2022-08-31 61 views
📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖-前牌同屋企人去紅磡行街,天氣熱辣辣,經過有間食涼皮嘅舖頭,梗係叫返幾樣帶返屋企,嘆住冷氣食降下溫啦😂😂-吾食正粉皮$25粉皮口感煙韌彈牙,冰冰涼涼又酸酸辣辣咁,夏天食真係好過癮!配料方面我加咗豬耳、豬肚絲、花膠、蓮藕粒、豬大腸、枝竹,分量多到分開裝😂😂口感豐富又開胃~~-粉葛鯪魚赤小豆湯個湯真係好足料,飲落完全係媽媽煲嘅感覺😂😂大大包拎到返屋企仲係熱辣辣,一家人飲都冇問題~
[正粉皮涼皮專門店 紅磡]
📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
吾食正粉皮$25
2022-08-29 89 views
街坊終於等到呢個鋪開間正嘢啦。。。好好味呀😋今次試了粉皮,粉皮厚薄適中,食落口感糯綿。😋配菜選了:蓮藕粒,枝竹,豬肚絲,土豆絲全部都好好味!蓮藕粒 粒粒大小適中土豆絲配粉皮,我覺得係絕配豬肚絲夠爽口
街坊終於等到呢個鋪開間正嘢啦。。。
好好味呀😋
今次試了粉皮,粉皮厚薄適中,食落口感糯綿。😋
配菜選了:蓮藕粒,枝竹,豬肚絲,土豆絲
全部都好好味!
蓮藕粒 粒粒大小適中
土豆絲配粉皮,我覺得係絕配
豬肚絲夠爽口
💕最近屋企附近新開咗間賣麻辣涼皮既小店,嗜🌶既小新即刻要去試試🤩 ┈✨吾食正粉皮 $25 - 依度既招牌係粉皮,一食果然有驚喜🤩配料方面我揀咗雞腎($12)同豬肚($12),份量好~足!粉皮加咗麵筋,口感煙煙韌韌,好有咬口!(唔似其他地方賣既咁淋啤啤( >д<))而且依度既粉皮微微捲曲,好掛汁,令人忍唔住一口接一口咁食(˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑) ✨無毒銀針粉 $28 - 好少可見到麻辣銀針粉依個配搭,估唔到又幾夾喎!銀針粉滑捋捋,入面仲有爽口既青瓜絲、炸豌豆、烤麩等配料,一碗有齊唔同口感(≧ڡ≦) 另外仲加咗豬耳($12)同枝竹($8),豬耳爽口彈牙,枝竹好厚身,索哂汁😍兩碗既辣度都揀咗中辣🌶️佢主要係用指天椒嚟提升辣度,所以食落唔會太油,醬汁酸酸辣辣,夏天食好開胃😋✨麻辣花膠 - 見到配料竟然有花膠揀,花膠份量又足又軟淋,辣辣地夠入味👍🏻✨花膠雪耳蟲草花雞湯 $25 ✨花膠鯊魚骨螺頭湯 $25 - 除咗麵食,仲加咗兩碗媽媽味道自家湯🥣老闆娘表示湯係無添加味精同防腐劑。一飲,湯頭果然鮮甜,邊飲邊撈到不同既湯料,真材實料,飲完靚湯成個人滋補咗😚

✨吾食正粉皮 $25

✨花膠鯊魚骨螺頭湯 $25

花膠雪耳蟲草花雞湯
  • 花膠鯊魚骨螺頭湯
2022-08-24 51 views
最近係屋企附近開左呢間個名好搞笑既粉皮店!路過見到價錢都幾抵之餘又好多選擇就試試.招財水晶粉晶瑩帶點透明感既水晶粉口感滑溜又煙韌.每啖都充滿Q韌既口感,煙韌控必食!加上青瓜絲,脆豆,再拌上特製醋汁,味道清爽開胃.吾食正粉皮可以自選配料加入粉皮內.全港暫時只有佢地用呢款粉皮.粉皮質感特別爽彈而且外層亦相當滑身.不規則既粉皮剛好掛起晒醬汁.配料既選擇亦有好多.今次揀左木耳,䈑筍絲,枝竹,豬耳,花膠.豬肚同花膠都相當爽脆又彈牙,加埋粉皮真係好惹味.花膠木瓜薏米湯由湯房自家工場出品既花膠湯主打天然無添加防腐劑及味精.每啖飲落都相當夠味及足料.飲完都唔會覺得好渴,充滿木瓜甜味.

招財水晶粉

花膠木瓜薏米湯
  • 招財水晶粉
最近都好熱,所以想食番啲涼野🥵 前幾日去開紅磡個邊,見到新開左一間涼皮專門店‼️個名好搞笑,叫「正粉皮」🤣 係一間外賣小店😚 除咗有粉皮賣,仲有自家湯🤩 而且都係無味精,好健康😍🔸💖吾食正粉皮 $25配料:木耳($8) 豬耳($12) 雞絲($12) 花膠($15)店員推介嘅✨ 啲粉皮同平時嗰啲好唔同,一卷卷咁,而且都比較厚身,好有咬口,仲勁索汁,每條都食到酸酸辣辣既味道😆 越食越開胃🤤 而且嗰種辣係好清爽🥰 好推介加豬耳👍🏻 超爽口,食落去「索索」聲😂 花膠都好唔錯😚 好爽口好入味👍🏻💖媽媽味道自家湯 $40(600mL)粉葛鯪魚赤小豆湯✨超大包,一個人絕對飲唔晒🤣 估唔到攞到番屋企過咗成粒鐘都仲係暖笠笠🥹,一打開個包裝就聞到好香,真係100%真材實料‼️真係好似媽媽煲既湯🥹 入面有唔少材料,味道好夠😋 而且係無防腐劑👍🏻 夏天咁濕,飲呢款湯可以祛吓濕😂 冇時間煲湯買番嚟飲都幾方便🥹

🔸

💖吾食正粉皮 $25

粉葛鯪魚赤小豆湯

💖媽媽味道自家湯 $40(600mL)
粉葛鯪魚赤小豆湯✨

2022-08-18
  • 媽媽味道自家湯
今日經過黃埔,見最近新開左一間首粉皮專門店,仲要最近都好火辣辣😆緊係去食一食😆💥睇下佢係咪真係咁堅😆😆 距離地鐵站大概8分鐘左右,都係十分近,雖然店舖唔想好大,但勝在五臟俱全😆 乜都有😆😆 佢主要都係以外賣為主,提供好多麵底,店員表示一定要試個涼皮😍大推介🤪 另外佢仲有好多配料同埋自家湯😊 吾食正粉皮 ($25)呢個係店員十分推介!果然冇介紹錯,粉皮好好咬口,而且完全可以吸晒啲醬汁☺️ 酸酸辣辣勁開胃😊配埋d配菜😊 我簡左豬耳(加$12)同雞腎($12)😆正到不得之了因為我太鐘意食豬耳既關係,我另外再加多份麻辣豬耳($28) 😆好爽脆口感,十分之有口感😆😆食落去辣度岩岩好!推介🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩正粉皮涼皮專門店 (紅磡)紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩

吾食正粉皮 ($25)

🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩
正粉皮涼皮專門店 (紅磡)
紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩
2022-08-19 43 views
✨吾食正粉皮 粉皮煙韌Q彈,仲好掛汁,啖啖都有酸辣汁。加埋青瓜、蒜蓉、芫茜、黃金豆口感豐富,仲香到不得了。而且佢哋仲冇加味精,食完都唔會口渴。✨招財水晶粉水晶粉冰涼滑溜,一啜就直接跣入喉嚨好誇張。兩款涼皮嚟講👩🏻比較鐘意水晶粉嘅口感,但就覺得粉皮飽肚少少,淨食半碗粉都開始飽飽地。✨涼拌小食佢哋有總共11款小食。今次試咗幾款麻辣涼拌。花膠切成細細塊,但幾有口感又重膠質。豬大腸肥瘦適中又煮得入味。脆辣蓮藕粒有重薑味幾特別,好啱撈涼皮食。✨花膠海底椰川貝雪梨螺頭湯一包夠晒兩個人飲,清甜又足料。📍正粉皮涼皮專門店 (紅磡)紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
✨吾食正粉皮

✨招財水晶粉

✨涼拌小食

✨花膠海底椰川貝雪梨螺頭湯
一包夠晒兩個人飲,清甜又足料。

📍正粉皮涼皮專門店 (紅磡)
紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
2022-08-17 492 views
天氣咁熱🥵就想食啲涼菜,四川涼皮就啱晒。涼皮一向係我至愛之一,貪佢麻麻辣辣好惹味😗又可以配搭自己鍾意嘅餸。今次就試下紅磡呢間正粉皮涼皮專門店,本身賣湯水出身,係寶琳同屯門起家,而家搬到紅磡呢條食街,主打涼皮、水晶粉、銀針粉等,每日仲有超足料無味精嘅老火湯,同埋各款四川小食。配料種類非常多,有唔少仲係自家醃製,同出面好唔同👍🏻👍🏻吾食正粉皮(麻辣)麻辣可以揀小、中、大辣,如果係中/大辣會用上新鮮辣椒🌶小辣呢款辣度唔高,比較合家歡,但吃罷嘴唇都會麻,幾惹味。粉皮同坊間好唔同,形狀係捲起,食落口感零舍煙靭彈牙。配料揀咗花膠、土豆絲、雞腎、木耳,每款都係份量十足,花膠大大件唔會碎濕濕🤩口感彈牙;雞腎同樣有咬口,味道唔錯😋😋無毒銀針粉(泰式酸辣)除咗常見嘅麻辣,呢度仲有秘製嘅泰式酸辣,幾有新鮮感。醬汁辣度較麻辣小辣高,酸酸辣辣好醒胃😛😛銀針粉一般都係飲茶先會食到,仲要放湯,今次第一次食涼拌版本,口感唔會因為放涼而變硬,咬落粉粉地都幾得意,配上爽口嘅豬耳、蓮藕粒,同埋好厚身又索晒汁嘅枝竹,好滿足😙粉葛鯪魚赤小豆湯食粉麵加$18就有老火湯飲,單點$40仲有雙倍份量,足夠3個人飲👍🏻款式成日會轉,新鮮

吾食正粉皮(麻辣)

無毒銀針粉(泰式酸辣)

粉葛鯪魚赤小豆湯
食粉麵加$18就有老火湯飲,單點$40仲有雙倍份量,足夠3個人飲👍🏻款式成日會轉,新鮮煲製,大大碗湯入面有唔少材料,完全無味精,飲得出好足料、好有家的味道嘅湯,比起自己買材料煲性價比更高😎😎

人均消費:$50
推介指數(10分為滿分):8分

2022-08-16
TakeAway
$50 (Dinner)
2022-08-17 48 views
為食妹一向中意食辣放假去開黃埔就試一試🤩🍴吾食正粉皮 $25加配料由$8-$15不等💛8/10為食妹叫咗小辣食落覺得唔係好辣 偏酸下次叫既話要試中辣🤩🤩🤩涼皮同平時食開既唔同厚身啲 煙韌啲🤤🤤🤤 配料揀咗豬肚絲同雞腎食落爽口 但味道可以再濃啲🍴涼拌皮蛋 $25💛 8/10隻隻皮蛋都係流心架😍涼拌汁唔會話太辣好食到朋友一個人食曬成碗🤣🤣🍴媽媽味道自家湯300mL $25600mL $40當日湯款係木瓜雪耳薏米湯兩個人飲完全夠 湯料都非常多🥰
為食妹一向中意食辣

600mL $40
當日湯款係木瓜雪耳薏米湯
兩個人飲完全夠 湯料都非常多🥰

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2022-08-16 46 views
粉皮店🍝-- · - · - · - · - · —-- · - · - · - · - · —-- · - · -最近紅磡新開咗一間粉皮店,行過見到就好想試😍👧🏻吾食正粉皮聽到佢個名都忍唔住笑咗下🤣呢到用咗特式粉皮,比出面啲更煙韌,好有咬感🥰今次叫咗少辣🌶店主用紅辣椒仔來調辣,所以唔擔心會唔夠辣🔥🌶大推花膠‼️‼️以為啲花膠會好淋,但原來係爽口嫁😱好大反差👍🏼啱晒各位美女們👸🏻蓮藕加咗薑絲食落又會多一份味道🥗豬大腸好香麻辣味🥰👧🏻無毒銀針粉一聽到涼拌就係粉皮,但原來仲可以揀銀針粉‼️‼️到咗夏天就諗起泰國🇹🇭呢到仲可以揀泰式酸辣湯底,酸酸甜甜好開胃👍🏼滷水豬耳好爽口🐷👂🏻麻辣雞腎切開一小舊,好入味😋👧🏻日月魚猴頭菇合桃腰果湯零味精 ‼️零防腐劑‼️100%真材實料‼️姨姨每日係香港煲,飲落好順口唔會口渴😋一包倒出嚟都夠3個人飲🥣🥣🥣有機會可以再試埋佢其他湯😍大推👍🏼👍🏼-- · - · - · - · - · —-- · - · - · - · - · —-- · - · -
粉皮店🍝
最近紅磡新開咗一間粉皮店,行過見到就好想試😍
👧🏻吾食正粉皮
聽到佢個名都忍唔住笑咗下🤣
呢到用咗特式粉皮,比出面啲更煙韌,好有咬感🥰
今次叫咗少辣🌶店主用紅辣椒仔來調辣,所以唔擔心會唔夠辣🔥🌶
蓮藕加咗薑絲食落又會多一份味道🥗
豬大腸好香麻辣味🥰
👧🏻無毒銀針粉
一聽到涼拌就係粉皮,但原來仲可以揀銀針粉‼️‼️
滷水豬耳好爽口🐷👂🏻
麻辣雞腎切開一小舊,好入味😋
👧🏻日月魚猴頭菇合桃腰果湯
零味精 ‼️零防腐劑‼️100%真材實料‼️
無毒銀針粉
無毒銀針粉
早前去紅磡發掘到呢一間新店,係一間粉皮涼皮嘅外賣專門店!叫正粉皮涼皮專門店~選擇麵食之後,就可以自選配料,配料有葷有素,擺放好整齊~而醬汁有出面少見嘅泰式酸辣同麻辣 (小至大辣) 吾食正粉皮粉皮好滑嘟嘟,係一條條成卷形,每條都會痴到好多汁,而且個調味恰到好處,越食越開胃~我加咗幾個餸,分別係麻辣花膠,鴨胸,豬肚絲同土豆絲,全部份量都好多,鋪滿曬喺粉皮面,雙眼簡直發光!特別鐘意麻辣花膠,又香又辣,惹味養顏~另外入面嘅烤麩超好味 (一路咬一路有啲汁爆出嚟) 順帶一提啲配料真係好多,食到尾都仲有!招彩水晶粉晶瑩剔透嘅水晶粉呈半透明嘅狀態,口感爽口彈牙,十分煙韌~水晶粉感覺較易盈,食多咗都唔覺得膩,好refreshing!配料方面加咗枝竹同雞腎,枝竹索味,雞腎嚼勁十足又唔韌,好有驚豔嘅感覺,情不自禁一粒一粒咁擺入口!PS. 佢哋嘅粉份量好大,咁樣食真係好抵,絕對會食得飽~湯房—媽媽味道自家湯同場仲有湯房嘅媽媽味道自家湯!重點係無味精無防腐劑!我叫咗可以潤肺祛燥嘅鮑魚無花果龍脷葉鱷魚肉湯,用上多種清潤食材煲出嚟嘅呢啖湯特別清甜,大人小朋友都啱飲,可以打定底預防咳嗽,除咗自家湯,仲有養身保健涼茶賣
招彩水晶粉
湯房—媽媽味道自家湯
同場仲有湯房嘅媽媽味道自家湯!重點係無味精無防腐劑!我叫咗可以潤肺祛燥嘅鮑魚無花果龍脷葉鱷魚肉湯,用上多種清潤食材煲出嚟嘅呢啖湯特別清甜,大人小朋友都啱飲,可以打定底預防咳嗽,除咗自家湯,仲有養身保健涼茶賣,食完辣飲返碗湯/涼茶平衡吓,生活又多份態度😋
2022-08-14 42 views
💥性價比高粉皮店📍正粉皮涼皮專門店|黃埔📍人均消費 $ 5 X #CL黃埔 #CL四圍食 #CL中餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️日日都熱辣辣想食啲冷盤,見到呢間粉皮專門店就買返屋企試吓😛💟 吾食正粉皮 $ 2 5 + 1 5 + 1 2 + 1 2叫咗三餸:花膠、雞腎、豬大腸🫶🏻粉皮係用麵粉做較有咬口,小辣啱啱好,連埋青瓜一齊食好清新豐富😚💟 招牌水晶粉 $ 2 5 + 8 + 1 2 + 1 2果然係招牌水晶粉用綠豆做較為煙靭😛掛湯能力一流,由本身半透明完全變晒麻辣汁嘅色👍🏻同配菜木耳豬肚絲同埋鴨胸一齊食好夾🧏🏻‍♀️💟 小食類 $ 2 5 - 3 5雖然小食類同配菜有啲重複,但係淨係食小食同撈埋涼皮或者水晶粉嘅味道完全唔一樣架💕叫咗呢三樣都非常推介超足料‼️👑 B仔雞翼尖:超香蒜蓉味👑 麻辣花膠:煮得啱啱好👑麻辣豬大腸:絕對唔會臭💟媽媽味道自家湯 買涼皮或者水晶粉呢啲就可以加購,我哋呢日食嘅係蟲草花五指毛桃湯,雖然唔係數湯但係一啲都唔油膩仲超級清甜絕對係冇味精之作,平時行過想買啖湯飲下絕對可以考慮呢間💫🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
💥性價比高粉皮店

📍正粉皮涼皮專門店|黃埔
📍人均消費 $ 5 X

#CL黃埔 #CL四圍食 #CL中餐

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

日日都熱辣辣想食啲冷盤,見到呢間粉皮專門店就買返屋企試吓😛

💟 招牌水晶粉 $ 2 5 + 8 + 1 2 + 1 2

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-08-14 32 views
老老實實我係先比舖頭名吸引左,「正粉皮」三個字好似有聲咁😂小店係外賣自取形式,條有自家湯同涼茶。「正粉皮」以粉皮為主打,但都有水晶粉、銀針粉同涼面。再跟據自己口味選擇配料,我選擇左雞絲、木耳同蓮藕粒😌加埋佢酸辣汁其實好開胃,最喜歡蓮藕粒,好爽口!另外點左泰式鳳手,我都幾喜歡佢個泰式汁,甜酸度啱啱好又唔會太辣😌重點推薦佢地自家湯,600ml 先賣$40,足料又濃郁,真係勁似屋企煲既湯,現代家庭大家都要返工,有自家湯買真係方便好多!

TakeAway
感謝邀約試食☺️ 下午6時到粉皮已賣光需等30分鐘才有下一輪😳果然很熱賣!所以試了涼拌水晶粉👍涼拌雞絲青瓜木耳水晶粉 小辣 HKD 25+8+12水晶粉口感較為冧身 但入口很滑溜🤤自家製的麻辣汁 的確很惹味 夠酸夠麻 香辣口味 非常開胃😚個人認為夠酸很重要 所以會很開胃 但又與麻辣平衡得到 值得一讚🤤Spicy Green Bean Sheets with Shredded Chicken and Black Fungus Spicy and sour taste food always is a good choice to eat in a hot hot ☀️ summer🤗And cold noodles style-green bean sheets is one type of Chinese noodles. Green bean sheets with the spicy sauce, cucumber 🥒 and black fungus , it is just so appetizing 🤤the sauce is the key to everything 😙涼拌
感謝邀約試食☺️

涼拌雞絲青瓜木耳水晶粉 小辣 HKD 25+8+12
涼拌雞絲青瓜木耳水晶粉 Spicy Green Bean Sheets with Shredded Chicken and Black Fungus

涼拌青瓜 HKD 25
Spicy and Sour Cucumber 🥒
涼拌青瓜Spicy and Sour Cucumber

青瓜非常入味!但又不會做到很冧 依然很爽口👍👍並不像一般市面上只是辣汁撈青瓜的味道🤣這裏的入味 做得非常好👍

Love how they make the spicy cucumber so delicious!The cucumbers are absorbed with their spicy sauces and still be crunchy!!good jobbb

解渴涼茶 HKD 18
涼茶Herbal  Tea

口味完全不甜 個人並不太愛好甜食 所以我認為挺符合我口味的 而且也健康一點👍但涼茶的藥材味可更重一點 略厭有點淡味

Herbal Tea
It is totally not so sweet so I kind of like that 👍However it will be much better if the herbal taste can be stronger🤣
涼拌青瓜Spicy and Sour Cucumber
2022-08-13 57 views
間唔中都好想食下涼皮(›´ω`‹ ) 呢間喺紅磡雞蛋仔隔離 有少少似葵廣啲舖仔feel 食落都唔錯🥰🥣 吾食正粉皮 $25 +$8 土豆絲 +$12 雞絲 +$15 火鴨絲勁大兜涼皮🥹🥹 好適合返工叫黎食!除左本身叫既料 仲會有青瓜絲同少少齋係入面 我地叫左小辣🙌🏻 唔係好食到辣味~ 反而佢有落醋加埋少少辣幾惹味🥹 涼皮本體有啲似薄左既刀削麵 有啲咬口之餘唔會太多 好鍾意♡♡♡ 同埋好掛汁 不過覺得可以再凍返少少🤏🏻 因為實在大熱天時想食得更凍🤣🐣 B仔雞翼尖 $28又係勁大兜…. 鍾意建議叫個淨涼皮加雞翼尖都幾正🥹 重蒜 而且好入味好淋 🥣 媽媽味道自家湯 600ml $40好好飲!佢寫零味精健康 我同男朋友即刻覺得應該會好淡🤣 因為健康既味道就係…. 不過出乎意料真係好足料 睇個湯隻色就知🫶🏻 跟餐 +$18 就有 300ml 勁抵仲跟餐加左個自家涼茶🤣 +$12 偏清爽口味 唔鍾意重涼茶味但係又想消暑解毒可以試試!如果係黃埔住一定會成日落黎食🥹 返工 foodpanda 嗌都幾好~

🥣 吾食正粉皮 $25
+$8 土豆絲 +$12 雞絲 +$15 火鴨絲