2019-08-07 71 views
店鋪門面裝飾得十分古樸,在這街道上十分起眼,連筷子筒都係用上竹筒口水雞食落夠麻香,老闆娘在醬料中加了唐芹增添了香味外還能帶出雞味,食後口中麻中帶辣十分過癮。香菇芫茜豬肉湯餃,湯中加了花椒,令清湯中帶點香氣,餃子皮做得幾好,餡料充滿香菇同芫茜白菜豬肉煎餃,煎得底部香脆,一口咬開裡面還有肉汁流出十分美味還點了一碗 鴛鴦戲水(餃子拼雲吞)配上了麻辣湯底真是一個好好配搭老闆娘原來係四川人來的,店中所有餃子都是佢自己包的,連醬料都是自己調制,那些辣椒更是來自家鄉四川的。

還點了一碗 鴛鴦戲水(餃子拼雲吞)
配上了麻辣湯底真是一個好好配搭

2019-08-07
  • 口水雞
2019-08-07 28 views
價錢便宜,街坊生意,老闆用心經營💕朋友有日經過同我講好平話想試,佢減肥又唔食得飯麵,依間正符合佢要求,食餸多,就約左我今日去,這間小店位於太子,由地鐵站D岀口行過去只需要大約5分鐘。小店裝修得好有獨特既風格,以木做主要裝修材料,小店店內是廚房,客人需要坐係外面食,但係今日夜晚天氣幾涼+落雨,加上店員開左個風扇比我地,都唔會熱。特別推介糖水,每款都很滋潤!1️⃣風花雪月 $36材料:燕碎、雪燕、北海道3.6牛奶⭐️⭐️⭐️牛奶味重,較稀,一整碗都是燕碎,而且不太甜,每淡也是牛奶加燕碎,很滋養的感覺,加上四川菜普遍較辣,太辣的話飲一淡即刻消除辣味!2️⃣口水雞(例牌) $68⭐️⭐️⭐️⭐️口水雞的味道是麻辣味,調味適中,不會太辣,遷就番香港人食辣既程度,雞很新鮮,肉也嫩,2人吃例牌剛好3️⃣韭菜豬肉餃(湯餃) 8隻 $40⭐️⭐️⭐️⭐️我個人口味比較中意食厚度適中的餃子皮,這餃子皮正好不太薄不太厚,湯底可揀清湯/辣,我就揀左小辣,想不到與餃子很夾4️⃣雲耳椰菜豬肉餃 (煎) 6隻$33⭐️⭐️⭐️餃子煎得好靚,十分香脆,一啲都唔會乾,雲耳也爽口.環境:6/10服務:9/10好味指數:7/10回頭率:7/10
價錢便宜,街坊生意,老闆用心經營💕

特別推介糖水,每款都很滋潤!

1️⃣風花雪月 $36

3️⃣韭菜豬肉餃(湯餃) 8隻 $40
⭐️⭐️⭐️⭐️

4️⃣雲耳椰菜豬肉餃 (煎) 6隻$33
⭐️⭐️⭐️
餃子煎得好靚,十分香脆,一啲都唔會乾,雲耳也爽口

環境:6/10
服務:9/10
好味指數:7/10
回頭率:7/10
2019-08-02
  • 韭菜豬肉餃
2019-08-07 73 views
探完朋友揾地方食少少嘢,落樓俾依間四川小店吸引到。舖頭不大坐係舖外面,有風機所以唔會太熱。傾計得知負責包餃子嘅姨姨係四川人,不但介紹我地食咩仲問我地味道如何,很喜歡這種與食客交流的小店。 主要以餃子及四川小食為主,另有糖水。而每款食物都有詳細解譯,非常有心思。餃子稱得上皮薄餡靚,餃子皮好滑,內裡汁多有鮮味,而香菇、芫茜、豬肉比例適中,豬肉不會夾雜過量肥膏,香菇及芫茜味好香。煎餃煎得香脆但唔乾,菜同肉的比例適中,韮菜夠嫩無渣,蘸埋辣醬食味道更佳。口水雞例牌份量多,肉質嫰滑有雞味。花生碎又香又脆無油膉味,芹菜芫茜新鮮,麻辣味適中,辣油好香。真材實料,甜味適中。天山雪蓮子煙韌,份量多,啖啖膠質,百合新鮮,蓮子腍無苦味。
香菇芫茜豬肉餃
韮菜豬肉餃
口水雞(例牌)
含苞待放
2019-08-03
$90 (Lunch)
香菇芫茜豬肉餃
韮菜豬肉餃
口水雞(例牌)
含苞待放
2019-08-07 14 views
開張未夠一個月,見門面裝璜已經感覺到是四川食店。「喜相逢」呢個名都幾有意思!大排檔形式,在行人路上「開枱」,別有一番風味。先來罐冰凍可樂降降温。💦有紙碗,木筷及紙巾供應。泡椒鳳爪🥢酸辣味重,食得辣嘅就會覺得好野味,鳳爪好爽!秘制醉雞🐤酒味濃郁肉嫩,以杞子作伴碟。煎雲耳椰菜豬肉餃😋煎得好香好香,外層脆口,皮薄餡料豐富,食過番尋味!👍🏻韭菜豬肉湯餃同樣餡料豐富,配上生菜及清湯底,正!百般順意--腐竹蛋白果薏米糖水🍯將腐竹煲熔,令腐竹發揮得淋漓盡致,好濃郁的腐竹香味,加上薏米白果及冰糖的結合,令整碗糖水非常香甜清潤,推介!👏🏻欣賞富人情味的食店,且用心製作,下次一定再光顧!

大排檔形式,在行人路上「開枱」,別有一番風味。

先來罐冰凍可樂降降温。💦

有紙碗,木筷及紙巾供應。

泡椒鳳爪🥢

酸辣味重,食得辣嘅就會覺得好野味,鳳爪好爽!

秘制醉雞🐤

酒味濃郁肉嫩,以杞子作伴碟。

煎雲耳椰菜豬肉餃😋

煎得好香好香,外層脆口,皮薄餡料豐富,食過番尋味!👍🏻

韭菜豬肉湯餃

同樣餡料豐富,配上生菜及清湯底,正!

百般順意--腐竹蛋白果薏米糖水🍯

欣賞富人情味的食店,且用心製作,下次一定再光顧!

• 百般順意
  • 煎餃子
2019-08-06 13 views
原本在旺角行行下街,不經意走入佐敦既橫街窄巷之間,就留意到界限街既角落位,有呢間店面古色古香既小店。因為呢幾日天氣太熱,見到門口有糖水,於是急不及待坐低。老闆娘好識做,見到我地熱,就好快上佐呢個名叫“百般順意”既糖水,先幫我地解解渴。“百般順意”原來係腐竹蛋糖水,看餐牌話係用精選初生雞蛋和腐竹、白果、薏米煮成,食落棉滑、細膩,滋潤得黎又解渴,飲佐幾啖,令到坐在路邊既我涼返一浸浸,終於可以食下呢度既幾個風味十足既川菜。“秘制醉雞” 據說係師傅既獨門秘方,食落酒香撲鼻,花雕酒份量落得剛剛好,不會太濃,每一啖雞肉都非常滑嫩又有酒香,而且份量都唔少,呢道冷盤最適合夏天食。“鴛鴦戲水”呢碗“鴛鴦戲水”係酸辣湯加兩款湯餃,我地揀佐韭菜豬肉餃加香菇元茜豬肉餃,每碗各有四隻。鍾意食辣既我地,真係越食越停唔到口,餃子皮薄餡靚,新鮮,湯辣得黎又香,食完覺得驚喜十足,沒想到一間店面咁細既小店竟然有咁好食既菜式。“水晶皮蛋“原本見到餐牌最想試食既呢道菜最後先上,但係都無令我失望,辣汁撈埋皮蛋,皮蛋蛋黃棉滑,蛋白爽口,連埋辣汁一齊送入口,別有一番風味。

“百般順意”

“秘制醉雞”

“鴛鴦戲水”

“水晶皮蛋“

Delivery
2019-08-04 31 views
剛好到界限街取東西,給我發現到一間充滿四川風味的高質小店,開張不夠一個月呢。店面裝潢古色古香,四川風味滿溢。食物主要是餃子涼拌、口水雞、醉雞及自家製健康糖水,全部都很吸引呢!價錢實惠,叫了一份水晶皮蛋、韮菜煎餃、例牌醉雞、風花雪月及百般順意糖水。食物即叫即整,最喜歡就是水晶皮蛋,用的不是一般廣東皮蛋,所以是透明,口感Q彈,涼拌辣汁調得一流,不會超油也不會太辣。醉雞一上枱,酒香撲鼻,不會很重藥材味,帶濃香的花雕酒味! 夏天食絕對是爽的感覺!韮菜煎餃叫了6隻,皮超級薄,第一次吃餃子店吃到這麼薄的皮呢,小店自家製果然不同,人手包餃子是最好的。辣汁配煎餃,更惹味,必配辣汁食用!當然要每人一配糖水滋潤一下,因為是健康糖水,不會過甜,很喜歡。風花雪月用的是3.6牛乳,其實是見到餐牌有寫3.6牛乳就諗都唔諗叫這個,因為平時也很喜歡飲3.6 牛乳呢!果然風花雪月充滿奶香,是我的菜!百般順意配上一整隻雞蛋,用料十足!店主親切,得知她從四川來的,小店充滿四川風情,價錢實惠,很滿足!

店面裝潢古色古香,四川風味滿溢。

百般順意配上一整隻雞蛋,用料十足!

2019-08-04
見到有間新開張主打四川好西既緊係要試下啦,所以食物都係人手新鮮製作,所以真係好正宗,街邊開枱就食,係大排檔style既私房菜好親切既味道~尼度既麻辣真係好正,係超麻辣自家製既醬料呀好正好正,個麻辣係麻好重,辣一陣就會好快散~口水雞仲有花生又有小小麻咁好好食呀~~~餃子既部份入面既餡都算多,都好好味,主要真係個辣係超級重點既好食🤩最後仲有媽媽糖水,我地試左尼個係大展紅桃,有桃膠、紅豆、果皮同連子,老闆娘仲話佢岩岩先整起,真係熱騰騰既拎到尼,好甜超多紅豆,桃膠仲對皮膚好好,尼度幾款糖水都係中式滋潤type既,食完辣之後再補補,正呀👅💦💦💦💦

口水雞 (例牌)
鴛鴦戲水
雲耳椰菜豬肉煎餃 (6隻)

大展紅桃

口水雞 (例牌)
鴛鴦戲水
雲耳椰菜豬肉煎餃 (6隻)
大展紅桃
  • 口水雞
2019-08-03 53 views
前幾日搭車經過見到個門面好特別就俾佢吸引住 平時都唔覺有間甘既鋪頭 尋日就專登早左落車諗住試下中式大門的設計 就係俾佢吸引住黎間係一間普通既小店 但真係有驚喜 驚喜指數10粒星香菇芫荽豬肉餃 (酸辣湯) $40(好味指數: 😋😋😋😋😋)嗌左個小辣湯底 個湯底酸酸辣辣甘 加埋d香芹粒同蔥粒 好香 再食埋個餃子好足料 個皮厚度適中 中意食芫荽既朋友一定要試雲耳椰菜豬肉餃 (清湯) $40(好味指數: 😋😋😋😋😋)黎個就嗌左清湯 湯底好甜 餃子一樣好足料 係食緊餃子其間同老闆娘嗌下傾 餐廳全部食物都係老闆娘親自準備同煮 黎個湯底係老闆娘用雞骨去熬湯口水雞(例牌) $68(好味指數: 😋😋😋😋)黎個又係讚不絕口 個醬汁再配d花生粒好香 老闆娘話係四川家鄉親戚種既辣椒曬乾再磨成粉 親自調配既 不過雞就唔太滑麻辣涼皮(好味指數: 😋😋😋😋)其實之前麻麻地食涼皮 因為係出面食開通常都痴埋晒一舊又無味 但黎間好唔同 每一條粉皮都有醬汁 而且味道岩岩好除左涼菜主食之外 仲有甜品而且甜品d名仲好詩情畫意 證明老闆娘係好感性既人風花雪月 $36(好味指數: 😋😋😋😋)甜品既甜度係可以選擇嫁 風花雪月係碎燕

中式大門的設計 就係俾佢吸引住

黎間係一間普通既小店 但真係有驚喜 驚喜指數10粒星

香菇芫荽豬肉餃

香菇芫荽豬肉餃 (酸辣湯) $40
(好味指數: 😋😋😋😋😋)

雲耳椰菜豬肉餃

雲耳椰菜豬肉餃 (清湯) $40
(好味指數: 😋😋😋😋😋)

口水雞(例牌) $68

除左涼菜主食之外 仲有甜品
而且甜品d名仲好詩情畫意 證明老闆娘係好感性既人

風花雪月 $36
(好味指數: 😋😋😋😋)
甜品既甜度係可以選擇嫁 風花雪月係碎燕 同牛奶底 雖然食落唔似碎燕 似大菜之類既感覺 不過都好好味

瓜蓮雪合

瓜蓮雪合 $28
好足料 而且甜度都係岩岩好

整體黎講 真係好推薦大家 性價比好高 而且黎d小店真係買少見少 如果大家經過附近就去試下啦

為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:

香菇芫荽豬肉餃
雲耳椰菜豬肉餃
瓜蓮雪合
2019-08-01 42 views
路經太子區做嘢,做完就係附近搵食平時都唔會經過呢頭,黎到先知原來附近咁多間餐廳。行過呢間四川食舖,舖仔細細但坐滿人而且門面既裝修都幾有特色決定試一試!Menu 非常簡單,主要有餃子,口水雞/醉雞,同三款四川涼伴小食。而且每款食物嘅價錢都好街坊價👍🏻見到好多客人都叫餃子同雞我地都當然要試下係咪咁正先!鴛鴦戲水 (HKD40),係水餃🥟同雲吞雙拼每款各有四隻 湯底係有少少似紅油抄手加咗湯,唔好睇佢咁紅,其實食落係有辣香,但唔辣,如果鐘意食辣可以叫大辣👅雲吞原來係韭菜豬肉餡,我地叫之前唔知道🙈水餃又叫咗韭菜豬肉餡。下次再叫,會試下其他款嘅水餃!煎餃 (HKD 33 6隻)我地叫咗西洋菜豬肉,睇住師傅即叫即煎,黎到既時候仲熱辣辣,一咬落口仲有汁流出黎👅 煎得岩岩好,又唔會乾。仲可以配嘛四川辣油食!口水雞 (例 HKD 68)一開始仲諗住叫半隻雞,老闆娘提意不如叫份例牌先。原來老闆娘岩!例牌既份量已經足夠兩個人食! 口水雞個醬汁非常入味,麻而不辣,而且上面的花生粒令到d雞肉更香!雖然雞唔係好滑,係雞胸位置較多,但真係啖啖肉食完正餐,老闆娘推介佢地既必食糖水。原來糖水係老闆娘親自製作。我地叫咗
路經太子區做嘢,做完就係附近搵食
平時都唔會經過呢頭,黎到先知原來附近咁多間餐廳。

行過呢間四川食舖,舖仔細細但坐滿人
而且門面既裝修都幾有特色
決定試一試!

見到好多客人都叫餃子同雞
我地都當然要試下係咪咁正先!

鴛鴦戲水 (HKD40),係水餃🥟同雲吞雙拼

煎餃 (HKD 33 6隻)

我地叫咗西洋菜豬肉,睇住師傅即叫即煎,

口水雞 (例 HKD 68)

雖然雞唔係好滑,係雞胸位置較多,但真係啖啖肉

食完正餐,老闆娘推介佢地既必食糖水
原來糖水係老闆娘親自製作。我地叫咗個

風花雪月 (HKD 36)

係 「碎燕,雪燕,再加北海道3.6牛奶」
真係好足料!啖啖都係碎燕!
食完較重口味既正餐,再黎一碗凍冰冰既糖水,即刻透心涼!

再同老闆娘傾計,原來佢地既水餃🥟係由四川姑娘每日新鮮即包!食落真係同一般出面既餃子🥟唔一樣!👍🏻👍🏻👍🏻 小店真係特別有誠意

用餐環境:由於佢地係小店,只提供門口座位。不過佢地係條大街旁邊,如果揸車經過買外賣🥡都係非常唔錯既選擇!
2019-08-01 28 views
奇怪的我,夏天才喜歡吃熱食物,辣的更愛,出一身汗水,非常爽快!今次是朋友介紹的,就在他屋企附近,店面古色古香,行過真的會錯過—喜相逢🥟🥟秘制醉雞朋友不吃辣,只可以吃醉雞,醉雞的酒味不濃郁,不會覺得放了很久。👍🏻鴛鴦戲水 韭菜豬肉餃配雲吞我要求把辣湯分開的,雖然是分開湯,但裝著餃子的湯也好有特別,問了老闆才知是自家煲的青紅蘿蔔湯,怪不得那麼有甜味。🤤🤤每天的雲吞都不同材料,所以最好問清楚,我就是沒有問,結果雲吞也是韭菜豬肉🤦🏻‍♀️風花雪月雪燕同燕窩口感真的差不多,所以分不出哪是碎燕,很濃的牛奶🥛,好解辣百般順意第一口覺得很淡味,但再吃了白果和薏米,反而又有甜味,雞蛋🥚也甜,甜品非常健康,沒太甜。👅總結:好像家的味道,甜品也清淡,不會有過甜的糖水味。外賣更好👍🏻👍🏻

秘制醉雞

鴛鴦戲水 韭菜豬肉餃配雲吞

百般順意

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 鴛鴦戲水
  • 百般順意
2019-07-31 28 views
今次捐窿捐啦去到太子搵食,附近一帶得佢一間店面特別起眼,因爲門口嘅中國古色風格令我留意😂,原來係食四川菜嘅小食店!-望一望餐牌價錢夠親民,$36就食到一碗《風花雪月》其實就係燕碎加雪燕糖水,超驚喜材料比得好足,味道唔會過甜,每一啖都食到燕碎而且用北海道3.6牛乳🥛,絕對唔孤寒😱!《口水雞》估唔到例牌都咁大碟😨,麻辣味亦都夠重,個汁勁重口味,越食越上癮😛!《鴛鴦戲水》😳就係餃子加雲吞,有五款餃子選擇,我就試咗白菜豬肉餃🥟,餃子夠大隻餡料亦豐富,湯底望落鮮紅色但飲落唔算好辣😛,《泡椒鳳爪》用來做開胃前菜啱晒,開頭食第一啖覺得冇乜料到,點知啲辣係後尾慢慢散出嚟🤯,食得辣嘅朋友仔可以試吓!-小店經營外賣比較多,所以只有室外幾張摺檯可以坐,要去就要留意啦😬

泡椒鳳爪

1K
2019-07-31 11 views
太子界限街開了一間小店名叫「喜相逢」,小店老闆是四川人,食物口味同風味帶四川重濃厚。小店門前擺放了幾張細枱,是提供給客人點餐後來慢慢享受食物的。食物選擇豐富,有主食是咸食以及甜食是中式糖水。來到必點涼拌小食「水晶皮蛋」,金黃色的皮蛋夠滑,醬汁帶辣,四川味濃厚, 吃到滿口花椒八角香料味,十分惹味。「煎韮菜餃」即叫即煎,上菜是熱辣辣,香噴噴,煎得不油不膩,餃子飽滿,餡料足韮菜及豬肉好香口。甜品點了「 風花雪月」,名字很美,原來材料有燕碎、雪燕及北海道3.6牛奶,牛奶味濃郁滿口都可食到燕碎及雪燕,相當滋潤。朋友就吃「大展紅桃」裡面有紅豆、桃膠、蓮子及陳年果皮,紅豆粒粒原整,有咬口,又不太甜。

2019-07-31 11 views
今日有緣黎到呢間小店×喜相逢, 係呢度食到好多好正既四川小菜同好幾款特色糖水。喜相逢個門面好特色架,一行過就比門面吸引到。望下究竟呢間食肆係食啲咩好野先。一睇到有餃子食,醉雞又有鴨舌😍,個肚即刻打哂鼓,唔單止吸引到我個眼球,我個胃都受到影響。餐廳得戶外用餐區🤪,以為會熱,但坐落又ok, 因為餐廳出面擺左部風機。餐牌上面好多野都想食,餃子又有多款口味選擇。4個人最終order左秘制醉雞 、鴨舌、泡椒鳳爪、幾款餃子,幾碗糖水。 坐底既時候仲問家姐呢度有無野飲,家姐覆好似無wo. 出奇地d 糖水唔係最後黎,同食物一齊黎,即刻變左透心涼既特飲😍😍風花雪月-北海道牛奶燕碎小情人話呢個糖水係最好味,飲多碗都得wo百航順意 竹腐蛋糖水大展紅桃。紅豆沙桃膠入面既桃膠令成碗紅豆沙口感更豐富幾款餃子都好好食 饀料足 又多汁有味醉鴨舌唔係度度食到,同醉雞一樣好入味第時肚餓仲可以叫app 送外賣添

餐牌上面好多野都想食,餃子又有多款口味選擇。

風花雪月-北海道牛奶燕碎
小情人話呢個糖水係最好味,飲多碗都得wo

百航順意 竹腐蛋糖水

大展紅桃。紅豆沙桃膠
入面既桃膠令成碗紅豆沙口感更豐富

幾款餃子都好好食 饀料足 又多汁有味

醉鴨舌唔係度度食到,同醉雞一樣好入味

第時肚餓仲可以叫app 送外賣添

2019-07-30
$100 (Tea)
  • 醉雞
  • 醉鴨舌
2019-07-31 37 views
因工作關係,路過太子界限街,見到門外有不少食客坐在露天位置食餃子。就同同事講不如試下。望到餐牌,除了餃子,還有其他選擇白菜豬肉湯餃8隻$40每隻湯餃都幾大粒,餡料豐富。香菇元西豬肉煎餃6隻$33煎餃餡料豐富,配上四川秘製辣醬,非常惹味。秘製醉雞例牌$78,上碟時,酒香撲鼻,原來師傅用花雕秘製,值得推介。再點了兩款糖水。百般順意$30材料用上雞蛋、富足、白果及薏米,非常清甜,清熱去濕一流。綠草如茵$28綠豆、海帶、芸香涼浸浸,清熱解毒,消暑解渴總結:店主非常用心製作每款菜式,侍應亦熱情招呼我們。

望到餐牌,除了餃子,還有其他選擇

白菜豬肉湯餃8隻$40
每隻湯餃都幾大粒,餡料豐富。

香菇元西豬肉煎餃6隻$33
煎餃餡料豐富,配上四川秘製辣醬,非常惹味。

秘製醉雞例牌$78,
上碟時,酒香撲鼻,原來師傅用花雕秘製,值得推介。

再點了兩款糖水。百般順意$30
材料用上雞蛋、富足、白果及薏米,非常清甜,清熱去濕一流。

綠草如茵$28
綠豆、海帶、芸香
涼浸浸,清熱解毒,消暑解渴

總結:店主非常用心製作每款菜式,侍應亦熱情招呼我們。
2019-07-30 15 views
行過界限街,見到呢間店舖古色古香,好似古裝片入面的客棧,就好奇看看有什麼吃。原來呢度主打餃子,四川冷盤同糖水。一行四人叫了西洋菜湯餃,韭菜豬肉煎餃,白菜豬肉煎餃,花雕醉雞,醉鴨舌,泡椒鳳爪。另外叫了3款糖水,糖水名字好有趣,風花雪月即是北海道牛奶雪燕,大展鴻圖即是桃膠紅豆沙,百般順意即是腐竹蛋糖水。幾款糖水都好好飲,不會太甜,而且好足料。大展鴻圖吃到很多o者喱狀的桃膠,而風花雪月香濃的奶味中有啖啖雪燕與燕碎。湯餃同煎餃都好好食,大細剛剛好,新鮮即做,煎餃亦唔會太油。最驚喜係花雕醉雞同醉鴨舌,酒味極香濃,雞肉唔會老,鴨舌亦脆口,非常入味。泡椒鳳爪都幾辣,我地唔食得辣,所以食下又飲下糖水中和返。大家今餐都好滿意,可以encore.

另外叫了3款糖水糖水名字好有趣,風花雪月即是北海道牛奶雪燕,大展鴻圖即是桃膠紅豆沙,百般順意即是腐竹蛋糖水

湯餃同煎餃都好好食,大細剛剛好,新鮮即做,煎餃亦唔會太油。

2019-07-30
Type of Meal