新搬左上街市時各方面都唔錯,又平又大件味道唔錯,但呢1~2年食物冇加價低份量少左,本身都唔係問題,最大問題D野食真係差到不知所謂,所以最近呢1-2年都冇再去食...但上星期六朋友話要請我食飯(本身去築地,但築地裝潢中),所以上新街市睇而家D野食得唔得喇,今次叫個炒飯真係淡到好似冇落鹽,菜同個雞煲可以咸到我要用茶沖完先食,係得隻燒鵝正常d,而家強記價錢已經同石湖墟內食肆差唔多(只係平少少),質數就差好多,而家有人請我都唔會再去
新搬左上街市時各方面都唔錯,又平又大件味道唔錯,
所以最近呢1-2年都冇再去食...
但上星期六朋友話要請我食飯(本身去築地,但築地裝潢中),
所以上新街市睇而家D野食得唔得喇,
2010-04-24
$90 (Dinner)
2010-04-16 53 views
清蒸笋売魚:魚肉鮮美和好嫩滑,好好味。鹵水墨魚紅腸:墨魚爽但紅腸太唸身,鹵水汁唔會太鹹幾好。鹵水鵝:鵝肉香滑,好肥美,鋪底既豆腐嫩滑。炸乳鴿:乳鴿肉嫩皮簿脆。蒜蓉蒸勝瓜:蒜蓉味濃但十分油膩,勝瓜蒸得太唸,食落好濟。要左太多菜,唯一食晒條魚,下次唔敢甘浪費。
清蒸笋売魚:魚肉鮮美和好嫩滑,好好味。
鹵水墨魚紅腸:墨魚爽但紅腸太唸身,鹵水汁唔會太鹹幾好。
鹵水鵝:鵝肉香滑,好肥美,鋪底既豆腐嫩滑。
炸乳鴿:乳鴿肉嫩皮簿脆。
蒜蓉蒸勝瓜:蒜蓉味濃但十分油膩,勝瓜蒸得太唸,食落好濟。
要左太多菜,唯一食晒條魚,下次唔敢甘浪費。

鹵水鵝
清蒸笋売魚
鹵水墨魚紅腸
炸乳鴿
蒜蓉蒸勝瓜
$150 (Dinner)
鹵水鵝
清蒸笋売魚
鹵水墨魚紅腸
炸乳鴿
2010-01-15 22 views
由細食到大以前食佢街邊的風味,都值回票價宜家搬左上街市,各方面都差了叫左3個送,椒鹽鮮魷、菜心炒牛肉、魚香茄子煲椒鹽鮮魷很差,外面是林的,仲要係凍凍地,9成炸起左好耐菜心炒牛肉一般貨色食完哂依兩個送,魚香茄子先上菜....吹左佢3次,我地都食到得返好少飯,浪費哂個送以前覺得佢魚香茄子最正,但宜家都失色哂,完全冇咸魚香味味道亦都唔夠,理應有些少辣味吧。老友聚會要轉場了
由細食到大
以前食佢街邊的風味,都值回票價
宜家搬左上街市,各方面都差了

叫左3個送,椒鹽鮮魷、菜心炒牛肉、魚香茄子煲
椒鹽鮮魷很差,外面是林的,仲要係凍凍地,9成炸起左好耐
菜心炒牛肉一般貨色
以前覺得佢魚香茄子最正,但宜家都失色哂,完全冇咸魚香味
味道亦都唔夠,理應有些少辣味吧。

老友聚會要轉場了
2010-01-10
$60 (Dinner)
2009-10-10 61 views
以前強記係響順欣花園樓下 , 果陣係響露天地方食 , 無論熱到死 ,仰或冬天凍到震都照坐。而家強記搬左上街市熟食中心 ,夜晚成個埸都係佢 ... 小小的大排檔可以變得有聲有色 , 真係好利害!!今晚嗌左幾個小菜 , 基本上黎到強記唔洗愁食D乜 , 因為佢真係樣樣都咁好食 ,你可以咪埋眼求其響餐牌上面指幾個餸 , 都一樣咁好食。椒鹽腰果雞軟骨 + 沙爹肥牛粉絲煲 + 金銀蛋莧菜3個餸都好好食 , 其實個雞軟骨好好食 , 但因為唔太想食炸野 ,所以認為個肥牛煲係今晚最好ge , 而金銀蛋莧菜 , 其實好難整得唔好食 , 同時亦好難整到特別出色 ,不過 , 呢度有冷氣 , 有乾淨ge環境(地下通常都乾爽) , 又有電視睇每人都係幾十蚊 , 如果你鍾意熱鬧 , 呢度絕對係一大班老友黎聚舊傾計慶祝ge好地方!!
仰或冬天凍到震都照坐。而家強記搬左上街市熟食中心 ,
你可以咪埋眼求其響餐牌上面指幾個餸 , 都一樣咁好食。
椒鹽腰果雞軟骨 + 沙爹肥牛粉絲煲 + 金銀蛋莧菜
所以認為個肥牛煲係今晚最好ge , 而金銀蛋莧菜 ,
其實好難整得唔好食 , 同時亦好難整到特別出色 ,

椒鹽腰果雞軟骨
沙爹肥牛粉絲煲
金銀蛋莧菜
2009-10-09
$48 (Dinner)
椒鹽腰果雞軟骨
沙爹肥牛粉絲煲
金銀蛋莧菜
2009-07-26 33 views
母親大人搬左去粉嶺住, 今日入去探佢, 佢就帶左我和祁生去上水石湖墟熟食街市食飯, 話呢到有個大特點喎, 就係朝早時間熟食街市入面大大話話有十幾廿間鋪, 但一到下午三點後, 就會變剩一間叫"強記"既, 專做晚市, 仲集合左其他幾間做晚市的一齊做添, 都有好多野食架, 有泰式, 潮州打令, 燒味, 小炒和西式; 一次過可以睇哂4間的菜單, 你可以一次過叫哂咁多間都得。翠塘豆腐 - 呢個好好味, 係個汁"結"左少少, 但豆腐粒好有黃豆香味, 底下的水蛋又勁香蛋味, 正~薑蔥魚雲煲 - 汁味道適中, 煲內有大量的蔥和薑, 唯一唔好係...魚雲係一早炸左, 表面已經唔脆, 再加入汁煮放入煲內, 魚雲立時好...un...! 蘿蔔牛腩煲 - 牛腩比較碎, 牛腩汁OK, 蘿蔔就大件事, 用水灼過放入煲內, 牛腩自己有牛腩味, 蘿蔔就完全無味, 仲有個煲係凍既, 擺到明係煮完放入煲內!!椒絲腐乳炒通菜 - 大排檔小炒預左連埋其他order一齊炒, 所以炒菜無特別意見啦~ 係無鑊氣囉~好似係香港好耐都無食過和咁大個場既大排檔, 幾廿張檯大家都係做同一樣野就食食食, 而且仲好多人幫襯添, 突然間有一刻覺

好似係香港好耐都無食過和咁大個場既大排檔, 幾廿張檯大家都係做同一樣野就食食食, 而且仲好多人幫襯添, 突然間有一刻覺得好...社會縮影。如果下次無飯開又想食飯又一班人上去強記都係唔錯既選擇, 4個菜2碗白飯1支藍妹1罐可樂, 埋單都係$222, 抵食~
翠塘豆腐
薑蔥魚雲煲
蘿蔔牛腩煲
椒絲腐乳通菜
2009-07-25
翠塘豆腐
2009-06-21 34 views
是日去了釣魚,同行釣友釣了兩條大魚,所以晚上帶著魚穫去了大排檔開飯。兩條大魚,一條作清蒸,一條作煲魚湯。其餘再點了不少佳餚:蒜蓉炒西蘭花:蒜蓉味不濃,西蘭花也不硬不林,ok。京都骨:一般,夠酸味。炸蝦餅:很好食,夠彈牙,蝦味濃,炸得脆口。推介推介卤水鵝:很差,騷味很重,肉質也不佳。泰式豬頸肉:很爽口,配上泰式汁,很好。韭菜豬紅:豬紅很大件,不鬆散,ok。加工魚湯:魚湯煲至奶白色,很好飲,配上豆腐白菜一起煲,不錯。豉汁蒸黃立倉:因為是魚穫,特別好味呢?配上豉汁,拌飯一流。

兩條大魚,一條作清蒸,一條作煲魚湯。

其餘再點了不少佳餚:
蒜蓉炒西蘭花:蒜蓉味不濃,西蘭花也不硬不林,ok。
京都骨:一般,夠酸味。

炸蝦餅:很好食,夠彈牙,蝦味濃,炸得脆口。推介推介

卤水鵝:很差,騷味很重,肉質也不佳。

泰式豬頸肉:很爽口,配上泰式汁,很好。

韭菜豬紅:豬紅很大件,不鬆散,ok。

豉汁蒸黃立倉:因為是魚穫,特別好味呢?
配上豉汁,拌飯一流。

蒜蓉炒西蘭花
泰式豬頸肉
韭菜豬紅
加工魚湯
豉汁蒸黃立倉
  • 炸蝦餅、泰式豬頸肉
2009-04-11 72 views
自從上水街市大排檔翻新左之後都冇試過響果度食晚飯今晚第1次黎 又幾特別喔連住響屯門o既同事都試過特登入黎食 仲介紹返我去睇黎好似幾好咁喎!!相信一般街市大排檔 都會有n咁多間食肆比你揀今次都唔例外 我以為平日早午餐黎食都可以坐1張"抬"但可以叫唔同鋪頭o野食估唔到夜晚黎都係喎 每張"抬"上面都有n咁多張餐牌叫你叫西餐、泰式、打冷、火鍋、燒味、小炒 應有盡有今日一家5口 叫左半隻燒鵝 鹵水豬大腸、豬紅、蒜容炒菜心同煎蠔餅+ 2碗白飯燒鵝 ($105): 燒鵝肉夠瘦,唔會一咬落口成口都係油、不過皮唔夠脆,但都幾抵食喎,超大碟啊鹵水豬大腸: 配芽菜爽爽地幾好食,豬大腸鹵得夠入味, 值得一讚o既係冇左豬大腸平時果陣唔知咩味豬紅:辣辣地,好入味,唔會一夾就散,不過份量唔多,下面有好多"九"菜墊底,所以唔係咁抵食蒜容炒菜心: 菜心好靚,條條菜都好大條,蒜容超多,簡直係my favorite (好似32蚊一碟)煎蠔餅($50,大): 5個人食其實唔洗叫大蠔餅,因為份量真係好多,最正o既係d蠔仔好大粒上水街市大排檔 越夜有越多人o既趨勢雖然地方唔算乾淨 但不
自從上水街市大排檔翻新左之後
都冇試過響果度食晚飯
今晚第1次黎 又幾特別喔
連住響屯門o既同事都試過特登入黎食 仲介紹返我去
睇黎好似幾好咁喎!!
相信一般街市大排檔 都會有n咁多間食肆比你揀
估唔到夜晚黎都係喎 每張"抬"上面都有n咁多張餐牌叫你叫
西餐、泰式、打冷、火鍋、燒味、小炒 應有盡有

上水街市大排檔 越夜有越多人o既趨勢
雖然地方唔算乾淨 但不失為一個開飯o既好地點!
5個人271蚊 晚餐黎講都唔算貴
$55 (Dinner)
2008-10-14 31 views
前幾日係阿媽既生日...個晚..我&阿哥同佢去左食晚飯咁阿哥就帶左我地去左食大排檔..我地叫左4樣送....3碗飯....2支啤啤..西蘭花少帶子 - 帶子幾鮮!!但西蘭花就咸左d….西芹腰果炒雞丁 - 幾好味!!腰果香...西芹爽!!!魚香茄子煲 - 熱辣辣既一個煲...但好似唔多有魚香味!!!豉椒粉蜆 - 炒得好入味..但就好似辣左少少!!ha…可能太多野食la…食到勁飽!!!!!埋單$297…..^^
前幾日係阿媽既生日...
個晚..我&阿哥同佢去左食晚飯
咁阿哥就帶左我地去左食大排檔..

我地叫左4樣送....3碗飯....2支啤啤..
西蘭花少帶子 - 帶子幾鮮!!但西蘭花就咸左d….
西芹腰果炒雞丁 - 幾好味!!腰果香...西芹爽!!!
豉椒粉蜆 - 炒得好入味..但就好似辣左少少!!

ha…可能太多野食la…食到勁飽!!!!!
埋單$297…..^^
$99 (Dinner)
2008-08-25 30 views
由於果日已經等友人們從海洋公園返黎~等左勁耐~一來餓到死~二來等到火都黎(5:00p.m.等到10:00p.m.)所以一到強記就正左3枝啤酒~同其中一個黎搵我先ge fd吹下水先(主角+配角仲要梳洗下先黎)入正題喇~我勁餓,所以決定叫左個豉椒炒蜆先~呢個餸十分惹味~唯一美中不足d蜆瞉就多~不過d肉都好似唔見左唔少喎~不過送啤酒都ok la~之後仲叫左個啫啫雞煲~如果d雞多d會仲好~等到人齊2碟餸已經冇左一半最尾正左個魚香茄子煲~一個字"正"~d茄子好好味又唔太(林),口感唔錯4女1男叫左4個飯~加埋我個fd幫我正ge蛋糕~剛剛好~是晚叫左:豉椒炒蜆+啫啫雞煲+魚香茄子煲+4碗飯+6枝細啤酒~埋單都係14x....每人30有找~超正~
由於果日已經等友人們從海洋公園返黎~等左勁耐~

所以一到強記就正左3枝啤酒~
入正題喇~我勁餓,所以決定叫左個豉椒炒蜆先~
不過送啤酒都ok la~
之後仲叫左個啫啫雞煲~如果d雞多d會仲好~

等到人齊2碟餸已經冇左一半
最尾正左個魚香茄子煲~一個字"正"~
d茄子好好味又唔太(林),口感唔錯
4女1男叫左4個飯~加埋我個fd幫我正ge蛋糕~剛剛好~
埋單都係14x....每人30有找~
超正~
$30 (Dinner)
  • 豉椒炒蜆
  • 魚香茄子煲
2008-07-30 67 views
上星期五與全組同事開完會後,便乘火車北上到上水石湖墟街市熟食中心食晚飯。一行七人到達強記後選了個涼風位置坐下,隨即叫嘢食。我們除了叫強記的食品外,還有叫金曼谷、農家及何俊記的食物。總共叫了十一個餸:1.強記煎蠔餅-----好大碟和好食,同事靚妹最鐘意食。2.強記沙拉骨-----都好味道,轉眼已沒有了。3.強記椒鹽鮮魷-----炸得不夠脆,同事高大威的至愛。4.強記琵琶豆腐-----唔係咁好食。5.強記蒜蓉白菜仔-----都可以。6.強記蠔仔粥-----好味,一大窩都清晒。7.金曼谷咖喱海鮮包-----好味道,但是這班年青人原來不太喜歡辣的。8.金曼谷咖喱雜菌包-----都是很好食,拍檔最愛吃。9.農家黑椒牛肉粒-----好味道,年輕人話牛肉粒好好食同正喎!兩個薯蓉球比富仔食晒。10.何俊記燒鵝半隻-----今次燒得比上次差了些,但是都可以。11.何俊記燒肉拼叉燒-----都是新鮮出爐,燒肉皮好脆,叉燒還可以。雖然十一個餸,但是還可以清得八成,而亞妹同拍檔兩人係食很少,靚妹則有頭無尾,我只是飲多過食,好在有三個年青力壯的俊男。是晚埋單連四罐汽水、六支大啤酒及一碗白飯都係七佰多元,真係好低

1.強記煎蠔餅-----好大碟和好食,同事靚妹最鐘意食。
2.強記沙拉骨-----都好味道,轉眼已沒有了。
3.強記椒鹽鮮魷-----炸得不夠脆,同事高大威的至愛。
4.強記琵琶豆腐-----唔係咁好食。
5.強記蒜蓉白菜仔-----都可以。
6.強記蠔仔粥-----好味,一大窩都清晒。
8.金曼谷咖喱雜菌包-----都是很好食,拍檔最愛吃。

雖然十一個餸,但是還可以清得八成,而亞妹同拍檔兩人係食很少,靚妹則有頭無尾,我只是飲多過食,好在有三個年青力壯的俊男。是晚埋單連四罐汽水、六支大啤酒及一碗白飯都係七佰多元,真係好低食。
強記煎蠔餅
強記沙拉骨
金曼谷咖喱海鮮包
何俊記燒肉拼叉燒
2007-10-21 22 views
尋晚同屋企人黎呢度食dinner而我地叫左:1)粉絲蝦米雜菜煲 ok' 有粉絲冬菇生菜白菜菜心西蘭花紅蘿蔔.清2)八珍豆腐煲 有油豆腐.鮮魷.冬菇.蝦. 幾好3)生炒排骨 好似好多抬都有叫呢個送,都ok4)白飯x255)齋米呢間野幾旺呀. 食咁多野大約係13x. 幾抵
尋晚同屋企人黎呢度食dinner
而我地叫左:
1)粉絲蝦米雜菜煲
ok' 有粉絲冬菇生菜白菜菜心西蘭花紅蘿蔔.清
2)八珍豆腐煲
有油豆腐.鮮魷.冬菇.蝦. 幾好
3)生炒排骨
好似好多抬都有叫呢個送,都ok
4)白飯x25
5)齋米

呢間野幾旺呀. 食咁多野大約係13x. 幾抵
2007-04-11 40 views
突然「健康」:煎蛋牛肉飯蓋青- 不過係好油既椰菜青。肉餅為山竹牛肉近親,陳皮味重,鋪得薄一薄。煎蛋用油太多,變咗「炸蛋」- 燶邊溏心太陽蛋。雖然尚算乾淨,但由屁股離櫈個一霎那,準備隨時跳扭腰舞…

雖然尚算乾淨,但由屁股離櫈個一霎那,準備隨時跳扭腰舞…
2007-04-01 41 views
跟朋友胡鬧完, 趕出去支持中國隊對家, 最後趕不及輸錢, 卻買了幾張中了的六合彩...周圍找吃的, 最後決定吃街市的任何一檔。上來才知道, 原來成個街市的夜檔, 是可以撈亂吃的。叫了很多很多菜, 豉椒炒蜆, 梅菜扣肉, 馬拉盞炒通菜, 還揀了兩隻花蟹, 一薑蔥炒一避風塘。豉椒炒蜆大堆頭, 卻不好吃。蜆肉多沙, 芡汁又杰, 吃剩了好多。梅菜扣肉是大家都喜歡的菜, 雖然我一直對此味菜有疑問, 用一個煲仔上, 很多油浸著, 肉很快被大家吃曬, 我就喜歡用梅菜撈飯, 很老實, 質素只屬一般。菜又係用煲仔上, 又係用一堆油泡著, 感覺很恐怖。花蟹經泡油再加工。肉厚, 百多元兩隻而言都叫抵食。兩種煮法中, 個人較喜歡避風塘式, 豆豉炸得幾香口, 花蟹乾身, 味道不錯; 薑蔥炒蟹只吃到一堆芡, 不喜歡。啤酒要了藍冰啤, 淡得像水, 很難喝。唔明, 點解此等中式店咁喜歡濫用生粉芡汁; 點解蟹一定要泡油? 究竟有無人鍾意咁食架?

啤酒要了藍冰啤, 淡得像水, 很難喝。