2022-08-24 1062 views
*Time : AUG 2022, Dinner*Price : $1118-HKD (四位)*Place : 愛文生飯店*Review : 地道風味的香港大排檔已經愈來愈小,呢一間係仍然留有港式風味,高質且抵食的一間。- 蜆芥鯪魚球 :基本上是必食的,新鮮炸起的鯪魚球,外層小小脆又有咬口,內裏仍然十分軟身,配味道獨特得蜆芥醬辟去油味,送酒一流- 黃金蝦 : 大大隻,又厚肉的虎蝦,沾上咸蛋黃一起油炸,全隻蝦可以連殼食,既有蝦的味道也有咸蛋黃的香味- 椒鹽鮮魷 :又是一道送酒菜,魷魚一片大大塊,炸粉提升口感- 炒聖子皇 :不是常常都可以食到,比一般的炒聖子更有滿足感,而且更清甜- 薯仔牛柳粒 :飯店的招牌菜,鑊氣夠,牛柳不會韌,仍充滿肉味,薯仔面層炒到結實,內裏鬆松,口感極好- 小炒皇 :表面普通,但這就最能體現鑊氣的表現,吃得到路邊大排檔獨有的味道飯店都有數十年歷史了,仍保留在路邊炒菜的傳統,大排檔獨有的味道,至今仍每晚坐無虛席

蜆芥鯪魚球

黃金蝦

椒鹽鮮魷

聖子皇

薯仔牛柳粒

小炒皇

*Time : AUG 2022, Dinner
*Price : $1118-HKD (四位)
*Place : 愛文生飯店

2022-08-23 406 views
本日佳人有約終於不吃日本餐帶了朋友來吃吃他家附近的中式餐廳朋友說他自己一個不敢光顧感覺不太乾淨全部人都坐在後巷莫講話落單 連餐單也沒能看懂更怕一個人只能吃上一碟哈哈這也大概說出在下心聲中餐很多都是大大碟的在下一個人也從未試過去吃這些因為知道自己很快會被KO今天有朋友陪著吃實屬開心先在外面按電腦票幸運的是我們是第二張等位應該很快就可以了坐下後先來瓶啤酒🍻由於在下不太喜歡所以大多是朋友自己在喝邊喝啤酒邊點餐在下愛的薯仔牛肉朋友要的野菜小炒王日本人都愛的麻婆豆腐再多點一份椒塩魷魚用來送酒朋友對四碟都很滿意當然不知道是否禮貌上的說話但就看得出日本人真的很愛麻婆豆腐😆在下則覺得沒有辣味 吃了不會流淚只是配合香港人口味這應該不錯的吧是在下太重口味擺了薯仔牛肉襯熱時真的非常好吃小炒王裡的韮菜很多汁肥美沒想到大排檔的韮菜能有如始高的質素可惜的是內容不夠豐富豆腐魷魚五花肉絲的量都不多見它菜更多就原諒一次吧😋椒塩魷魚如果有魷魚鬚部分必定大大加分不愛喝啤酒的在下也為此多喝一點最後感想是 眼闊肚窄的在下點太多了有浪費食物的感覺..是要考慮下次要自備吉飯盒把好吃的帶回家再吃啊感謝好友陪在下得到這次中式體驗🥰
本日佳人有約

見它菜更多就原諒一次吧😋

椒塩魷魚如果有魷魚鬚部分必定大大加分
不愛喝啤酒的在下也為此多喝一點
最後感想是 眼闊肚窄的在下點太多了
有浪費食物的感覺..
是要考慮下次要自備吉飯盒把好吃的帶回家再吃啊
感謝好友陪在下得到這次中式體驗🥰
2022-08-02 1327 views
雖然夏天食真係有啲熱,但坐外面唔駛等位。多人食嘅話可以叫多啲餸仲開心。其實位就有好多,不過冷氣位就比較少,而且假期比較多人。.招牌乳鴿 - 好香好脆,又juicy,次次黎親都必叫!.薯仔牛柳粒 - 又係招牌菜,食過嘅都知薯仔先係重點!不過甜番少少會更好味!.啫啫通菜煲 - 本來想食芥蘭,但係冇晒。不過通菜都唔錯,好惹味好開胃。.豉油王鵝腸 - 份量少咗啲,但味道唔錯,連芽菜索左啲味都好好食.椒鹽九肚魚 - 呢個嘅驚喜,揸得非常香脆,而且仲大大碟
招牌乳鴿 - 好香好脆,又juicy,次次黎親都必叫!

椒鹽九肚魚 - 呢個嘅驚喜,揸得非常香脆,而且仲大大碟
2022-07-29
噔噔噔,又到了週末深夜美食分享的時間了。深水埗真的是一個寶藏地方,集齊了香港各種地道港式情懷的美食。這家大排檔叫愛文生,在深水埗荔枝角道 215號 ,簡直太好吃了,不吃後悔一輩子系列。來到門口感覺很氣派,人巨多,感覺整條街的人都是吃愛文生,非常地道的香港大排檔,就像港產片裡面的一模一樣。露天的廚房,火候真的很棒,很有鍋氣,大大的鍋大大的火,小炒真的再好吃不過了。☑️招牌黃金蝦🦐 這是首推的,簡直太好吃了,我們點的是小份的,已經覺得份量很足了,蝦好大只好多肉,香濃的咸蛋黃加澳洲虎蝦,真的太棒了,必須試的一個菜。☑️桂林炒生腸 一直是生腸的愛好者,這裡的生腸有兩款,一款是桂林炒,一款是鼓椒炒,桂林炒是有點辣,我們點的是桂林炒生腸,口感真的超級好超級棒,非常脆非常有口感。☑️鼓椒炒聖子 這個炒好吃了,網上已經安利過無數次。☑️咕嚕肉 這款是去大排檔必點的菜,開胃好
噔噔噔,又到了週末深夜美食分享的時間了。
☑️鼓椒炒聖子 這個炒好吃了,網上已經安利過無數次。
☑️咕嚕肉 這款是去大排檔必點的菜,開胃好
2022-07-24 923 views
✨金牌乳鴿皇皮脆肉嫩 仲有啲肉汁 調味略淡 呢個已經係全餐最好食🙄✨豉椒炒蜆上枱唔熱 毫無鑊氣 汁多到不得了 成碟蜆好水汪汪 殼多過肉蜆冇鮮味 亦冇豉椒香味 都幾難食下 唯一好就係冇沙✨椒鹽炸鮮魷炸皮唔算厚 口感偏硬鮮魷唔算彈牙 調味偏淡 唔夠惹味食物好一般 冇大排檔有鑊氣嘅特色環境麻麻 但大排檔就係咁 好聽啲叫風味服務差劣 一入去就呼喝你做安心出行然後態度極差咁話限時90分鐘 到時一定要俾返張枱佢我地食左半個鐘左右 就開始吹我地走大約坐左40分鐘左右 就叫一個客人企喺我地面前等位仲要同嗰個人講 叫佢唔好行開 話我哋就走去到45分鐘嘅時候 就同我哋講就快夠鐘我哋忍唔住出聲話 有排都未夠鐘佢可能聽到 就話唔係吹我哋 叫我哋慢慢坐但同時間又再重複同等位客人講 千祈唔好行開 佢哋就走🙄極度掃興之下 朋友表示唔想再留喺度啤酒都未飲完 我哋就決定走人該店員再同我哋講 唔好意思 佢唔係吹我地走真心唔知佢點解覺得 佢自己所做嘅行為唔係趕我哋走 事實上根本全部所有行為説話都係趕我哋走我見隔籬枱 又係兩個人坐一張細圓枱佢直接叫等位客人搭枱坐住先🙈一餐飯你限時已經唔係咁好其實食晚飯食90分鐘唔係一件過份嘅
✨金牌乳鴿皇

價錢少貴 同同類型餐廳大排檔相比略貴
以食物質素同服務 唔值得去
名過其實 不可一不可再
2022-07-14 840 views
深水埗大排檔,相連多個地舖,今晚特意來享受大排檔風味,多人等候,等候期間聞到炒餸香噴噴的味道,唯在大廈門前等候,阻閃又避,不設訂位非常不便,要食就早d排隊。朋友點了不同風味,每樣試下鑊氣十足,份量足夠大碟,食物質素,新鮮入味,正~ 上菜速度快:黑椒薯仔牛柳粒,豉汁炒蜆,黑椒咸豬手,椒鹽大蝦,雜菜煲~ 叫晒熱門菜色 熱辣辣,香噴噴,開心,一路傾一路食。愛文生附近有不同的交通工具可到達,可惜不近港鐵站,但整體算方便。整體來說會再嚟幫襯~
朋友點了不同風味,每樣試下鑊氣十足,份量足夠大碟,食物質素
熱辣辣,香噴噴,開心,一路傾一路食。

好耐無食,今日叫左薯仔牛肉粒(呢個d牛肉乾到食香口膠甘),小炒王(呢個一入口咸到到食唔到),啫啫雞(雞好小,都係咸同咸)3樣野都咸到不得了,同埋唔咸甘簡單,一定好多味精,本身都係食開重口味都覺得咸到狂飲水,d水準真係唔得,唔推介唔會想再幫襯——————————————————————————————
TakeAway
2022-07-09 586 views
如果講到大排檔真係不得不提「愛文生」我地已經幾年冇嚟過深水埗食飯,今晚同好友歡聚於此,水準依舊鑊氣好夠!真正享受大排檔風味‼️嚟到當然唔少得飲番杯啤酒啦!今晚我哋點咗三味餸包括送酒必備既椒鹽鮮魷,每件鮮魷都炸到非常香脆可口!豉椒炒鵝腸完全係我嘅賣飛佛!連啲配料洋蔥青椒都比我食晒🤣🤣鵝腸處理得好好完全冇怪味!估唔到涼瓜咸蛋肉碎都咁好食,涼瓜食落回甘,軟硬度適中,每啖都帶有鹹蛋香味,送飯真係一流!

今晚我哋點咗三味餸包括送酒必備既椒鹽鮮魷,
每件鮮魷都炸到非常香脆可口!

• 椒鹽鮮魷
  • 豉椒鵝腸
2022-06-25 724 views
📌愛文生—————————👍🏻🥄$118 黃金炸鮮魷鹹蛋黃味勁香,真係會食到一粒粒嘅鹹蛋黃,鮮魷炸得好多酥化,而且好新鮮同彈牙,撈埋啲鹹蛋黃醬食好夾,整體味道好好。4.5/5👍🏻🥄$168 鐵板黑椒鹹豬手黑椒汁好重黑椒味,豬手好淋,食落切出嚟勁多肉,好食!4/5👍🏻🥄$118 黑椒薯仔牛柳粒愛文生嘅招牌菜之一,上碟就已經勁香,食落好有鍋氣,薯仔好香脆,如果要挑剔就係有啲牛柳粒有小小韌。4/5👍🏻🥄$108 椒鹽九肚魚炸得好酥脆!!食落完全冇骨,椒鹽恰到好處。4/5🥄$88 魚香茄子煲味道未到好驚艷,但絕對係水平之上。4/5🥄$98 咕嚕肉味道好好,但肉塊太瘦,有啲柴。4/5🥄$時價 蒜蓉蒸開邊蝦蝦好鮮甜,蒜蓉味好重。4/5🥄$98 豉椒炒蜆蜆好新鮮,辣度約譚仔十小,餸飯一流。4/5🥄$88 金銀蛋浸時菜3.5/5🥄$88 啫啫時菜煲3.5/5———————————— 🍽總結近年第一次食大排檔,冇咩事夏天都都唔,口味比較重,食完都要飲幾多水下,但一大班人食,而且想食港式都好推介試下呢間。😋————————————🔍評分:好味指數:4.5/5環境指數:1/5 (因為太多人,所以被迫坐街,但
📌愛文生
—————————

👍🏻🥄$118 黃金炸鮮魷
4.5/5

👍🏻🥄$168 鐵板黑椒鹹豬手
黑椒汁好重黑椒味,豬手好淋,食落切出嚟勁多肉,好食!

👍🏻🥄$118 黑椒薯仔牛柳粒

👍🏻🥄$108 椒鹽九肚魚
炸得好酥脆!!食落完全冇骨,椒鹽恰到好處。

🥄$88 魚香茄子煲
味道未到好驚艷,但絕對係水平之上。

🥄$98 咕嚕肉
味道好好,但肉塊太瘦,有啲柴。

🥄$時價 蒜蓉蒸開邊蝦
蝦好鮮甜,蒜蓉味好重。

🥄$98 豉椒炒蜆
蜆好新鮮,辣度約譚仔十小,餸飯一流。

🥄$88 金銀蛋浸時菜

🍽總結

————————————
🔍評分:
好味指數:4.5/5
環境指數:1/5 (因為太多人,所以被迫坐街,但經過室內發現冷氣幾足,天氣咁熱坐室內會好小小)
服務指數:3/5
推介指數:4/5
2022-06-23 627 views
深水埗大排檔,附設有多個地舖,內有空調座位,可以嘆住冷氣吃大排檔美食,非常好。內部佈置與一般大排檔無異,圓枱圓椅,白色膠枱布,膠茶壺,玻璃杯。豉椒炒蟶子,夠鑊氣,細蟶子一大碟,蟶子新鮮,肉彈牙味鮮甜,豉椒很惹味。黃金大蝦,蝦大隻,咸蛋黃甘香味濃。薑蔥桶蠔,生蠔漲卜卜,表皮有少少酥脆,蠔肉味鮮,薑蔥味正常。金銀蛋莧菜,份量大,莧菜鮮嫩,有豬肉碎,鹹蛋和皮蛋的味道正常,湯底清甜。總結:大排檔美食有鑊氣很惹味。

黃金大蝦,蝦大隻,咸蛋黃甘香味濃。

金銀蛋莧菜,份量大,莧菜鮮嫩,有豬肉碎,
鹹蛋和皮蛋的味道正常,湯底清甜。

總結:大排檔美食有鑊氣很惹味。
2022-05-29
Type of Meal
Dinner
2022-06-13 661 views
只要一想食大排檔,就一定諗起愛文生。只要行過舖頭, 就一定會聞到好香嘅炒菜味。佢哋嘅魚香茄子煲落咗好多鹹魚落去,所以又香又濃味,係重口味人士必食之選🤩身為重口味人士又係海鮮控,一定唔可以唔叫佢嘅鼓椒炒蟶子王,喺張相度睇到有幾咁足料🐷乳鴿都幾好食嘅,不過同酒樓水準我覺得差唔多,唔使特登喺度叫🫠屋企人好鍾意食魚,所以叫咗個班腩煲,又係大家都食到停唔到口咁好味🥹佢每一樣嘢都咁足料,打破咗出街唔好食海鮮嘅命運🤣價錢唔算特別貴,而且份量好足,重口味人士一定啱食❤️❤️❤️
只要一想食大排檔,就一定諗起愛文生。
只要行過舖頭, 就一定會聞到好香嘅炒菜味。

Celebration
Mother's Day
  • 豉椒炒聖子
2022-05-25 753 views
好耐冇食中菜,今晚就去深水埗食下地道既大排檔風味。兩個人食唔到太多,叫三款都係上限了 ⬆️咸魚雞粒豆腐煲呢三樣中最好味既,豆腐都大細適中,一件一啖,索哂咸魚香,加埋雞肉細粒,都好入味,送飯一流。⬆️ 欖菜炒四季豆都好多配料,都香口,但略嫌唔夠乾身,菜脯可以切得細粒啲。⬆️黃金鮮魷咸蛋落得好重手,超邪惡😝味道好香口,但相對炸得太乾柴幸好有得加支竹蔗茅根平衡下心理(冇咁熱氣)😛💬總結:味道未算好驚艷,但份量真係好夠食。始終都係多人一齊分,叫唔同款,人人樣樣食啲最滋味

⬆️咸魚雞粒豆腐煲

⬆️ 欖菜炒四季豆
都好多配料,都香口,但略嫌唔夠乾身,
菜脯可以切得細粒啲。

⬆️黃金鮮魷
咸蛋落得好重手,超邪惡😝
味道好香口,但相對炸得太乾柴

幸好有得加支竹蔗茅根平衡下心理(冇咁熱氣)😛

💬總結:味道未算好驚艷,但份量真係好夠食。
始終都係多人一齊分,叫唔同款,人人樣樣食啲最滋味
2022-05-25
2022-05-21 656 views
全部都好難食西檸雞全部都係粉豉椒炒蜆 冇味道有沙蝦醬炒通菜完全冇味椒鹽鮮魷無味勁難食 千祈唔好幫襯 仲要唔平 。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
全部都好難食
西檸雞全部都係粉
豉椒炒蜆 冇味道有沙
蝦醬炒通菜完全冇味
椒鹽鮮魷無味

勁難食 千祈唔好幫襯 仲要唔平

。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2022-05-14 625 views
係好耐好耐以前,愛文生是我們一家的飯堂,亦介紹咗好多朋友嚟食飯,同老闆都有兩句傾吓。 出面多咗好多唔同國家嘅特色美食, 真係比以前小咗幫襯, 但想到要食地道廣東菜, 第一時間還是會想起它,今晚食咗三個餸,三個都好好味👍🏻,食品一如既往地夠鑊氣。 雖然價錢都有略加,但多咗冷氣位,都值得嘅。
2022-05-13 594 views
時不時都會聽到有朋友或同事去愛文生食小菜亦都有唔少旅遊書會介紹期待左好耐終於終於等到天氣凍d去試一試佢有咩符弗❓點解要等到天氣凍❓因為佢有一部分係坐係街到,就算坐係餐廳裡面都係好多人,門口無遮擋,所以唔敢挑戰夏天☀️去到竟然要用Gulu拎飛排隊拎飛,多人到要用先進既排隊系統,心諗今次一定唔會中伏啦😋------------------------------咕嚕肉🌟7/10即使酸甜汁咁濃厚仍然食到有肉味,係唔錯既椒鹽鮮魷🦑🌟4/10粉漿好厚,夾上黎甚至成成塊漿跌出黎魷魚無左應有既彈性豉油王鵝腸🌟8/10一絲絲既內臟味道係有既,不過唔係惡劣難入口個種。墊底既芽菜韭黃非常吸汁~😋平時唔食韭黃嘅我都食唔停口黑椒薯仔牛柳粒🌟7/10碟頭黎講算好大碟,味道唔錯略嫌鹹左少少🤏🏻椒鹽豆腐🌟6/10不過不失但唔會encore整體🌟6/10真係無中伏既,不過真係名過其實👎🏼而且大排檔黎講每道餸平均都100蚊實在有點貴,食既除左食物可能係情懷搭救💕現場見到廚師👨🏻‍🍳即直煮又大煙又大火係值得體驗既老香港🇭🇰
時不時都會聽到有朋友或同事去愛文生食小菜
亦都有唔少旅遊書會介紹

期待左好耐
終於終於等到天氣凍d去試一試佢有咩符弗

❓點解要等到天氣凍❓

咕嚕肉
🌟7/10
即使酸甜汁咁濃厚仍然食到有肉味,係唔錯既

椒鹽鮮魷🦑
🌟4/10
粉漿好厚,夾上黎甚至成成塊漿跌出黎
魷魚無左應有既彈性

豉油王鵝腸
🌟8/10

黑椒薯仔牛柳粒
🌟7/10
碟頭黎講算好大碟,味道唔錯
略嫌鹹左少少🤏🏻

椒鹽豆腐
🌟6/10
不過不失但唔會encore

整體🌟6/10
2021-11-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 咕嚕肉
  • 黑椒薯仔牛柳粒