2025-05-10
自從「翠河」無做,轉咗呢一間「歡樂食堂」,其實都有兩、三年,但作為美孚街坊,真喺一直以嚟都無幫襯過,皆因睇過,老婆話佢啲早餐無特別喎,所以,就無幫襯過。最近,因同老婆各自有小組,我返到嚟美孚先11:30am,趕得切嚟食早餐,當晏晝飯。格局跟以前「翠河」一樣,不過,明顯有翻新過,牆身加咗好多玻璃,天花加咗啲紅線,燈光又光猛咗,感覺醒目啲。餐具放晒晌枱面,最好喺有個大膠盒冚住,比較夠生嘛!雖然接近12:00pm,但佢哋嘅早餐供應到11:45am,比坊間大部份茶記都遲多少少,就喺遲多少少就夠啦,所以,目測見唔少客人都趕晌截單前嗌早餐,就當午餐食,都平一截架。港式早餐 A4. $39唔花巧就揀番最抵食嘅港式早餐系列,當中梗喺以懷舊沙嗲牛肉麵最合心水,仲配埋炒滑蛋、牛油餐包,賣$39晌呢區算抵食之一,同區好幾間茶記賣$42左右。份炒滑蛋掂喎,睇樣已覺得炒得嫩滑,又富蛋香,而牛油餐包可以轉方包,但餐包夠懷舊嘛,夾埋啲滑蛋一齊食,仲流住蛋漿,正呀喂!呢排食得多唔健康嘢,所以,公仔麵就轉意粉,心裡好過啲。啲牛肉唔錯,好腍滑,有肉味,個沙嗲唔算勁濃嗰啲,但都夠晒味,而且,份量算多,試過有啲茶記俾得幾片咋
呢個喺嚟茶記嘅標準動作,只有茶記啲奶茶沖得好,而眼前呢杯未叫最好,都算得上屬中上水平,有茶香,茶奶夠平衡。