
吸收先前的牛肉和野菜精華,相當和味

小食方面,極力推薦明太子玉子燒
激厚牛舌也很好吃😋
飲品選擇的是柚子乳酪烏龍、青提乳酪烏東

最後的甜品有🌹燒玫瑰荔枝cheese cake❤️
超愛這顆蛋糕,面層焦糖在面前融化
帶玫瑰香氣和荔枝清甜的creamy芝士蛋糕
為晚餐畫上完美句點🫶
2024-12-30 446 views
長沙灣洋食商店,有好野食又有得打卡📸 店內裝修走復古風格,有大量日系懷舊嘅玩具同裝飾品,仲有部街機添🕹️有特色得嚟充滿玩味 。兩個人點咗日式鐵鍋飯二人餐,套餐有一個鐵鍋飯,一份關東煮,同埋兩份小食🥢三黃雞鐵鍋飯🐔意想不到咁大鍋,三黃雞好大份,有兩隻脾位同兩隻全翼,處理得幾好,皮微脆,肉夠多肉汁,香料幾惹味。鐵鍋飯就似意大利粉嘅做法,飯軟硬適中,伴埋菇菌一齊食~明太子玉子燒🥚玉子質地實在,中間滑嫩,明太子夠鹹香,加埋滿滿嘅蟹籽,鮮味加倍。松露芝士薯條🍟薯條控表示很滿意,面頭鋪滿大量芝士碎,再有大兜松露醬可以大手點,滿足‼️幼身薯條都炸得好香脆。關東煮望落細細份,其實入面材料都幾多,有大根,蒟蒻,魚丸,獅子狗等等,主要都係索湯食材,最正一定係大根,其次較喜歡獅子狗,朋友食咗粒魚丸係有鯪魚肉嘅,都幾特別✨一場嚟到一定要食芭菲杯~開心果草莓芭菲🍓賣相可愛,好有聖誕氣氛🎄兩球雪糕下面,仲有士多啤梨乾同開心果嘅碎碎,所以食起上嚟都好有口感~另外仲有朱古力,百力枝同士多啤梨~
2024-12-28 331 views
一直都想食壽喜燒好耐啦🥹好掛住日本呀🥲去唔到日本,唯有喺香港食住先😆呢間舖頭不嬲都係我鍾意食嘅一間舖頭😽你而家仲開到去大角咀都有一間分店添😋🍲招牌鍋物餐我同朋友兩個人嗌咗呢個餐先發現呢個二人餐呃人嘅🙂‍↔️啲嘢食嘅份量多到兩個人幾乎食唔晒😆🥩美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜呢個壽喜燒仲要唔係廚房整好咗嘅先😚店員會喺你面前幫你整一個壽喜燒😋一路整嘅時候仲好香牛油味添☺️豬肉塞滿晒壽喜燒汁嘅精華入口即溶再加埋蛋汁,簡直一流🤤🍚燒燉飯呢一頓飯真係做壞晒規矩😽一開始仲諗緊點解好似咁普通嘅😂店員同我哋講原來係等我哋食完晒之後再幫我哋整嘅😆點知佢食嘅時候真係幾驚人😳食落好creamy同埋吸晒壽喜燒嘅精華仲有啲黑松露味呢個套餐仲包埋三個小食🙂‍↔️串燒拼盤 + 和牛可樂波配黑松露醬+ 甲羅燒多士🍖串燒拼盤呢個拼盤都真係有幾多款嘢食跟餐小食嚟講都算幾多🤤小編同朋友都幾鍾意佢個菠蘿同埋個豬腩肉😙🦀甲羅燒多士呢個小食真係好抵食,淨係需要加多$20就可以食到😵‍💫佢嘅份量真係幾豪邁🥴滿滿嘅蟹膏再配埋脆卜卜嘅多士食真係好過癮🫣🍘和牛可樂波配黑松露醬估唔到呢個組合食物有幾特別喎😽黑松露味又幾濃郁 🍨開心果草莓芭菲呢個芭

🍲招牌鍋物餐

🦀甲羅燒多士

🍘和牛可樂波配黑松露醬
估唔到呢個組合食物有幾特別喎😽黑松露味又幾濃郁

🍨開心果草莓芭菲
呢個芭菲都覺得幾有心思😚見到佢係店員慢慢組裝而成😆適逢就聖誕節🎄裏面仲有棵好似聖誕樹嘅裝飾添😍我同朋友都幾鍾意食佢個底嘅開心果海綿蛋糕🍰

老闆仲好好傾偈💬佢仲幫我哋整個壽喜燒同埋同我哋分享吓佢舖頭入邊啲好特別嘅日本裝飾品😌啱晒一班朋友可以同老闆嚟傾吓偈

性價比:9/10
好食程度😚: 9/10
回頭指數💗:9/10

📍洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖