👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui疫情下好多小店都做唔住要執,呢間係柯士甸路隱蔽既小店好彩都仲頂得住,有日lunch同朋友黎左試下。✨蒲燒鰻魚飯 (半尾) $88半條既份量其實都算多,鰻魚充滿光澤,外皮燒得香脆無比,內裡魚肉口感嫩滑,配上燒汁實在好正!😍😍😍 白飯好煙韌,相信係珍珠米,上面仲有少少飯素,感受到店家實在非常用心製作食物☺️好食!✨牛肉壽喜燒 $78朋友一大鍋的壽喜燒都非常吸引!牛肉有6-7片,仲有唔同種類既菇,温泉蛋,洋蔥,個湯底唔會好鹹,但全部材料都好入味,配白飯真係一流😋一定要多d支持呢d質素咁高既小店💛📍 東京食堂 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

✨蒲燒鰻魚飯 (半尾) $88

✨牛肉壽喜燒 $78

一定要多d支持呢d質素咁高既小店💛

📍 東京食堂 (尖沙咀)

Lunch
  • 牛肉壽喜燒定食
2021-05-16 521 views
✨牛肉壽喜燒🥩 $78 (定食+$30)牛肉油脂分布平均,牛肉味好濃,將牛肉點啲生蛋食,入口更加滑😋,不過啲汁食落去似牛肉汁多過壽喜燒汁嘅甜味,但係都好食嘅。雜菇都吸哂啲牛肉汁,食落去好入味😚。定食配埋珍珠米、中華沙律同埋麵豉湯。✨明太子雞翼🐓$38食落去辣辣地,外面燒都好香,食落去啖啖肉🤤🤤✨酥炸生蠔🦪 $28外脆水嫩,炸醬偏厚,但係依個價錢食到兩隻蠔都cp值都更高👍🏻東京食堂 (尖沙咀)📍尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖💲消費: $174
✨牛肉壽喜燒🥩 $78 (定食+$30)

✨明太子雞翼🐓$38
食落去辣辣地,外面燒都好香,食落去啖啖肉🤤🤤

✨酥炸生蠔🦪 $28

東京食堂 (尖沙咀)
📍尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
💲消費: $174
2021-05-15
2021-05-01 707 views
位置都幾鬼鼠,係柯士甸大廈入面,條路轉彎位!叫左好出名既鰻魚飯,加$20轉貓飯,即係加埋木魚、紫菜、鰹魚醬油、牛油係珍珠飯上面~鰻魚好綿,好香魚味~半條份量岩女仔,其實都唔少!定食包埋中華沙律、麵豉湯、伴碟有少少粟米同車厘茄。飯既份量好多,下次可以少飯,貓飯既配料都好多🤣 啖啖都成口配料,好似食唔到啲飯咁🤣佢今晚仲好好咁送左每枱一塊忌廉薯餅。呢度啲野食份量都唔少~柚子梳打唔甜,岩我口味,仲連埋原樽梳打水上~
位置都幾鬼鼠,係柯士甸大廈入面,條路轉彎位!

佢今晚仲好好咁送左每枱一塊忌廉薯餅。呢度啲野食份量都唔少~

柚子梳打唔甜,岩我口味,仲連埋原樽梳打水上~
貓飯
貓飯
半條蒲燒鰻魚定食
薯餅
  • 蒲燒鰻魚定食
尖沙咀良心小店最出名食鰻魚但店舖位置有啲隔涉,所以要小心走漏眼舖面好細,堂食位置亦唔多想食嘅就要預啱時間,免得要等位—————————————————————🔸黯然銷魚飯($108)顧名思義就係黯然銷魂飯嘅鰻魚版蒲燒鰻魚配上煎太陽蛋加埋葱花估唔到味道又幾夾食鰻魚最怕啲魚肉唔夠淋但呢到嘅鰻魚燒得勁淋,有種入口即溶嘅感覺加埋煎蛋真係非常唔錯推介程度:4.5⭐️—————————————————————💛東京食堂 (尖沙咀)💛尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
尖沙咀良心小店最出名食鰻魚
但店舖位置有啲隔涉,所以要小心走漏眼
舖面好細,堂食位置亦唔多
想食嘅就要預啱時間,免得要等位
—————————————————————

🔸黯然銷魚飯($108)
顧名思義就係黯然銷魂飯嘅鰻魚版
蒲燒鰻魚配上煎太陽蛋加埋葱花
估唔到味道又幾夾
食鰻魚最怕啲魚肉唔夠淋
但呢到嘅鰻魚燒得勁淋,有種入口即溶嘅感覺
加埋煎蛋真係非常唔錯
推介程度:4.5⭐️
—————————————————————

💛東京食堂 (尖沙咀)💛
2021-03-30 628 views
Sukiyaki 牛肉壽喜燒 🍳🥩 $93牛肉份量都唔少同食落好有咬口,仲有個溫泉蛋同好多唔同種類嘅菇,配埋甜甜地嘅燒汁撈埋珍珠米一齊食好開胃💛Shoyu tonkatsu 醬油豚肉煮 🥘 $93豚肉有超多同埋好彈牙,肥瘦均勻得來又唔會太煙韌,配埋啲洋蔥同陣陣嘅酒味,好正宗嘅日本風味間舖頭算好細,坐落都迫迫地,淨係坐到六七個人食物相對偏貴,但係正宗口味嘅,不過不失
Sukiyaki
牛肉壽喜燒 🍳🥩 $93

Shoyu tonkatsu
醬油豚肉煮 🥘 $93

間舖頭算好細,坐落都迫迫地,淨係坐到六七個人
食物相對偏貴,但係正宗口味嘅,不過不失
  • 牛肉壽喜燒定食
2021-03-18 896 views
💛 東京食堂 💛...............................琴日同事lunch time完同我講佢食東京食堂我想食好耐!所以係咁叫同事今日陪我再去٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢排又停晚市 等我開翻啲午市或者外賣post先🥰.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽和風豚肉定食 $48(👏🏻8.5/10).呢個係同事叫畀咗啲我試 我更加推薦呢個🥳佢嘅豚肉都超多 但佢配菜就得洋蔥🧅豚肉係彈牙架 肥瘦均勻 仲有陣薑同酒味 好惹味呀( ´▽`)洋蔥少少爽但唔嗆 夾埋豚肉食中和油膩感!推薦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و.🍽牛肉壽喜燒定食 $54(👏🏻7.5/10).成個set份量好多 CP值簡直係爆晒燈(。・ω・。)牛肉有起碼7塊 普通肥牛嚟 個汁唔係好重口味配菜有菇 金菇 洋蔥 所有配菜都煮到入晒味 一啲都唔馬虎😋配埋一隻生蛋黃 食落好溫和好順口(*¯︶¯*)飯係日本米 上面有啲飯素 整體都好推薦🤩...............................🎈 東京食堂 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖.....................
💛 東京食堂 💛
琴日同事lunch time完同我講佢食東京食堂
呢排又停晚市 等我開翻啲午市或者外賣post先🥰
🔅想知黃店原因請Dm💛
和風豚肉定食
🍽和風豚肉定食 $48(👏🏻8.5/10)
呢個係同事叫畀咗啲我試 我更加推薦呢個🥳
佢嘅豚肉都超多 但佢配菜就得洋蔥🧅
牛肉壽喜燒定食
🍽牛肉壽喜燒定食 $54(👏🏻7.5/10)
成個set份量好多 CP值簡直係爆晒燈(。・ω・。)
牛肉有起碼7塊 普通肥牛嚟 個汁唔係好重口味
配菜有菇 金菇 洋蔥 所有配菜都煮到入晒味 一啲都唔馬虎😋
配埋一隻生蛋黃 食落好溫和好順口(*¯︶¯*)
飯係日本米 上面有啲飯素 整體都好推薦🤩
🎈 東京食堂 (尖沙咀)
和風豚肉定食
牛肉壽喜燒定食
2021-03-13 552 views
尖沙咀❣️隱世食堂好食既鰻魚飯都幾難搵,呢間小店真係要俾心機先搵到!餐廳位置係要轉入一個小巷!小店一間但估唔到啲嘢食都好精緻🥰原條鰻魚飯omg好肥美,燒得好香!再配埋珍珠米簡直一流🤤 如果唔夠鰻魚汁仲可以加嫁🤤📍原條蒲燒鰻魚飯 定食 $112食物:❤️❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️好食指數:8.5/10東京食堂尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
尖沙咀❣️隱世食堂

價錢:❤️❤️❤️❤️

好食指數:8.5/10

東京食堂
尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
已經幫襯過好幾次了😻每一次幫襯都非常之滿足咁走~𝙢𝙚𝙣𝙪選擇唔多,感覺上就係將好簡單嘅嘢煮得好好食( ˘ ³˘)♥︎小店位置比較隱蔽,坐位亦都唔多,坐得有少少逼,如果想慢慢好享受咁食餐飯的話呢度未必適合🤣.been at this place for a long time now 😆 everytime i go i am very satisfied 🤤 simple and solid every time 😋 not a lot of seats and quite hidden! not the best if u are looking to have a nice meal 🥘 but something quick and good this is rhe place.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10🌟.《親子丼·雞》$54 🌟7.8/10🌟已經第二次食呢一個雞丼~雞髀肉處
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟

《親子丼·雞》$54 🌟7.8/10🌟
已經第二次食呢一個雞丼~雞髀肉處理得好好,唔會話有雪藏嘅味道。食落口感嫩滑,仲有少少肉汁!份量合理,蓋滿係曬面頭!醬汁味道比較淡,加咗蔥同洋蔥增添味道層次。
整體來講,呢個價錢真係好抵食好精緻!

《暗然銷魚飯》$108 🌟7.8/10🌟
呢個即係一碗蔥花煎蛋鰻魚飯!主角鰻魚份量都唔細,而且都幾高質!又香又厚肉又嫩滑又無骨~再配埋燶邊太陽蛋,蛋汁撈飯一流!如果鰻魚燒汁再多少少就好啦,食到底唔係好夠醬汁撈飯🤭
東京食堂 @tokyoshokudo
📍#BELLYwongs_TST #BELLYwongs_jordan
#BELLYwongs_japanese
2020-12-08 801 views
💜東京食堂小店係一條小巷內、由地鐵站行過去好近。店內好細,雖然門外都有擺枱,但坐唔到好多人,想坐入面就揀非繁忙時間或者等得。Menu選擇唔多,有幾款定食、大板燒、幾款小食同一堆飲品。見好多人揀鰻魚飯,但不想食飯就叫左大板燒同朋友share😬✨大板燒好大個,兩個人食都好夠飽。麵粉同椰菜絲的比例岩岩好,唔會好濟好膩。有D既大板燒會落好多粉,食幾啖就好濟、唔想食。但呢個可以輕鬆食哂👍✨蟹肉忌廉薯餅新鮮炸起,食果陣要小心辣親嘴。外脆內軟,蟹肉同忌廉味道好夾。推薦推薦😋✨明太子雞翼外皮好香脆,而且拆骨雞翼對要保持儀態女仔黎講好方便👏店員好友善,見我地差不多食完仲送了紅豆餅,用甜點結束一餐,十分美滿☺
💜東京食堂

✨大板燒

✨蟹肉忌廉薯餅

✨明太子雞翼
外皮好香脆,而且拆骨雞翼對要保持儀態女仔黎講好方便👏

大板燒
$150 (Lunch)
大板燒
  • 大阪燒
  • 蟹肉忌廉薯餅
  • 餃子雞翼
去到旺角,好多人都去食韓國菜,今日掛住日本,所以就想搵間日本熟食試吓。上網簡單搜尋下,就見到依間餐廳,就去試吓。依間餐廳呢就係舊式住宅大廈嘅地面,你要經過一條比較短嘅走廊,就會見到間餐廳。餐廳入面座位只可以坐到大概8個人,外面就有兩張小枱,坐到四個人。雖然係舊式大廈嘅樓下但係環境都好乾淨。聽講佢鰻魚出名,所以今日就叫咗個鰻魚飯,佢個鰻魚醬汁好入味,鰻魚肉好豐富又肥美,值得一讚,只係略嫌呢飯上面唔夠紫菜,但係如果你加上鰻魚一齊食嘅話鰻魚醬油連埋啲飯食,都會好香口。鯖魚就煎得剛剛好,有時外面食嘅煎鯖魚呢就會好鹹,今次間餐廳嘅味道剛剛好,加上清香嘅檸檬味,好清新。如果大家想去旺角,又想食日本菜嘅話,不妨試吓依間東京食堂啦!

鰻魚飯
  • 鰻魚定食
2020-11-20 603 views
今日去開尖沙咀 又未夠鐘去做facial 就諗住去食返個靚飯先 星期五想獎勵一下自己 就想搵個好味的餐廳滿足一下 就決定去東京食堂食我個鰻魚飯因為佢坐位都好少下 所以六點半就快快趣去到 一個人的關係 就坐左係bar枱 獨食可以試的野唔多 就叫左半尾鰻魚加定食 半尾 $88 定食$30 其實佢的CP值係有返咁上下鰻魚燒的火喉唔錯 配返粟米同埋個汁好開胃 令人唔經唔覺就食左個飯 😂如果個湯可以再熱d 就可以更加好 但總括黎講 都係實惠之選
今日去開尖沙咀 又未夠鐘去做facial

如果個湯可以再熱d 就可以更加好

但總括黎講 都係實惠之選
2020-11-20
2020-11-13 3387 views
早有聽聞尖沙咀有間隱世日系店舖,原本以為店家座落尖沙咀的小巷裡面,會較少人。但來到之後發現食客不少,有時還要等位呢~店外和店內一樣設有座位,這次我們剛好坐在裡面,間中會看到廚房火光熊熊在煮食,感覺有深夜食堂feel。柚子梳打$24,原本以為只是一杯普通飲品,意想不到是一樽梳打水加一杯柚子蜜,一樽梳打水可以沖到2杯左右,喝到最後的味道仍不會過淡。牛肉壽喜燒$78,因為不算肚餓的關係,沒有加錢改為定食。味道來說不過不失,肥牛大大塊,如果配飯會覺得更滿足,單點會覺得肥牛失戀了。(笑)有個小故事分享,因為友人是素食的關係,我們有問過有沒有素食餐。店員給餐牌我們看過,看到有蒜香雜菌炒野菜定食,所以點了。但最後餐點到的時候,很失望有木魚和飯素,雖然我們沒有再問有沒有肉在餐裡面出現,但感覺店員可以更貼心提醒一下,不過店員態度是友善的。友人覺得味道還不錯,唯一可惜是木魚有點碎,很難夾走。如果素食/不喜歡木魚的話,下單前要提一提。定食有一個飯,中華海草作為前菜,還有一碗麵豉湯。整體不過不失,但地點不錯,可以間中來吃飯聊聊天。

蒜香雜菌炒野菜定食

2020-10-18
蒜香雜菌炒野菜定食
2020-10-16 1624 views
同朋友想試呢間隱世小店好耐 但怕等好耐 所以閒日6點幾就去食餐牌好簡單得幾款定食 另外有少量串燒選擇 由於對鰻魚興趣較大 所以點咗半條加錢轉set 有前菜 味增湯 同埋少許飯素嘅飯😆 雖然佢哋嘅貓飯好出名...不過聽到有咩材料之後我怕食膩咗 所以都係普通白飯算-鰻魚好夠味 一人份嚟講比得好足不過真係太多骨 食嘅時候要好小心😢 鰻魚上枱只係微暖我覺得失色味增湯同前菜都係正常 無話好食定難食整體嚟講我覺得overrated只係一間賣普通日式定食的小店 味道中規中矩如果有興趣了解咩係貓飯而係唔洗排隊的情況下都可以試試😅😅 唯一會讚👍🏻係價錢係尖東區嚟講都算大份&抵食
同朋友想試呢間隱世小店好耐
而係唔洗排隊的情況下都可以試試😅😅
唯一會讚👍🏻係價錢係尖東區嚟講都算大份&抵食
鰻魚定食
2020-10-10 908 views
第一次去依間黃店lunch叫左鰻魚同壽喜牛定食但定食係要加30蚊 有湯 飯 同埋前菜鰻魚好厚身 食落好有口感牛就可能煮完佢地忙所以已經凍左蟹肉薯餅係送既都唔錯🤣🤣🤣
第一次去依間黃店lunch
叫左鰻魚同壽喜牛定食
但定食係要加30蚊 有湯 飯 同埋前菜
鰻魚好厚身 食落好有口感
牛就可能煮完佢地忙所以已經凍左
蟹肉薯餅係送既都唔錯🤣🤣🤣
2020-09-30 1002 views
星期六晚行完激安就隨心上網搵到呢間黎試試,想講位置真係超級隱蔽🤯我哋唔甘心行咗兩次終於搵到🙈如果喺金巴利道行過去,請一直留意左手邊有橦嘉華大廈,穿過咗就到喇👏🏻👏🏻蒲燒鰻魚定食 $108 基本上餐牌上嘅菜式都可單點或加30蚊轉定食,包​前菜麻醬凍豆腐、味噌湯、飯同茶。凍豆腐夠曬滑😋味噌湯正常,飯係日本珍珠米。我哋叫咗半條​鰻魚,份量都幾足好厚肉🤤魚肉夠滑冇骨,食到魚油香但唔會太漏👍🏻不過就咁食個燒汁有啲重口味,攞黎送飯就啱啱好😛牛肉壽喜燒定食 $98 壽喜燒除咗牛肉仲有配菜菇、洋蔥同蛋,肉嘅份量都算幾多!牛肉唔太腍有啲​嚡​,比較難咬開🥴湯底相對淡口。

蒲燒鰻魚定食 $108
凍豆腐夠曬滑😋味噌湯正常,飯係日本珍珠米。

牛肉壽喜燒定食 $98
壽喜燒除咗牛肉仲有配菜菇、洋蔥同蛋,肉嘅份量都算幾多!
牛肉唔太腍有啲​嚡​,比較難咬開🥴
湯底相對淡口。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Dinner