Restaurant: 味味佳餐廳
Info:

2024-01-19 225 views
今日心情特登嚟味味佳朝早搵份好食。嚟到呢度,係想食個由心入味既午餐,而唔使傷荷包。首先揀咗個「沙嗲菠蘿肉片飯」—肉片香嫩得滯,沙嗲醬既花生香加埋甜甜既菠蘿,正!每一啖咀嚼,都係滋味十足。再嚟個蒜蓉雞扒飯,雞扒香煎得啱啱好,邊陣蒜香撲鼻,想唔吸引都難。個碟咁大,撈埋飯一齊入口,真係爽口得嚟,令人有種滿足感。但講真,最令人驚喜既係生炒雞絲飯。嗰凍沙律醬絲滑爽口,雞絲唔會乾柴,同埋餐單上添上嗰啲青瓜條,香口又解膩,食落去次次都想再嚟一碗。🍚🥢🌟茶記午餐,簡單唔代表無驚喜。就算喺平平無奇既日子,都可以搵到啱口味既好料。味味佳,午餐時間都係我心水清!下次再嚟,記得早啲嚟,免得塞爆,食唔到!

2023-01-17 666 views
這間在美孚開業多年的茶餐廳至今仍未有改善,我一向很少幫襯這餐廳,因為吃過幾次都沒有驚喜,只是很普通的茶餐廳,食物質素也只是合格而已.由於很久沒有去過,見到今日午餐有沙丹豬扒飯,便入內一試看看有沒有進步,一般來說沙丹豬扒應有波蘿和蛋的,但它只有豬扒和茄汁加少許火腿碎,已經和傳統沙丹有落差,最差是飯和豬扒都是微暖,差一點就是凍的,本以為等了10多分鐘才上菜應該是新鮮熱辣,估不到是这樣,令我對此間餐廳徹底失望,以後再不會幫襯了.
2020-03-29 1840 views
今日過去美孚果頭 一路做野搞到3點幾先食飯 已經係下午茶時間 所以就入咗茶餐廳食嘢 其實附近仲有另外一間茶餐廳但係見到冇乜人 最後揀咗呢一間美味佳 見唔係好餓就食下午茶 叫咗個雞脾沙律雞髀都係加兩蚊 真係啖啖肉 炸得夠透 唔會流血 唔會鞋口 啲沙律仲要多到食唔曬朋友叫咗個星洲炒銀針粉 我試咗少少 銀針粉都好彈牙配埋至愛奶茶 咁又一餐啦

見唔係好餓就食下午茶 叫咗個雞脾沙律

朋友叫咗個星洲炒銀針粉 我試咗少少 銀針粉都好彈牙

配埋至愛奶茶 咁又一餐啦

2019-08-04 1100 views
還未上幼稚園,就跟着爸爸吃茶餐廳,我是吃茶餐廳美食長大的!現今香港的茶餐廳可以分成2派:街坊派和遊客派,我是土生土長港女,當然喜歡街坊派!味味佳在美孚新邨吉利徑,街坊派茶餐廳,客人絕大多數是美孚街坊,或裝修師傅,我是偶爾來吃早餐,有時不想煮飯,來買外賣。食物味道是可以的!早餐我喜歡吃豬扒包配熱奶茶,吃外賣的話,1個人吃会買粟米肉粒飯,1家人吃會買椒鹽豬扒、白切雞、豆腐斑腩煲、蒜蓉白菜仔。衛生一般!地板感覺污糟!濕漉漉的!餐具也不放心!要自己動手洗洗,才放心用!
還未上幼稚園,就跟着爸爸吃茶餐廳,我是吃茶餐廳美食長大的!

衛生一般!地板感覺污糟!濕漉漉的!
餐具也不放心!要自己動手洗洗,才放心用!
2018-11-13 1006 views
早排晏就得閒落樓下買完野黎左呢間茶餐廳食個下午茶,入到去都好大卡位好多,坐底叫左個星洲抄米加凍奶茶($43),星米賣相好靚,金黃色,味道都好有質素,炒得好乾身,奶茶好港式味道,幾好飲。會多d黎食野。
2018-11-02
$50 (Tea)
2018-06-05 968 views
美孚都有好幾間茶餐廳,但係其實我都很少幫襯味味佳,因為純粹覺得間餐廳燈光較暗,坐得唔多舒服。今天在偶然的情況下和父母來食下午茶餐, 點知食完之後又發覺啲食物質素唔差, 所以整返篇食評做紀念。老豆叫咗個乾炒肉片河,賣相都算唔錯,仲有幾粒芝麻做裝飾。河粉炒得好乾身,而且好夠鑊氣,肉片又夠腍。阿媽叫咗個魚餃湯河,相對失色。個湯底好淡, 魚餃都係喺外邊買返嚟。唯一可取之處就係有大塊生菜跟上。我自己就叫做過勝瓜斑塊湯飯。 炸過嘅班塊其實浸落湯底都唔慌好食。不過我又好鍾意呢個texture。嘻嘻。呢度下午茶餐平均都係40蚊左右, 唔算特別貴啦。

呢度下午茶餐平均都係40蚊左右, 唔算特別貴啦。
2018-06-01
2018-05-01 552 views
行番附近諗住是但搵間餐廳食 就行左入依啲茶餐廳~叫左碗米線食 竟然出乎意料之外 啲米線既軟硬度適中 林得黎唔會話完全無咬口嗌左酸辣湯底,一般米線舖得個辣字無酸,但係依到可以做到酸辣平衝,不錯
2017-11-13 612 views
美孚新村是老牌大型屋院,食市餐廳總類多,卻可以在茶餐廳尋回人情味,由於附近上班的關係,每天都習慣性來這間餐廳,餐廳吖姐已認得每個舊客人,第一句就是早晨,親切熟悉的環境,雖然不是裝潢的裝修,而是茶餐廳的人情味。此間茶餐廳好多種類,中午有米線,夜晚有小菜及鋸扒,經濟好味。
2017-07-14 546 views
這隠蔽的店假如是外人, 恐怕找一輩子也找不到. 因為地方不顯著之外, 招牌也沒有, 可能是自以專做熟客為主之故.本來喜歡乘坐地鐡的我也很少經過這店, 只因有事要乘巴士, 又未食午餐, 於是便到這裡闖一闖.以前也有幾次幫襯這店, 印象不算好, 也不算太差. 皆因: 價錢不算便宜, 味道不算好, 服務郤是很差, 衛生也很差.今天約三時半踏入店內, 竟然差不多座無虛席, 幸好有一卡坐的兩位女士起座埋單, 又對正大電視, 當然喜出望外.坐好後環目四顧, 只見在座的多是到美孚開工的三行師傅和一些街坊. 翻開菜單一看也有很多選擇, 下午茶時段有優惠.卒之看中了一個茶餐; 內有咖哩牛腩飯或意粉加飲品, 凍飲加二元, $41大元. 我要的是凍啡少甜.  於是舉手找阿姐, 郤花了五分鐘也不能吸引她們的注意力.不過努力是有回報的, 最後都有阿姐回應, 下了單.五分鐘, 飲品和意粉都來了. 飲品的味道不談也罷, 閉起眼可能不知自己在飲甚麼. 那意粉的份量也不少, 薯仔只有兩小件, 牛腩切成粒狀, 份量郤算多, 汁液也多不香濃, 味道 OK. 平心來說, 這價錢和質素是應該收貨的了. 吃得飽飽後, 慢慢品嘗那
不過努力是有回報的, 最後都有阿姐回應, 下了單.
五分鐘, 飲品和意粉都來了. 飲品的味道不談也罷, 閉起眼可能不知自己在飲甚麼. 那意粉的份量也不少, 薯仔只有兩小件, 牛腩切成粒狀, 份量郤算多, 汁液也多不香濃, 味道 OK. 平心來說, 這價錢和質素是應該收貨的了. 吃得飽飽後, 慢慢品嘗那無味的咖啡, 用手機回了幾個 Whatsapp. 埋單走人.
總結來講, 這價錢和貨色除了服務之外, 是收貨的, 不好也不差, 將來是會回頭的.
咖哩牛腩意+涷啡
Other Info. : 除了服務之外, 三數十元的街坊式服務和品質, 要求不高時是可以的.
2017-07-13
$41 (Tea)
2016-06-05 1030 views
茶記的早餐,多是了無新意的A、B、C、D餐。此店除了悶出鳥來的傳統早餐外,提供了多一點的選擇。今早就來一個花生醬西多士。不能期望是煎的了,但不會太油,熱烘烘的,加上一整片的真牛油,雖邪惡,總比含反式脂肪的植物牛油強。糖漿另上,可自行控制甜度,讚。加上用瓷杯上的奶茶,份外對味。大清早,偶然來一個重口味的早餐,心情非常愉快。
茶記的早餐,多是了無新意的A、B、C、D餐。
此店除了悶出鳥來的傳統早餐外,提供了多一點的選擇。
花生醬西多士
奶🍵
2016-05-15
$27 (Breakfast)
一個周末的早上,因事來到美孚,先行食個早餐。來回穿梭於百老匯街、吉利徑附近,最後來到這間位於美孚新邨內街,就在街市附近的茶餐廳吃早餐。吃的是「煎豬扒+火腿+炒蛋+牛油方包+熱奶茶」早餐,盛惠$34,以一間街坊茶餐廳來說,價錢不算便宜。食物水準一般,質感濃稠的煎豬扒的醬汁帶點兒酸,較為特別,熱奶茶也過得去,滑而不澀,茶味不差,炒蛋則只是蛋皮一塊,水準欠佳。不過自己更不滿意的是這兒的服務,這間地方不細的茶餐廳,侍應人手不足,客人又不少,所以由下單到食物上桌,都等了一段時候,效率實在欠佳,加上這兒的服務態度也不太好,雖然我明白一間街坊茶餐廳不可要求太多,但這方面可還是應該改一下吧!
$34 (Breakfast)
2014-10-29 799 views
早前去美孚搵朋友,行行下肚餓想叫個快靚正下午茶外賣上去食~  於是我朋友就推介我去呢間茶餐廳到買!原本想叫個正路會食既豬扒飽加西多,但佢叫我一定要試呢度既酸辣米線!佢都有幾多款既餸可以揀,最後叫左個雞扒米線,1餸加杯熱飲$30都算平!食後感:1. 配料: 有酸菜,葱同九菜,加上佢微辣既湯底,味道啱啱好,唔會偏酸/辣,又match又野味!  2. 雞扒: 都幾滿意,主要係佢浸住係湯之後有酸辣吊味,成個味道昇華左!3. 米線: 我比較鐘意冧d,佢又無因為分湯而變到一塊餅咁癡住,而且份量剛好!原來茶餐廳都可以做出咁好食既米線,強烈推介身邊既人去試試!
早前去美孚搵朋友,行行下肚餓想叫個快靚正下午茶外賣上去食~
食後感:

原來茶餐廳都可以做出咁好食既米線,強烈推介身邊既人去試試!
2014-10-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
  • 酸辣米線
2014-05-28 714 views
早左起身想去嘆個早餐再返工啦,就黎左呢間不知所為既餐廳。。。。叫左個牛扒旦蛋。。。嘩,隻旦,得個蛋黃,外圍得唔夠1cm既蛋白圍住。。牛扒好似柴皮。。服務態度更惡劣,見到個咁既蛋就問個侍應啦,點知個中年亞叔侍應話係咁架啦,收你三十蚊個早餐。。。即時o咀算,唔同你嘈,因為差不多夠鐘,食埋啦啦林返工。。。環境又差,個地下一撻撻黑色又滑,好似無拖過地咁。。。總括黎講,我唔明點解呢間咁劣質既餐廳可以係美孚生存咁耐,好有可能係自己鋪(好可惜唔記得影隻咁經典既蛋俾大家欣賞)
即時o咀
算,唔同你嘈,因為差不多夠鐘,食埋啦啦林返工。。。
環境又差,個地下一撻撻黑色又滑,好似無拖過地咁。。。

(好可惜唔記得影隻咁經典既蛋俾大家欣賞)
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-05-19 875 views
同老婆外出辨完點事仍有啲早,索性返嚟美孚先食晏,時間好用啲。佢問食咩好,成個美孚區有超過10間茶記之多,「味味佳」算喺其中一間穩膽,佢啲嘢唔喺話好好食,但安全系數高,好少中伏出事。所以「尋味」嘅結果,就喺選中「味味佳」。味味佳晌依區都好多年,環境、格局都有啲舊,不過,都喺做街坊生意,一貫茶記格局就夠晒啦,有卡位,有圓枱。逼喺逼啲,地盡其用,小店生存喺咁架啦!嚟食晏通常都唔諗,「精選午餐」3揀1費事煩。是日選擇喺紅燒豆腐班腩飯($35)、照燒雞扒飯($37)及干燒蝦仁伊麵($39),無餐湯,只包熱飲,凍飲加$2,額外加湯又$2,揀特飲半價。紅燒豆腐班腩飯 $35茶記嘅碟頭飯,勝在飯多,因為好多工人會嚟幫襯,又或一家三口,兩個餐三個人食。豆腐同班腩份量相約,無搵笨豆腐多班腩少,正如上文所言,味道穩打穩紮,最起碼個茨唔會煮到似膠水咁,而且個豆腐裡面又幾滑。奶茶茶記餐飲嘅不二之選,真喺無可否認,茶記沖嘅奶茶寧捨有茶味,而且又夠滑身。味味佳嘅奶茶,亦都唔錯,茶香質滑。老婆一向都喺講健康嘅人,上次嚟見有個泡飯套餐($34-$40),所以,介紹俾佢試,應該啱佢口味。8款泡飯中,果然,揀咗個非常健康嘅
紅燒豆腐班腩飯 $35
紅燒豆腐班腩飯
奶茶
老婆一向都喺講健康嘅人,上次嚟見有個泡飯套餐($34-$40),所以,介紹俾佢試,應該啱佢口味。8款泡飯中,果然,揀咗個非常健康嘅鮮雜菌豆腐泡飯,同樣,包一杯熱飲。
鮮雜菌豆腐泡飯 $34
雜菌、豆腐鋪滿碗面,絕無欺場,豆腐嫩滑,又有好多菇菌,非常健康,配上雞湯底嘅泡飯,相對清淡得嚟又唔會太寡。
鮮雜菌豆腐泡飯
鮮雜菌豆腐泡飯
檸水
講明佢鍾意健康啲,熱檸水成為佢嘅不二之選,只喺覺得飲熱檸水最唔抵,我返屋企沖俾佢都得啦,哈哈!
檸水
好好醜醜又一餐,但大家都食得滿意呀,別忘記,只喺幾十蚊嘅消費!
$35 (Lunch)
2014-01-27 452 views
美孚話大唔大,話細唔細,一個美孚新村足足有7間茶餐廳,連埋附近屋苑,成個美孚區有過10間茶記,但依度人口唔少,咩階層嘅人都有,所以,絕對夠人流養活佢哋 。有時同啲美孚街坊教友,無乜心水食乜之時,尤其喺食晏又唔想太破費,亦唔會打算坐得耐,純粹撐飽個肚,茶記就變得最常選擇。「味味佳」唔喺有咩好出色,都喺近老友個車位,返完教會黐佢車返到嚟美孚,就腳行過對面先揀嚟「味味佳」食晏 。味味佳位處內街,街外人唔易搵,相反,晌依區住嘅,逛開街市嘅人都知佢個位置,可以話街知巷聞。店內喺一貫茶記格局,有卡位,有圓枱,一張枱貼一張枱,地盡其用,牆上掛有大電視,打開餐牌要乜有乜,全喺茶記特色 。想快想平,午餐喺唔使傷腦筋嘅必然首選,每日精選午餐都有3款選擇,是日之選喺:沙嗲菠蘿肉片飯($35)、蒜蓉雞扒飯($37)、生炒雞絲飯($39),無例湯,只配啡茶。 蒜蓉雞扒飯 鍾意蒜蓉夠香,所以揀蒜蓉雞扒飯,茶記嘅碟頭飯嘅一大特點,就喺夠大碟,絕對夠飽肚,所以都見唔少附近嘅工友嚟食晏。蒜蓉雞扒兩大件,份量十足,雞扒醃過香煎,都無乜可失手嘅地方,蒜蓉汁好香蒜味,汁內仲有唔少蒜粒,用嚟撈飯,真喺三爬兩撥搞掂碟
蒜蓉雞扒飯

鍾意蒜蓉夠香,所以揀蒜蓉雞扒飯,茶記嘅碟頭飯嘅一大特點,就喺夠大碟,絕對夠飽肚,所以都見唔少附近嘅工友嚟食晏。蒜蓉雞扒兩大件,份量十足,雞扒醃過香煎,都無乜可失手嘅地方,蒜蓉汁好香蒜味,汁內仲有唔少蒜粒,用嚟撈飯,真喺三爬兩撥搞掂碟飯
。蒜蓉雞扒、黑椒雞扒依類午餐碟頭飯,就算唔喺茶記午餐排第一,都一定喺常見嘅選擇!飯後加埋杯永遠喺晌茶記先沖得靚嘅奶茶,美味都可以食得好慳家
蒜蓉雞扒飯
沙嗲菠蘿肉片飯
肉片飯聽老友A講亦都唔錯,個沙嗲汁都幾香,肉片亦唔少,如果多啲菠蘿就仲好喎。
沙嗲菠蘿肉片飯
除咗精選午餐,午市都仲有好多選擇,例如焗飯系列、泡飯系列……等等,始終喺茶餐廳,永遠選擇多多,層出不窮。而另一位老友就揀咗無名餐,佢只喺放晒個泡飯系列下面,A沙嗲牛肉一丁,B煎雞扒湯烏冬,再配炒蛋火腿厚多士,包餐飲,賣$36,似乎又幾好咁喎
沙嗲牛肉一丁.炒蛋火腿厚多士
個沙嗲牛肉一丁都幾大碗,仲有埋啲生菜添,而老友C話啲沙嗲一般,濃啲就更惹味,牛肉過份鬆軟,條麵喺出前一丁點都唔會有咩出錯,而炒蛋似乎過咗少許,欠滑溜
沙嗲牛肉一丁.炒蛋火腿厚多士
唔使煮、唔使洗,味道又唔錯,幾十蚊又一餐,茶餐廳永遠喺城市人掏個方便搵食嘅地方
$37 (Lunch)