永記車仔麵
平價高質車仔麵
KivaLi
2019-04-09
Follow
呢間位於荔枝角香工對面既車仔麵,平日午飯時間都排滿人流,頗有人氣。湯底同麵都做得唔錯,配料方面有好多選擇,份量都好足,43$有3餸,其中以牛腩最為抵食!而且仲好入味,係附近經過可以黎一試😋😋咖哩魚蛋都好好味!Read More
3餸車仔麵
happier88
純粹試試看
happier88
2019-03-26
Follow
每次經過這家,門口都有人在等位。今天一個人吃飯,應該很快有位,所以就選擇試試看。叫了四餸 加銀針粉 腩汁湯底。很一般的味道。沒有什麼驚喜。就是隨意的一餐飯。 座位太擠了。如果和同事和朋友一起,不是很舒適。空間小,很吵。但是荔枝角所很多小餐館都是這樣的。 只能說不是我會再選擇的地方。Read More
NonStop.Eat.Diary
加左價🥺
NonStop.Eat.Diary
2019-03-17
Follow
呢間係某期常去嘅食店,最近再去發現有啲不一樣!佢之前長開嘅門,相信因為工廈食肆嘅關係,門常關,仲有係佢加價,我平時食開嘅三餸由$40加到$43呀,呢個升幅太驚人喇!唉,加價都要食架,繼續我個三餸!今次叫豬腸、魚肉春卷、咖哩魚蛋、米粉,配沙嗲醬!而飲品係細樽裝汽水,呢個都係賣點,樽裝汽水比較少見!味道都唔錯,豬腸入味,魚肉春卷係脆口!今次第一次叫咖哩魚蛋,唔太夠咖喱味,都係佢個陳皮魚蛋好味啲,而今次沙嗲醬唔夠多,差少少!Read More
返啅able
幾乎絕跡的陳皮魚蛋
返啅able
2018-12-31
Follow
今日食過快LUNCH,然後就要出去個客既公司,想到「快、靚、正」既定必是【永記車仔麵 】吧。我叫左「魚肉春卷」、「炸魚皮」、「咖喱魚蛋」配香辣湯底既中辣,同事就叫左「陳皮魚蛋」、「白蘿蔔」、「滷水雞翼」配清湯。個人認為「魚肉春卷」是【永記車仔麵 】入面必試既食物,咸香既「魚肉春卷」絕對為一碗車仔麵錦上再添花,而且好有咬口。一要試下佢既自家製香辣湯底,真係真心香,正到我係會連湯底都會飲埋的,將「炸魚皮」浸落去香辣湯底先再食,真係好食到返唔到轉頭,P.S 佢既炸魚皮係好香脆的,而且鹽味好夠。「咖喱魚蛋」魚蛋好爽口彈牙,好有魚味又唔會腥,加上用咖喱煮過之後特別入味又惹味,依家想o係香港食到呢類魚蛋真係買少見少,大家真係唔好放過呢啲機會喔。「陳皮魚蛋」真心推介,好多人問食家香港仲有邊度可以食到「陳皮魚蛋」?? 大家記住喇,係【永記車仔麵 】呀 !!!果陣陳皮香真係難以抗拒,係小時候既回憶味道喔。「白蘿蔔」老闆特意用牛腩汁高湯來炆煮「白蘿蔔」的,所以你會食到好濃郁既肉汁味道,炆得好淋而且又唔會有渣,呢個十分之重要要一環呢。唔好等喇 ~快啲搵日去食下啦。Read More
魚肉春卷
快靚正車仔麵😋
hungry_pig
2018-10-26
Follow
永記係我堆同事仔top 5食堂之一,等位快,地方乾淨有少裝修,食材新鮮,阿姐快手快腳送餐執枱,價錢$40左右跟餐飲合理非常👍🏻呢度每個位都有個座號,自己自律係畫餸單寫上座號,食物飲品就自然有人送上,絕對唔會送錯🤩不過坐得迫少少,同隔離個親密少少🤪平時慳家都只會叫3餸,每次都有必叫嘅豬腸同陳皮魚蛋,豬腸入味,魚蛋彈牙,一讚😋佢另一個賣點係跟樽裝汽水,細支跟餐,想飲大支就要加兩蚊🙃 養生嘅都可以叫熱飲😂不過佢係快餐之選,唔好諗住坐好耐,阿姐姐見你食完就勁快執枱🤣🤣🤣Read More
Meow喵子
試下新野
Meow喵子
2018-02-11
2K views
Follow
係附近返工1直都想試下而間車仔麵公司係附近 本身想外賣拎返公司食去到見到甘是正又唔迫 最後揀堂食入去已經聞到 腩汁好香揀左蘿蔔 咖哩魚旦 幼麵 通菜加腩汁zero細枝裝係送既車仔餸係車仔麵既靈魂蘿蔔 鮮 甜 入味 ,我估唔到甘驚喜麻辣唔錯 我想揀埋 沙嗲店員極有禮貌 話可以加埋有其他食客唔識圈個醬汁店員都好有禮貌指導同跟單個麻辣好香 下次會試埋中辣我星期六去 座位都舒服Read More
油菜加車仔麵
ourfoodstory.hk
<永記車仔麵> - 快餐精選😋
ourfoodstory.hk
2017-11-26
1K views
Follow
👫呢間車仔麵都幾受附近嘅扮工一族歡迎,一到午市時間就大排長龍!一坐低,呀姐已經催我地快啲落單😂 所以大家食之前最好諗定啦👾#三餸車仔麵 <$28>▫️五花腩、生菜、墨魚蝦卷(+$2)送餐速度好快,落完單2分鐘就嚟到😱 👱🏻‍♀️揀左河粉,一夾就斷🙄好碎好散,要用🥄先食到,五花腩幾香,但偏肥,好大層肥膏😫 而墨魚蝦卷幾彈牙幾好食,生菜就普普通通咁;成碗嘅份量都偏少,食完都唔太飽😪 嘢飲就揀左熱奶茶,一啲都唔熱(懷疑係沖定),溫溫地,仲要一啲奶茶味都無,勁難飲😑 大家都係飲返汽水穩陣啲😓#炆凍蘿蔔 <$10>凍食都幾特別,炆得都幾入味,仲甜甜地🤤 性價比高,$10都有差唔多十舊㗎😳🗣:以上套餐奉送熱飲/細支裝汽水;如果揀時菜,要係張紙到寫低要咩菜(生菜/通菜等)Read More
joyo
新鮮食材車仔麵🍜
joyo
Level 2
2017-09-18
1K views
Follow
由於我係荔枝角番工 lunch time 成日都會試下唔同既新餐廳 見到永記車仔麵開張 就要即刻試下 佢成間店淨係賣車仔麵 我今日係公司叫咗外賣 午市三餸車仔麵我叫咗蟹子丸 陳皮魚蛋 齋 烏冬 (個陳皮魚蛋好特別 個齋吸晒啲湯咬落去好正加上我叫咗沙嗲醬令個湯更濃郁👍 值得一讚既係個湯同車仔麵分開裝 咁啲麵就唔會變淋 唯一美中不足係個烏冬 我覺得比較硬 唔夠滑 我認為如果用稻庭烏冬會比較好下次要試下個溏心蛋🥚仲有麻辣牛筋 🔥 湯底要試麻辣醬🤓Read More
+ 1
陳皮魚蛋
wall-eat
特濃味精湯底
wall-eat
2017-07-10
Follow
突然想吃車仔麵,想起最近公司附近有車仔麵新開張,就去吧!下午一點鐘,坐位已經差不多坐滿,還好我一個人,容易搵到位。劃好點茶紙後,都好快有得食。麻辣牛筋沒有麻辣味,腍但不彈滑墨魚滑尚算過熟有點鞋,而且不似有明太子,明太子本身味道濃烈,但似乎吃不到明太子味。滷水雞翼,或許煮的時間太久,皮及肉已經有點鬆散,肉乾且鞋,滷水亦不入味。河粉幾滑,湯底味精十級強勁,一口氣飲完一杯檸檬茶依然十分口渴,回到公司連飲左兩杯水都依然口渴,而且還上了兩次洗手間…檸檬茶只有甜味缺乏茶味。Read More
+ 2
Aliceuon
午餐的不俗選擇
Aliceuon
2017-06-30
Follow
永記是家新開小小的車仔面店。只做午市和下午茶。可能因為是新開所以服務非常殷勤! 問侍應生小姐有什麼好食, 她推介了五花腩,溏心蛋及墨魚滑(明太子)。 因為要介口所以放棄了吃溏心蛋!作為一個烏冬控,雖然要加2元还是點了烏冬! 之後就點了滷水雞翼, 五花腩 和墨魚滑 作為車仔麵的3餸(38元送熱飲)。 想要吃多一點的菜 所以就點了一碟10元的油菜。 再加上 加2元就有的凍檸茶,想說叫了那麼多才55元,倒是超值! 車仔麵的湯底不錯,味濃但沒有很鹹!烏冬做得剛好,滑滑的! 滷水雞翼正常味道,肉質滑嫩! 倒是想贊它的五花腩!它入口即化的口感,肉則入味鬆軟,非常好味! 墨魚滑很彈牙,加了明太子例是其他車仔麵比較少見到的菜式! 今天選了通菜作為油菜, 感覺現在的通菜有點硬,可能下次要選其他菜會比較好! 凍檸茶的味道ok,不會很苦!合格!質素很不錯,I will be back!Read More
+ 2
五花腩