喫茶ちょうぼ
Nebula2
Level 2
2025-09-04
Follow
@大埔喫茶今日同朋友嚟到一間好特色靚裝修嘅日式Cafe 唔記得影個餐牌好靚朋友話想食鰻魚蛋丼飯,估唔到一上菜咁靚條鰻魚彈吓彈吓咁,仲有厚切嘅蛋口感絕對一流,珍珠米配上鰻魚汁大大口感食落去,好滿足另外叫咗日式意粉,日式芝士配上蛋黃漿香滑無比,我較鍾意呢一款,每個餐都可以叫一杯特色飲品,嗌咗兩款梳打飲其中一款裏面有金魚造型嘅啫喱,外貌好得意,朋友不佢上來,就好似撈金魚咁,一於表演撈金魚另外嗰杯就係水蜜桃味梳打水有幾OK喎間餐廳環境一流,打卡一流但嘢食未到略嫌一般,外貌取勝!試過一次還可以🤣Read More
alexalee
日式懷舊風情嘅夏夜滋味
alexalee
2025-09-02
Follow
位於大埔超級城嘅喫茶ちょうぼ,一入到去就俾佢濃濃嘅昭和和風feel同懷舊裝潢吸引住,仿似返咗舊時日本。暖色調嘅木系餐桌、典雅嘅傢俬,環境寬敞又舒服,一秒愛上呢間日式喫茶店嘅氛圍。✨夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯呢個蛋包飯真係不得了!用日本廣島白雞蛋整,蛋皮嫩滑到似絲,包住粒粒分明嘅炒飯,上面仲鋪滿厚切煙燻牛舌。牛舌經炭烤,肉質軟腍,帶住濃濃牛味同微微炭香,淋上微甜醬汁,層次超豐富。店員會喺你面前幫你切開蛋包,蛋液慢慢流出,混入炒飯同醬汁,望到都流晒口水,食落大滿足!✨喫茶夏祭屋台小吃盛呢個拼盤好似將日本夏日祭典嘅屋台小食搬咗上枱,滿滿節慶氣氛!入面有:唐揚炸雞:外脆內嫩,灑咗蔥油同香菜,香到飛起!迷你章魚燒:外皮微脆,內餡軟糯,配美乃滋同柴魚片,正宗日式風味。醬油團子:Q彈嘅糯米團子,沾上甜鹹醬油,食到停唔低。車厘茄漬物:酸酸甜甜好開胃,解膩一流。粟米:簡單但香甜,為拼盤加分。每款小食都整得精緻,份量啱啱好,同朋友share一流,食完有種喺祭典食小食嘅快樂!✨屋台風蒜香大蜆意粉呢碟意粉用濃郁蒜香做主角,配上新鮮大蜆,鮮味爆棚。意粉煮得啱啱好,吸晒蒜香同蜆汁嘅精華,口感彈牙,味道濃而不膩,係日式同西式料理嘅完美mix。✨夏夜花火白桃刨冰以夏日煙火為靈感,呢款刨冰真係消暑神器!細滑嘅碎冰堆成小山,淋上香甜白桃糖漿,上面鋪滿新鮮白桃果肉,入口冰涼又清甜,白桃香氣好濃。酸甜平衡,賣相靚到爆,影相打卡絕對無得輸!✨夏祭金魚梳打 & 煙火物語白桃梳打兩款飲品都好吸睛!夏祭金魚梳打用清爽梳打汽水配繽紛金魚橡皮糖,望落好靚,甜度啱啱好,嗜甜嘅朋友一定愛死。煙火物語白桃梳打就以白桃汁為主,酸甜清新,同刨冰好match,為餐點畫龍點睛。蛋包飯嘅口感、屋台小食嘅豐富多樣、刨冰同梳打嘅清涼甜美,每款都好有心機。推介畀鍾意日式料理同懷舊氛圍嘅你!Read More
+ 6
lo820905
垃圾餐廳
lo820905
Level 1
2025-08-30
Follow
見環境不錯同朋友一齊食晚餐加慶祝生日諗住食埋個蛋糕,蛋糕都未開始叫佢攞出黎,出餐慢食物一般個晚餐先食到一半就有個服務員行過嚟話,你哋個用餐時間重有20分鐘食個晚餐都要趕頭趕命,重點入場時服務員冇講佢哋有用餐時間上限,前後用餐時間都冇一個半鐘,同佢哋講個蛋糕都未食,可唔可以加長啲時間答我唔可以公司規矩,最終個蛋糕拎走去其他地方食立刻冇癮,一次不愉快的用餐經驗,不會再來沒有下次Read More
catbaby1123
復古高雅Cafe
catbaby1123
2025-08-25
Follow
喫茶ちょうぼ絕對係我近期最愛嘅日式Cafe!每次去都有種穿越到日本昭和時代嘅感覺,復古高雅嘅裝修,仲有種好溫暖嘅氛圍,真係好舒服~唔單止環境正,食物質素高,擺盤仲精緻到唔捨得食啊!😍今次試咗幾款夏日限定菜式,款款都有驚喜!首先係「夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯」🍛,牛舌燻得好香濃,蛋包飯滑溜溜,切開瞬間流心嘅感覺真係治癒到爆~跟住係「喫茶夏祭屋台小吃盛」🎏,一次過試齊粟米、炸雞、章魚小丸子、腸仔同梅子蕃茄,好豐富!炸雞外脆內嫩,章魚小丸子仲有滿滿嘅章魚粒,好正!主食叫咗「旨醤油大蝦胡麻風冷麺」🍤,大蝦爽口彈牙,冷麺配上胡麻醬同醬油,清爽得嚟又好開胃,夏天食一流!甜品當然唔少得「夏夜花火白桃刨冰」🍧,刨冰綿密,白桃香甜,食落透心涼~飲品方面,今次試咗「草莓冰沙」同「和風紅豆冰鲷魚燒」🍓🐟,草莓冰沙酸甜清爽,而鲷魚燒造型得意,入面係冰凍紅豆餡,又睇得又食得!最近幫襯仲送花火貼紙包同金魚風鈴禮品🎐,真係好有心思!成個體驗滿分,絕對會再encore!Read More
yumikotong
大埔裝修別緻cafe
yumikotong
Level 3
2025-08-19
Follow
今日同朋友嚟大埔超級城行街,行行吓好攰就搵咗一間Cafe坐低。一入嚟呢間Cafe嘅裝修都幾和風,幾適合同朋友傾吓偈坐吓。我哋叫咗: 夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯:啲牛舌煮到好腍,正喫茶夏祭屋台小吃盛:我幾鍾意嘅經典,日式小食章魚小丸子💜旨醤油大蝦胡麻風冷麺:胡麻醬配醬油蝦烏冬,適合夏天食夏祭金魚梳打:梳打幾好飲,但係偏甜夏夜花火白桃刨冰:白桃幾鮮甜,如果啲冰加少少奶去打會更加出色🩷整體味道都算唔錯,環境舒適,同好耐冇見嘅舊同事聚吓舊。感覺都係一種唔錯嘅體驗。Read More
+ 3
popcorn55
夏祭美食!
popcorn55
2025-08-18
Follow
看日本動漫長大的我對夏祭總是充滿憧憬想一嚐夏祭風味的菜單?可以一試這家昭和風CAFE一直很喜歡這家店的裝潢和傢俱用色真的有穿越時空的味道菜式方面,我覺得名字上的確有日本夏祭風實際上跟餐廳一向的食材其實差不多我覺得算是挺有心思絞盡腦汁的構思主打的蛋包飯依然是是次新菜單的主角夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯蛋是完美地在飯的上面服務員會替客人切開再倒上醬汁(但速度太絲滑了所以來不及拍照)為了這一絲不苟的蛋包造型感覺這道菜就有點欠缺溫度也可能是日本的食物大多數不會很熱(?)獨立來說每一項食物牛舌,蛋,炒飯,醬汁,伴菜,也很美味的放在一起就沒有提升味道就是了旨醤油大蝦胡麻風冷麺這一道菜是夏天必吃的開胃菜我在家也常常做這個複雜說不上,但每款菜去切絲也挺費神畫龍點睛之處是兩隻旨醤油醃的大牡丹蝦非想美味彈牙!麵是烏冬般粗的手打麵跟胡麻醬是絕配!喫茶夏祭屋台小吃盛大概是將日本夏祭小吃攤的食物共冶一爐內裡有炸雞塊、粟米、章魚丸去了皮的車厘茄和切成八爪魚樣的香腸賣相又如夏祭的煙火會夏祭金魚梳打這杯飲品是我覺得跟夏祭最貼題的真的超級美超吸睛!在杯底的是波子汽水糖漿內裏有幾顆金魚造型橡皮糖裝飾用的葉有點像水草外觀像帶夏日涼風的風鈴另一款夏祭風飲品是煙火物語白桃梳打白裡透紅的白桃是夏天消暑涼品夏夜花火白桃刨冰涼透心的甜品白桃糖漿不算太甜的內裡的刨冰帶點奶味所以不是完全是水做的冰塊但不推薦敏感性牙齒阿~除著此夏日菜單,餐廳更有特別活動「夜煙火物語手帳」只需點選「夏夜煙火物語」主題產品並將美照上載至社交平台即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個,另送免費甜品一客!(風鈴超美的~)Read More
+ 6
momo__love
和風喫茶店の夏夜煙火物語
momo__love
2025-08-14
Follow
和風喫茶店「喫茶ちょうぼ」帶你穿梭返70年代日本!店內裝潢充滿復古懷舊元素,暖色燈光好有時光倒流嘅感覺,坐低就好似走入日劇場景,無論食同飲都很寫意✨♡  夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯選用日本廣島白雞蛋包住軟糯珍珠米飯,入口細膩嫩滑,牛舌煙燻味濃郁肉質軟嫩,配上醬汁,滋味層次豐富。♡  喫茶夏祭 - 屋台小吃盛炸雞香脆多汁,粟米甜嫩,八爪魚香腸口感彈牙,章魚燒外脆內軟,車厘茄清新解膩,整體配搭豐富♡  旨醤油大蝦胡麻風冷麺冷麵爽滑彈牙,新鮮大蝦鮮甜飽滿,加上黃蛋絲和嫩雞絲,配料相當豐富。配上香濃胡麻醬汁,清涼爽口。♡  夏夜花火白桃刨冰 刨冰細滑冰涼,配上香甜白桃片同粉紅白桃汁,為夏夜帶來甜蜜滋味。♡  夏祭金魚造型橡皮糖梳打入口清爽帶泡泡感,甜度適中,橡皮糖金魚香甜彈牙,鮮艷顏色十分吸引,飲落超開心。♡  煙火物語白桃梳打粉紅色漸變層,上面鮮忌廉和白桃片,香甜果味融合梳打泡泡,入口細膩輕盈。✨「喫茶夏夜煙火」活動已經開始,只需3步參加《夜煙火物語手帳》✨  1️⃣點選「夏夜煙火物語」主題產品  2️⃣拍照並分享到社交平台  3️⃣即送你花火貼紙包或金魚風鈴一個,仲有免費甜品一客!快啲寫低你嘅夏夜回憶啦~Read More
or#tm67960423
又舒服又友好既地方
or#tm67960423
Level 1
2025-08-13
Follow
成日經過經過見到地方幾靚又成日做折扣優惠就入去睇吓原來仲有一人餐同埋下午茶呢個價錢環境舒服,其實好值好值啲嘢又靚打卡一流首先環境好靚,好高級然後服務員嘅態度好友善,好關心你嘢食都係打卡為主但其實個麻婆豆腐比想像中好食有餐兩個人埋單都係二百零蚊有小朋友夾蛋活動,哥哥姐姐好好見我哋夾唔到,又比多兩個我哋,跟住見到我個女帶咗顏色筆啲姐姐又攞張填色紙俾我哋俾佢打發吓時間咁我哋食嘢都舒服啲見到之前係有優惠券嘅,唔知係咪個日期完咗,所以而家個蛋係冇嘢嘅不過都好開心呀,小朋友一家大細嚟真係啱晒Read More
蔥油香菜唐揚炸雞
foodie_geligulu
Level 3
2025-08-10
Follow
🍛夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯喺你面前即場切開滑蛋⤵️ 熔岩蛋漿慢慢冚過啲煙燻牛舌👏牛舌厚切軟嫩帶炭香,黑椒汁辛香微辣🌶️,炒飯粒粒裹滿蛋汁 🎎喫茶夏祭屋台小吃盛屋台五味一次集齊👉  🌽蒜蓉牛油粟米焦糖脆邊×濃郁牛油香  🍗日式炸雞皮脆肉爆汁,配埋蒜蓉牛油芝士勁惹味  🐙章魚小丸子外脆內軟糯,章魚大大粒好過癮  🍅青梅漬小蕃茄冰涼爆汁!酸酸甜甜,咁成個口感幾特別🌭芝士腸脆卜卜同埋切到八爪魚咁幾得意🍤旨醤油大蝦胡麻風冷麺兩隻虎蝦係我食過嘅醬油蝦入邊最出色嘅一隻❄️冷麵蘸秘製胡麻醬油,鹹香帶微酸,搭配青瓜絲🥒同埋雞肉絲成個口感好豐富🧊夏夜花火白桃刨冰蜜桃冰山淋埋自熬蜜桃醬,甜度輕盈唔膩口食,仲有一陣好香嘅牛奶味啱晒鍾意打卡嘅朋友😽🐠夏祭金魚梳打波子汽水×荔枝爆珠,杯底金魚果凍游動  💥煙火物語白桃梳打白桃果肉好鮮甜飲落又唔會太甜Read More
+ 5
HollyHoEat
昭和風🇯🇵高質精緻和洋店🍝☕️🍧
HollyHoEat
2025-08-02
Follow
前幾日放假入大埔,喺大埔超級城「喫茶ちょうぼ」食堂,餐廳裝修昭和風🇯🇵,食物高質😍🍛日式咖喱牛肋肉烏冬 (配刨朱古力🍫)咖哩烏冬好好食,牛肋肉味道濃郁,店員仲即場刨朱古力🍫落去,估唔到朱古力和烏冬嘅味道咁夾。🐥蔥油香菜唐揚炸雞外脆內嫩,散發日式香料嘅風味🥰🥑若葉香氣牛油果蛋包飯店員幫手切開蛋,淋上醬汁,蛋超滑溜😍,飯加咗啲蔬菜和用咗日式調味,再配健康嘅牛油果,好食呀。🍈初夏清甜蜜瓜刨冰❤️和風紅豆冰鯛魚燒 🍵抹茶麻糬沙冰Read More
FOOODAHOLIC
好少見嘅昭和風喫茶店
FOOODAHOLIC
2025-08-02
Follow
🇯🇵呢間日式洋食店見到有幾間分店裝修都勁靚俾佢吸引咗 係好少見嘅昭和風喫茶店 呢度嘅咖啡同飲品都好有特色連餐具杯碟都係做得好精緻♡若葉香氣牛油果蛋包飯牛油果🥑同蛋包飯真係幾夾 平時好少食到呢個配搭個蛋包飯嘅雞蛋做得夠滑 包住炒飯真係幾好食 上檯時會幫你切開滑🥚淋埋醬汁😍切開嗰下真係好治癒♡蔥油香菜唐揚炸雞炸雞勁酥脆 d雞肉又夠鮮嫩 咬落去夠哂juicy的肉汁🐓細有口感 仲有蔥油做層次 又真係幾正!♡日式咖喱牛肋肉烏冬牛肋肉肉質入味🐮口感勁滑又腍🍛烏冬吸收咗咖喱醬汁 令到烏冬超級掛汁簡直可以用嚟送飯!我都將蛋包飯入面嘅炒飯撈咗少少咖喱汁嚟食超正!日式咖喱唔辣~有種甜味幾好食♡初夏清甜蜜瓜刨冰好香嘅蜜瓜味道 配埋沙冰同埋有個蜜瓜汁好啱炎炎夏日消暑解渴🍈♡極濃花生咖啡♡朱古力曲奇黑咖啡☕️兩杯飲品嘅擺盤都100分呢個花生咖啡從來都冇試過咁濃郁嘅口感鍾意花生嘅朋友應該會幾鐘意Read More
+ 7
gerrard0012
刨冰好消暑
gerrard0012
2025-07-31
Follow
驚喜日本西餐食堂,日系裝修西式料理碰撞!迎面是暖黃色調空間,洋風手繪餐牌和復古情調,角落小盆栽和木桌,搭配陶器餐具,西式氛圍,日本食堂,溫馨慢活。 蔥油香菜唐揚炸雞必吃之前菜, 蔥油爆香氣息!炸雞外層脆漿,蜂巢狀鬆脆,雞肉紋理滲出晶瑩肉汁。香菜碎混入蔥油,炸雞,味道層次日式中帶港式風味,棒喔若葉香氣牛油果蛋包飯旦包飯滑蛋藝術級!用刀輕輕一𠝹,半熟蛋漿如熔岩湧出,裏面暗藏牛油果醬和炒香蒜粒。飯底是香濃越光米,炒到乾身,飯粒灑了芝麻,不會膩。 初夏清甜蜜瓜刨冰打卡位,蜜瓜刨冰,堆到小山高插滿蜜瓜波波。倒醬蜜瓜糖漿淋落去,有趣喔 濃花生咖啡暗黑系杯邊,黏滿花生碎焦糖脆脆,飲落嘗到咖啡苦醇,花生醬油脂香慢慢湧上,有特色飲品,罪惡吃不停環境小細節,復古感覺,裝修到擺盤,傳統食材重新配搭,精緻配搭Read More
+ 5
為食兵團-樂字派
最令人治癒的蛋包飯
為食兵團-樂字派
2025-07-29
Follow
喫茶粉絲召喚!短期內我應該都未有得飛日本,好彩香港都有我喜愛既昭和風喫茶店,暫時可以止一止癮❣️ @choubo_kissaten 香港有三間分店,分別位於銅鑼灣,尖沙咀同大埔,咁岩朋友是大埔友所以就試下大埔分店!🌟若葉香氣蛋包飯 $136第一次見有綠色蛋包飯,見到儘囡配我喜歡的牛油果🤭雞蛋好滑係好治癒的滑,加埋個醬汁真係幾好食,相對清新一點❣️🌟日式咖喱牛肋肉烏冬 $132起初無太細心睇餐牌,侍應哥哥問要芝士定朱古力,我一頭問號😅原來唔食芝士的朋友仔係可以選擇刨朱古力,又幾細心喎!日式咖喱本身就甜甜地,牛肋肉燉得好夠時間,整個烏冬沾滿醬汁,又滑又香,我很喜歡💕🌟蔥油香菜唐揚炸雞 $118見到前面枱點了,很吸引🤩雞肉都幾大件又炸得好夠香脆,內醉好熱還在爆汁中,加入重口味蔥油同香菜,又好像有點點台式的味道!🌟初夏清甜蜜瓜刨冰 $82好想食蜜瓜🍈所以點了蜜瓜刨冰🍧天氣咁熱真係食冰最透心涼!🌟極濃花生咖啡 $52真係極濃,極濃花生口味,如果係花生醬味道愛好者很適合!🌟夏日海洋梳打 $48我真係為個杯而點既,喫茶店不可缺少的也是梳打🤭#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #喫茶店 #日洋食 #蛋包飯 #日式刨冰 #大埔 #銅鑼灣 #尖沙咀 #蔥油香菜唐揚炸雞 #choubokissaten 📍喫茶ちょうぼ (大埔)大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖Follow me💪Follow me🌟Follow me🫶🏻如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕Read More
+ 7
日式咖喱牛肋肉烏冬
蔥油香菜唐揚炸雞
LeeLee1627
昭和風日式洋食店
LeeLee1627
2025-07-23
Follow
早幾日放工後同男朋友去大埔超級城行下,主要係想睇下奇趣天地新開嗰間店,行完見都到晚飯時間,就喺商場入面搵間餐廳食晚飯。見到「喫茶ちょうぼ」裝修幾有feel,加上Menu上嘅若葉香氣蛋包飯好似幾有特色,就入去試下~🧡若葉香氣蛋包飯($136)呢款蛋包飯賣相確實特別,蛋皮係淡淡綠色,因為加入咗香草同牛油果。底下既飯加入左飯素,食落唔會覺得悶!店員切開蛋包嗰下都幾療癒,蛋汁流哂出嚟~味道唔算濃,帶有一點清新,滑滑地幾好口感!🧡日式咖喱牛肋肉烏冬($132)咖喱香而不辣,偏甜口,牛肋肉燉得好腍,入口唔使多咬!烏冬煙韌度啱啱好,吸晒咖喱汁,食落幾惹味,份量都唔少!🧡蔥油香菜唐揚炸雞($118)炸雞外皮夠哂脆,唔會太厚,入面雞肉都好嫩!蔥油味道幾突出,唔會死鹹,食落有少少似蔥油豬扒飯嗰種感覺,但炸雞版本就多咗份香口感!🧡初夏清甜蜜瓜刨冰($82)刨冰上面有蜜瓜果肉,甜度唔高,幾清爽!夏天食落真係幾啱,解膩又涼快!🧡極濃花生咖啡($58)花生味真係幾濃,入口有少少似飲花生醬加咖啡咁,唔會太甜但口感厚身!鍾意花生味嘅朋友應該會幾啱~🧡紫薯牛乳($38)紫薯味唔算好重,但牛乳夠滑,飲落有淡淡甜味,唔會太膩!杯身設計都幾靚,打卡都幾啱!整體嚟講,餐廳環境舒服,裝修有心思,食物賣相靚,味道唔算驚喜但有水準,價錢中等。如果下次再嚟,可能會試埋佢哋其他甜品系列~Read More
+ 4
yannyli
大埔昭和風洋食屋「喫茶ちょうぼ」✨ 穿越時空嘅日式美味🇯🇵💫
yannyli
2025-07-23
Follow
今次嚟到大埔呢間「喫茶ちょうぼ」,真係有種瞬間穿越到日本昭和時代嘅感覺!店內裝潢典雅復古🎎,木系傢俬、懷舊吊燈💡,仲有啲細緻嘅日式擺設,打卡一流📸之餘,仲好有氣氛~ 首先必試嘅係 「岩葉香氣 蛋包飯」🍳($136),一上枱就聞到濃郁嘅香草味🌿,蛋皮滑溜到反光✨,切開仲有流心效果😍!「蔥油香菜唐揚炸雞」🍗($118)絕對係驚喜之作!炸雞外皮脆到「咔嚓」聲🔊,肉汁多到瀉💦,淋上自家製蔥油同鋪滿香菜🌿,香氣撲鼻👃,食落又唔會膩主食仲試咗 「日式咖啡牛肋肉鳥冬」🍜($132),牛肋肉燉到軟腍入味🐮,咖啡醬汁帶微微苦香☕,意外地夾!上枱時店員即場刨芝士碎🧀,睇住芝士融化落熱湯烏冬度,邪惡度滿分💯~ 甜品嘅 「初夏清甜蜜瓜刨冰」🍈❄️($82)簡直係透心涼!蜜瓜清甜多汁💚,刨冰綿密到似雪花❄️,淋埋蜜瓜醬🍯,食完成個人爽晒😌~ 飲品推薦 「蜜香梳打」🍯🥤($46)同 「白桃梳打」🍑🥤($45),兩杯都係果香十足🍹,氣泡感強💨,尤其白桃味好清新🍑,飲完成餐飯完美收尾🎉! 「喫茶ちょうぼ」📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖#大埔美食 #昭和風 #日本洋食 #香港foodie #打卡餐廳Read More