2016-03-25 264 views
朋友約我到深水埗去買野 成手野就想搵個地方坐下食野😳是但來了呢間日本餐 我落左個拉麵 招牌拉麵 然後問有冇跟餐飲 個服務員話冇 咁我問有咩野飲 就拎左張order紙圈一圈野飲果到 我心諗講多2句係咪好難先😂 不過今時今日香港d服務都係咁 算數啦好喇 招牌拉麵到 個湯不過不失 少左d香味多5係好濃 拉麵 失敗 5彈5爽口既拉麵我第一次食到豚肉 失敗 好(鞋) 好似急凍 一咬散晒炸蝦 失敗 面頭好多粉 浸埋個湯到變得好難食 同埋裏面都5知係咪蝦 好5掂 好粉 呢間野水準好差
朋友約我到深水埗去買野 成手野就想搵個地方坐下食野😳
好喇 招牌拉麵到 個湯不過不失 少左d香味多5係好濃
拉麵 失敗 5彈5爽口既拉麵我第一次食到
豚肉 失敗 好(鞋) 好似急凍 一咬散晒
呢間野水準好差
2016-03-19 248 views
行行下街突然好想食日本野,經過見到呢間就入去試下啦叫左一個雜錦魚生粒飯基本上魚生都好夠既,唔會切到太細粒基本上都可以叫一塊塊,不過就唔係特別新鮮,飯既軟度都好適中但如果想要有賣點,建議可以有多少少特色既魚生飯
行行下街突然好想食日本野,經過見到呢間就入去試下啦

叫左一個雜錦魚生粒飯
基本上魚生都好夠既,唔會切到太細粒
基本上都可以叫一塊塊,不過就唔係特別新鮮
,飯既軟度都好適中
但如果想要有賣點,建議可以有多少少特色既魚生飯
雜錦魚生粒飯
2015-11-30 340 views
多次路經位於深水埗福榮街的櫻之亭,今日終於入內試試 。 食肆淋立既深水埗, 這店幾乎全店滿座。有些特價食物,但係唔可以淨叫特價品,要點正價食品滿80蚊先可享用 !櫻之亭極上魚生飯(連味噌湯) ~ 質素好一般有兩個鍋物有D蔬菜落下肚,但忘記拍照,(1) 立魚豆腐清湯 , 魚鮮味不足;(2)清湯牛肉鍋,牛肉份量少 ,兩款也是清湯,所以真係幾清O架 !!!三文魚刺身(HK$33/8片) ~ 極普通貨色也不太厚身 , 不過不失(特價)廣島蠔刺身 ~ 不算得新鮮亦不飽滿軟乃乃..... 應該係一袋裝刺身用既FROZEN日本廣島蠔再回溫  (特價) 阿根庭赤蝦刺身有花心思裝飾, 讚!

櫻之亭極上魚生飯
櫻之亭極上魚生飯(連味噌湯) ~ 質素好一般
三文魚刺身
(特價)廣島蠔刺身
(特價) 阿根庭赤蝦刺身
有花心思裝飾, 讚!

Other Info. : 整體質素一般,價錢又不算得抵食, 可以不試....
2015-11-12
$185 (Dinner)
2015-11-18 379 views
今晚到深水埗買野順便搵食, 冇特別target, 經過日本餐廳又見多人食但又唔使等位, 入去試下.魚生飯ok新鮮, 不過刀功差D  有D魚生會不規則.特價三文魚得幾片又好似唔係好低, 豆腐湯都幾鮮甜, 好味 . 總算在深水埗日本野都不錯啦!

魚生飯ok新鮮, 不過刀功差D
 有D魚生會不規則.
特價三文魚得幾片又好似唔係好低,
豆腐湯都幾鮮甜, 好味
. 總算在深水埗日本野都不錯啦!

2015-11-12
$180 (Dinner)
2015-06-04 279 views
當晚同朋友打完波就去試下新野, 點知中左伏食物份量真係一般的少, 上左菜, 我自己同自己講個餐4x蚊你想有幾大份?但是, 個晚市套餐, 湯餃子唔好食, 薑汁炒豚肉麻麻, 飯的質素都係差或者烏冬可能會好d (我個fd 話烏冬過得去....)唯一做得好既係飲品=>凍柚子蜜
當晚同朋友打完波就去試下新野, 點知中左伏

食物份量真係一般的少, 上左菜
, 我自己同自己講個餐4x蚊你想有幾大份?

或者烏冬可能會好d (我個fd 話烏冬過得去....)

唯一做得好既係飲品=>凍柚子蜜
2015-05-30
$80 (Last Night Supper)
  • 凍柚子蜜
2015-01-10 205 views
週末同老婆在深水埗行行街。行到咁上下揾野食,睇咗幾間都要等位,經過櫻之亭難得有位坐低隨咗座位有點迫外,裝修也不過不失。可惜侍應有點省慢,好不容易點咗個滑蛋肥牛飯。滑蛋肥牛和飯小有地分開,一試之下滑蛋和肥牛的味道配合得好好,肥牛食落口唔會感覺肥膩而且有蛋的香味,湯低還留有牛香。如果可能改善一下侍應質素會更好
週末同老婆在深水埗行行街。
行到咁上下揾野食,睇咗幾間都要等位,經過櫻之亭難得有位

坐低隨咗座位有點迫外,裝修也不過不失。
可惜侍應有點省慢,好不容易點咗個滑蛋肥牛飯。

滑蛋肥飯
2014-12-28 359 views
路過深水埗,想快食一餐,走左入去食叫左個海鮮拉面,都幾足料喎45蚊,包埋野飲,入面有蝦,青口,蜆,帆立貝,蟹柳,蝦無味的,青口得一隻,幾甜,蜆都有一堆,好甜,帆立貝有沙湯底味好濃郁!拉面都幾彈牙
路過深水埗,想快食一餐,走左入去食
叫左個海鮮拉面,都幾足料喎
,帆立貝有沙
湯底味好濃郁!
拉面都幾彈牙
深水埗櫻之亭和風日本料理,內籠港式日本料理裝潢,香港吋金尺土,座位非常迫,裝潢只算一般,但門口的設計值得一讚,感覺很專業日本料理,鮮明的主題。菜式多達50款以上,落單11款菜式;與男友共餐,埋單多謝HK$340元正。老實說,價錢並非是重點,而是食品的味道值得與否的問題。菜式已沒有什麼特色,但質素也差強人意......男友是食葷的,我問:「素食很一般,可能是日本料理,你的刺身新鮮嗎?味道如何?」「刺身肉質有些不新鮮,很一般的質素,算吧!吃飽便好了!」男友無奈地回答這一晚的雅致,就被一餐晚飯,完美地劃上一個句號。 =.=

這一晚的雅致,就被一餐晚飯,完美地劃上一個句號。 =.=
│芝士燒日本年糕│
│燒茄子│
│和風太卷│
│腐皮壽司│
│玉子刺身│
│土佐豆腐│
Other Info. : [後記] 環境:一般│桌面、豉油瓶、芥末瓶都是油膩膩的... 一觸即成零食慾 TOT 先不說環境裝潢光暗的問題,餐館的衛生真的很重要,其直直影響顧客的食慾,希望各餐飲業的老闆注意~
2013-05-31
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
│燒茄子│
│土佐豆腐│
2014-04-23 329 views
當晚叫了三文魚刺身, 三文魚腩壽司 同 松花堂壽司盛盒, 成為 $227。三文魚刺身ok, 但一來壽司就中伏, D 飯好硬, 好似隔夜, 或風乾了咁。外面硬裡面軟。我無寫過食評, 平時食到唔好食的都會算了, 今次頂唔順了, 要出聲啦。其實我以前有食過佢其他熟食, 都好地地。我以後唔會再去。

其實我以前有食過佢其他熟食, 都好地地。我以後唔會再去。
2014-04-14
2014-04-19 443 views
今日陪去咗鴨記睇機殼,之後嚟咗櫻之亭食下午茶。一入去就有侍應遞杯茶俾我。入正題,我叫左吉列大蝦拉麵,配芝麻八爪魚,飲凍檸茶。店入面既人流唔多,所以D食物都唔洗等好耐。八爪魚先上,唔會太難咬,不過個汁太鹹,食完都幾口渴。凍檸茶茶味好透,唔會話太淡。吉列大蝦拉麵來啦,麵條正正常常,湯底濃得制。大蝦配埋沙律醬一流啊,再加埋配菜食幾清新。臨尾覺得唔夠喉,叫多四件三文魚壽司,壽司飯夾起來容易散,刺身亦略嫌細塊,不過一分錢一分貨算係咁啦。仲會有下次既。
今日陪去咗鴨記睇機殼,之後嚟咗櫻之亭食下午茶。

一入去就有侍應遞杯茶俾我。

入正題,我叫左吉列大蝦拉麵,配芝麻八爪魚,飲凍檸茶。

店入面既人流唔多,所以D食物都唔洗等好耐。

八爪魚先上,唔會太難咬,不過個汁太鹹,食完都幾口渴。

凍檸茶茶味好透,唔會話太淡。

吉列大蝦拉麵來啦,麵條正正常常,湯底濃得制。
大蝦配埋沙律醬一流啊,再加埋配菜食幾清新。

臨尾覺得唔夠喉,叫多四件三文魚壽司壽司飯夾起來容易散,

刺身亦略嫌細塊,不過一分錢一分貨算係咁啦。

仲會有下次既。
2014-04-19
Type of Meal
Tea
琴日我地一家四口行完黃金就諗住去睇下有咩食啦 又唔想食小菜 睇到呢間啲野唔太貴 而個服務員幾nice 就入左去啦一打開個menu wow~ 啲野好日式 連好傳統同少見既燒蔥都有我地叫左個四人餐 叫果陣都擔心會唔會好少 畢竟都只系約六百蚊 但系有八九樣野 就打消左叫燒龍蝦(九十幾蚊 算平啦 質素如何 我唔知啦)既意頭 諗住食完先算一開始上左個三文鱼沙拉(系黑醋加菜加三文鱼粒),啲黑醋好似落得太重手啦但系菜就冇咩草腥味刺身拼盤值得一讚 特別系希靈鱼子 好甜 新鮮度雖然系唔可以同日本果啲相比 但系都好過好多香港餐廳其實食完個刺身都心感不妙 因為 我地開始飽啦我地成家得我老豆食鵝肝 佢話呢個唔錯 唔太腥 咁我都試左口 都真系唔錯 可惜我都系接受唔到 haha涮涮鍋就由三文鱼頭轉左做牛肉(可揀鷄肉或豬肉)有味噌同清湯底 我地就揀左味噌 可惜味道不太濃個牛油焗雜菌唔錯鳗鱼炒飯有好多鳗鱼粒 雖然外表黑黑 但系唔太咸總括而言 四個人食四人餐 飽到嘔 五個人就岩岩好 好彩一開波冇叫其他野咋呢間野實在平得離譜 (可能因鋪租平啦)比着其他 肯定貴成倍P.S.侍應生服務態度好好 一直都好禮貌同貼心 連只(巾)
琴日我地一家四口行完黃金就諗住去睇下

鳗鱼炒飯有好多鳗鱼粒 雖然外表黑黑 但系唔太咸

總括而言 四個人食四人餐 飽到嘔 五個人就岩岩好
好彩一開波冇叫其他野咋

呢間野實在平得離譜 (可能因鋪租平啦)比着其他 肯定貴成倍

P.S.侍應生服務態度好好 一直都好禮貌同貼心 連只(巾)擺系個鍋到就黎跌入去都特登幫你擺好佢 好細心
好有傳統日式餐廳果種禮貌 系爭在未九十度鞠躬送你走姐 哈哈

今次廢事破壞種氣氛就冇影相啦 敬請見諒

一定會再去
2014-03-08
$150 (Dinner)
  • 鵝肝多士
  • 刺身拼盤
2013-07-09 65 views
補回食評,上個月底到這間店食宵夜,大約十一點3,4到~一行三人食野!重要的事,我們不是食宵夜餐,全都是正價!我們大約叫了十多樣野食,total埋單751元~有一位長頭髮女職員口音不是太正的,都有正常既服務!!可是另一位長頭髮女職員(B)就樣子不太友善~~我們都有盡快食,明白你地就收工,不過你地廚房出品時間耐喎~到食得到差不多,想加飲料,長頭髮女職員(B):我地cut左單喎,無得加啦 @@心諗:唉,真係第一次,其他食店都可以,為何他們不能??食到7788,主動埋單,心諗方便你地埋數啦`後尾叫了4次唔該都無人理,連收銀個個短頭髮姐姐都無反應!真有趣,如果甘唔想服務的話,可以我們入門口的時候告訴我們已LAST CALL咗吧!!飲食業都係服務性行業黎老實說食物質數是OK的,可是服務質數就認真麻麻,有很多改善空間!!如果700多元,有好多選擇~~
補回食評,上個月底到這間店食宵夜,大約十一點3,4到~
一行三人食野!重要的事,我們不是食宵夜餐,全都是正價!
我們大約叫了十多樣野食,total埋單751元~
我們都有盡快食,明白你地就收工,不過你地廚房出品時間耐喎~
@@心諗:唉,真係第一次,其他食店都可以,為何他們不能??

如果700多元,有好多選擇~~
2013-06-30
$250 (Last Night Supper)
2012-08-24 51 views
難得叔叔一家回港玩幾日, 佢地想食日本野, 老豆就建議來此店試下.5個人叫左三文魚刺身, 油甘魚刺身, 鐵板鵝肝, 火灸三文魚壽司, 三文魚蟹子炒飯, 鐵板牛肉炒什菜,中華冷麵等食物.老實講作為一間日本料理店最基本既刺身新鮮係必然之事, 可惜此店既刺身唔算新鮮味道亦麻麻.至於火灸三文魚壽司尚算合格, 燒過既三文魚帶少少燒焦既香, 而且壽司飯亦帶少少微暖.不過鵝肝見到個樣都不太吸引, 外面煎得唔夠香脆內裡好似唔熟咁味道怪怪, 這個算係成晚最差既食物.幸好係佢地既熟食算唔錯, 例如牛肉炒什菜都做得唔錯, 中華冷麵既醬汁都幾開胃, 配料都幾多, 至於個炒飯都炒得幾好, 唔會太油又多蟹子簡唔中食到卜卜脆大致上覺得此店既熟食比較做得似樣, 只係魚生刺身方面可能入貨問題唔夠新鮮有待改善

幸好係佢地既熟食算唔錯, 例如牛肉炒什菜都做得唔錯,

中華冷麵既醬汁都幾開胃, 配料都幾多,

至於個炒飯都炒得幾好, 唔會太油又多蟹子簡唔中食到卜卜脆

2012-08-21
$150 (Dinner)
和媽媽去spi陳列室看書包,所以要從上水乘小巴往深水埗,(本來我們可以港鐵,但因為荔枝角站沒有電梯,媽媽的腳又可行樓梯,所以要在深水埗附近下車再乘巴士前往),吃個午餐在乘巴士前往。我們母女愛吃日本菜,所以便選擇這間。我叫了一個雞扒拉麵(改地獄湯底及拉麵改為手打烏冬),媽媽則要了一個炒雜菜。但我今次給劣評(喊臉)的原因是服務太差及欺騙食客。罪狀一:某女侍應黑口黑面,不懂變通,我們叫了食物不久,有幾個食客過來,她竟然拉了我們隔鄰的枱,因為那兒太窄,我媽媽話不如我們坐過另一邊不用這麻煩,但那個女侍應竟然黑口黑面的離開,不理會我們!罪狀二:那侍應幫我們落單時好明顯沒有聽清楚我想講什麼,我說的是雞扒拉麵要改地獄湯底及拉麵改為手打烏冬,但來的時候竟然是沒有改為地獄湯底只是豬湯底,我當場發火,另一個女侍應才講不好意思為我們送上地獄醬!試問地獄醬怎及地獄湯底?罪狀三:有一個男食客要咖喱牛脷定食,但原來牛脷已售罄,那個男食客當場火瀼,我也非常不滿,為何明知牛脷賣光,都不把售罄的貼紙放上去?(我媽媽其實好想吃牛脷!)講回食物:燒雞扒烏冬-好好味,雞扒好滑,而烏冬好彈牙,不錯!而媽媽叫的炒雜菜都好正.因為有

我們母女愛吃日本菜,所以便選擇這間。

但我今次給劣評(喊臉)的原因是服務太差及欺騙食客。

試問地獄醬怎及地獄湯底?

講回食物:燒雞扒烏冬-好好味,雞扒好滑,而烏冬好彈牙,不錯!而媽媽叫的炒雜菜都好正.因為有好多菜!

但如此的服務飲我把這間列入黑名單,永遠不再來!
2012-06-06
2012-01-29 34 views
呢間吸引我去試係因為全日免加一,加上又有幾款特價刺生,而且有幾個人坐咗喺入面等緊位,咁就睇都唔睇食評就試一試!入到去其實都無位,不過個侍應話裡面仲有張只可以兩個人並排坐嘅枱,問我O唔OK,亦可以望一望先決定坐唔坐,咁呢個位都幾自成一角,所以我哋決定坐低。當我地睇緊張紙MENU點菜嘅時候,有個似係女經理話前面呢張枱執好後可以俾我哋坐,唔洗食客出聲轉位,呢個係第一個讚。食物方面,特價$36半磅三文魚刺生(約8片),食到魚骨,$38活赤貝刺生(約4片),鮮甜美味,$48三文魚腩刺生(4片),肥美,正! 美中不足就係有魚鱗,不過都有第二個讚!壽司叫咗海膽,蟹子沙侓,鰻魚,三文魚腩,D飯都唔算細件,味道合格啦!最後仲試咗辛辣帶子炒飯($72) ,好少帶子,但幾香口,惹味。略肥女侍應上菜或加水都有笑容又會講多謝哂,感覺良好!第三個讚! 其實唔單止佢,個女經理亦服務好好!埋單唔洗三百蚊!算幾抵! 第四個讚!下次我會再食,因為佢有個三文魚手卷兩件只賣$15,同埋劍魚腩壽司,因為沽清,所以去深水埗都唔一定要去三上㗎!

埋單唔洗三百蚊!算幾抵! 第四個讚!

2012-01-29
  • 三文魚腩