2018-08-11 1684 views
一大班人去食嘢,可以多啲人一齊坐,都會選擇去大排檔,會比酒樓價錢平少少。一人叫咗一個餸都唔錯,黎嘢都幾快,當時大約晚上8點左右。只係果雞半隻覺得比較少咁,😂😂😂😂圖中係大家都夾咗一件先影的,但雞係唔錯的味道,但份量有點少就覺得貴少少喇。😂😂😂蜆都好大粒好正,好新鮮,上碟的都粒粒有肉,絕無話成碟都係蜆縠咁lollllll至於中間的生腸記住要點wasabi 食,比較就咁食係好食好多。整體黎講ok

一人叫咗一個餸都唔錯,黎嘢都幾快,當時大約晚上8點左右。

整體黎講ok

2018-04-09 1520 views
在啟業村的冬菇亭,坐立著不少正斗食肆,是次與友人在地道的啟業村,沒有料到嚐到一餐大排檔的美食。先上的椒鹽鮮魷,魷魚油潤得來啖啖肉,椒鹽尚可,多些更佳。不少地方的菠蘿生炒骨炒成咕嚕肉;這裏的卻不然。由頭至尾的生炒骨就是生炒骨,肉香骨嫩,此非凡品!海中蝦炆伊麵,首先海中蝦是超大隻,簡直是大蝦!炆伊麵汁液極其的多,但不是濕笠笠,夠汁夠麵,啜啜下的吸吮,用大蝦來燴,不比龍蝦的差,確實的滋味!冬菇亭又一傑作!

先上的椒鹽鮮魷,魷魚油潤得來啖啖肉,椒鹽尚可,多些更佳。
椒鹽鮮魷
菠蘿生炒骨
海中蝦炆伊麵
冬菇亭又一傑作!
Type of Meal
Dinner
菠蘿生炒骨
海中蝦炆伊麵
  • 椒鹽鮮魷
2017-10-02 1715 views
今晚跑完步又去勝利,貪佢有冷氣,一行12隻餓鬼黎喪食。叫咗好多餸:- 沙薑豬手我唸起碼有8隻,豬手到腍,好易食,係沙薑味唔夠-椒鹽鮮魷,椒鹽墨魚咀白飯魚好碎、鮮魷都好細條,入口好似冇食過- XO醬西蘭花唔夠惹味、好淡,好似食普通西蘭花- 魚香茄子煲足料,但味道好淡- 金銀蛋菜心如果食菜,呢味餸整得唔錯,金銀蛋落足料- 炸大腸都係偏淡,大腸夠脆舖底嘅菠蘿幾正整體水準不過不失,但飮埋啤酒汽水每人$70幾超抵食。

今晚跑完步又去勝利,貪佢有冷氣,一行12隻餓鬼黎喪食。

叫咗好多餸:

- 沙薑豬手

我唸起碼有8隻,豬手到腍,好易食,係沙薑味唔夠

-椒鹽鮮魷,椒鹽墨魚咀白飯魚

好碎、鮮魷都好細條,入口好似冇食過

- XO醬西蘭花

唔夠惹味、好淡,好似食普通西蘭花

- 魚香茄子煲

足料,但味道好淡

- 金銀蛋菜心

如果食菜,呢味餸整得唔錯,金銀蛋落足料

- 炸大腸

都係偏淡,大腸夠脆舖底嘅菠蘿幾正

整體水準不過不失,但飮埋啤酒汽水每人$70幾超抵食。

2017-09-29
$70 (Dinner)
  • 沙薑豬手
2017-09-26 1247 views
Happy Gathering 約食飯。一台人坐埋仲好闊落。間野勁多人有d嘈,所以冷氣唔係好夠啊,要吹住風扇仔先得。食物方面,超大碟 大件夾抵食。樣樣幾好食,除左蠔餅..因為似蔥芹菜蛋餅多d$298 三寶好抵 兩味班球加霸王雞,大排檔價錢有酒樓質素!可惜就快冇嚕,收番個牌..好野買少見少。
可惜就快冇嚕,收番個牌..好野買少見少。

2017-07-10 1504 views
本來想找那個大貨櫃, 但時間晚了, 很多小食店都已收工; 唯有轉場走去啟業大排檔碰運氣, 幸而今晚不算太爆場, 除了很多大小家庭外, 還有幾枱波友, 基本上是立即就座雖然是第一次來到, 不過感覺很親切呀, 大家都踢拖短褲, 吵吵鬧鬧的吃喝, 這些都是地道香港仔的風味, 任憑這個正苦怎樣拆毀再重起, 也起不了這種風味的, 所以趁還有得吃, 我們就要好好多吃了這晚叫了三送套餐, 有蒜蓉元貝, 黃金海中蝦及金菇瑤柱時蔬; 三樣都不是貴價送, 可是三味都是我們熟悉親切的味道; 雖然黃金蝦的炸漿有少少厚, 不過蛋黃的濃郁味道實在很正, 基本上是連殼吃掉, 一點也不浪費很喜歡這裡已設了很多款不同套餐, 選擇困難症的食客完全可以賓至如歸

• 黃金海中蝦
2017-04-14 1393 views
最近很愛走訪香港特色的大排檔,而這次走到啟業邨的冬菇亭。隨便走進了勝利菜館,他很有名嗎?也不算是。不過想吃有風味、有特色的,出不出名,又有什麼所謂。在屋邨之中,冬菇亭充滿一片的熱鬧氣氛。以前我們總喜歡把小菜點到滿枱都是,但現在不浪費、夠食就好了。一個木桶的油鹽水蜆,也算是相當足料,又放滿蔬菜。蜆挺大隻的,不過煮的時間略嫌久了點,一吃蜆肉就吃得出有點老了...下面的是薯粉,份量不算多,但總可以增添飽肚感。薯粉吸取了湯汁,平凡又好吃。滷水鵝片口感很好,肉質軟腍,滷水的味道很重。炒蟶子的醬汁惹味,用作炒的一般都會選擇這些體形較少的蟶子。這些大排檔的風味,只有香港人才懂。勝利菜館九龍灣啟業街啟業村熟食亭
滷水鵝片口感很好,肉質軟腍,滷水的味道很重。
炒蟶子的醬汁惹味,用作炒的一般都會選擇這些體形較少的蟶子。
這些大排檔的風味,只有香港人才懂。

勝利菜館

九龍灣啟業街啟業村熟食亭
2017-03-11 1122 views
这是香港非常传统的大排档,开在九龙湾村屋里面,有两家连在一起的。很多人是专门来缅怀旧日风味的,因为香港大排档已经非常少了。常来帮衬这家胜利饭店,吃久了似乎也有了交情,常带朋友来,也成了外国朋友最喜欢的地方。因为在这里很自在,没有香港餐厅的约束。难得的是这里的味道还非常棒,尤其是煲仔系列,每次必点啫啫鸡煲,味美多汁,很好的下饭菜;还有蚝仔饼,也是朋友们必点的菜。这次试一下套餐,虾球炒蛋分量很大,虾球和蛋都很爽滑;珍珠蚝非常大个头,先油炸过,外皮有点甜;三杯鸡煲又让我吃下一碗饭。要想吃地道的住家饭,跟朋友好聊天,又不想太贵,跟进来这里吧。

2017-03-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2017-01-04 1171 views
同事不嬲都愛搵個地方坐得耐 又唔貴嘅地方食飯。呢度真係咁都俾佢搵到 大排檔呀喂~~呢度好在一個價三個餸 唔洗煩點揀因為一行14人 每碟份量不是很多(對於咁多人)所以食左幾round, 多到不能盡錄。黑松露蝦仁蛋 好香呀~大蝦炆伊麵椒鹽魚咕嚕骨煎蠔餅呠酒蠔(呢個正!)三杯雞煲重慶雞煲金菇豆苗咸菜魚腩煲椒鹽炸鱔粉絲扇貝仲有黑椒豬手,羊腩煲⋯⋯十支以上的大啤。冇一碗有投訴 碟碟夠火喉阿姐同老闆都好friendly!好有風味最緊要唔貴。每人$140各位有機會去試下 食一間少一間ga la呢d大排擋!
同事不嬲都愛搵個地方坐得耐 又唔貴嘅地方食飯。
呢度真係咁都俾佢搵到 大排檔呀喂~~

呢度好在一個價三個餸 唔洗煩點揀
因為一行14人 每碟份量不是很多(對於咁多人)
所以食左幾round, 多到不能盡錄。
黑松露蝦仁蛋 好香呀~
大蝦炆伊麵
椒鹽魚
咕嚕骨
煎蠔餅
呠酒蠔(呢個正!)
三杯雞煲
重慶雞煲
金菇豆苗
咸菜魚腩煲
椒鹽炸鱔
粉絲扇貝

仲有黑椒豬手,羊腩煲⋯⋯
十支以上的大啤。
冇一碗有投訴 碟碟夠火喉
阿姐同老闆都好friendly!好有風味
最緊要唔貴。每人$140

各位有機會去試下 食一間少一間ga la呢d大排擋!
2016-12-29
$140 (Dinner)
2016-06-17 1645 views
傳統的大排檔也就是我們小時候爸媽帶我們外出用膳的'冬菇亭',應該也有50年歷史了。現在的大排檔大多已經被現代化,從前那種風味已經很難找回,不過昨晚在九龍灣竟然找回真正的大排檔風味晚上不到七點已經坐滿食客,住在這附近的居民真係有福先來一個大排檔必食之選:煎蠔餅熱辣辣,份量慷慨,蠔仔頗多,粉漿調教得很好,外脆內軟,油温保持很好,多吃也不膩辣酒煮花螺 - 香料味濃,花螺煮很頗稔,無沙大隻,份量也多蜆芥鯪魚球 - 魚肉很鮮很彈牙,外脆內軟,不過味道咸了些卡幫尼大蝦燴面 - 大蝦肉很鮮很彈牙,伊面很爽口,不過欠缺芝士味椒鹽墨魚咀拼白飯魚 - 椒鹽味足,份量也多,粉漿綢得很好,外脆內軟,墨魚咀很少地方有很食,感覺很鮮,白飯魚比較大條,送酒一流酥炸珍寶桶蠔 - 份量剛好,外脆內軟,蠔身很厚,味道很好,如配卡乎奇妙醬蠔味會更出椒鹽豬扒 - 椒鹽味很足,外脆內軟,味道剛好,脆漿加了雞蛋,味道很特別,豬扒很脆稔雙翠炒班球 - 西芹及脆豆很爽口,斑球很鮮,份量也多,味道剛好茄子斑腩煲 - 茄子大大條,斑腩大大舊很鮮,上枱芝芝聲很有穫氣清篜班頭腩 - 魚味很清新,肉質很鮮很滑,魚皮很厚雨,骨膠原很多呢總括而言
晚上不到七點已經坐滿食客,住在這附近的居民真係有福
辣酒煮花螺
辣酒煮花螺 - 香料味濃,花螺煮很頗稔,無沙大隻,份量也多
蜆芥鯪魚球
蜆芥鯪魚球 - 魚肉很鮮很彈牙,外脆內軟,不過味道咸了些
卡幫尼大蝦衣面
椒鹽墨魚咀拼白飯魚
酥炸珍寶桶蠔
椒鹽豬扒
雙翠炒斑片
茄子班腩煲
清蒸斑頭腩

總括而言,冬菇亭除左環境及坐位一般外,食物質素頗高又抵食,店員服務親切也是使我們會繼續支持大排檔,我們一行八人每人也只是$120,非常抵食滿意
辣酒煮花螺
椒鹽墨魚咀拼白飯魚
酥炸珍寶桶蠔
椒鹽豬扒
雙翠炒斑片
茄子班腩煲
清蒸斑頭腩
2015-07-20 1233 views
一大班人食,除左酒樓,大排檔更好選擇, 可以大笑大說,夠熱鬧依家係香港好難搵到大排檔!!12個人食十個餸,其餘兩個係上湯雲吞和紅豆沙尼度有雞煲翅食....比得上大酒樓, 一排排翅架,份量真係唔講得笑,個湯真煲到好牛奶色, 好出味呀條魚清蒸啖啖肉, 肉嫩,火喉控制得恰當...佢既下場就係得返魚排骨囉炸蝦丸,全蝦膠製造,熱辣辣脹卜卜....花枝,珊瑚蚌炒西蘭花,無得輸既一道菜....其他都好好味,不過得食得最多就係尼3樣
夠鑊氣,份量足
依家係香港好難搵到大排檔!!
12個人食十個餸,其餘兩個係上湯雲吞和紅豆沙

炸蝦丸,全蝦膠製造,熱辣辣脹卜卜....
花枝,珊瑚蚌炒西蘭花,無得輸既一道菜....

其他都好好味,不過得食得最多就係尼3樣
2015-02-10
$300 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2014-06-21 1026 views
是夜到店點了七個餸六人吃,台式浸花甲$68是七餸中最美味的一個餸,有芹菜,皮蛋帶出蜆的鮮美而且蜆隻隻肥美新鮮。豆豉鯪魚油墨菜$48油墨菜煮得太少了爽口而且整罐豆豉鯪魚連油去炒令整碟菜都很油膩,奇妙千島骨$58肉味尚好唯千島醬像沒有經調較就伴在骨當中,令骨入口時還只是微溫。潮州卤水豆腐$32完全唔得!!根本沒有卤水可言白烚豆腐仍然淋上醬料放上荽便算,淡而無味。卤水潮式鵝$65味道尚可,鵝肉份量夠。咸魚雞粒炒飯沒有找到咸魚且味淡,火腩大鱔煲$98味道偏咸可能落多了醬和鹽令火腩偏咸,鱔肉切得夠薄。
2010-09-13 506 views
晚上10時半後~要在九龍灣搵食的確有點難度~幸有勝利菜館~滿足了我們"未食飯"的空虛感~~~~~大排檔有全冷氣開放的形式營業~燈光充足~而且環境衛生~沒有典型大排檔的濃烈油煙味道~加上店員態度親切~積極推介特色小菜~~~令我們4人品嚐了豐富的晚餐~~~4人共叫了3個小菜加1碟炒粉~蒜容炒菜心令令的表面~油頗多~但這就是大排檔的風格吧~食得出"有鑊氣"的味道~值得一讚~椒鹽墨魚咀雞軟骨份量頗多~雞軟骨爽脆~墨魚咀入味~也是不錯之選~紅燒豆付份量也頗多~~味道不俗~炒貴刁落ORDER前特意叫了少油~最怕遇著油浸著的炒粉面...這個炒貴刁正乎合我的心意~吃到最尾也沒有多餘油光~而且不失貴刁的應有味道~令我不自覺地添食了兩大碗哩~4人埋單$146~抵~!會再來的~!!!
晚上10時半後~要在九龍灣搵食的確有點難度~
幸有勝利菜館~滿足了我們"未食飯"的空虛感~~~~~

大排檔有全冷氣開放的形式營業~
燈光充足~
而且環境衛生~
沒有典型大排檔的濃烈油煙味道~
加上店員態度親切~
積極推介特色小菜~~~
令我們4人品嚐了豐富的晚餐~~~

4人共叫了3個小菜加1碟炒粉~

蒜容炒菜心
令令的表面~油頗多~
但這就是大排檔的風格吧~
食得出"有鑊氣"的味道~
值得一讚~

椒鹽墨魚咀雞軟骨
份量頗多~雞軟骨爽脆~墨魚咀入味~
也是不錯之選~

份量也頗多~~
味道不俗~

炒貴刁
落ORDER前特意叫了少油~
最怕遇著油浸著的炒粉面...
這個炒貴刁正乎合我的心意~
吃到最尾也沒有多餘油光~
而且不失貴刁的應有味道~
令我不自覺地添食了兩大碗哩~

4人埋單$146~
抵~!會再來的~!!!
蒜容炒菜心
炒貴刁~油唔多~略粗的粉條~
2010-09-12
$35 (Dinner)
蒜容炒菜心
炒貴刁~油唔多~略粗的粉條~
  • 炒貴刁