2010-01-24 16 views
貼錢買難受咪就係呢D囉!!!未試過係一間日本餐廳入面食放題, 放咩入口都係咁難食!!!串燒凍!!!!!連拉面入面舊肉都可以係凍既!!!!!D拉麵似橡膠!!!!! 魚生仲有雪味!!!!!天婦羅就食粉多過食肉都仲係凍!!!! 就連雪糕枝豆都可以整得難食!!!!埋單時同佢地老細反映, 佢既表情好誇張唔相信自己D野難食, 大佬, 其他平過佢既放題都好食過你多多聲, 如果佢真係唔知咩係好食既日本菜, 麻煩佢去一轉日本先, 日本街邊檔都好過佢地!!!講真, 真係好難做到所有野都咁難食, 所以佢地其實真係好勁!

貼錢買難受咪就係呢D囉!!!
未試過係一間日本餐廳入面食放題, 放咩入口都係咁難食!!!

串燒凍!!!!!
連拉面入面舊肉都可以係凍既!!!!!
D拉麵似橡膠!!!!!
魚生仲有雪味!!!!!
天婦羅就食粉多過食肉都仲係凍!!!!
就連雪糕枝豆都可以整得難食!!!!

2010-01-22
$185 (Dinner)
我以為係屋村舖賣d假日式拉面先有咁既水準啫估唔到中環都可以有咁既水準我本來極有興致想試新拉面舖最後點佐兩碗叉燒拉面 一上枱碗拉面 D椰菜配菜已經嚇人叉燒又厚又肥 咬落去似煲完 湯d豬肉咁d面好似超市d平價拉面咁豬骨湯底仲要有雪味...最慘價錢係屋村舖既一倍兩倍....
我以為係屋村舖賣d假日式拉面先有咁既水準啫
估唔到中環都可以有咁既水準

我本來極有興致想試新拉面舖
最後點佐兩碗叉燒拉面

一上枱碗拉面 D椰菜配菜已經嚇人
叉燒又厚又肥 咬落去似煲完 湯d豬肉咁
d面好似超市d平價拉面咁
豬骨湯底仲要有雪味...

最慘價錢係屋村舖既一倍兩倍....
2010-01-12
2010-01-07 13 views
經過門口見到新開, 又唔係好貴, 咪試o下囉. 因為早, 所以立即有位, 被安排坐上層, 估唔到間舖原來幾大間.叫咗碗橫濱系蔥拉麵, 等咗在一段長時間, 連望住個侍應佢都知我想吹order, 我未出聲佢就主動話幫我吹咗了. 終於等到碗麵, 先飲啖湯, 簡直嘩然. 超咸!! 大吉利事, 好在冇暗病, 咸度實超曬每日可吸收o既幾倍啦. 唔食唔知身體好, 心諗..快快趣食完算, 試啖叉燒, 仲勁.. 鞋過煲湯豬肉, 又薄又冇味. 唉..食食吓覺得仲咸, 咸到苦囉. 唔通諗就係正宗橫濱系?! 拉麵湯唔得, 又唔夠熱, 賣相又差, 叉燒又鞋, 揾兩個扮型的日本人企o係度拉麵counter整又點? 完全唔啱口味. 有生之年都好難再幫趁...

終於等到碗麵, 先飲啖湯, 簡直嘩然. 超咸!!

有生之年都好難再幫趁...

2010-01-05
$60 (Lunch)
2009-12-30 4 views
看到雜誌所寫介紹,所以就去試一試。結果真的如之前那兩位食客所說的, 一點都不出色。 我叫了一碗叉燒臘面和一刻吞那魚腩香蔥手卷。拉麵湯底非常油膩,味道也不鮮甜。而且還不熱。真的有點倒味口。 唯一可提的是,叉燒的分量還幾慷慨的。手卷也只是OK 而已。 而且要$80!吞那魚腩的鮮美程度不夠。不值得再嘗試。

2009-12-30
$154 (Lunch)
2009-12-29 5 views
今次食評無相提供,因為見到碗麵個賣相已經眼冤,仲影乜鬼相!話說呢間權之助,同鋪位前身係一間中價日本料理,午餐消費過百元果種。不過都有唔少人幫襯。大概一個月前左右,間鋪忽然間好似冬天樹木一夜落葉咁,改咗名做權之助,而且仲改走夜間$1xx任食路線。門面除咗剪短咗裝飾用竹葉,唔望招牌根本唔知轉咗手。但轉手後間鋪頭就中門大開,同以前走貴價日本料理路線時重門深鎖好唔同。門外黑板寫著一碗拉麵$48左右,平咗咁多但反而連續好多日都無客幫襯。(我日日一點都經過該店)今日點幾見店內都唔係完全無客,就冒險一試。點咗「味蛋拉麵」,MENU無相,上到檯先知原來內容為--- 一片叉燒+ 一隻蛋 + 一片乾紫菜 + 數片菜葉,配「拉麵」。湯底有三款,豬骨、味噌兩款,以及號稱「橫濱系」湯底。MENU有標名「橫濱系」的湯底是「超濃豬骨湯底」,問店員與豬骨湯有何分別,她口窒窒地答「呢個有豬骨味」。OK,要呢款湯底雖然要加幾蚊,一場入到嚟就一於試下聞所未聞嘅「橫濱系」湯底。再講多次,一見到碗麵真係眼冤,賣相連大家樂碗拉麵都不如,得唯一一片嘅叉燒...又薄又冰凍又碎到夾唔起...好彩有隻蛋,如果唔係同食淨麵都無乜分別。我叫
今次食評無相提供,因為見到碗麵個賣相已經眼冤,仲影乜鬼相!

今日點幾見店內都唔係完全無客,就冒險一試。

湯底有三款,豬骨、味噌兩款,以及號稱「橫濱系」湯底。

我叫店員走芽菜,她冷冷地答本身就無芽菜。OK,好極。點知,原來碗麵本身連蔥、筍、粟米等好basic嘅配菜都係無!!! 唔好理呢啲配菜好唔好食或者值幾錢,一碗拉麵有呢啲野係必備啦吓嘩? 大家樂三十蚊碗都唔會慳囉唔該!!!

請恕我quote樓下蝗蟲同學嘅食評,因為簡直bingo,講中晒---

無錯,個麵餅exactly就係油麵,而且未煮熟,好堅硬!!!

個湯底,唔好提,我未入口先用鼻嗅已知唔對路,一呷半湯匙,直情講咗句粗口。

呢碗麵嘅份量連女仔食都無可能會飽,不過for your reference,坐我鄰桌的兩個女仔,半碗都食唔落,原因唔講都知--- 真係好難食。

OK,今次呢篇食評有啲激動,但我唔係要抹黑佢,我亦唔係佢競爭對手(可翻睇我向來嘅食評),只因為,我呢餐花咗$57嘅lunch,完全貴夾唔飽,兼且仲要唔好食,好嬲!
2009-12-26 2 views
闊佬 (我老公) 話試新拉麪館, 聽說由日本人主理,所以滿懷希望. 今天雖是Sunday, 但店中小貓三四隻蠻清靜;而且步入食店時豪無日本feel. Well, 通常正宗曰本料理,侍應們會齊声歡迎貴客嘛! 我ordered 橫濱家糸拉麪, 而闊佬叫味噌拉麪. 不到10分鐘兩碗拉麪先後ready to serve. 第一感覺就是熱度不足, 其次便是份量只得正统日本麵的三份二. 麵條韌度尚萛合格,有咬口, 但只得祡菜及日式义燒各一片及少堆菠菜. 豬骨湯味度不錯但不太濃. 價錢要$48碗--不值. 加追一蛋 (好似$4掛) 與闊佬兩份吃, 都ok 啦. 可惜老公話味噌帶酸而义燒亦碎碎的薄薄一小片. 以我識食闊太在香港及日本(吃遍東京/大板/札幌/橫濱/京都) 吃拉麪的經驗而言, 這食店的拉麪得45 over 100分, 不合格. 當然不值得再次光顧 . 日本 應再加努力-- .
闊佬 (我老公) 話試新拉麪館, 聽說由日本人主理,所以滿懷希望. 今天雖是Sunday, 但店中小貓三四隻蠻清靜;而且步入食店時豪無日本feel. Well, 通常正宗曰本料理,侍應們會齊声[以拉些媽聲]歡迎貴客嘛!

以我識食闊太在香港及日本(吃遍東京/大板/札幌/橫濱/京都) 吃拉麪的經驗而言, 這食店的拉麪得45 over 100分, 不合格. 當然不值得再次光顧 . 日本[煮持] 應再加努力--[甘啤爹] .

2009-12-20
$60 (Lunch)
2K
2009-12-22 17 views
22-12-2009被一個電話搞到心情爛足一個早上, 朋友 J 捱義氣陪我食 lunch 聽我發洩, 嚟到電梯附近的呢間新店. 1:10pm 嚟到係完全唔使等位, 坐低立即一人叫一碗拉麵.我食咩「橫濱」系的雜錦拉麵 ($68), 再另加一隻「味蛋」(好似 $7):- menu 話湯底係「豬骨」湯, 賣相卻似味噌湯底多 d, 味道就似「味噌 + 醬油」, 一味鹹, 幾「笠」口, 跟住口渴, 唉 - 麵條呈淡黃色, 不論賣相, 味道及質感都勁似車仔麵的「油麵」, 咦?- 配料就有過肥但又碎濕濕的叉燒; 幾夠味, 但唔多夠溏心, 蛋白又較嚡口的「味蛋」; 大量硬硬 sok sok 聲又帶草青味的椰菜 ; 可幸不過不失的菠菜; 紫菜 3 大塊; 以及無食的筍條及 kimchi. 水準拍得住灣仔後街嗰間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2050584), 食得幾無癮的一碗麵!朋友食叉燒拉麵, 一樣係豬骨湯底, 相信味道亦差不多, 但至少賣相比我嗰碗好, 唔打得都睇得吓...呢度除拉麵以外, 亦供應
22-12-2009

, 咦?

呢度除拉麵以外, 亦供應咖喱飯, 魚生飯, 吉列豬扒定食之類的食物, 莫非我叫錯嘢? 不過是日食到的實在唔多掂, 喊麵真係唔想慳

連累朋友 J 一齊做了「敢死隊」, 真不好意思
, 再來 (??) 的話還是試其他嘢好了.
感覺無喱誠意
黃不錯; 白係好嚡口
叉燒拉麵
2009-12-22
$75 (Lunch)
黃不錯; 白係好嚡口
叉燒拉麵
  • 拉麵 - 絕不推介!