2018-09-28 862 views
山長水遠尼到東涌,點都要搵番d好野食朋友帶左我尼E間日本餐廳,餐廳雖然比較細,只有兩張枱,但環境都好舒服我叫左和風牛肉烏冬。雖然即叫即做,但速度都好快。除左牛肉,仲有海帶,溏心蛋,底下仲有獅子狗同埋日式魚蛋,所以材料真係好豐富至於烏冬雖然唔係平時日式餐廳食到的手打或彈牙的烏冬(外形比較扁的烏冬),而係普通圓條烏冬,但因為湯底夠味,所以烏冬都唔差,而且唔會寫到好淋爛晒。份量仲好多所以都抵食如果要飲品汽水加$4
山長水遠尼到東涌,點都要搵番d好野食

如果要飲品汽水加$4
2018-09-25
2018-05-31 913 views
因住o係附近既關係,呢間小店我經常會黎光顧,每次黎都會點上日式雞扒拼肥牛飯再自行加上滿滿既日式燒汁(重口味必選),點解每次都獨孤一味會點呢個呢, 可能係因為我食極都唔厭佢地既日式煎雞扒,每次黎既水準都keep得到 唔會話因為好多人排隊買外賣而有太大落差,加上肥牛肉汁送飯真係一流 所以即使份量唔少,每次我都掃哂落肚 另外貼心之處,o個度D姐姐都幾有禮貌 雖然做到踢哂腳,都唔會話態度惡劣; 檯上放著一支照燒醬for返一D重口味既食客自行添加。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 日式雞扒併肥牛飯
2018-04-30 797 views
本人係東涌區學校學生平時lunch食飯櫻子屋都多人,好少會買,因為真係可以由1:00等到1:30(我有同學試過等到1:40)完全唔夠時間食。就算食櫻子屋都係揀牛肉/燒雞烏冬/飯唔係嘅話真係等勁耐牛肉/燒雞烏冬/飯係ok嘅中規中矩,吉野家嘅飯咁囉今日撞正晒d嘢搞到冇時間食飯冇咩人所以決定食舖頭嘅其他嘢本身想食吉列蝦+牛肉卷飯(不含泡菜)$52跟住我想叫明係金菇牛肉卷而唔係翠玉瓜牛肉卷啦點知佢話要有泡菜嗰個先可以喺吉列蝦+金菇牛肉卷飯(同樣$52)我真不知差別在哪🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️因佢地嘅泡菜十級難食,而有個員工講冇泡菜我有好開心,可以走泡菜😋點知佢送嚟嗰陣出乎意料地有泡菜(不過係薯仔)然而佢又出乎意料地好食如果佢以後個飯係咁我真係唔介意叫多幾次🤤🤤
本人係東涌區學校學生
就算食櫻子屋都係揀牛肉/燒雞烏冬/飯
唔係嘅話真係等勁耐
牛肉/燒雞烏冬/飯係ok嘅
中規中矩,吉野家嘅飯咁囉

今日撞正晒d嘢搞到冇時間食飯
冇咩人所以決定食舖頭嘅其他嘢

本身想食吉列蝦+牛肉卷飯(不含泡菜)$52
跟住我想叫明係金菇牛肉卷而唔係翠玉瓜牛肉卷啦
我真不知差別在哪🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

點知佢送嚟嗰陣出乎意料地有泡菜(不過係薯仔)
然而佢又出乎意料地好食
如果佢以後個飯係咁我真係唔介意叫多幾次🤤🤤

2017-12-31 791 views
A casual lunch with something spicy that I wanted to have. Curry beef sirloin with rice and a small bowl of miso soup. Not very presentable, still it tastes good. The curry sauce is more spicy than I expected, with some potatoes well cooked. Sirloin is tender and juicy. Good pairing with rice. Miso soup is just okay. Overall speaking, will come next time.
  • Curry   Beef
2017-11-12 739 views
照燒雞扒拉麵 雞扒味臭臭地 湯底有色但係味道怪怪地 蟹柳難食 20幾歲人從未食過如此難食既拉麵 比$50蚊完全唔值食啲無味怪味既拉麵 店舖環境污糟 建議各位唔好去試 一試你地就會即刻後悔
店舖環境污糟 建議各位唔好去試 一試你地就會即刻後悔
照燒雞扒拉麵
2017-07-05 1038 views
在東涌上班,每日頭痛的便是Lunch的選擇。自從得知有這間櫻子屋便變了在下的飯堂了。今天選擇的是牛肉卷加鷄排飯。飯是用珍珠米,軟硬適中,牛肉卷包著脆肉瓜,脆肉瓜很爽口,不軟爛,牛肉倒是老了些。雞排的外皮煎的香脆,但醬汁偏咸,拌飯後也是太過重口味了。套餐配搭的麵豉湯加了昆布,紅白蘿蔔和豆腐,十分清甜,沒有一喝下去就是味精湯的感覺。小店坐位有限而且還滿擠的,所以每次都選擇外賣自取,出餐時間不用十分鐘。實在是午飯的好選擇哦。
在東涌上班,每日頭痛的便是Lunch的選擇。
自從得知有這間櫻子屋便變了在下的飯堂了。
TakeAway
2017-06-04 624 views
泡菜牛肉飯$47.00在南韓,要吃牛肉,一定所費不菲,在日本,要吃一個薄切牛肉飯,則易如反掌,要找一間吉野家,該太難吧!但若要伴上泡菜,便有一定難度了。若再要加添半隻咸蛋,這個組合,相信只要中國和香港才吃得到吧!香港,就是文化匯聚的地方,食的方面,亦不例外。在香港要吃一碗集合多國文化的食物,比比皆是。櫻子屋,明顯是一間日本名字的店子,但留意返,這店設於香港的東涌。至於這碗飯,泡菜是吃著港人的口味,酸味重而不太辣,牛肉,接近香港吉野家的味道,咸蛋,比大家樂出品的咸蛋好吃,飯,是珍珠米煲出來的白飯,至於好吃嗎?就是要填飽肚子,吃一個四十七元的午飯,黎生不敢要求什麼了。
$47.00

泡菜牛肉飯
$50 (Lunch)
泡菜牛肉飯
呢間日本便當店好似開左兩三年,每次想試都冇機會,因為次次都好多人企晒門口排隊,的又冇耐性等。間鋪面積唔大坐到6個人左右,而且好逼唔算係坐得舒服,估計主要做外賣自取。今次太肚餓唔試拉叫左個牛肉卷拼吉列炸蝦,牛肉係照燒汁肥牛包住翠肉瓜,唔會太漏而且口感好爽!炸蝦亦好好味!份量比坊間同類型既店大份,可能因為快屋村街坊生意!

2016-08-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2016-08-04 830 views
同同事出街食lunch,佢地推介呢間小店。聽名都知係日式野,價錢中等,lunch選擇由三十幾蚊起。店內得十個位左右,坐就一定唔闊落架啦,而且lunchtime都幾搶手。唔知係咪飲食牌既關係,堂食都係俾即棄餐具既。吉列蝦燒雞飯(咖哩汁)$48,凍奶茶加$2分量都幾多,女仔要share,唔係一定食唔哂!日式咖喱汁幾惹味,亦足夠撈哂成個飯。吉列蝦有成四隻咁多,炸得香脆,蝦肉亦彈牙。雞扒半煎炸,香口得黎唔會乾身。奶茶質素亦係合格之上!係東涌想食個快飯,又要平靚正既,呢間係個好選擇!
同同事出街食lunch,佢地推介呢間小店。
聽名都知係日式野,價錢中等,lunch選擇由三十幾蚊起。
吉列蝦燒雞飯(咖哩汁)$48,凍奶茶加$2

係東涌想食個快飯,又要平靚正既,呢間係個好選擇!
2016-07-23
$50 (Lunch)
2014-08-23 922 views
今日放半日!得我一個食,所以選擇外賣番屋企食好過!見咁多人系道等外賣,搞道我又想試一試!最後叫左這個 有燒雞,炸蝦,薯仔,當然有飯啦!仲有杯野飲!分量都幾多,細食嘅女仔可以兩個人一齊share 啊!不過男仔都未必一定食得曬!咖哩唔棘(系日本果啲咖哩),應該個個人都食到!炸蝦加咖哩送飯一流!杯野飲都唔錯!最後,我想講,果飯我覺得都幾貴,成$45
今日放半日!得我一個食,所以選擇外賣番屋企食好過!
見咁多人系道等外賣,搞道我又想試一試!
最後叫左這個
2014-08-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
2013-08-18 597 views
東涌富東街6號富東邨富東廣場地下17號舖上唔到機, STANDBY下一班要是10HRS 後就來到東涌找點吃的看見是新開張, 也一起熱鬧感覺供應的食物像吉野家都是牛肉/雞扒飯或簡單的叫了個泡菜溫泉蛋飯價錢很便宜\溫泉蛋壓根是一隻全熟的蛋沒有流心, 蛋黃已全熟透了到泡菜,入口真的想說粗話了只有辣味, 沒有發烤過的酸味兩人吃餘一大碗.....太難食了要再去買其他東西醫肚上唔到飛機已沒心機, 再加上呢餐飯.....想死而菜或麵豉湯中二選一?有很多蘿蔔, 味道根本又不是正宗的一點都不似是麵豉湯

東涌富東街6號富東邨富東廣場地下17號舖
上唔到機, STANDBY下一班要是10HRS 後
就來到東涌找點吃的
看見是新開張, 也一起熱鬧
感覺供應的食物像吉野家
都是牛肉/雞扒飯或
簡單的叫了個泡菜溫泉蛋飯
價錢很便宜
\
溫泉蛋壓根是一隻全熟的蛋
沒有流心, 蛋黃已全熟透了
到泡菜,入口真的想說粗話了
只有辣味, 沒有發烤過的酸味
兩人吃餘一大碗.....太難食了
要再去買其他東西醫肚
上唔到飛機已沒心機, 再加上呢餐飯.....
想死
而菜或麵豉湯中二選一?
有很多蘿蔔, 味道根本又不是正宗的
一點都不似是麵豉湯
TakeAway
$40 (Lunch)
2013-08-08 1724 views
終於又可見到新食肆在東涌了。一排長長的舖位,早給裝修木板圍起來,進行裝飾的工程。不久前,得知前面的五分之三面積,由一家主打鍋貼和麵線等的食肆租用了,那餘下五分二的丁點舖位可供哪一個行業?上星期,謎底已解開了。在櫻子屋有限的空間裡,仍能擠出七個座位予食客,已屬非常難得,甚至超出我的預計範圍。在玻璃門後設有三張長腳凳,坐在該處的食客之眼前,就是內街的行人及景物,比起面對牆壁進食好得多了。而一張供四人的方檯則置在長腳凳的後方。店舖的右方就是廚房和售賣處。抬頭一看,餐牌就在店舖上方。主要提供以雞扒、牛肉、吉列豬扒為主題的飯或湯烏冬,一派日式便當的風格。另也備有金菇牛肉串、吐司、泡菜和糖心蛋等小食。我選了牛肉拼雞扒飯套餐。餐盒中間放有西蘭花、椰菜花及紅蘿蔔,給肉類來一個平衡,相當不錯!套餐有味噌湯或日本茶兩個選擇,我要了味噌湯。味噌湯的湯料頗為豐富,有紅蘿蔔、白蘿蔔、豆腐和海帶,正合我喜愛嚐湯料的口味。至於味噌的香氣則不能要求太多了,始終是街坊小生意,沒有犯上過鹹、過濃,或摻入太多的化學調味,已經算不錯了!牛肉比預期理想。肉質富有彈性、全不油膩,雖然瘦瘦的牛肉口感不算幼滑,但由於切得薄身,容易入
終於又可見到新食肆在東涌了。

店舖的右方就是廚房和售賣處。
牛肉拼雞扒飯套餐
味噌湯
牛肉
牛肉比預期理想。肉質富有彈性、全不油膩,雖然瘦瘦的牛肉口感不算幼滑,但由於切得薄身,容易入口,而且感覺利落,加上牛肉汁帶有一份香氣,不光是甜膩膩,我覺得櫻子屋的牛肉,要比吉野家的更能迎合我個人的口味!
燒雞
雞扒皮不脆,雞皮上放上一層稠密濃甜的照燒醬,其實味道一般,一向不愛甜溜溜照燒醬的我,一試便已得知這雞扒不是我杯茶。
米飯
米飯不是採用日本米,不過質感乾爽,還可以吧!米飯的份量卻相當多,我吃了一半的份量,已有飽意,若以我的食量,大抵可分兩餐進食!
脆糖燒雞翼
雖然只得一個胃,不過貪心的我,當發現一款叫脆糖雞翼的小食,而且跟餐還可以在原價上扣減三大元,忍不住也要來一嚐。

即叫即炸的脆糖雞翼,脆皮鬆化,且不油膩及沒燥熱感。一咬雞翼,不但可嚐到嫩滑的雞肉,還有脆皮上的輕甜醬汁。雞肉內附有預先醃製的輕鹹,味道均勻,從而可知製作並不馬虎。
飽餐一頓後,肚子變得渾圓,不過剩下三個不環保的發泡膠盒,或許店方可想想辦法減少此類有毒廢物的使用,我下次也會自攜飯盒購買。大家盡一分力,地球先生才會康復下來!

櫻子屋給我的感覺就儼如東涌的吉野家,不過非由一間大集團營辦,而是由一家人一起合作經營的吉野家,雖然質量不過不失,但由於定位得宜,相信日後會受到東涌年青人的愛戴。

2013-08-06
$53 (Lunch)
牛肉
脆糖燒雞翼