尖沙咀🚇厚福街H8係出名嘅🤤食廈,呢間🎊新開嘅明乾小館🥢主打即叫即蒸嘅點心🧆,款式多又精緻,價錢💰仲好實惠添!午市套餐🍱只係$88,包時蔬🥬、湯🥣、自選一個飯🍚同埋兩件點心🧆。今日嘅湯係人蔘排骨🍖湯,用料足蔘味濃😋十分之滋補。主食揀咗荷香剁椒牛肉飯🍚,份量足少少🤏辣開胃惹味🤩。點心方面🌈彩虹蝦餃同埋黑蒜燒賣😍都好有特色,尤其係⚫️黑蒜燒賣充滿黑蒜🧄香味加上鮮味帶子,入口有層次好啱我口味🤤!🍤蝦多士🍞唔係周圍有,佢哋炸🔥得好鬆脆,而且蝦🦐夠大隻鮮味。米網鴛鴦腸賣相吸引🤩,外皮軟糯入面米網香脆🥰,餡料鮮味好好食🥢!黑松露🍄小籠包好飽滿,入口有啖啖😋黑松露香,𥚃面亦都有湯汁👍。呢個桃膠♨️燉原隻雪梨🍐我個人十分之推薦😍,雪梨🍐燉到入口即化,桃膠又軟又滑🤤,入口清甜帶桂花🌼香,令我好滿足!

2023-08-01 21 views
#午市套餐 $88/1位我就嗌咗白鱔蒸飯,有湯有菜,仲可以揀兩款點心!白鱔好新鮮一啲都唔腥,仲用咗陳皮同豆豉去蒸好香,米飯🍚係粒粒分明,我最like~#彩虹蝦餃打卡一流,賣相一百分,層皮好薄唔會太厚🫡#雪茄春卷還原度100分,勁得意,咁大個女第一次食雪茄。。。春卷🤣好脆,蝦膠好爽口!#黑金芝麻卷金萡做裝飾,讓普通嘅芝麻卷身價升級,味道唔太甜,都👌🏻#米網鴛鴦腸阿姐話想食🤣中間係脆身,有咬口,層皮用紅米整既,少少煙煙韌韌嘅感覺,幾特別。#鮑魚酥果然冇揸流攤,真係一層層咁,不過一夾就散😂但好香,好味🫶🏻飲茶🫖點少得個茶呢~#桂花龍井品茶不專業,好飲同好香,仲有好幾款選擇!夠特別😻
#午市套餐 $88/1位

#彩虹蝦餃
打卡一流,賣相一百分,層皮好薄唔會太厚🫡

#雪茄春卷

#黑金芝麻卷
金萡做裝飾,讓普通嘅芝麻卷身價升級,味道唔太甜,都👌🏻

#米網鴛鴦腸

#鮑魚酥
果然冇揸流攤,真係一層層咁,不過一夾就散😂但好香,好味🫶🏻

飲茶🫖點少得個茶呢~
#桂花龍井
品茶不專業,好飲同好香,仲有好幾款選擇!夠特別😻
這間新餐廳位於尖沙咀,主打現場手工製的特色點心,食材用料均很新鮮,新派但保留傳統的原味。所有點心現場製作,即叫即蒸,亦設有午市及下午茶套餐。新張試業期間,套餐更可享九折。桂花烏龍 - $15/位桂花的芬芳融入烏龍茶醇爽的茶味,相得益彰。新張期間免茶芥。彩虹蝦餃(4件) - $68一粒粒肥美飽滿的蝦餃晶瑩剔透,有著「橙、綠、白、金」四種顏色,鮮艷奪目,咬開滿滿的鮮蝦肉餡爽滑彈牙,充滿肉汁。黑蒜燒賣(4件) - $68每粒也鋪上雪白肉厚的帶子,更有一粒粒蟹籽好鮮爽,黑色的燒賣皮包裹著鬆軟爽滑的鮮蝦豬肉餡,更有微微黑蒜油香。火焰黑椒牛肉生煎包(2件) - $38皮薄餡多的生煎包好鬆軟,包底略帶焦脆,飽滿的黑椒牛肉餡紮實鮮嫩,流出濃濃湯汁,帶香甜洋蔥香,更以迷你平底鑊保持溫度。黑金流沙包(2件) - $22加入健康的竹炭變成黑漆漆的包點,輕輕撕開流出滑順綿密的金黃流沙,甜鹹交融。蝦多士(4件) - $38每件也有一隻鮮大蝦和爽滑彈牙的蝦膠,多士酥脆而不油膩。米網鴛鴦腸 - $48加入紅米製成的腸皮同樣煙韌彈牙,包裹著薄脆的米網好有口感,更有鮮蝦、芹菜和馬蹄等飽滿餡料。梅菜黑豚肉叉燒腸 - $4

桂花烏龍

桂花烏龍 - $15/位
桂花的芬芳融入烏龍茶醇爽的茶味,相得益彰。新張期間免茶芥。

彩虹蝦餃(4件)
彩虹蝦餃(4件)

彩虹蝦餃(4件) - $68
黑蒜燒賣(4件)
黑蒜燒賣(4件)

黑蒜燒賣(4件) - $68
火焰黑椒牛肉生煎包(2件)
火焰黑椒牛肉生煎包(2件)

火焰黑椒牛肉生煎包(2件) - $38
黑金流沙包(2件)
黑金流沙包(2件)

黑金流沙包(2件) - $22
蝦多士(4件)

蝦多士(4件) - $38
每件也有一隻鮮大蝦和爽滑彈牙的蝦膠,多士酥脆而不油膩。

米網鴛鴦腸 - $48
芹菜和馬蹄等飽滿餡料。
梅菜黑豚肉叉燒腸
梅菜黑豚肉叉燒腸

梅菜黑豚肉叉燒腸 - $48
肥瘦均勻的黑豚肉叉燒柔軟嫩滑,肉味好濃郁,梅菜清甜爽口。
2023-07-30
Lunch
🌟餐廳:明乾小館📍地址:尖沙咀厚福街8號H8 1樓💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00📱電話:23355000 / 62971930難得今日放假,一於約埋媽媽出尖沙咀行下街撐下枱腳先~鍾意歎點心既佢,揀咗呢間「明乾小館」,主打創意精緻中式點心,夠哂特色~———————————————————🔹陳皮普洱一坐低就比好精緻既茶具吸引住,好古色古香~我地揀左特色陳皮普洱,入口甘香帶點陳皮既果香味,飲落清熱順喉~———————————————————🔹梅菜黑豚肉叉燒梅菜黑豚肉叉燒脹卜卜而且晶瑩剔透~餡料好豐富,加入甜甜地既梅菜及肥瘦適中既黑豚肉,層次感十足~———————————————————🔹彩虹蝦餃賣相色彩繽紛,好吸睛~蝦餃大大件好飽滿,原隻蝦肉夠爽彈,鮮味十足,好出色~———————————————————🔹雪茄春卷好有創意既點心,春卷既賣相猶如一支大雪茄~外層炸至卜卜脆,餡料又夠豐富,搭配埋白醋一齊食,更加惹味~———————————————————🔹鮑魚酥夠哂elegant 既菜式~大大件厚身既鮑魚放在香酥撻上邊,賣相好出眾~鮑魚口感彈牙,
🌟餐廳:明乾小館

🔹梅菜黑豚肉叉燒

🔹彩虹蝦餃

🔹雪茄春卷

🔹鮑魚酥
夠哂elegant 既菜式~大大件厚身既鮑魚放在香酥撻上邊,賣相好出眾~鮑魚口感彈牙,搭配酥香十足既撻一齊食層次感十足~

🔹荷香蟲草花滑雞飯
主打菜式~即叫即蒸既原籠荷香蟲草花滑雞飯,熱辣辣香噴噴~用料豐富,加入大量蟲草花及蔥花,香氣十足~雞肉嫩滑,油脂滲透飯粒,加埋特調既醬油,大滿足~

🔹招牌楊枝甘露
最後叫埋媽媽至愛既楊枝甘露~質地濃稠而且足料,柚子肉夠清香微微酸,搭配香氣十足既芒果果肉,食落清新解膩~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於厚福街地標H8,環境夠開揚,裝修及陳設亦帶古色古香味~食物方面,主打各款特色手工精緻點心,賣相及味道都好出色,值得黎歎下~
2023-07-30
2023-07-30 38 views
位於尖沙咀厚福街的「明乾小館」,係一間主打巧手點心及精美小菜的中餐廳🥢所有點心都係現場製造,即叫即蒸中午時段設有午市套餐,另外亦有中式點心、腸粉、荷香蒸飯、特色小炒、手工麵及特色甜品等等午市套餐套餐包括老火燉湯、新鮮蔬菜及可從蒸飯&點心內分別選擇一款及兩款。荷香蟲草花滑雞飯,雞肉皮光肉滑,嫩滑多汁,鮮雞味濃;配上粒粒絲苗白飯🍚飯粒都充分吸收咗雞汁精華!白菜新鮮翠綠👍🏻老火燉湯好足料,火候十足,好清甜火焰黑椒牛肉生煎包 & 蘿蔔絲酥生煎包鬆軟可口,黑椒牛肉微微辣,幾好食。蘿蔔絲酥,外脆內軟,裏面嘅蘿蔔絲好清甜黑蒜燒賣主要以豬肉作為餡料,啖啖肉,加入黑蒜,味道更添濃郁鴛鴦蝦腸分別用紅米及白米做成的鴛鴦腸粉,外皮晶瑩剔透,軟糯煙韌;內餡包裹着原隻鮮蝦,爽口彈牙潮州粉果有沙葛、花生、豬肉、韭菜及蝦米等等餡料,味道同口感都好豐富彩虹蝦餃外皮顏色好獨特,又綠色又橙色,仲加咗金箔作點綴,夠晒矜貴。蝦餃水準不錯,幾好食

午市套餐

火焰黑椒牛肉生煎包 & 蘿蔔絲酥

黑蒜燒賣

主要以豬肉作為餡料,啖啖肉,加入黑蒜,味道更添濃郁

鴛鴦蝦腸

潮州粉果

有沙葛、花生、豬肉、韭菜及蝦米等等餡料,味道同口感都好豐富

彩虹蝦餃

$160 (Lunch)
2K
2023-07-30 22 views
🤍巧手點心·小菜🤍現場製作 即叫即蒸⋄以粵菜為主的【 明乾小館 】,環境舒適,裝修簡約大方,服務親切,食物水準不錯👍🏻====—====—====—====—午餐好抵食,套餐有燉湯、蔬菜、蒸飯、點心,非常豐富👏🏻👨🏻‍🍳午市套餐($88位)🍲老火燉湯(花旗參雞湯)+🥬新鮮蔬菜1碟🍚蒸飯( 4選1)▪️荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯▫️荷香剁椒牛肉飯▪️荷香蟲草花滑雞飯▫️荷香滋補黃鱔飯我同朋友分別揀左荷香陳皮豉汁蒸飯同埋荷香滋補黃鱔飯,白鱔同黃鱔都好新鮮,夠爽脆,飯粒有嚼口,配上的豉油撈埋一齊食一流😜🥟點心(8選2;各1件)▪️黑蒜燒賣▫️火焰黑椒牛肉生煎包▪️彩虹蝦餃▫️炸蝦角▪️黑金流沙包▫️蘿蔔絲酥▪️豚肉叉燒包▫️潮州粉果我地2個套餐可以揀4款點心,分別揀左1. 黑蒜燒賣;豬肉餡的燒賣上配上新鮮帶子,正😜2. 彩虹蝦餃;吸睛度十足的彩虹蝦餃皮薄餡鮮,超吸引🤩3. 火焰黑椒牛肉生煎包;惹味的黑椒牛肉餡料配上生煎包😍4. 蘿蔔絲酥;酥香脆口配上絲絲蘿蔔,充滿童年回憶!· 點心 ·再同朋友點了幾碟點心~包點系列💛黑金流沙包($22/2個)賣相精緻的黑金包面配上金箔,撕開包後流沙緩緩流出,燙口又美味🤤· 腸粉系列 ·🫔

🤍巧手點心·小菜🤍
現場製作 即叫即蒸

====—====—====—====—

午餐好抵食,套餐有燉湯、蔬菜、蒸飯、點心,非常豐富👏🏻

👨🏻‍🍳午市套餐($88位)
🍲老火燉湯(花旗參雞湯)+🥬新鮮蔬菜1碟

🍚蒸飯( 4選1)
▪️荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯
▫️荷香剁椒牛肉飯
▪️荷香蟲草花滑雞飯
▫️荷香滋補黃鱔飯

🥟點心(8選2;各1件)
▪️黑蒜燒賣

我地2個套餐可以揀4款點心,分別揀左

1. 黑蒜燒賣;豬肉餡的燒賣上配上新鮮帶子,正😜

2. 彩虹蝦餃;吸睛度十足的彩虹蝦餃皮薄餡鮮,超吸引🤩

3. 火焰黑椒牛肉生煎包;惹味的黑椒牛肉餡料配上生煎包😍

4. 蘿蔔絲酥;酥香脆口配上絲絲蘿蔔,充滿童年回憶!

· 點心 ·

再同朋友點了幾碟點心~
包點系列
💛黑金流沙包($22/2個)

· 腸粉系列 ·
🫔米網鴛鴦腸($48)

另一吸睛之作,以紅米包住米網、蟹肉、芹菜等配料,口感層次非常豐富~

· 香脆可口系列 ·
🫓手工蓮藕餅($42/5件)

蓮藕餅係自家製,豬肉比例比蓮藕多,但口感依然突出,食落非常香口,啖啖滋味😝

· 特色甜品系列 ·
最後點了2個人氣招牌甜品🥰

🍨芒果河粉($32)

芒果味道香濃鮮甜,果肉香甜
河粉充滿椰汁香味,冰涼嫩滑

🥭招牌楊枝甘露($36/位)

以芒果汁同椰汁混合,加入西米、柚子、芒果粒等,味道恰度好處,不會太甜😋

🍂茶芥($15/位)
9款茶款選擇,我地揀左桂花龍井🍁

新張試業期間,套餐仲有9折優惠,幾抵食👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:明乾小館‘
📍地址:尖沙咀厚福街8號H8 1樓
2023-07-28
2023-07-29 21 views
尖沙咀新開的一間高質點心專門店,食物質素高 好好味,有驚喜! 餐廳裝潢高貴雅致,乾淨 企理,晚市時段有好多人光顧,好受歡迎荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯 ($98)大力推薦!十分足料,好滿足 鱔魚肉質鮮嫩 口感爽滑,搭配濃郁的陳皮和豉汁,口感味道 一流。整碗飯以荷葉包裹,令飯粒更軟熟,口感Q彈,配搭鱔魚的鮮美,讓人回味無窮擔擔面 ($68) 大力推薦!面條彈牙有嚼勁,搭配香辣惹味醬汁,啖啖滋味。豬肉碎和花生碎的加入增添了層 次感,好好味黑松露小籠包 ($68/4件) 皮薄而柔軟,內餡豐富。黑松露的香味與豬肉的鮮嫩配搭好夾,味道濃郁黑蒜燒賣 ($68/4件) 色澤誘人,口感細膩。咬下鮮美多汁。黑蒜的香氣與豬肉的鮮味完美融合火焰黑椒牛肉生煎包 ($38/2件)好味道! 份量多,熱辣辣,外脆內軟,配千島醬一流!黑金流沙包 ($22/2件) 外皮細緻柔軟,內餡流沙豐滿,口感綿密,味道好香甜~招牌楊枝甘露 ($36)推薦!鍾意甜品必點~ 超足料,啖啖都食到豐富芒果、柚子、西米,甜度適中 清爽美味 ,冰涼口感最適合夏天食用

荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯 ($98)

擔擔面 ($68)

黑松露小籠包 ($68/4件)

黑蒜燒賣 ($68/4件)

火焰黑椒牛肉生煎包 ($38/2件)
好味道! 份量多,熱辣辣,外脆內軟,配千島醬一流!

黑金流沙包 ($22/2件)
外皮細緻柔軟,內餡流沙豐滿,口感綿密,味道好香甜~

招牌楊枝甘露 ($36)
😋好中意港式点心,今天带家人来这家新开的创意点心店,被精致的菜品吸引🤩🌈彩虹虾饺好漂亮的水晶虾饺,彩虹色是蔬菜汁,表皮闪闪的金粉,现做现蒸。提上桌噗噗冒着热气,趁热吃里面还有丢丢汤汁,满满的虾肉,皮薄馅儿足!🍥梅菜黑豚肉叉烧肠粉梅菜配叉烧吃到了家乡的味道,很特别的组合,肠粉晶莹剔透很滑Q弹🍚白鳝蒸饭从来不吃鳝鱼的我干完了碗蒸饭🤣陈皮去腥一点都没有膻味,白鳝肥美鲜嫩,浇上豉油汁,米饭都是荷叶香🪷🍐桃胶炖雪梨端上来已经闻到阵阵桂花香,雪梨炖的酥烂,金灿灿的糖水融合了桃胶和金桂,相当入味,女生都好爱的养颜汤👸
🌈彩虹虾饺
🍥梅菜黑豚肉叉烧肠粉
🍚白鳝蒸饭
🍐桃胶炖雪梨
2023-07-22
$188 (Dinner)
2023-07-25 35 views
🥟香港虾饺的魅力🍮我感受到了~这家点心爱了爱了!真的太喜欢了!一开始盲选就近原则选择的店,没想到他的点心便宜又好吃😋特别是他们家的芒果河粉,将新鲜的芒果与柔滑的河粉完美结合,口感丝滑!还有五彩的虾饺,新鲜出炉的虾饺香喷喷的吃起来就是不太一样,打卡又好看📷📍明乾小馆🚇尖沙咀厚福街8號H81楼🥟香港虾饺的魅力🍮我感受到了~这家点心爱了爱了!真的太喜欢了!一开始盲选就近原则选择的店,没想到他的点心便宜又好吃😋特别是他们家的芒果河粉,将新鲜的芒果与柔滑的河粉完美结合,口感丝滑!还有五彩的虾饺,新鲜出炉的虾饺香喷喷的吃起来就是不太一样,打卡又好看📷📍明乾小馆🚇尖沙咀厚福街8號H81楼#手工点心 #甜品推荐 #尖沙咀美食
🥟香港虾饺的魅力🍮我感受到了~

📍明乾小馆
🚇尖沙咀厚福街8號H81楼

🥟香港虾饺的魅力🍮我感受到了~

📍明乾小馆
🚇尖沙咀厚福街8號H81楼

#手工点心 #甜品推荐 #尖沙咀美食
2023-07-24 27 views
我好鐘意食點心,今日去左厚褔街~明乾小館~呢間新店試試。去到兩點下午茶套餐開始,$48有4件唔同款既點心,新張期間套餐仲有九折。我地叫左個下午茶之外,仲叫左其他點心。呢度啲點心新派又創新,同埋全部都係係全手工。黑蒜燒賣,黑色外皮,蒜香味配上豬肉同蝦肉,上面有帶子蟹籽,口感豐富又高貴。彩虹蝦餃,薄薄既彩虹色外皮,好吸晴,鮮蝦新鮮。黑金流沙包,每次食點心都會必點,流沙奶黃好香濃。火焰黑椒牛肉生煎包,黑椒洋蔥牛肉好惹味,用迷利鑊上,熱辣辣。梅菜黑豚肉叉燒腸,咁既配搭既腸粉第一次食,幾驚喜。黑松露小籠包,一咬爆汁,鍾意黑松露嘅朋友必點。鮑魚酥,好精緻。蝦多士,彈牙既蝦加上超脆既多士,好正。隔離枱見咁正都跟我地點。🤭呢度啲茶都好特色,我左桂花烏龍, 幽幽嘅桂花香,坐耐啲慢慢嘆。
我好鐘意食點心,今日去左厚褔街~明乾小館~呢間新店試試。

彩虹蝦餃,薄薄既彩虹色外皮,好吸晴,鮮蝦新鮮。

黑金流沙包,每次食點心都會必點,流沙奶黃好香濃。

梅菜黑豚肉叉燒腸,咁既配搭既腸粉第一次食,幾驚喜。

黑松露小籠包,一咬爆汁,鍾意黑松露嘅朋友必點。

鮑魚酥,好精緻。

週末和朋友去尖沙咀逛街,當然要吃豐富的一餐午餐先,來慰勞自己辛勞了一週,終於到了relax的時間。尖沙咀H8新開一間新派點心店,午巿套餐幾抵食,新張還有九折呢。茶的選擇也新派,例如白桃烏龍、茉莉綠茶,我們選了瑰荔堂煌,玫瑰荔枝香味感覺與別不同,也很夠香濃。午巿套餐 $88/一個我們選了兩個套餐,每個有一個蒸飯、兩件不同點心、菜和湯各一,性價比高。蒸飯選了荷香剁椒牛肉飯及荷香滋補黃鱔飯,荷香剁椒牛肉飯牛肉份量十分足,鋪滿整碗飯,肉質鮮嫩,加上剁椒增添香氣和辣度,很開胃。荷香滋補黃鱔飯配上不少蟲草花,黃鱔彈牙沒骨,唯比較細件。小白菜新鮮爽脆,加上杞子顯心思,中湯是赤小豆煲雞,像家常老火湯,想多來一碗,可是好像沒散叫。點心方面,黑蒜燒賣不像坊間的燒賣,它的豬肉沒那麼肥,比較爽口,外層的皮有黑蒜香味,加上蝦肉、蟹子和帶子,很鮮香。彩紅蝦餃顏色令我想起錦鯉,蝦餃皮薄而有彈性,咬開有大隻的鮮蝦及蝦膠,鮮味爽口。蘿蔔絲酥外層的酥皮鬆化而不油膩,內裡包著一絲絲蘿蔔,清甜軟腍,想吃多一件。米網鴛鴦腸$48以紅米作腸粉皮,顏色鮮艷奪目,有米粉點綴,加添貴氣,內有炸過的米網,餡料有蝦、芹菜、馬蹄,表皮煙韌,

午巿套餐 $88/一個

荷香滋補黃鱔飯配上不少蟲草花,黃鱔彈牙沒骨,唯比較細件。

米網鴛鴦腸$48
以紅米作腸粉皮,顏色鮮艷奪目,有米粉點綴,加添貴氣,內有炸過的米網,餡料有蝦、芹菜、馬蹄,表皮煙韌,接著香脆和有蝦鮮香,芹菜添加清新感。

xo醬香煎蘿蔔糕$48
蘿蔔糕煎得夠香口,切成條狀亦方便食和分享,XO醬連瑤柱後加,可能XO醬連由加添,略嫌有點油,如能先隔油/吸油就更好。

素翅鮑魚湯餃$58
容器震攝了我,彷彿送給宮中的美食,湯底鮮甜無味精感,湯餃皮薄餡料軟嫩,素翅夠環保,鮑魚矜貴又鮮味。

楊枝甘露$36
非常足料,有大量西柚和芒果,加上椰奶和西米,甜度適中,吃完甜品才滿足。
2023-07-24 24 views
這間位於尖沙咀厚福街內的明乾小館,午市主打多款的特色點心及套餐,適合上班一族的速食午餐。下午茶4件點心都是$48,適合一人享用,蝦餃、燒賣、炸蝦角、火焰黑椒牛肉生煎包,全部都新鮮熱辣,即叫即蒸,蝦餃皮薄肉爽,燒賣表面放上帶子;蝦角裏面超多蝦肉;生煎包香脆有彈性。米網鴛鴦腸腸粉包著春卷,十分香脆。黑松露小籠包小籠包皮薄多汁,有淡淡黑松露香味。XO醬蘿蔔糕蘿蔔糕裏面有一絲絲蘿蔔,不過比較多油。素翅鮑魚湯餃湯餃鮮甜,裏面肉餡豐富,還有一絲絲素翅。雪茄春卷春卷外脆,中間蝦肉新鮮爽口

米網鴛鴦腸
腸粉包著春卷,十分香脆。

黑松露小籠包
小籠包皮薄多汁,有淡淡黑松露香味。

XO醬蘿蔔糕
蘿蔔糕裏面有一絲絲蘿蔔,不過比較多油。

素翅鮑魚湯餃
湯餃鮮甜,裏面肉餡豐富,還有一絲絲素翅。

雪茄春卷
春卷外脆,中間蝦肉新鮮爽口
2023-07-24 16 views
間唔中會想食下點心,知道係尖沙咀開左間新中餐廳所以來試試。裝修新淨坐低就有職員招呼,有以下茶揀:餐牌有小菜,點心,麵類等,兩人晚餐都有足夠選擇。芒果河粉估唔到又幾好食!鴛鴦蝦腸$58紅白相間嘅腸粉入面有蝦彩虹蝦餃$68每粒蝦餃入面都有隻鮮蝦黑金流沙包$22新疆羊肉串要叫兩串以上,散發濃郁的羊香楊枝甘露$36用左星星形狀的LC碗仔裝起幾可愛,入面好多料!而家啲點心都好精緻美觀,令人食慾大增上湯竹笙浸時蔬$88
間唔中會想食下點心,知道係尖沙咀開左間新中餐廳所以來試試。

裝修新淨

坐低就有職員招呼,有以下茶揀:

餐牌有小菜,點心,麵類等,兩人晚餐都有足夠選擇。

芒果河粉
估唔到又幾好食!

鴛鴦蝦腸$58紅白相間嘅腸粉入面有蝦

彩虹蝦餃$68每粒蝦餃入面都有隻鮮蝦

黑金流沙包$22

新疆羊肉串
要叫兩串以上,散發濃郁的羊香

楊枝甘露$36
用左星星形狀的LC碗仔裝起幾可愛,入面好多料!

而家啲點心都好精緻美觀,令人食慾大增
上湯竹笙浸時蔬$88
2023-07-18 144 views
上星期去咗「明乾小館」食午餐,真心推介👍🏻 「明乾小館」係一間以粵菜為主嘅餐廳,環境舒適整潔,裝修簡約大方,加上服務態度親切,讓人感覺好舒服😌我哋叫咗兩份午市套餐,第一份係荷香滋補黃鱔飯,呢個飯好香,鱔肉又滑又嫩,加上啲荷香味道好濃郁,令人食完之後好有飽足感😋第二份係荷香陳皮豉汁蒸白鰭飯,白鰭魚肉質鮮嫩,配上陳皮豉汁,味道唔錯👍🏻 午市套餐好豐富😍 已經包埋湯、菜、兩個點心👍🏻 其中彩虹蝦餃係我最鍾意嘅,蝦餃皮Q彈,餡料鮮美,一口咬落去,真係好爽口😋。人蔘雞湯係清甜唔膩,啱哂呢個天氣飲。火焰黑椒牛肉生煎包有微辣,但係牛肉好juicy,生煎包底煎到好脆,非常好味。我哋仲叫咗幾款點心,蘿蔔絲酥係我最鍾意嘅一款,香脆可口,味道好好,三件唔夠食啊😍另外仲有啲煎蘿葡糕同米網鴛鴦腸,都好好食,特別係米網鴛鴦腸,入口鬆化,肉汁鮮美😋 紫薯壽桃包,紫薯味道好濃郁,壽桃包皮又軟又Q,好好味🤤 黑金流沙包就唔需要多講啦,外皮鬆軟,內裏呢個流沙好滑順,一口咬落,真係好夠味呀🤤。最後就係甜品啦,芒果河粉,真係好好味🤤 河粉彈牙,配上芒果味道清香,非常滿足👍。總括黎講,「明乾小館」嘅食物質素都好唔錯,服務態度好

總括黎講,「明乾小館」嘅食物質素都好唔錯,服務態度好好,環境舒適,係一個好適合打卡同埋聚餐嘅餐廳👍
2023-07-18 535 views
今日黎左尖沙咀呢間叫"明乾小館"既餐廳食晚飯, 餐廳有點心又有小炒, 可以一過食到好多唔同種類既中式食品呢道算係新開張, 環境地方乾淨四正, 座位寬闊, 感覺舒服餐牌有2版紙, 食物款式豐富多元化~~有別於傳統酒樓晚市只有小炒既風格, 呢道晚餐都可食點心~ 茶介免費~~有傳統茶葉或花茶選擇彩虹蝦餃 $68蝦餃賣相色彩繽紛, 做工精細, 非常吸睛, 令人食慾大增蝦餃外皮透薄, 晶瑩剔透~~餡料有大大粒蝦肉, 爽口彈牙鮑魚酥 $48有原粒鮑魚喺面鮑魚質感軟腍彈牙~~酥皮非常酥脆, 入面盛著鮮嫩惹味嘅牛肉片, 口感豐富!!火焰黑椒牛肉生煎包 $38生煎包用個迷你鐵鍋上, 好CUTE呀, 而且可以保持溫度熱辣辣生煎包口感非常鬆軟, 入面嘅黑椒牛肉餡好惹味, 兩者嘅味道配合得剛剛好黃金魚皮 $68即叫即整熱辣辣~~ 金黃色既魚皮卜卜脆, 香脆爽口~咸蛋黃味道香濃, 咸香味十足炸黑毛豬扒担担麵 $88黑毛豬扒炸得甘香, 肉質幼嫩JUICY~~~担担麵既精華係晒湯底裏面, 味道香濃, 層次感豐富!!麵條煙韌爽滑招牌楊枝甘露 $36淨係見到LC碗已經俾呢個甜品吸引住楊枝甘露冰涼鮮甜, 配料好多好豐富!

呢道算係新開張, 環境地方乾淨四正, 座位寬闊, 感覺舒服
餐牌有2版紙, 食物款式豐富多元化~~
有別於傳統酒樓晚市只有小炒既風格, 呢道晚餐都可食點心~

茶介免費~~
有傳統茶葉或花茶選擇
彩虹蝦餃 $68
蝦餃賣相色彩繽紛, 做工精細, 非常吸睛, 令人食慾大增

蝦餃外皮透薄, 晶瑩剔透~~
餡料有大大粒蝦肉, 爽口彈牙

鮑魚酥 $48
有原粒鮑魚喺面
鮑魚質感軟腍彈牙~~
酥皮非常酥脆, 入面盛著鮮嫩惹味嘅牛肉片, 口感豐富!!
火焰黑椒牛肉生煎包 $38

黃金魚皮 $68
即叫即整熱辣辣~~
金黃色既魚皮卜卜脆, 香脆爽口~
咸蛋黃味道香濃, 咸香味十足
炸黑毛豬扒担担麵 $88
黑毛豬扒炸得甘香, 肉質幼嫩JUICY~~~
担担麵既精華係晒湯底裏面, 味道香濃, 層次感豐富!!
麵條煙韌爽滑
招牌楊枝甘露 $36
淨係見到LC碗已經俾呢個甜品吸引住

楊枝甘露冰涼鮮甜, 配料好多好豐富!! 最正係有巨大西米, 粒粒都好似爆珠咁勁爽口

Dinner
  • 招牌楊枝甘露