Kirugisu

Kirugisu (Closed)

多味吉
Kirugisu (Closed)
eating kingdom
平民食堂燒烤店
eating kingdom
2018-03-30
Follow
有事要到石籬社區辦事處, 安排好一切之後, 已經到放工時間, 不用回公司, 打電話約朋友食飯。 佢係地膽知道有乜嘢好食。今次比個驚喜,帶我食地度燒烤。 地舖唔大,只可放到2-3枱小桌,家庭式經營最吸引是這張東洋味的牆畫叫了兩個飲品,然後先慢慢揀食物價錢由幾元到最貴58元一個套餐,街坊價好平!主攻燒烤,必有其獨特之處,價錢不用考慮,即落單。鹽燒虎蝦 每隻15元 燒翠玉瓜串 10元 燒極品牛柳串14元 黯然燒大腸14元虎蝦唔算大隻但夠新鮮, 牛柳串肉質鮮嫩, 自製醬汁醃過, 味道非常好, 黯然燒大腸, 個名好似神鵰俠侶楊過套掌法, 大腸烤到微焦仍帶點肥,口感好QQ,吉列廣島蠔 24元炸到金黃色,蘸點沙律醬, 惹味非常鹽燒鯖魚26元有半條份量,好滿足呀!平時食又貴又小,今次過足口癮,燒得又好,加上檸檬汁 yummy yummy香烤蔥油餅 14元煙煙靭靭, 做法似印度薄餅,夠水準,好食 芝士蒜蓉燒蠔,每隻15元如此價錢可以享用到這美味蠔, 必食之首選蒜蓉燒扇貝 每隻15元味鮮,燒到恰到好處 燒香草羊架 每件25元未食過咁平水準又高的羊架, 色香味俱佳,跟大餐廳和酒店級食肆有得 fight, 平野都有好呀!最後加多個炸醬麵, 除了基本的炸醬豬肉外,加上青瓜和雞蛋, 口感清新無咁膩。 食到飽飽每人都係150元, 雖然地方比較遠,但值得再試Read More
Ratings
燒香草羊架,極品牛柳串,鹽燒鯖魚,芝士蒜蓉燒蠔燒扇貝
一波起步
正爆
一波起步
Level 2
2018-03-27
Follow
今日同男朋友嚟到多味吉🤤🤤係食燒烤嘅好地方。我哋兩個一見到張點菜單就係咁劃,畫左好多嘢食。例如燒韭菜,燒雞軟骨,燒雞皮等等。佢嘅價錢多數都係9-12蚊一串。所以都可以叫好多haha 全部都好入味又大大件💗💗兩個人夾埋食咗$200。 都已經超飽飽啦Read More
yankeyau
終於換左間好味嘅串燒
yankeyau
2018-03-26
Follow
住石籬十幾年,呢個舖位都轉左好多手,呢次算係幾好食! 老闆娘好nice,希望長做啦!今次都係以串燒為主,有麻辣、香辣、沙嗲同唔辣揀,但都有飯食,下次要落黎試試點左十樣八樣,最推介係韮菜、芝士蒜蓉焗金菇、蒜蓉燒扇貝、日式蒲燒鰻魚串麻辣味最過癮,唔算好辣韮菜:鎖住晒啲燒汁同孜然味,燒烤必點!雞腎:爽口、唔韌,孜然味香日式蒲燒鰻魚串:鰻魚好滑,加埋柴魚同白芝麻好夾, 如果大份d就好啦戲院燒魷魚:炸到乾身 幾香口,配啤酒飲都不錯,幾有咬口芝士泡菜肥牛卷,呢個係老闆娘推介俾我的 ,好韓國風味,肉汁同泡菜汁依然保留到,幾好味蒜蓉燒扇貝:呢個真係幾欣賞,因為扇貝好易煮得太老,而呢個就岩岩好,蒜香味重燒香草羊架:羊架都幾大份幾厚,少少羊膻味芝士蒜蓉焗金菇:呢個大大盒,勁多芝士有拉絲效果,蒜香味濃,勁好食呀!!!整體都唔錯,價錢唔算貴Read More
+ 6
Miffy1213
惹味串燒之夜🍻
Miffy1213
Level 3
2018-03-21
Follow
前天剛好相約了久不見的朋友一起到這間:多味吉燒烤店來一頓晚餐🍢🍗🍡餐廳內的牆上佈滿鬼怪的圖片 好有玩味🤣🤣店內位置空間雖然也不太大 但卻充滿着燒烤味那股氣息😚😚 因爲廚房就在你旁邊可以一路等一路聞住香噴噴的燒烤味在引誘著味蕾🤤🤤🤤可以選擇的燒烤種類十分之多~ 現我們選擇的就是在餐牌上所圈的👍🏻👍🏻先來一個燒鰻魚 鰻魚汁與木魚碎的配搭相當合拍 好有鰻魚的香味💜💜再嚟一條燒華力腸同一串燒芝心丸特別要介紹一下呢粒芝心丸 一咬落去芝士馬上湧現 相當濃郁的芝士香💛💛另外我哋亦叫咗燒雞翼🐥雞粒🐤同埋生蠔🐚 燒到外脆內軟又多汁 雞翼非常入味好食🐣🐣 二生蠔熱辣辣食嘅時候亦都非常之Juicy 😆😆😆 大大粒蠔肉 好正 完勝放題的級數💓💓我哋可能好大食 仲叫埋雞串同牛串 同樣非常之惹味 係表面灑上一層可口的孜然粉 倍增味覺的昇華😝😝😝 仲有雞軟骨 呢個就一般般 可以唔點😉😉不過呢個燒扇貝就真係非常之值得一試👍🏻👍🏻👍🏻 我同朋友都好like 扇貝應該係新鮮嘅因為果粒帶子同扇貝殼之間唔係雪藏果種即刻可以分開 而係連殻✌🏻✌🏻 加上蒜蓉一齊燒 層次更加提升了到蔬菜方面:我同朋友點左燒茄子同燒娃娃菜😽😽😽 可能我哋都係重口味覺得燒出嚟非常之好食 想像一下~ 只要將筷子係茄子嘅一邊輕輕弄起 成條茄子肉就可以輕而易舉地拿出來🍆🍆🍆🍆 大口大口地放入嘴巴😻😻😻仲有最後的燒金菇肥牛卷🐮🐮🐮今個燒得非常之淋同埋入味 完全吸收晒燒汁嘅香味😎😎😎 好正好飽的一頓晚餐😋😋 亦都讓人回味無窮🤗🤗🤗 Read More
chingbee0808
隱藏起來的出色串燒店
chingbee0808
2018-03-21
Follow
喺葵涌呢一度有一間唔係好起眼嘅小店係做串燒,今日同朋友經過,口痕想食下。由於鋪面面積有限只能提供數個座位,牆身有一些很特別的油畫,最令我印象深刻。我地點左好多款唔同嘅嘢食,包括有椒鹽魷魚鬚、蒜蓉扇貝、海蝦等。仲叫咗雞腎、龍蝦丸、芝士丸、蘆筍牛肉卷、燒娃娃菜和黑椒牛仔骨飯等。這裏雖然很狹窄,但是並沒有很大的油煙通風系統做得不錯,先來的海蝦、雞軟骨和雞腎相當開胃,他們用上孜然粉等香料,令到口味更加突出。還有最令我欣賞的地方是老闆娘絕不會添加味精在任何的食物上,就連普通的芝士丸和龍蝦丸也可以做得相當出色,軟骨脆脆的十分爽口,倘若現在有一杯啤酒,會更加錦上添花。熱騰騰的芝士丸也呈現流心狀的,非常吸引。但椒鹽魷魚鬚略為有點鹹,因為可能放得太多椒鹽了,但是份量十足,我和朋友也吃得津津有味。因為擔心不夠飽的問題,我們叫了黑椒牛仔骨飯。牛仔骨略嫌有點韌,但是肉味十足,而且配上幾口西蘭花作配搭,感更為清新,兩個人吃也不為過。米飯亦能保持他的溫度,感覺像吃一碗焗飯。最後要說說他們店內最新推出的芝士肥牛泡菜卷,喜歡吃辣的朋友需要注意,這個泡菜的份量十分多而且夠辣,肥牛捲了3-4個圈,把他們一併捲好再添加芝士上去烤,感覺有點像溶醬肥牛卷。若有時間經過,我一定會再來吃!因為這裏的價錢非常合理,適合街坊。Read More
chrischris12345
好親切既串燒店
chrischris12345
2018-03-18
Follow
今日要同朋友去葵涌既工廠區睇野 睇完見肚餓就行去石蘺個邊睇下有無野食聞到有間串燒店好香 同朋友都好鐘意食串燒就決定同朋友入去試吓 果然冇令我地失望😋入到去已經覺得牆壁嘅圖畫好靚 設計好有風格老闆娘又好親切 好好傾 會同我地傾計見好多熟客老都會買完串燒就同老闆娘寒暄下見老闆娘都好有客人心 會好關心客人對食物既喜好然後睇下餐牌 發現樣樣都好抵食 同朋友忍唔住叫左十幾款野食 我地仲每人叫左支野熱 朋友點左夏枯草 我就點左竹蔗茅根 配串燒覺得一流炸燒賣 $1212蚊有8粒好抵食 咬落去外脆內軟 好驚喜入面既肉質都好鮮味芝士蒜蓉焗金菇菜(份) $26本身同朋友都係芝士愛好者依個一上菜我同朋友真係流曬口水😍拉絲芝士 勁入味 加埋蒜蓉真係完美 蒜蓉燒扇貝 $15一隻多味吉既海鮮真係值得一試15蚊一隻但係絕對唔馬虎 扇貝好鮮味 蒜蓉入曬味芝士蒜蓉燒蠔 $15依個我同朋友叫完一碟 忍唔住再叫多碟如果你都鐘意食蠔既 一定要試隻蠔又大隻又肥美 好正加埋芝士蒜蓉舖係蠔面真係好好食 燒雞皮串$9燒豬頸肉串 $12燒蒙古羊肉串$14佢哋有多款食物都有得簡唔辣/香辣/麻辣/沙嗲 雞皮串我揀左麻辣 好惹味 我本身食得辣 個辣度適中 唔係好食得辣都唔驚燒豬頸肉串同蒙古羊肉串我地就揀左香辣 比麻辣無咁辣 肉質好食 好入味 羊肉串既羊肉味都幾濃 我朋友唔太食羊都都覺好食Read More
+ 4
食最重要
親民街方串燒店
食最重要
2018-03-17
Follow
近年不同大型連鎖食肆相繼引入香港,行過幾步又會見到同一間食肆,不斷重重複複。看來搵餐廳簡單方便了,但人情味呢?人情味也因速食快捷文化離我們愈來愈遠。有幸我能夠發掘到一間富有人情味又有質素的串燒店全為探望朋友。隱世小店主要做街方生意。多麼想那親民的串燒店開設我家附近,要是在家附近,必定會經常光顧!小小串燒店有兩張2人枱和1個洗手間,客人可選擇外賣或堂食。多味吉位於屋苑附近,用膳時也有不少學生或附近居民光顧,大家互相問候與關心最引吸我光顧的是多味吉承諾所有食材絕不採用味精,全部使用天然香料、自家醃製和即叫即燒!看來是獨特和不試不可的味道食物款式與種類頗多,大致可分為海鮮、蔬菜、小食、肉類串燒、飲品和新口味。海鮮可以選擇6隻或單叫1隻,而大多食品都可以選擇辣度:不辣·香辣·麻辣·沙嗲炸燒賣:不誇張的說是我吃過最好食的炸燒賣!一份有8粒,炸燒賣上灑上胡椒鹽,把香口的燒賣變得更野味,送上枱時溫度屬熱,炸燒賣擁有超薄的脆皮,咬下去內裡軟棉棉,熱煙隨即霧出,炸的剛剛好蒜蓉燒扇貝:扇貝沒有因燒烤過而變乾,仍能保留到海鮮的水份,水份令扇貝嫩滑,而且蒜蓉更令扇貝變得鮮味,溫度屬熱燒蒙古羊肉串(上):羊肉肉質嫩滑腍身,頗重膻味,喜歡羊味的你有福了—燒豬頸肉串(中):豬頸肉切成粒,大概為6粒一串,肉質爽口而不膩—燒雞皮串(下):雞皮比較細塊,但仍可燒至乾身香口並帶點汁燒原條茄子:茄子size令我覺得驚訝,比起一串串燒還要長!茄子被1分為2,上面灑上調味料、蒜蓉和蔥,溫度屬熱。茄子肉非常腍身,而且茄子皮並沒有被燒焦,所以可以連皮食!但略嫌茄子油份過多,油份可以從垂直的茄子流下,而且味道偏淡芝士蒜蓉焗金菇菜:非常值得推介的食物!眼看芝士佈滿整個錫紙兜已經垂涎三尺,金菇與蒜蓉和牛油混合變得更野味,而且會食上引芝士蒜蓉燒蠔:滿滿的芝士覆蓋了肥美的蠔,蠔沒有因燒烤過而變成蠔士,仍然保持肥美多汁,正正沒有太多的調味料才特出蠔的鮮味,啖啖肉燒長勝金沙骨:金沙骨非常有燒烤的味道,肉質嫩滑易咬開,但略嫌較油膩及脂肪比例較高燒明太子雞翼:脆脆的雞翼皮包裏著豐富的雞肉,雞肉汁能夠完全被鎖著,咬下去時雞肉汁爆出,而餡料如上圖燈色,辣中帶點酸,既開胃又為雞肉加上點綴燒韮菜:韮菜加上調味粉變得更野味和香口,但覺得韮菜比較有韌性—蒜蓉焗雜菌:大概有2-3款菇菌,主要用所加的蒜蓉作調味,所以焗雜菌的味道比較清淡,在燒烤中的一點清新果然有不一樣的效果—————————————————————————整體評語:味道 - 所有有醃製的食物都能夠突顯出原材料的味道,證明調味料份量剛剛好,原材料先不會被調味粉覆蓋,而沒有醃製的食物則完全感受到食物的新鮮,整體食物油份可以接受。多味吉強調不採用味精,吃過整頓飯後果然沒有口渴的感覺!—環境 - 雖然鋪面不大,但仍坐的舒服有空間。—服務 - 當日和朋友聚舊所以遲遲未走,將快關門但仍沒有作出催趕,朋友與我都覺得不好意思。觀察所見,某些附近居民也會定期光顧,大家有說有笑,大談近況。人情味小店已難求,人情味與質素並存直頭是可遇不可求!—衛生 - 衛生很好,廁所更乾淨企理,所以碗碟也沒有油油感—抵食- 抵食指數高,食物質素和烹調方法都非常新鮮獨特,野味可口而不口渴Read More
炸燒賣
蒜蓉燒扇貝大
燒蒙古羊肉串(上)+燒豬頸肉串(中)+燒雞皮串(下)
芝士蒜蓉焗金菇菜
隱世串燒
foodfoodju
2018-03-14
Follow
葵青區不嬲都好多隱世小食,不過呢間真係隱到無咩人知既串燒店。家庭式既經營,舖頭得兩三張檯,裝修都十分有特色,最適宜情侶拍拖。同女朋友叫左好多野食,價錢都算實惠,見到有串叫黯然燒大腸同盪氣迴腸豬炸大腸,睇來老闆都係周星馳迷,創意分爆棚,不過因為我地都唔食大腸就無叫到啦。好快上台就係呢盒蒜蓉娃娃菜,十分入味清甜,唔夠一陣就清曬。普普通通既炸薯格都誠意十足,即叫即炸,呢個都係小店既好處。串燒方面都係即叫即燒既關係,等既時間可能稍爲耐d,但絕對係值得等咁耐架,蒲燒鰻魚醬汁惹味,配上木魚花,好似食緊大阪燒咁滋味。雞軟骨亦都唔輸蝕,比起平時出面食既,呢度雞軟骨多左少少肉,食起上來更加有口感。燒雞翼,我鍾意食......應該有先炸過處理,但仍然十分juicy,保持外脆內嫩,水準之作。仲可以揀麻辣,香辣或者沙嗲。燒韭菜係大陸食燒烤必叫,但目前都未試過係香港食到夠味既燒韭菜,呢度既韭菜好大棵,但可以燒到入味之餘又多汁。燒茄子都係,清甜既茄子加蒜蓉,味道一流。同埋,叫左幾串既雞肉同牛肉,雞肉真係一般,但牛肉真係有種入口即溶既感覺,想不斷食,幾鍾意佢港式得來又有日式風味既燒法。最後仲叫左羊架,牛仔骨同虎蝦。羊架略嫌太肥,不過同樣燒得好夠味,仲要25蚊咁平,性價比超高。至於牛仔骨,我更加鍾情一口牛,因為唔洗切,啖啖肉。虎蝦size 超巨型,最緊要又爽口又甜,原來海鮮都一流,可惜舖頭就關門,無得再加單。呢個係老闆娘送既燒煙肉,十分有驚喜,女朋友食既入面係一粒鵪鶉蛋,我食既係車厘茄,車厘茄同燒煙肉十分配合,好有層次,最緊要番茄好甜。係老闆同老闆娘係廚房忙緊既時候,佢地個仔就係出面玩,聽到佢地既對話十分有趣,非常有愛既一家人。最後埋單都係200幾蚊,十分抵食,推薦大家來幫趁。Read More
vn_cky
抵食串燒🤫
vn_cky
2018-03-13
Follow
一入到店舖,地方有點窄,周圍人手畫的畫作,有創意,不過店主也好好人,會主動和我們聊天,店舖外面經常有燒烤的味道,所以去到8.30都有很多居民來買外賣。雞腎有咬勁,而且好重沙嗲味。雞軟骨不是只有骨,還有旁邊的肉和肥膏,唔會吃下去好寡。扇貝上面有脆蒜粒,而且又有肥膏,好新鮮。生蠔絕對不是組裝,好有海水的鹹味,上面有芝士,完全好夾,還以為會不夾。多春魚好新鮮和鹹香,完全沒有腥味。牛仔骨好大舊,牛肉味重,而且主要是肉,沒有甚麼肥膏,我最愛吃這個。茄子上面舖滿葱、蒜、 香菜,份量多,調味適中,辣得香。而金沙骨有南乳味,仲溢岀肉汁,啖啖都吃得好滋味。而蒜蓉雜菌好多蒜蓉,不過味道稍為有點淡。肥牛金菇的金菇吸晒汁,每一啖都有蒜香味。總括而言,店舖主張絕不含味精,如果沒有加味精都有如此重口味,絕對岀色的小店舖!Read More
suet_lok
值得一嚐
suet_lok
2018-03-11
Follow
今日同朋友來到葵涌大隴街,經過了一間門面上沒有裝修的店(多味吉),店舖位置較民居,在門口便放了香噴噴的食物味吸引,一看,原來是10元11粒燒賣,感覺價錢很便宜,便進店享用晚餐餐,這裏座位並不多,但環境令人舒服,還有畫得像日本的畫在店內,很親民。餐牌上有不少燒物,有海鮮類,蔬菜類,小食和肉類,海鮮類和肉類相對便宜。我們每樣的食物都叫了少少嘗試一下,包括蒜蓉燒扇貝,芝士蒜蓉焗西蘭花,燒豬仔肶,燒香草羊架,蜜汁燒金沙骨,燒雞皮串,燒雞軟骨,燒雞脾,鹽燒牛仔骨飯,燒豬頸肉飯。睇落都好好食!燒香草羊架,食落口肥瘦適中,羊肉肉汁滿多,必食!價錢只是$25,相當便宜!芝士蒜蓉西蘭花,令我喜出望外,因為可以做到有拉絲,蒜蓉味勁濃,喜歡食蒜蓉的朋友一定要食!蜜汁燒金沙骨大大隻好有肉地,肉質還有重重的蜜汁味,爽滑不會乾身,燒得很有層次。燒雞脾好大隻,兩個人分享份量剛剛好,啖啖肉,食落好嫩滑,表面燒到少少脆口,皮脆肉嫩。豬頸肉是我的最愛,肉質厚厚,口感豐富,爽口肉嫩,不用加醬汁,味道都剛剛好!蒜蓉燒扇貝,扇貝很新鮮,沒有雪味。店員態度親民友善,很有人情味。還會跟我們開玩笑小店的好處重點是,以上食物沒有加入仼何味精,食了都不會口渴。店員還很有心去烹調每樣菜式,值得一試Read More
吉地魚
接老公放工去食抵食香港情懷串燒😘
吉地魚
2018-03-08
Follow
老公成日都好夜放工,所以我今晚特登去接佢放工食好野。😘佢話公司附近有好多野食,我地行到依間小店見到佢好有特色既牆畫就走左入去。佢除左牆畫有特色,串燒都好好食。而且有d食品係好具香港情懷。例如 「戲院燒魷魚」,一聞到陣魷魚香燴味,兒時回憶即刻返返黎。一咬,卜卜脆,正呀!個陣燴香味真係係無所代替。老公超鐘意!當然唔少得我鐘意食既燒雞泡魚干啦,依度既雞泡魚干比平時既厚身d。燒得干身岩岩好,外面咁深色唔係因為燒燶左,而係茶上特色醬汁,味道甜甜地,又有魚香,好味呀~燒粟米超甜粟,好甜好香呀!仲要有芝麻粒,再香d~(佢條邊唔係咁醜樣架,係我咬左幾啖先記得影相🤣🤣)香酥炸嫩雞D肉超級嫩滑呀,滑到好creamy!外面又好脆!燒雞皮串好香雞油味,又脆,調味出色😘燒雞軟骨串好香孜然粉,而且即刻叫即刻燒,有咩好食得個即叫即燒👍🏻燒蜜糖台灣腸個皮好脆呀,用左孜然粉調味,甜甜、辣辣,好惹味!燒娃娃菜加左調味既娃娃菜,令單調既菜變得不單調,而且燒完仍然鎖住水份👍🏻燒龍蝦丸用左孜然粉調味,而且用既唔係削既材料,而係彈牙龍蝦丸香辣炸薯格薯條度度都有得食,薯格係串燒店既出現率就少,仲要入軟外脆,yummy~燒大雞脾手掌咁大既,外面超脆,裡面肉滑,$30,超抵!燒煙肉車厘茄煙肉好香,車厘茄好juicy!燒明太子雞翼咬第一口,個陣雞油好香,再咬就係辣辣既明太子加雞油香,而且好多明太子呀!正呀!燒五花腩串我揀左串唔辣,腩肉肥肉分佈50/50,所以好香。而且肉質彈牙!老公食個串辣既,多左孜然粉,層次再增加。盪氣迴腸炸大腸有甜醬、芥末同豉油配,我地揀左甜醬同芥末,好脆,又肥美。加上個種豬大腸既香,真係係個口裡面盪氣迴腸食串燒飲返樽蔘蜜,即刻無晒熱氣^_^老公梗係飲可樂啦~我地食咁多好食既野都係$2xx, 好抵食呀Read More
戲院燒魷魚
隱世美食!平靚正串燒
Liu Tracy
2018-03-08
Follow
想食到平靚正的食物,其實要有「長途跋涉」的決心。因為朋友住葵涌,話樓下有間特色串燒,講明唔落味精,又好味,點都要我來試下。一聽到有隱世美食,就算地點唔近地鐵站,都阻止唔到我要來食既決心果然係標榜唔落味精。餐廳地方唔大,但食物就有好多選擇,而且最重要係價錢好平。燒蠔、扇貝 果D都係$15一隻咋。芝士蒜蓉燒蠔 $15蒜蓉燒扇貝 $15就算唔落味精都咁香口,蒜蓉真係冇得輸,最緊要蠔同扇貝都新鮮燒原條茄子 $26呢個係店員強烈推薦!因為製作需時,所以一坐低就點左!但美食係值得等待的,一上枱就俾我搶哂來食,而家睇返D相仲好想ENCORE呀燒黑椒台灣腸 (麻辣) $12燒蜜糖台灣腸 (香辣) $12去親台灣都食,而家係香港都食到了個人更喜歡黑椒那款~燒孜然羊架 $25呢個係大陸的風味~孜然粉超惹味的!燒極品牛柳串 $14燒五花腩串 $12燒蒙古羊肉串 $14!!!重點推薦!!!當中最驚喜係羊肉串,因為:好味到再嗌多兩串燒金菇肥牛卷 $15全部即叫即整,等待的過程已經聞到香味,食到唔停得口店員很健談,服務態度非常好,這也是街坊小店才有的溫馨。推薦大家真的要來試試,絕對不會失望,很值得特地來一趟Read More
+ 5
Joyzz1229
街坊小店 人情味比什麼都好吃
Joyzz1229
2018-03-06
Follow
簡單小店有時看似簡單,但想輕鬆一會、感受人情就真係必選。沒有華麗裝潢,但卻有一份用心。餐牌一筆一畫都是用心寫的,而且可以放係門口俾人睇得清清楚楚。嚟得小食串燒店,一定必點薯條啦!有別於一般快餐店,佢地係即叫即炸,所以一上碟就好熱、好脆口。真係新鮮即炸薯條當然亦唔少得雞翼啦!蒜香味非常重,而且新鮮即炸,所以皮脆肉嫩,非常香口。係大大件嘅羊架呀!羊架即燒,配上沙嗲汁。睇住師父用心烤羊,聞到好香嘅羊肉味,食落就更加係鮮味、嫩肉又唔會好酥味。炸雞皮串是少有的串燒吧!其實是將雞皮串起,再炸令到雞皮脆口。真心好正如果配埋啤酒就一流啦!仲有最新推出嘅吉列豬扒飯。吉列豬扒炸得剛剛好,唔會係太多粉,亦唔會好乾好硬。整間小店只有兩張枱,歡迎外賣。街坊門都經常落嚟買走串燒,相信都有一定嘅口碑Read More
+ 5
Kwaiowo
人情味濃厚的小店
Kwaiowo
2018-03-02
Follow
今次黎石籬唔食米線,轉食串燒。呢間店鋪既串燒即叫即燒,不含味精,價錢實惠,食物份量多,味道唔錯。老闆娘友善熱情,見我地掛住傾計,啲食物凍曬仲主動幫我地翻熱。而且仲將唔要既紙皮送比婆婆,係一間充滿人情味既小店👍🏻店鋪內有充滿日本風情既壁畫,麻雀雖小,五臟俱全。串燒款式種類多,有得選擇唔辣,香辣,麻辣同沙嗲味道。沙嗲醬充滿花生香,同肉類非常契合🤤雞腎只需$12,大大串,超級滿足~我地揀左香辣口味,帶點微辣更惹味。羊肉肉質軟稔,香氣逼人~羊羶味不算濃,剛剛好。我同友人一致鐘情於牛柳,牛味濃郁而且多汁。扇貝($15@1) 味道鮮甜,蒜蓉令味道更上一層樓。而且可以單點,逐隻買,非常貼心!金菇肥牛,份量慷慨,味道唔錯。明太子雞翼同芝麻雞翼🍗好足料呀!芝士金菇菜,金菇上鋪滿厚厚一層芝士,芝士控必試!雞軟骨($10),份量多到嚇我一跳!雖然係炸物,但完全冇油溢味👍🏻配上特製沙嗲醬,非常惹味。👍🏻非常推薦蒜蓉燒茄子🍆茄子同蔥,蒜蓉融為一體,非常入味。同朋友share一份茄子岩岩好。戲院烤魷魚🦑好難得先食到既懷舊小吃,咬落好似薯片咁脆卜卜,帶點微微既焦香。羊架都唔錯~-感受到店主用心準備食物,堅持唔落味精,等我地食得開心又放心🙋🏻‍♀️好滿足既一餐~可惜我唔係住附近,下次黎石籬都唔知係幾時啦!Read More
150.160cm
抵食·乾淨·串燒
150.160cm
2018-02-21
Follow
去開接男朋友放工梗係喺附近食返餐啦因為平時都好少會過去葵涌嗰邊呢一間野係新開嘅佢雖然個裝修同以前一樣但係佢已經轉左手一段時間佢而家除咗串燒之外仲有做午餐同埋下午茶我哋先叫咗一個老北京炸醬麵 $25我哋冇嗌餸因為仲有串燒呀嘛呢一個唔係廣東炸醬撈麵係老北京炸醬撈麵所以佢配嘅唔係平時雲吞麵嘅鹼水面 清清地幾得意而且仲會有埋炸醬青瓜絲炒蛋幾有家常便飯嘅感覺我直頭覺得係平民恩物#我想靚靚地影相㗎#男朋友太餓#一野就撈起左 ==#其實炸醬都唔係少蔬菜的代表芝士蒜蓉焗金菇$26呢到嘅份量有成包金菇咁多而且佢唔係淨係平時咁普通蒜蓉佢係喺on top 仲加左一層芝士所以記得要趁熱食佢落芝士嘅份量一啲都唔手軟食落去芝士同埋金菇融為一體咁熱嘅時候仲可以做到拉芝士效果超正!#所以佢冇得揀要唔要辣燒完條茄子$26佢一早就寫咗製作需時所以我哋一坐低就叫左一條茄子先變咗時間啱啱好燒韭菜$10唯一一樣係沙嗲口味佢嘅沙嗲比較甜同埋本身濃味嘅韭菜唔算太夾大家如果揀沙嗲口味嘅時候記得諗諗點樣配搭例如配上五花腩等等都會好夾日式蒲燒鰻魚$14賣飛佛吖!肉質又鬆又軟配上埋鰻魚汁根本就係無得輸而且出邊都唔多地方有鰻魚串燒食必點!燒豬仔肶$15必點item !第一出面少有二抵食好似食雞肶咁 成隻上 入面好軟熟啱啱好熟 食入口都特別juicy我覺得同叉燒有幾分相似 但又比叉燒嫩口得多燒羊肉串 $14羊肉串一定要配麻辣咁先有蒙古風味味道真係ok , 配埋孜然真係好正不過我就略嫌佢唔夠麻唔夠辣#其實就返香港人風味#中意食辣的記得叫加辣燒五花腩串$12必點 !完全估佢唔到食入口係超級juicy😋唔係好明點解佢可以燒道覺得唔油膩#唔可以話唔油但係唔係平時嗰隻一入口lur返出嚟明明超大舊肥膏個面仲要燒到脆脆地豬毛清得好乾淨燒羊架$25我覺得呢一個係最抵食$25咋喎!而且燒得好嫩口隻羊架又夠瘦一啲都唔so食羊架最怕就係超肥乜嘢so味都走晒出嚟#無影到相#同男朋友食飯就係要同佢鬥快其實唔覺唔覺都食咗好多野仲有嘢飲呢呢度夾埋每人都係$100如果係香港來講食全消真係好抵老闆娘勁好人大家有講有笑Read More
燒豬肶
羊架