2019-05-10 974 views
四色芒果糯米飯 好色彩繽紛重點是每一款口感 味道都唔同🍚白糯口感煙韌 清淡的椰香味🖤黑糯比一般的硬 但幾有咬口💗粉紅糯沒有紅菜頭味 而且比較甜💚青糯是班蘭 煙韌中帶點清香 份量都幾多 但芒果唔甜 可能季節不對
四色芒果糯米飯 好色彩繽紛
份量都幾多 但芒果唔甜 可能季節不對
  • 四色芒果糯米飯
1K
2019-03-07 1299 views
放工到了葵芳行下買野,葵涌廣場出名小食林立,多款選擇, 來到不如順便食小食當晚餐,之前多數食港式小食同日式手卷等,今次好奇試下其他,上網見到廣場有幾間泰式小店,留意左泰風SO,個名好攪笑,硬係覺得泰式食店好鍾意玩食字,仲要同場有分店,一間係地下一間係2樓,見到芒果糯米飯,好想食,一於試下了。 去到地舖,拎左張傳單來看,有不少泰式小食,價格都幾平,泰式海南雞飯都好吸引,但最想試都係芒果糯米飯,買時店員會問椰汁要唔要分開上同多定少,要了多的,好窩心呀。 四色芒果糯米飯,$30,波波形的糯米飯,賣相十分可愛,有黑糯、白糯、粉紅糯(紅菜頭)及青糯(班蘭)4色,色彩繽紛,黑糯口感較煙韌,清淡的椰香味,白糯口感有點硬,淡椰香味,粉紅糯唔太食到紅菜頭味,比較甜的味,青糯是班蘭,唔太有班蘭味,四色的味道上都有微妙的分別,當中最好食是黑糯,半個芒果少甜。 水準普通,但幾抵食,有下次呀。

四色芒果糯米飯

水準普通,但幾抵食,有下次呀。
Type of Meal
Dinner
2019-02-02 1062 views
之前同朋友去完泰國有後遺症,好掛住泰國啲嘢食。有一日我哋幾個一齊去葵廣掃街,行行下發現左呢間泰國野,見佢價錢都唔貴就叫左黎試下。小編超鍾意食泰式炒金邊粉,所以就叫左黎試。佢有細同大兩個size揀,下圖係兩個唔同大細黎。估唔到佢嘅金邊粉係即叫即整,而唔係就咁加熱簡單,所以可能都要等一陣,拎左之後都要攤一陣先食倒。個金邊粉好足料,蝦同芽菜同其他配料都好多,整個份量對得住價錢。個粉有少少辣,如果食唔到辣嘅朋友可能要叫少辣。啲金邊粉唔會太硬或冧。整體黎講唔會太鹹,好夠味,不過有少少油。個三色糯米飯都唔錯,啲糯米飯唔會好甜,亦都俾得好夠份量。但係個芒果按飯嘅比例上就少左啲,唔夠餸哂啲飯。不過以佢嘅價錢黎講都真係比唔到咁多芒果嘅。小編都只係試過一次,所以唔知道啲芒果係咪次次都一樣,小編食果次就偏熟,不過有少少酸。但整體來講都好抵食。

泰式炒金邊粉

三色芒果糯米飯(右)
泰式炒金邊粉
三色芒果糯米飯(右)
  • 三色芒果糯米飯
2018-12-23 928 views
本人笫一次寫食評,今日買咗兩盒木瓜沙律同埋一盒泰式雞腳,其中一盒唔知咩黎既,你無可以講聲,求其俾一盒打曬包,我返到屋企食先知,好腥好難食,變咗就唔好再賣俾人,咁既生意態度太差啦,以後唔會再去買

木瓜沙律
2018-11-29 826 views
一開始外帶冬陰功蝦湯河38元,回家一吃,無論是湯頭還是蝦子都十分讓我驚艷啊!夠濃、夠正、夠鮮,完全不敢相信我只花38元。 前天再去嚐鮮,點了芒果糯米飯和海南雞飯,芒果超好吃的糯米飯也是四色四味夠味👍不過椰汁偏咸。這是我第一次吃芒果糯米飯,原以為芒果和飯不是朋友的我,在老公推薦下,一吃,驚為天人啊!以後又多一道料理敢點了 海南雞飯更是正,下次還會再點,無論是薑黃飯還是海南雞本身和醬汁都超棒的,融合再一起,即使點了大份42元,真的蠻大盒的,但是一口一口吃個不停,覺得多少都可以吃的完,真的超好吃的,比起其他店家賣到60、70元以上的還更加好吃😍😍 真的蠻厲害的,不過就是店內是站位,所以我們都是外帶的。下次再來點個撈麵和肉碎飯好了,感覺什麼都好好吃啊
一開始外帶
、夠鮮,完全不敢相信我只花38元。
前天再去嚐鮮,點了
芒果糯米飯和
海南雞飯,芒果超好吃的

海南雞飯更是正
(大)海南雞飯
(大)海南雞飯
  • 冬陰功蝦湯河
  • 海南雞飯
  • 芒果糯米飯
2018-11-11 583 views
經過葵涌廣場地下一個角落,原來已經變成半條食街咁。見間泰國小店咁多人叫炒金邊粉都好想試,可惜已經食飽飽😅咁我都心思思叫左個芒果糯米飯返屋企做甜品😍😍當收到盒飯已經好驚喜,唔知佢原來係四色飯😆 講真味道冇乜點變,但賣相真係正過純白色...可惜唔多椰汁,睇下下次可唔可以問佢拎多少少芒果好甜....但d糯米飯好硬好似唔熟咁...最後食剩一半😓 有d可惜!下次試熱食可能好d冇咁伏!見好多人半隻半隻咁叫海南雞...下次take away試下
咁我都心思思叫左個芒果糯米飯返屋企做甜品😍😍
四色芒果糯米飯

可惜唔多椰汁,睇下下次可唔可以問佢拎多少少
2018-09-03 903 views
本來睇邪惡的網上宣傳話芒果糯米飯正,難得黎到葵廣刷街當然要試允晒佢! 食左一輪後自製甜品時間,又番黎好多人既食物corner發現左呢間入面有多企位既泰國野,一入去就泰文招呼!另外見到芒果放晒出黎,外表橙黃又帶點黑色「膠水」痕、正係甜到出膠既芒果!點完菜後信心滿滿地等,見泰國姨姨真係用手搓d椰飯出黎, 切埋芒果再淋上溫溫熱熱既椰漿,唔客氣了!糯米飯有別於平時見的,一次過俾4隻色你:粉紅色較甜,綠色有少少斑蘭味,黑糯米最正!前三款嚼口都唔錯,越食越飽肚;但白色原味就太乾!乾到變硬所以食到後尾要再加椰漿先食到肥到滯到一個點⋯而配角(對我而言糯米飯係主角)芒果竟然偏黃,不是想像中的橙黃,難道放出黎的不是切出黎的!? 食落亦真的不甜,聞落有香味但食落係無乜味⋯雖是配角但都令人失望⋯拉番平均俾個中評啦⋯好的是呢間野有位企,有自助餐具,又多垃圾桶,掃街黎講算比較方便進食
芒果糯米飯

2018-08-02 796 views
每次OT 完,都係葵廣開飯。呢度既海南雞飯真無得輸。可以話同係Bangkok 食既味好似。D都幾滑,連d飯都好夠味。唔好以為看似好細盒,其實都裝好實。大既基本上可以分做兩餐。另外,呢度既pad Thai 都好好食
每次OT 完,都係葵廣開飯。
呢度既海南雞飯真無得輸。
可以話同係Bangkok 食既味好似。
D都幾滑,連d飯都好夠味。
唔好以為看似好細盒,其實都裝好實。
大既基本上可以分做兩餐。
另外,呢度既pad Thai 都好好食
海南雞飯
2018-08-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
海南雞飯
2018-08-02 609 views
泰式海南雞撈麵($42)有無營多fans🤣🤣原來依個撈麵係用上營多,係高級版既營多撈,因為佢係有海南雞架,配料還有洋蔥、芹菜、蔥等等......撈麵份量大概有3-4個營多,2個人share啦!味道還好,無乜驚喜,因為營多都係個隻味🤣耐無食 食下都過到口癮..!而海南雞雖然都算滑,不過份量唔多,雞皮又多左啲,皮好似多過肉,但係配料有炸豬皮加左分,脆卜卜幾惹味👍🏻下次都係試返出名既糯米飯先😎
泰式海南雞撈麵($42)

有無營多fans🤣🤣

下次都係試返出名既糯米飯先😎
2018-05-30 943 views
四色芒果糯米飯 📍葵涌廣場 | 泰風SO·天氣熱就特別想去泰國嗰啲度假勝地玩下水 食下泰國嘢雖然仲要做功課去唔到但都可以『望梅止渴』嘅·呢間細細間嘅泰國嘢食係葵廣都好出名嘅今次試下佢地嘅招牌 四色芒果糯米飯四色糯米飯分別是原味 紅菜頭汁 斑斕汁 同埋紫糯米淋上清香椰漿其實d味道都差唔太多夠煙韌有嚼勁斑斕味嗰隻就淋d 紫糯米係最硬不過芒果真係超香甜又多汁 正喎·
四色芒果糯米飯 📍葵涌廣場 | 泰風SO
斑斕味嗰隻就淋d
紫糯米係最硬
不過芒果真係超香甜又多汁 正喎
2018-04-14 1145 views
見葵廣開左間泰國野,有船麵,海南雞撈麵。。款式都幾多就入去試下,叫左個芒果糯米飯,同埋豬肉丸撈mama麵,芒果糯米飯有四隻色,除左黑糯米食得出有d分別外,其他三隻味味道都差唔多,芒果都甜,值得一讚,買左後佢會幫你淋上熱辣辣既椰漿,好加分,不過糯米硬左少少,如果煮淋d仲好。豬肉丸撈mama麵,泰國既mama麵我不嬲都好鍾意食佢個冬蔭公湯味,不過撈麵就未試過,除左豬肉丸,仲有炸豬皮,仲有芽菜同蔥,一齊撈埋,芽菜同蔥炒得幾香,味道都OK,但略嫌普通左少少,下次會試埋個船麵,因為都幾大碗同多人叫。

2018-04-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-04-14 777 views
泰風so是我一直以來最愛捧場的食店,因為他有我最喜歡吃的【金邊粉】、【海南雞飯】、【芒果糯米飯】。店家都是泰國人,十分有禮貌。由於我長期光顧,他們已認得我,感覺親切。這家食店現在除了在葵涌廣場地下的原分店,在二樓都開了新分店,相信他們的生意一定做得很好。整個葵涌廣場少有泰式食物,這家絕對值得你們一試。

整個葵涌廣場少有泰式食物,這家絕對值得你們一試。
2018-02-15 1344 views
又喺每個月要去葵廣掃街既時候,今次嚟到呢一間舖喺朋友要食,事關佢話上次嚟食完金邊粉之後一試難忘。一嚟到就衝左去門口點金邊粉食,幾個人Share一份當然叫大份啲喇!呢份金邊粉大約等左8-10分鐘左右,因為喺附近都好多熟食舖,所以等既期間都去左隔離既舖頭買左其他嘢食。等左一陣,金邊粉終於有得食喇,大Size既份量真喺好多,幾個人Share食就啱岩好喇!個金邊粉放左好多杏仁粉(?),亦都加左好多材料,放落口慢慢食啱啱好!
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
2018-01-24 938 views
即使幾攰,仍然會抽空見的一個人就如即使幾飽,仍然會吃得下的一盒芒果糯米飯😂誰是你的#芒果糯米飯 ?🤗芒果糯米飯 $28四色包括白糯米、黑糯米、斑蘭味和蝶荳花味,細嚐下吃到淡淡煙熏香,但老實說味道就其實沒有太大分別😂不過口感就夠煙韌有𡁻勁,淋上椰漿,很不錯呀😋呀,仲有大大舊熟透芒果,夠香甜,正喎!-----一句講哂,份量不少但賣$30都唔洗,四色夠gimmick 又悅眼,性價比之選呀👍🏻
即使幾攰,仍然會抽空見的一個人
就如即使幾飽,
仍然會吃得下的一盒芒果糯米飯😂

誰是你的#芒果糯米飯 ?🤗

芒果糯米飯 $28

呀,仲有大大舊熟透芒果,夠香甜,正喎!
-----
2018-01-11 753 views
泰風so係葵涌廣場好似已經開左2間!正宗泰國美食!咸甜食都有!今日勁想食佢個芒果糯米飯!已經係第三次食!因為真係好好食!今晚去到勁好采!係最後2盒啦!即刻買!$28一份!四色芒果糯米飯!四色既意思係4款唔同味道既汁加入糯米飯度!又多味賣相又好睇!登登登登!黑色既係黑糯米!白色係最普通就咁糯米!藍色嘅係碟豆花,綠色係班蘭味!四色入面最中意班蘭味!黑色就硬啲既,唔係人人都中意!佢有半份芒果,切好左一件件,已經冇核!份量不算多,不過芒果好甜!又唔會「林」到熟左!好味呀!仲有佢個椰汁放係上面!絕配呀!未去到泰國食住呢個先!😁😁

登登登登!