Ching Burger

Ching Burger (Closed)

師兄漢堡
Ching Burger (Closed)
1K
IE食神俠侶
古靈精怪但又幾好味
IE食神俠侶
2022-02-09
Follow
第一次聽到咕嚕汁、西檸雞扒、麻辣漢堡包,即時反應覺得古靈精怪咩嘢嚟㗎?想不到食落又幾好喎! 漢堡包來自西方,可能因為係咁,之前冇人諗到酸甜或麻辣口味可以夾,作為香港人,習慣了中西糅合的菜式,完全接受。店名「師兄漢堡」,有點騎呢,可知有幾港式,難得有誠意及心思製作。價錢非常合理,大部份漢堡包售價$58 或$78,加$20包括小吃及飲品,學生更有優惠。 質素唔錯,除了組合有創意之外,最大優點是做得很脆,漢堡包煎至焦脆後方才放進餡料,心思地加入炸脆條、焦糖菠蘿、青瓜等保持爽脆口感,就是外賣也不失水準。 口水雞漢堡 $78口水炸雞酥脆不膩,柔而不輕的麻辣味道由雞肉中透出,味道平衡口感舒服,吃到香辛而無霸氣。 豐富的炸脆條定口感昇華,大量青瓜絲鋪在底層有助中和麻辣,同時添爽口之變化。  我覺得很有創意及味道好,心水推薦! 咕嚕汁西班牙豚肉伴焦糖菠蘿  $58別於一般普通鮮菠蘿,焦糖菠蘿是個非常主意,對比添層次,甜甜酸酸的豚肉味道協調,炸漿脆脆薄薄。 香煎植物肉漢堡伴田園大啡菇 $108特別用上蛋奶素,均衡吃素之法,口感豐富,完全唔覺得在吃素。手打慢煮牛肉漢堡 $78多料多汁,芝香肉味濃,見樣已經知道得。 炸鴛鴦燒賣勇敢的嘗試,出奇的討好,配備麻辣醬別浪費,真心正!炸雞及炸番薯條同一出處,沒有問題。自家製冷泡茶中我最喜歡荔枝紅茶,因為最香。 店舖細小,近窗的小圓桌最搶手。 近日疫情擴散,穩陣啲都係食外賣,咁就要搵啲外賣都唔會失水準嘅食物,漢堡包通常有啲難,因為帶水份的餡料好容易整濕個包,所以要搵啲本來組合特別脆的店,這一間師兄漢堡做得到,可以考慮。  Read More
+ 14
好味漢堡小店
hedy
2022-02-05
Follow
好味西營盤漢堡小店探朋友見到呢間小店,見menu 幾吸引,入去食左個lunch !鋪頭細細間但好骨子。叫左個經典美式安格斯牛漢堡,好大塊牛漢堡扒,芝士溶住流落利,好吸引!大大塊新鮮生菜,平衡番d肉!小食簡左炸燒賣,好正,好彈牙!朋友叫左個植物肉漢堡配大啡菇,好多汁隻菇,好好味,小食配麥樂雞,又係好香口,好食!植物肉應該係素食,但味道同正常肉一樣,但就健康d。飲品簡左熱茶,消下滯,呢間餐廳價錢合理又好味,下次再利幫襯。Read More
kelvin.leungyw00
西環誠意漢堡小店🍔✨ 必食超創新口水牛堡🌶🔥
kelvin.leungyw00
2022-02-03
Follow
📸 8.5/10 口水牛漢堡 套餐 $98 -超驚喜‼️麻香味重 但唔係花椒嗰種 似係麻辣紅油嘅麻香加咗XO醬😍 一咬紅油流晒出嚟 牛肉漢堡扒亦十分Juicy💦 仲配有一條線揸到脆卜卜嘅金針菇 味道非常夾😍 惹味又上癮🤪📸 8/10師兄慢煮手打牛漢堡 套餐 $98-一見到手打牛即刻唔使考慮😍 厚切慢煮漢堡扒肉汁同樣豐富 牛香味非常重 帶淡淡脂香👍 醬汁主要用千島醬 配埋芝士🧀 好滋味👻📸 8/10 小食-所有單點漢堡加$20就可以轉成套餐 包咗一份小食同一款飲品🤩 今次我哋兩個套餐分別揀咗炸番薯條同師兄炸雞🍗✨ 炸番薯條非常酥脆 咬落香甜番薯味濃郁 正😋 師兄炸雞醃料味重 炸粉厚薄適中 香口惹味 仲要一口size 食唔停🤣總括而言 呢間漢堡小店誠意十足👍 除咗經典口味嘅漢堡之外仲有啲自創Fusion漢堡 口水牛堡令我非常難忘 小食質素亦唔錯 飲品一讚竟然有冷泡茶🫖😍 漢堡控唔好錯過🍔✨‼️Read More
+ 6
tastybear
Fusion 新口味!
tastybear
2022-01-26
Follow
勁大件餡料! 西環新開了一間 Burger 小店,內裏裝修企理乾淨,感覺清新;座位不算多,除了堂食,還有外賣自取!見到裏面食客的 Burger 超級大份,重點係見到他們都食得幾開心,吸引咗我哋都試吓。只需加$20就可以轉為 set 餐,包了一個小食及一杯飲品。同事食set A 幾特別,”咕嚕汁西班牙豚肉漢堡伴焦糖菠蘿” , 酸酸甜甜大大件的西班牙豚肉,雖然經過油炸但唔油膩,焦糖菠蘿多汁,加上生菜絲,他說好 match and fresh! 我係牛控,當然要食 set D ”經典美式安格斯牛漢堡”,安格斯牛大大件、啖啖肉,完全滿足我這個牛魔王。小食方便就點了麥樂雞及炸燒賣,配了一個麻辣醬,非常惹味!至於飲品,我哋都不約而同地放棄了叫汽水,反而點了冷泡原片荔枝紅茶及冷泡原片白牡丹茶,食完 Burger 及炸物飲杯茶,其實都幾 match 喎! 這間小店食物質素唔錯,值得再來支持!Read More
咕嚕汁西班牙豚肉漢堡伴焦糖菠蘿
經典美式安格斯牛漢堡
炸燒賣,麻辣醬好惹味!
冷泡原片白牡丹茶
咕嚕肉排漢堡伴焦糖菠蘿
hun9gry
西環好食的漢堡包店
hun9gry
2022-01-23
Follow
西環站📍師兄漢堡-去開西環幫襯下小店,見到呢間師兄漢堡都幾吸引😋😍期間限定-口水牛堡combo($78+10+20)中意食辣嘅我梗係叫個口水牛堡試下🌶🔥burger一上到台個陣第一個反應:咁大舊?!😱d料好多,好足料👍🏻牛肉好juicy,係手打牛肉漢堡,唔係m記貨仔,第一啖未食到辣味,食入d就feel到辣🔥好似口水雞汁,配埋青瓜絲冇咁腬!中間仲有個炸金菇,脆卜卜,配搭牛同青瓜好夾😍個餐+$20就有薯條同野飲,我另外加左$10要個黑松露醬,黑松露好濃味😋薯條脆卜卜,炸得岩岩好!野飲要左冷泡荔枝紅茶,淡淡荔枝香味,又唔會太甜,解膩一流!另外都仲order左冷泡白牡丹,幾清甜✌🏻環境方面,小店店面唔算大,但企理乾淨,店舖仲播緊90年代流行曲,好有童年回憶🤟🏻Read More
+ 1
Like
噢😯原來牛肉是安格斯牛,打錯了抱歉😆
2022-01-25
yum yum
wwfwwe
2022-01-19
Follow
呢間小店主打漢堡,除了基本的牛肉漢堡外,還提供素食漢堡,仲有咕嚕肉漢堡添,就一於點呢個即叫即整。熱辣辣既漢堡好快就送到, size非常大,好厚切,賣相不錯菠蘿咕嚕肉,就像初戀的味道,酸澀又甜蜜。口感外焦內嫩咕嚕肉的精萃是醬汁,可以令咕嚕肉 既味道更加有層次感漢堡再有生菜同菠蘿加持,口感豐富炸雞件,酥脆、清爽、嫩、多汁不是多油哦,這個炸雞最厲害之處,除了又脆又多汁又入味外,即使把它擺放一段時間之後,仍然保持著剛炸起般的鬆脆口感,肉質亦不會變硬Read More
JanineLouie
特色漢堡小店🍔
JanineLouie
2022-01-16
Follow
宜家夜晚又冇得堂食。🤦🏻‍♀️行過見呢間小店嘅漢堡好似好抵食咁,最平只係$58,而且款式有特色,個日連口水雞漢堡都有。於是決定外賣回家試試。▫️新鮮西檸雞扒漢堡伴焦糖洋蔥 $58西檸雞就食得多,西檸雞漢堡都係第一次見!雖然係炸,但雞肉厚身,個皮夠薄,食落一啲唔熱氣。-▫️師兄慢煮手打牛肉漢堡 $78試左個Fushion漢堡,決定試一個經典嘅款式。牛夠juicy 一啲都唔乾。🥰加$20有埋小食同埋飲品。▫️炸雞:炸得好香,又夠juicy 🤤▫️薯條▫️冷泡荔枝紅茶:好清,咁多炸嘢配佢啱晒😛Read More
godorochi
超便宜!抵食漢堡@港大站
godorochi
2022-01-16
Follow
在又禁晚市堂食之際,我們唯有下午出沒,去一些人煙稀少的地方港大是我最喜歡的地方,尤其現在少人上學,校園當然寂靜又悠閑啦原來在附近開了家漢堡店,價格非常便宜, 一個漢堡最平只要$58!環境比較狹窄,但桌椅不落悠閑,感覺陽光透射,坐得舒適服務由幾個年輕人開設, 相當有心食物咕嚕汁西班牙豚肉漢堡$58+20夾在中間的是炸得好像咕嚕肉的西班牙豚肉, 酸酸甜甜,入口帶點脂肪, 加上一大片菠蘿,非常juicy ,很易入口這份餐我們加了薯條另外還有黑松露蘑菇醬+13薯條新鮮就係當然好吃,最正的是黑松露蘑菇醬非常多蘑菇, 松露香氣亦濃,兩者配合非常出色最新的口水雞漢堡$78 +20加入一些口水雞的醬料,這份炸雞漢堡微辣, 輕微的麻香,加上脆嫩的雞肉,意想不到的好味道炸雞分量滿多的, 應該有大約七件, 很抵吃店主推介飲品熱荔枝茶荔枝香氣很濃, 而且入口微微溫熱,令腸胃跟神經非常舒適冷泡白茶這份白茶經過冷泡,茶的香氣很出,但也不會過於苦澀,正正是我喜歡的茶種Read More
tht_dawn
抵食Fusion漢堡
tht_dawn
2022-01-14
Follow
喺西營盤附近做完野,因為疫情嚴重本來想食埋飯先返屋企,而家唯有轉外賣,見倒師兄漢堡嘅burger唔貴就試下。師兄漢堡係一間專賣漢堡嘅小店,店入面只有兩張枱,主要都係做外賣生意。佢地嘅menu好簡單,漢堡有六七款揀,可以散叫,亦可以加$20轉套餐,會有埋小食同飲野。鴛鴦燒賣(跟餐加$20連汽水) - 燒款有柚子同麻辣兩款味,燒賣有炸過,外皮脆脆地但又唔會太硬,中間幾彈口,兩款味我比較鍾意柚子汁,酸酸甜甜幾開胃。麥樂雞(跟餐加$20連汽水) - 麥樂雞一客有五塊,炸漿唔會太厚,肉質幾腍,同連鎖快餐店嘅差唔多。新鮮西檸雞扒漢堡伴焦糖洋蔥($58) - 麵包有烘過,唔會太腍,以中式西檸雞扒黎做漢堡,酸酸甜甜甜估唔到都幾夾,雞扒唔會太鞋仲好juicy,值得一試。經典美式安格斯牛漢堡($68) - 麵包同樣有烘過,牛肉目測有1cm厚,幾juicy肉質唔會太鞋,最值得一讚係佢地嘅burger比出面落左更多生菜,連番茄都有兩片,食落會咁乾。跟餐有幾款汽水揀,如果唔飲汽水,亦可以再加錢轉其他無糖飲品,左邊係冷泡白牡丹(加$5),茶味唔會太澀。總結,burger款式雖然唔多,但中西合壁款式幾特別,價錢唔貴,性價比高。Read More
鴛鴦燒賣
美味特色漢堡
oi sik
2022-01-13
Follow
師兄漢堡最近出咗lunch set menu, 漢堡包款式好特別 +20蚊 就有一款小食及飲品,幾抵食喎! 咕嚕汁西班牙黑豚肉漢堡配焦糖菠蘿 $48咕嚕汁酸酸甜甜, 咕嚕肉嘅皮唔會太厚, 食嘅時候仲係脆! 🥰 有一大塊甜蜜菠蘿,估唔到咕嚕肉會同麵包咁夾! 香煎植物肉漢堡伴田園大啡菇(蛋奶素) $108漢堡非常厚身,大啡菇好juicy, 雖然係素肉但係都非常似牛肉😋😋😋 啱曬食素人士!  而且仲夾有蕃茄及生菜 👍🏻👍🏻👍🏻 番薯條份量頗多, 每條都大大條, 番薯條上沾滿炸粉, 令番薯條更加香脆可口! 師兄炸雞 雞肉嫩滑,外皮炸至金黃脆口👍🏻 冷泡荔枝紅茶無糖,  無添加劑, 咁就唔使怕肥可以放心飲啦👏🏻餐廳仲話遲啲會有師兄冷泡咖啡添!Read More
HungToChan
西環高質漢堡
HungToChan
2022-01-13
Follow
以前讀大學既時候成日都喺西環食野,隔左好一段時間再過黎,發現呢邊開左一間新既漢堡小店,望落去好吸引。打開餐牌,見到有六款漢堡可以選擇,仲可以加配套餐。我同朋友一人點左一個漢堡,分別係師兄慢煮手打牛肉漢堡同埋香煎植物肉漢堡,兩個漢堡都加配套餐,好豐富。慢煮手打牛肉漢堡好juicy,漢堡包入面夾住多汁既手打肉扒、芝士、新鮮生菜、番茄,好豐富。配埋甜甜既番薯條。素食既朋友可以食植物肉漢堡,味道好似真肉咁香,仲有大大塊既大啡菇。加埋熱辣辣既炸薯條!Read More
香煎未來肉排漢堡伴田園大啡菇
為食豬lub
抵食漢堡店
為食豬lub
2022-01-11
Follow
近排對漢堡好有興趣,今日就去左西營盤水街試一試<師兄漢堡>。而家晚市無得堂食,唯有外賣拎返去食。望望餐牌,價錢相宜,幾抵食。我地叫兩個漢堡,小食同野飲,二百蚊有找。沽嚕汁西班牙豚肉漢堡伴焦糖菠蘿,用中式醬汁做漢堡比較少見,幾特別。酸酸甜甜既豚肉再夾埋juicy既波蘿,好夾好開胃。師兄慢煮手打牛肉漢堡,塊牛漢堡好香牛味,芝士又流哂出黎,好正。鴛鴦炸燒賣,兩款饀,有豬肉有魚肉,唔同口感,魚肉彈牙,豬肉鬆軟。點唔點辣醬都好味。黑松露蘑菇醬薯條,成盒醬好香松露。冷泡原片荔枝紅茶同白牡丹茶,好解渴。Read More
+ 7
bobobbdaydayeat
辣辣口水雞漢堡
bobobbdaydayeat
2022-01-10
Follow
平時好少去西環,今日去西環,前一晚已經搵定去食d咩,見到師兄漢堡評價高而且又吾貴,好彩都算易搵,好近地鐵站我揀左口水雞漢堡,比較特別老公就揀左咕嚕汁西班牙豚肉漢堡伴焦糖菠蘿Combo 可揀多一個小食加飲品小食甜番薯,大大條,好脆,有小小梅子粉,好好味另一個combo 炸雞,好多,雞肉幾滑,又脆口水雞,雞好脆,口水雞汁辣辣地好惹味,仲有炸金菇同青瓜絲,好好味~菠蘿好甜,咕嚕汁甜甜酸酸,再加生菜,好高質素Read More
小綿羊廚房
美味手打牛肉漢堡
小綿羊廚房
2022-01-09
Follow
一個人喺西營盤/石塘咀一帶,想簡單快趣食個 early dinner,一路行一路頭顎顎四圍望,見到呢間小餐廳,食漢堡包嘅,都幾啱我呢日嘅胃口,咁就決定入去試吓😆叫咗 $78嘅「師兄慢煮手打牛肉漢堡 CHING Slow Cooked Handmade Beef Burger」,加 $20 變 COMBO, 可以揀一個小食同飲品,咁揀咗「炸燒賣(豬肉➕魚肉 鴛鴦)」同「玫瑰紅茶」😋「牛肉漢堡」嘅牛肉🐂非常有牛味,仲好 juicy,出奇地美味😋,真係有小驚喜😆。「炸燒賣」外皮脆卜卜,裏面就真係食到豬肉🐷同埋魚肉🐟,唔係麵粉燒賣😆。「玫瑰紅茶」有濃厚玫瑰花🌺香味😋。呢啲小店值得支持👏👍Read More
+ 8
candicechanky
外賣系列 足料抵食Burger
candicechanky
Level 2
2022-01-08
Follow
今次經外賣店挑選左一間漢堡包小店。餐牌上好多fusion 選擇ge漢堡包,有別於傳統漢堡包店。今次點左一個店舖推介嘅咕嚕肉漢堡包🍔。但個人認為咕嚕肉同漢堡包味道唔太夾到,味道普通。另一方面點左一個經典美食慢煮牛肉漢堡包🍔。雖然聽起上嚟冇乜特別,勝在塊牛肉夠Juicy。跟餐亦都嗌咗一個師兄雞塊同埋邪惡紫薯條。雞塊味道唔錯,可以一試。而紫薯條冇乜太特別,亦都唔見得佢有幾邪惡。整體以小店來講,漢堡包餐份量同埋味道以呢個價錢來講都算唔錯喺西營盤都算出色嘅一間小店。下次會再次選擇試佢其他嘅食物。Read More
咕嚕肉排漢堡配焦糖菠蘿
經典美式慢煮牛肉漢堡