2023-03-28 2140 views
今日同朋友去咗大排檔食晚飯,一坐低, 阿姐就攞d 筷子同埋碗用個兜裝住,仲有個洗碗夾可以用黎夾住d 碗黎洗,唔怕滾水太熱,好貼心。晚市都幾多人幫襯,差唔多坐滿晒大。我地點咗兩碗潮州粥,再加兩個小菜。前菜既花生好好食,脆卜卜,用嚟送粥啱晒。薑蔥魚腩煲:魚腩既肉質算嫩滑,溫度適中,似係即叫即煮的,但份量略為偏小。沙拉金沙骨:外面既炸粉較厚,肉質雖然很冧,但欠溫度,口感嘛嘛。整體黎講:性價比一般,食物質素都一般,價錢就見仁見智啦。🔎合興📍九龍灣啟業村啟業街5號熟食亭

整體黎講:性價比一般,食物質素都一般,價錢就見仁見智啦。

🔎合興
📍九龍灣啟業村啟業街5號熟食亭
不知大家對嘈雜的用餐環境會不會很抗拒,如果沒有,那買少見少的大排檔就一定要去試下。合興主要是做街坊生意的大排檔。同場還有別的店,但之前MIRROR成員呂爵安其中一首歌的MV就是在這間取景,就不如試試這間如何先吧!🦪煎蠔餅 ($88)好香脆但又不會很油,而且蠔很大隻很肥美。🐟椒鹽九肚魚 - 脆炸的九肚角很香口、外脆內軟。但唯獨沒有吃出椒鹽味 ...✨豉椒炒蟶子 - 我們點的菜式當中最濃味就是這個。蟶子很有嚼勁,豉汁都算惹味。🥬豆豉鯪魚炒油麥菜 ($78) - 印象中的豆豉鯪魚應該很油? 但這個不論是看還是吃起來都是偏淡 ... 就只有鯪魚比較鹹那樣子!? ✨滷水拼盤 - 餐牌上沒有,需要特地問。有紅腸、豆腐、軟腍的豬耳、魷魚和豬大腸。沒有特別驚喜,亦沒吃到腥羶味就是。整體來說就是沒有吃到預期的大排檔那種鑊氣,好像是走少油少調味的健康路線 ... 還是這間出名的菜式我們沒有吃到呢?
合興主要是做街坊生意的大排檔。同場還有別的店,

🦪煎蠔餅 ($88)
好香脆但又不會很油,而且蠔很大隻很肥美。
煎蠔餅

🐟椒鹽九肚魚 - 脆炸的九肚角很香口、外脆內軟。
但唯獨沒有吃出椒鹽味 ...
椒鹽九肚魚

豉椒炒蟶子 - 我們點的菜式當中最濃味就是這個。
蟶子很有嚼勁,豉汁都算惹味。
豉椒炒蟶子

豆豉鯪魚炒油麥菜

滷水拼盤 - 餐牌上沒有,需要特地問。
有紅腸、豆腐、軟腍的豬耳、魷魚和豬大腸。
沒有特別驚喜,亦沒吃到腥羶味就是。
滷水拼盤

還是這間出名的菜式我們沒有吃到呢?
2023-03-12
Type of Meal
Dinner
2022-12-11 1719 views
今天和朋友來到這大排檔,這裏大排檔環境坐位尚可,我們叫了出名的椒鹽粟米,椒鹽鮮魷,煎蠔餅,還有羊腩煲,還叫了幾支啤酒三五知己一同𣈱談非常歡樂盡興,椒鹽鮮魷和椒鹽粟米炸得非常香口,用來送啤酒簡直是一流。羊腩煲蚊得非常淋和非常入味大贊。消費每人不貴,勝價比高
。羊腩煲蚊得非常淋和非常入味大贊
。消費每人不貴,勝價比高
老實講好耐都冇寫食評,一直都有去合興大排檔食飯,之前去其實都冇乜大問題貪佢大排檔夠地道風味又經濟實惠,一班麻甩佬食飯吹水隊啤致愛嘅好地方。 之前因為疫情關係冇去一排,近排好番啲所以約埋三五知己落去食個飯。三個人叫咗四個餸,一支啤酒,一杯凍檸茶加多一罐可樂,四味餸包括:椒鹽鮮魷、蒜蓉開邊蝦、鹵水雜錦、蒜蓉炒豆苗。椒鹽鮮魷炸粉太厚鮮魷咬落毫無彈牙口感好似柴皮咁。鹵水雜錦所有嘢感覺上就好似用滾水烚完,之後將鹵水汁冧落去咁,毫無味道,重要烚到過曬火位,呢味嘢$128。蒜蓉炒豆苗呢個算係叫做正常少少。壓軸蒜蓉開邊蝦呢個真係精彩,乾蒸開邊蝦大約有十隻左右,又係蒸到過晒火,咬落去又乾又鞋,而墊底嘅粉絲亦甚少,重點係收我 $188 重貴過酒樓,重要係唔好食喎。到最後埋單總數好似任佢噏咁,有乜理由全部餸8字尾最後竟然可以計到齊頭盛為 $620… 講真已經係半露天唔洗開冷氣費,但係就大排檔格局收酒樓價錢,其實貴都唔係一個問題如果係物有所值嘅話,但係最慘係唔好食呀嘛!幫襯咗咁耐質素每況愈下,又話係黃店竟然播 CCTVB,而行去附近嘅公共廁,永遠都係臭氣氣氛天個個馬桶都係塞滿屎水嘅,去完之後完全影響食慾,既失
之前因為疫情關係冇去一排,近排好番啲所以約埋三五知己落去食個飯。三個人叫咗四個餸,一支啤酒,一杯凍檸茶加多一罐可樂,四味餸包括:椒鹽鮮魷、蒜蓉開邊蝦、鹵水雜錦、蒜蓉炒豆苗。椒鹽鮮魷炸粉太厚鮮魷咬落毫無彈牙口感好似柴皮咁。鹵水雜錦所有嘢感覺上就好似用滾水烚完,之後將鹵水汁冧落去咁,毫無味道,重要烚到過曬火位,呢味嘢$128。蒜蓉炒豆苗呢個算係叫做正常少少。壓軸蒜蓉開邊蝦呢個真係精彩,乾蒸開邊蝦大約有十隻左右,又係蒸到過晒火,咬落去又乾又鞋,而墊底嘅粉絲亦甚少,重點係收我 $188 重貴過酒樓,重要係唔好食喎。到最後埋單總數好似任佢噏咁,有乜理由全部餸8字尾最後竟然可以計到齊頭盛為 $620… 講真已經係半露天唔洗開冷氣費,但係就大排檔格局收酒樓價錢,其實貴都唔係一個問題如果係物有所值嘅話,但係最慘係唔好食呀嘛!幫襯咗咁耐質素每況愈下,又話係黃店竟然播 CCTVB,而行去附近嘅公共廁,永遠都係臭氣氣氛天個個馬桶都係塞滿屎水嘅,去完之後完全影響食慾,既失望又火滾,今次重要伏埋我諗都應該唔會有下次……😳😕☹
2022-11-02 1149 views
🔹九龍灣//合興 🔹人均約$200🔹▫️ 薑蔥蠔 ~$88高汁!!有大約八至九夠🤪超抵食🤩而且好好味,蠔唔會好腥!好入味🤪▪️ 啫啫滑雞煲 $88幾好食😋啲雞唔係好硬嘅嗰啲冰鮮雞感覺,而且份量好多,唔辣既!▫️豆豉鯪魚炒油麥菜 $78超抵食,基本上係清晒,大排檔必食油麥菜🤩▪️韭菜豬紅 $48好大份好大份食唔晒,好入味🤣啲豬紅覺得應該浸咗好耐,應該夠五至六個人食🤣🤣▫️豉椒炒蜆 反而炒蜆覺得唔係好重豉椒味,有浸生粉嗰隻芡汁味少少重,不過整體都OK!▪️麻辣魚皮 唔記得咗幾多錢😂😂超級開胃😍食落去都幾辣但係好惹味,凍食好正夏天好舒服🤣不過有啲芫荽西芹所以大家留意番🤓btw呢個好似係新嘢🤣🔹好飽評語夜晚食好熱鬧,有好多喺附近打完波踢完波嘅後生嚟食🤣當然都有好多街坊街里喺附近,環境好熱鬧都幾嘈下🤣但坐低食晚飯啤啤佢麻甩下都幾正架😝附近都有好幾間大排檔,唔知食咩都可以揀下呢間😜呢間係黃店嚟㗎💛Btw 唔記得影價錢,所以價錢只作參考🤣🧠回頭指數:🔟🧏🏻‍♀️打卡港女:6️⃣🌬冷氣溫度:6️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:🔟
🔹九龍灣//合興 🔹人均約$200🔹

▫️ 薑蔥蠔 ~$88

▪️ 啫啫滑雞煲 $88

▫️豆豉鯪魚炒油麥菜 $78
超抵食,基本上係清晒,大排檔必食油麥菜🤩

▪️韭菜豬紅 $48

▫️豉椒炒蜆

▪️麻辣魚皮

🔹好飽評語

Btw 唔記得影價錢,所以價錢只作參考🤣

🧠回頭指數:🔟
🧏🏻‍♀️打卡港女:6️⃣
🌬冷氣溫度:6️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:🔟
2022-10-17 558 views
假日同男朋友出街其實好少會食茶餐廳,因為佢平時返工食lunch已經食得多。😆😆但嚟到旺角又諗唔到食咩,突然醒起可以試下呢間。😜.「是日晚餐C-燒汁茄子牛仔骨」🍽:熱辣辣,充滿鑊氣,有啲魚香茄子煲啲感覺。份量好多,茄子煮得夠軟身,牛仔骨唔會太硬咬唔到,係啱啱好!呢個餸用嚟送飯好正!😋.「是日晚餐E-蜜桃炒雞柳」🍽:呢個餸反而比較清新啲,雖然啲蜜桃都係罐頭,但都好味!😂我覺得炒雞柳好夾!.我仲同我男朋友講話,可以成為我哋嘅食堂!🤭🤭
假日同男朋友出街其實好少會食茶餐廳,
因為佢平時返工食lunch已經食得多。😆😆
但嚟到旺角又諗唔到食咩,突然醒起可以試下呢間。😜
「是日晚餐C-燒汁茄子牛仔骨」
🍽:熱辣辣,充滿鑊氣,有啲魚香茄子煲啲感覺。
「是日晚餐E-蜜桃炒雞柳」
我仲同我男朋友講話,可以成為我哋嘅食堂!🤭🤭
2022-09-12 673 views
久違的大排檔風味一酒 二人 三菜 味道好壞不是重點夠麻甩夠豪邁 小菜要有鑊氣可以大聲講大聲笑最~~快~~樂~~٩(ˊᗜˋ )و⍥ 酸菜魚 ⍥ 黑椒薯仔牛柳粒 ⍥ 蒜蓉粉絲蒸扇貝 不過製造此「風味」也不便宜人均約要三百元⋯還是回家吃好了(•ө•)♡
2022-05-29 1011 views
🥢九龍灣隱身屋邨內滿滿麻甩氣氛人氣大排檔🥢位於九龍灣啟業邨內的熟食市場有幾間人氣大排檔,雖然地方位置比較偏,但每晚都非常爆滿多人,仲要大部分都係男性,除了幾間大排檔都充滿風味夠地道,門口啟業街可以擺車,吸引到好多駕車人士到來幫襯🥢薯仔牛柳粒$98食大排檔唔知幾時開始要必食薯仔牛柳粒,今日呢間的薯片好香口美味,好乾身而且唔會太乾,牛柳粒啖啖肉幾夠鑊氣🥢豉椒炒蜆炒蜆味道正常發揮,肉比較細少少辣味,正常大排檔都係殼多過肉,呢到亦唔例外🥢西檸雞$88大大一碟成座小山咁,用上雞扒炸脆灑上酸甜西檸汁,每塊充滿滿醬汁幾惹味🥢黃金鮮魷用上鹹蛋黃炸成,幾鐘意呢隻炸到外層炸好脆,充滿鹹蛋黃香氣,內層魷魚都幾軟熟鮮味🥢金銀蛋莧菜$78食咗咁多熱氣嘢梗係要食返啲菜,鐘意金銀蛋顏色幾靚,莧菜入量唔算好多,如果再多d 就更抵食🥢呢度大排檔環境真係夠晒氣氛,而且夠曬地道同鑊氣,全部九成都係男士居多,認真夠嘈炒夠曬熱鬧,疫情後都好耐冇試過呢一種咁有氣氛嘅大排檔,而且呢幾個熟食大排檔都係非常之多人,門口擺滿車,平日來到都有好大機會要等位📍 合興 (九龍灣)九龍灣啟業村啟業街5號熟食亭
🥢九龍灣隱身屋邨內滿滿麻甩氣氛人氣大排檔

🥢薯仔牛柳粒$98

🥢豉椒炒蜆

🥢西檸雞$88

🥢黃金鮮魷

🥢金銀蛋莧菜$78

📍 合興 (九龍灣)
九龍灣啟業村啟業街5號熟食亭
2022-05-13 566 views
被逼打針嘅日子,心情認真麻麻。打完之後見仲未死得,於是開個 App 碌一碌,睇下附近有咩嘢食,最後嚟到啟業邨呢間大牌檔。合興對於鏡粉嚟講一啲都唔陌生,呢度就係之前 My Apple Pie 其中一個拍攝場景。呢度係大牌檔,夜晚食小炒,日頭就食簡單嘅炒粉麵。我叫咗碟肉絲炒麵,份量十足,但係鑊氣就略為欠奉,肉絲味道亦較淡,以大牌檔食物嚟講,呢碟炒麵就略嫌唔太夠惹味啦。期待有機會夜晚嚟試小炒,領略下大牌檔嘅真功夫。

2022-05-01 448 views
從來都會寫什麼食評,但為免再有人中伏,所以用5分鐘寫下評語,共點了4樣餸,先講豉汁蒸聖子,肉質老唔新鮮,點解個汁咁水,第2樣係蝦醬通菜牛,冇錯係茶記仲好食過佢㗎蝦醬通菜牛,d牛肉唔係炒㗎,係滾熟佢放係菜面,菜仲要蝦槳水嚟炒,牛肉係有砌開一片,係一舊舊咁上,正當我質疑自己係唔係麻能煩之際,嚟咗一碟應該唔會難食煎蠔餅,首先係好難找到一粒蠔,到終於找到粒時係臭係臭㗎,最後一碟餸都唔想再講,成見時我learn到呀好一聽到大排檔係正,興奮
2022-05-01
  • 水滴滴冇味豉汁蒸魚雲
  • 臭蠔餅
  • 水滴滴蝦醬炒一舊舊烚牛肉
2021-11-05 859 views
生日飯會去大排檔😋😋😋平日嚟食,爆場😗😗未人齊先叫個椒鹽白飯魚,超香口👍🏻👍🏻熱辣辣😍😍再來豬紅,食左一件,無晒🤣😂🤣😂即係好好食啦,炸子雞🐔🐔蠔🦪餅、雞翼、仲有大雜燴,還是喜歡💕後加的菜……..大排檔夠晒鑊氣,雞翼唔辣👍🏻炒蜆入口唔辣,落到喉嚨先辣,可接受的,其他人唔覺得辣🌶🌶最重要係抵食又好味,蠔🦪餅唔油又熱,蠔🦪仲要大大隻用筷子夾得起👍🏻👍🏻
2021-11-04
Celebration
Birthday
  • 蠔餅
2021-09-29 1848 views
呢度既菜式選擇非常多, 真係要諗一陣先揀到食咩😂椒鹽鮮魷🦑 ($98)份量相當多, 炸到外脆內軟, 而且係炸粉非常薄, 基本上全部都係魷魚鬚好正😍 雖然係椒鹽味, 但係味道拿捏得好好完全唔會過份鹹😉潮州煎蠔餅🦪($78)暫時食過咁多間蠔餅, 呢度既算係最健康同埋最足料😍 因為炸粉比較薄身既關係, 所以中間既部分偏腍身, 個邊就十分脆🤸🏾‍♀️ 蠔既份量都多而且大隻, 每一啖都食到軟綿既蠔🤩香橙骨🍊($78)平日食柚子骨就食得多, 香橙骨比較少地方食到😫 雖然叫香橙骨, 但係用既大部分都係偏瘦既豬肉同埋骨既部分唔多, 所以啖啖肉好正, 味道方面甜甜鹹鹹幾過癮😍椒絲腐乳通菜🥬($58)食鑊氣當然要食下菜啦, 呢個菜炒完出黎仲係新鮮綠色, 唔會炒到變曬色好油膩咁👍🏽 不過味道就偏淡左啲, 腐乳味再勁啲會好啲炸子雞🐓(半隻)($148)炸子雞聽個名都流曬口水, 果然冇令我失望, 雞係偏瘦, 皮炸到超脆再夾埋少少脂肪, 連平日唔食皮既我都忍唔住食埋😂呢度有好多風扇吹住, 所以完全唔需要怕熱既問題, 上菜速度超快, 所以叫左野食冇耐轉頭已經有得食😌 想食大排檔既朋友可以黎呢度試下🤩 環境以大排檔黎講
呢度既菜式選擇非常多, 真係要諗一陣先揀到食咩😂

椒鹽鮮魷🦑 ($98)

潮州煎蠔餅🦪($78)

香橙骨🍊($78)

椒絲腐乳通菜🥬($58)

炸子雞🐓(半隻)($148)

呢度有好多風扇吹住, 所以完全唔需要怕熱既問題, 上菜速度超快, 所以叫左野食冇耐轉頭已經有得食😌 想食大排檔既朋友可以黎呢度試下🤩 環境以大排檔黎講算係企理乾淨, 而家且又有廁所係附近, 好方便👍🏽
2021-09-26
  • 炸子雞
  • 椒鹽鮮魷
  • 潮洲煎蠔餅
  • 香橙骨
2021-09-04 882 views
💛合興大排檔💛好耐無食過大排檔🤤🤤永遠都覺得呢間既豬紅好入味鹵水鵝@$98夠肥夠入味😆👍🏽魚香茄子煲@$68去親都一定會叫,送飯一流重有好多鹹魚碎同埋肉碎🤤黃金鮮魷$78酥炸鮮魷再加咸蛋黃,送酒一流法式金菇牛仔骨@$148用鐵板上,重重芝士味超邪惡,芝士迷一定要試😂牛仔骨份量都唔少,好抵食大排檔真係買少見少好鍾意個種有香港味既人情味💛加上香港已經好耐冇發牌希望可以保留呢種大排檔啦
💛合興大排檔💛

好耐無食過大排檔🤤🤤
永遠都覺得呢間既豬紅好入味

鹵水鵝@$98
夠肥夠入味😆👍🏽

魚香茄子煲@$68
去親都一定會叫,送飯一流
重有好多鹹魚碎同埋肉碎🤤

黃金鮮魷$78
酥炸鮮魷再加咸蛋黃,送酒一流

法式金菇牛仔骨@$148
用鐵板上,重重芝士味
超邪惡,芝士迷一定要試😂
牛仔骨份量都唔少,好抵食

大排檔真係買少見少
好鍾意個種有香港味既人情味💛
加上香港已經好耐冇發牌
希望可以保留呢種大排檔啦
2020-11-30 2321 views
記得有個飲食節目講過九龍灣出名食椒鹽粟米,但呢個地方對我黎講好唔就腳。適逢要去九展睇show,睇完好肚餓,就行去啟業邨食宵夜(其實係晚餐黎🤣)。 椒鹽粟米真係好好味,好大碟好多舊,粟米烤得好香又唔會太燶,椒鹽份量恰當,惹味得黎仲食到粟米嘅香甜。 朋友想試吓酸菜魚,姑且一試d魚好多骨,有d腥,個湯ok但唔知點解d魚唔入味。唔推薦。 沙拉骨啖啖肉,味道唔差。但沙律醬太多令到個觀感唔太好,我食之前都撥走左差唔多一半沙律醬都夠味。 其實主力都係為左食椒鹽粟米,其他都係randomly 叫,同埋朋友呢排要戒口唔食得牛同其他海鮮,內臟我都唔好意思叫。所以揀嘅其他野未必係佢地最撚手同最邪惡嘅,有d可惜。希望之後有機會再黎食啦。

椒鹽粟米

朋友想試吓酸菜魚,姑且一試

d魚好多骨,有d腥,個湯ok但唔知點解d魚唔入味。唔推薦。

沙拉骨

呢日去開九龍灣,就用「和你eat」睇下附近有咩食。見到呢間大排檔,估唔到大排檔都有黃嘅💛呢間《合興大排檔》位於啟業村,夠晒local同有人情味💛椒鹽粟米 ($68)係因為見到呢個椒鹽粟米而揀咗嚟食😂😂😂超大碟,連我呢個最鍾意食粟米嘅人都係夾硬先食得曬!不過真係好好食🤩😍🌽蒜蓉粉絲蒸扇貝 ($148)扇貝大隻厚肉彈牙,粉絲吸盡蒜蓉味,特別惹味!啫啫通菜 ($68)超有鑊氣同香口😍😍 仲有啲肉碎,啱晒撈飯🍚食大排檔最配啤酒,但林鄭話飲酒會有親密行為,都係飲可樂算🥱
呢日去開九龍灣,就用「和你eat」睇下附近有咩食。
見到呢間大排檔,估唔到大排檔都有黃嘅💛
呢間《合興大排檔》位於啟業村,夠晒local同有人情味💛
椒鹽粟米
椒鹽粟米 ($68)
係因為見到呢個椒鹽粟米而揀咗嚟食😂😂😂
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉粉絲蒸扇貝 ($148)
扇貝大隻厚肉彈牙,粉絲吸盡蒜蓉味,特別惹味!
啫啫通菜
啫啫通菜 ($68)
超有鑊氣同香口😍😍 仲有啲肉碎,啱晒撈飯🍚
食大排檔最配啤酒,但林鄭話飲酒會有親密行為,都係飲可樂算🥱
蒜蓉粉絲蒸扇貝
啫啫通菜