話說今日做野要經過深水埗,咁就順便黎試下馳名嘅新香園🔅聽講呢度最出名嘅係蛋牛治,於是我就叫左一份蛋牛治同埋我最鍾意食嘅豬潤麵🥢坦白講,其實唔難食嘅,普通茶餐廳水準啦,但絕對稱唔上係區內馳名。。。俾佢做得好食嘅大有人在,例如X鳯茶餐廳。蛋唔夠滑,鹹牛肉冇牛肉味而且一啲都唔咸。上台時已經唔熱,只係微暖。。。豬潤每一塊嘅腍度都唔一樣,有啲會韌啲,有啲又硬得滯咬唔開,用嘅麵就一定唔係公仔麵㗎啦,勁重麵粉味囉😅有啲唔係好明白點解佢會出名。。。埋單好彩唔貴😶一個字講晒 — 冇下次
話說今日做野要經過深水埗,咁就順便黎試下馳名嘅新香園🔅

蛋牛治

俾佢做得好食嘅大有人在,例如X鳯茶餐廳。
豬潤面

埋單好彩唔貴😶
一個字講晒 — 冇下次
2018-12-28
Type of Meal
Tea
We came here for this famous braised pork knuckles! We tried this few month ago and it was so good! We came back again for this today! 😍 .+.+.+.+.+.+.+This is it! The famous braised pork knuckles noodles! It tastes really good! The braised pork knuckles meat tastes so soft! The meat just falls off when you put it in the month! But I remember it tasted better last time? 🤨 .+.+.+.+.+.+We ordered the drink as well, but it just tastes soso, nothing special. .+.+.+.+.+.+.+Same as the sandwich, very u

.+.+.+.+.+.+.+

.+.+.+.+.+.+

.+.+.+.+.+.+.+
Same as the sandwich, very usual, not worth to try.

2018-12-19 445 views
蜜桃小丸子考完筆試,便順便到深水埗吃個靚早餐,知道新香園在區內頗有名氣,便去試一試,大約十點半左右去到,餐廳已經座無虛席,果然厲害。餐廳出名蛋牛治、豬手麪、紅豆冰,蜜桃小丸子一個吃得不多,便叫了個烘底蛋牛治來試。蛋牛治新鮮即製,所以上枱是熱的,麪包烘得頗脆。蛋混合了鮮牛肉來炒,不會炒得太乾身,所以依稀會有點蛋汁,吃下口都算好食,外脆內軟,假若可以如其餐牌上所見的厚身相信會更好,畢竟一份蛋牛治都盛惠$22。

2018-12-08 648 views
今天由旺角晃到去深水埗,找了家老店但又沒吃過的坐下~.看到招牌的蛋牛治🥪有變奏版,麻辣蛋牛治就忍不住點了,還點了豬手撈麵。.🥪上桌,拍完照才咬一口。店員:你的麻辣蛋...(望)我:!?(懵)我這辣不辣的?店員:(認真望) 不辣的。 (就把她手上辣的放下) 我:....(莫名多了半份🥪).偶然地兩個味都有吃到,麵包烘得脆脆的,可是我覺得原味比較好吃,而且加辣的沒一會就會滲油...麵包會變得軟軟噁噁的🤦‍♀️.然後因為吃了一份半蛋治...豬手麵我打包帶回家了😂實在吃不下.#poyeefoodie
今天由旺角晃到去深水埗,找了家老店但又沒吃過的坐下~
🥪上桌,拍完照才咬一口。
店員:你的麻辣蛋...(望)
我:!?(懵)我這辣不辣的?
店員:(認真望) 不辣的。 (就把她手上辣的放下)
我:....(莫名多了半份🥪)
#poyeefoodie
豬手撈麵
2018-12-07 422 views
過到嚟深水埗附近搵食 循例搵到附近 頭十大的餐廳, 地方不算很就腳但是算好找。 叫了最有名的蛋牛治 及豬手麵。 可惜第一口咬下去已經讓人失望, 牛肉吃不出 有牛肉味, 煎蛋 很乾身亦不算有蛋香, 極其量說是烘底比較好吃。 反以豬手面的豬手很淋, 很入味 像是 炆了數小時的口感。 湯底亦不是味精的, 所以 還算是ok。 老闆應奉上一小碟用來放 骨頭,有特色。大概老店的質素 開始每況愈下, 可以不用再嚟下次了🤔, 對於現在仍然有人慕名而來, 實在叫人失望

2018-12-07
$44 (Dinner)
2018-12-07 244 views
烘底馳名蛋牛治👍$22人的確好多,我見個個都叫蛋牛治,我當然都叫左一份試試😎老實講,真係好有細個個陣嫲嫲煮炒蛋牛既味道,令我覺得好懷念😎不過蛋就略嫌薄左少少,如果厚多此少,效果應該仲正😬
烘底馳名蛋牛治👍$22

人的確好多,我見個個都叫蛋牛治,我當然都叫左一份試試😎
不過蛋就略嫌薄左少少,如果厚多此少,效果應該仲正😬
新香園唯一與時並進~最低消費,其他 NO NO繼續掃街第三波,行了一個多小時,只想飲杯茶,坐下,搵到間老餅茶餐廳~新香園,門口大大字寫馳名蛋牛治。裡面就是老餅茶餐廳的風格,茶水吧兩個穿背心Tshirt 的大叔,大大聲說話。因為之前已經掃街有點飽,所以入去只叫了一杯奶茶,一件蛋牛治,但啊姐大大聲話有最低消費20,所以要叫多杯檸啡。只有最低消費是與時並進。蛋牛治(HKD25)~麵包是軟軟的,牛肉不是罐頭,是一小塊一小塊,是不是新鮮就不知道,但沒有牛肉味,蛋是全熟的,和現在外面的餐廳滑蛋是不一樣,幾香,但個人都系鐘意滑蛋多D。奶茶和檸啡是沒有香味,但都收15同17,幾貴啊。但下午茶時間都差不多坐滿,就係老餅有熟街坊客和冒名而來的傻瓜。
新香園

唯一與時並進~最低消費,其他
NO NO

蛋牛治(HKD25)

奶茶和檸啡是沒有香味,但都收15同17,幾貴啊。

檸啡

奶茶

2018-12-04
Type of Meal
Tea
2018-12-01 428 views
星期五的一天來到深水埗食好西,來到好多人都讚既蛋牛治。叫了肥肥的西多士& 烘低的蛋牛治。朋友亦叫了杯奶茶,她說奶茶真的很滑,滑過她雙手wo😂 我們是中午時段去的,蛋牛治真的不錯,有牛味,好有鑊氣,感覺這就是香港的味道,加上烘底多一番的脆口。 西多士厚度適中,是正的,加上濃濃的糖漿減肥症可以暫拋腦後。

減肥症可以暫拋腦後。
2018-11-30
$25 (Lunch)
  • 蛋牛治
  • 西多士
2018-12-01 152 views
今朝早又晨早落深水埗搵食,咁啱行經北河街街市附近,見到呢間新香園茶餐廳,知道佢嘅蛋牛治遠近馳名,一於入去試一試。叫咗個馳名蛋牛治加熱奶茶。我專登叫咗烘底嘅蛋牛治,食落鹹牛肉好有鹹香,麵包亦都烘得恰到好處,飽身脆口,同鹹牛肉簡直係絕配。呢餐加埋總共$36 ,尚算合理。
叫咗個馳名蛋牛治加熱奶茶。

呢餐加埋總共$36 ,尚算合理。
2018-11-28 222 views
今日有時間去深水埗街,一直知道有間餐廳吃蛋牛治很有名氣,很久前吃過一次,還大排長龍,今日可能是閒日,午飯時間都還有位。餐牌的招牌菜蛋牛治、豬手麵、紅豆冰,當然還有其它麵類、三文治、西多士等等.....我被安排了最入的一張檯,店內都非常擠迫,座位不算多,衛生環境確實一般。我點了蛋牛治烘底$22,牛腩麵$23蛋牛治加了$1烘底,很香脆,但蛋煎得太熟,有點失望。牛腩麵普普通通,牛腩太碎,但都算淋。總評:如果衛生環境可以清潔一點會給好評。

我點了蛋牛治烘底$22,牛腩麵$23

蛋牛治加了$1烘底,很香脆,但蛋煎得太熟,有點失望。

牛腩麵普普通通,牛腩太碎,但都算淋。

總評:如果衛生環境可以清潔一點會給好評。
2018-11-28
$45 (Lunch)
  • 馳名蛋牛治(烘底)
2018-11-20 244 views
這家茶記我小時候住深水埗已開始光顧,這裡的奶茶及蛋牛治取出名,不過今日我飲的是熱鴛鴦食的是豬膶麵。🥢🥢🍜要品嚐新鮮味道就要試試「新香園」的豬膶麵/粥喇! 他們選用的是新鮮厚切豬膶,件件豐潤有質感,生麵爽口兼夾彈牙係有小小鹼水味,一碗豬膶麵及一杯熱鴛鴦香濃滋味,就這樣已令我有個豐足的午茶。
🥢🥢🍜
2018-11-16
$46 (Lunch)
2018-11-16 436 views
成日聽到新香園呢間餐廳就諗起蛋牛治同豬手麵 但因為隔住港島嘅關係甚少去到深水埗難得今日要去鴨寮街買電話卡同埋去黃金買啲嘢終於有機會去新香園食個lunch 今日要排隊呀排左差唔多三至四個字先入得一坐低即刻order左兩碗豬手麵一個蛋牛治同2杯熱奶茶呢份蛋牛治係舊式茶餐廳嘅味道 個多士烘得好脆 而個碎牛唔會太咸 可能有d蛋中和下 幾正南乳豬手係一樣我好鍾意食嘅嘢 呢度嘅豬手好入味而且好林 林都可以骨肉分離 有時有啲餐廳嘅豬手皮上面嘅毛會清得唔乾淨 好嘔心 但呢度唔會喎 佢清得好乾淨食得好安心 抵讚雖然呢度嘅嘢唔係話一百分咁好食 但姐食嘅係回憶 係香港老店嘅味道啊
難得今日要去鴨寮街買電話卡同埋去黃金買啲嘢
一坐低即刻order左兩碗豬手麵一個蛋牛治同2杯熱奶茶

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 南乳豬手麵
2018-11-14 161 views
山長水遠,搭車從荃灣到深水埗食蛋牛治。蛋牛治煎定,冇牛味。 奶茶仲差過我屋企樓下嘅。豬手麵冇南乳味,雲吞麵得瘦肉包餛飩,冇味。 唔明點解啲人稱讚得咁好, 我就唔會介紹啲入去呢間食嘢啦。
2018-11-13 551 views
雖然係深水埗由細住到大,呢間馳名既新香園成日都經過,坐入去食好似都係第一次😹!近年成日聽人講呢到傳說中既蛋嘔治係幾咁好食,朋友就話好好食,好juicy! 朋友叫左,我就試左啖係幾香的,幾肉汁!但由於本人唔係咁好牛,都係食返餐蛋治😂😹😹餐蛋治就普通啲喇,個餐肉煎得又唔香,蛋厚啲更好啦!隔離街口間茶記仲好食😹大家都係食返蛋牛治好啲!仲食左邪惡的西多士,感覺很油浸,花生醬呢??普普通通😹又係建議大家食返蛋牛治😹
仲食左邪惡的西多士,感覺很油浸,花生醬呢??
普普通通😹又係建議大家食返蛋牛治😹

西多士
2018-11-12 187 views
最鍾意就係去舊式冰室。雖然坐得唔係好舒服,都係坐D十大武器之首-摺凳HAHA!但就係特色風味嘛。不過其實我今次係買早餐拎走。一份馳名蛋牛治,梗係要烘底既,加1蚊都係咁話。由其係拎走,唔烘底個包一定索唒D蒸氣,淋唒咁,唔好食。。嗌完企係門口等,其實都算等得耐,我一路禁下電話,都聽到個收銀幫我催左幾次,個外賣有未,應該佢都唔好意思我企左咁耐LOL。。。。不過拎到出泥係熱辣辣都開心既!拎到返公司食都仲係熱嫁。真係好味好足料!!係用新鮮牛肉煎蛋夾多士,一客有2份,其實食完1份已經很撐!!因為真係都好大份,女仔可以share泥食個早餐岩岩好唔好expect佢係嫩滑口感既炒蛋,唔係個cafe個種啊,宜種好港式風味!唔好錯expectation haha!!
2018-10-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$22 (Breakfast)
  • 馳名蛋牛治(烘底)