2007-04-01
跟朋友胡鬧完, 趕出去支持中國隊對家, 最後趕不及輸錢, 卻買了幾張中了的六合彩...周圍找吃的, 最後決定吃街市的任何一檔。上來才知道, 原來成個街市的夜檔, 是可以撈亂吃的。叫了很多很多菜, 豉椒炒蜆, 梅菜扣肉, 馬拉盞炒通菜, 還揀了兩隻花蟹, 一薑蔥炒一避風塘。豉椒炒蜆大堆頭, 卻不好吃。蜆肉多沙, 芡汁又杰, 吃剩了好多。梅菜扣肉是大家都喜歡的菜, 雖然我一直對此味菜有疑問, 用一個煲仔上, 很多油浸著, 肉很快被大家吃曬, 我就喜歡用梅菜撈飯, 很老實, 質素只屬一般。菜又係用煲仔上, 又係用一堆油泡著, 感覺很恐怖。花蟹經泡油再加工。肉厚, 百多元兩隻而言都叫抵食。兩種煮法中, 個人較喜歡避風塘式, 豆豉炸得幾香口, 花蟹乾身, 味道不錯; 薑蔥炒蟹只吃到一堆芡, 不喜歡。啤酒要了藍冰啤, 淡得像水, 很難喝。唔明, 點解此等中式店咁喜歡濫用生粉芡汁; 點解蟹一定要泡油? 究竟有無人鍾意咁食架?
啤酒要了藍冰啤, 淡得像水, 很難喝。