2011-07-11
晴天霹靂,居然食物咁美味既二店都執左,傳聞話加租幅度太利害,仲不繼上漲,做唔住 ﹗真係好失望同遺撼。好采依家仲有大埔墟總店係度 ~ 希望出品仍然保持高質數啦 ~薑絲黑醋,跟小籠包形影不離 ﹗隨可以提升鮮味、增加食慾外,仲可以替新鮮出爐、滾熱辣出晒煙既灌包降,只要浸係度約十秒,就可以成隻小籠包啪入口,香甜濃郁既湯汁肉汁一滴不漏係咀入面浪吓浪吓,超滿足 ﹗灌湯小籠包,每次都必食既主角,可以會肯定咁講,為左佢以黎 ﹗最緊要即叫即蒸,如果一早蒸定既就完全唔同味道同口感,一放落口就發現。新鮮出爐既小籠包,肥嘟嘟又豐滿,好可愛 ﹗身上仲會不繼冒煙,而且香噴噴 ﹗半透明既肌膚,白裡透紅。要用筷子跟匙羹溫柔地將佢夾地,皮要猜得夠彈力先唔會破損,輕輕放係黑醋上等幾秒,讓佢稍為降溫,就急不及待整粒飛入口 ﹗一咬之下,濃郁香甜既湯汁跟肉汁四踐,充滿整個口腔同齒縫,超美味 ﹗皮薄餡靚,豬肉軟棉又肉味濃,好好好味 ﹗一次過食半打都絕無問題,一啖一個,正呀 ﹗椒鹽排骨,上次試過後,間中都會係我腦海浮現,想一再回味,因為上次實在太飽,所以只能輕嘗一舊。今次唔同喇,尊登留肚,要食多幾舊 ﹗排骨醃得入味,肉質軟棉得黎又
椒鹽排骨,上次試過後,間中都會係我腦海浮現,想一再回味,因為上次實在太飽,所以只能輕嘗一舊。今次唔同喇,尊登留肚,要食多幾舊 ﹗排骨醃得入味,肉質軟棉得黎又不失趙口,外層炸得金黃香脆,再加椒鹽兜混,夠晒鑊氣,真係好惹味香口 ﹗加一點黑醋同食,可減低煎炸、油膩感,有助提升食味。
上湯火腿津白,賣相一流,仿如有層玻璃膜將所有食材牢牢包住。芡汁厚薄適中,真係剛剛鎖住係津白同火腿。食既時候,最好用津白卷住火腿同吃,因為火腿咸香非常濃郁,但不失風乾豬肉既香味。菜既鮮甜味配上肉既咸香,菜既軟腍嫰滑加上肉既嚥靭有趙口,非常夾又特別,亙相乎應,味道非常好。
上海粗炒,非常普通簡單小炒。見有椰菜、甘筍絲、肉絲同草菇絲,加上豉油兜兩兜便成,即炒夠鑊氣,完全感受到絕對唔係煮定既。味道大路穩陣又唔會太油,恰似豉油皇炒粗麵,滿意。