2010-04-06 21 views
呀蘇介紹的檸茶,當然去試下啦。因為剛吃完午飯,好飽,所以只是外賣一杯凍檸茶($11)。味道同平時飲的檸茶沒有分別,只是十分適合懶人,因為唔洗自己拮檸檬。

2010-03-27
$11 (Other)
Celebration
Anniversary
2010-04-06 33 views
大澳一日遊, 朋友推介凍奶茶$10 是沒冰的, 細細杯不夠茶味, 淡淡的, 是不是我已被街邊的珍珠奶茶飲壞了口味呢?友人的咸牛蛋冶, 咸牛略少; 另外, 友人竟叫了杯熱檸樂~ 新奇
大澳一日遊, 朋友推介凍奶茶$10
是沒冰的, 細細杯

奶茶
2010-03-20
$12 (Tea)
奶茶
2010-01-05 66 views
在大澳的短短數小時也沒有太大的目標~只是隨意逛一逛~~這間多次過門而不入的小茶檔像在small jj的食評有點印象~~是凍檸茶了!反正也要找個輕食地方午餐~就想進內~~誰不知當在門口欲進之際~女店員把摺起了的檯放在我面前~甚麼也沒說就調頭走~~~五秒之後~再把手寫的”稍後片刻”紙牌掛在檯上~照舊二話不說就調頭走~~~結果小比按捺不住開口問...即係要”稍”幾耐…=.=’’問了兩次她才回頭答我~~一個鐘啦….入面食飯~唔做生意~走啦~~~太可惡了!!!這樣敷衍冷漠的態度~這啖氣吞不下~~邊行邊說~~不吃也罷!!結果遊玩大半小時之後發覺原先另想吃的店舖要等上一陣~但船期不能有誤~就跟著大比腳步來到其記店前….這回有開了...小比唯有死死氣地認命進去這店的食材不商業化~~用的麵包是你我他家裡都用的袋裝嘉頓8片裝~~即食麵是一箱箱的出前一丁~~滿心歡喜的大比先點餐蛋丁~再來蛋牛治和凍檸茶~~~凍檸茶是無冰預冷版~~在其他地方都喝過~但通常只有底層的數杯才會不透光地濃鬱~相反這裡每杯都是濃而醇~茶底夠厚夠醇不會喝到”鞋烚烚”~而且檸與茶與糖水的黃金比例使這杯爆檸變得不平凡~~比起金鳳瑞記的樽仔奶

這店的食材不商業化~~用的麵包是你我他家裡都用的袋裝嘉頓8片裝~~即食麵是一箱箱的出前一丁~~滿心歡喜的大比先點餐蛋丁~再來蛋牛治和凍檸茶~~~凍檸茶是無冰預冷版~~在其他地方都喝過~但通常只有底層的數杯才會不透光地濃鬱~相反這裡每杯都是濃而醇~茶底夠厚夠醇不會喝到”鞋烚烚”~而且檸與茶與糖水的黃金比例使這杯爆檸變得不平凡~~比起金鳳瑞記的樽仔奶茶~這杯更值得試

咸蛋牛治原來可以選擇有邊/無邊的方包~可能default是用無邊吧~唉呀~小比愛食邊啊!忘記了嘉頓也有2種方包~所以切邊的方包吃起來就有點不夠喉~~但麵包是烘得何等出色~不是高溫短時的蝦片狀~是真正兩邊金黃鬆脆的~很合胃口~咸牛蛋比起平時吃到的較為清淡~因為沒有下食鹽~只用咸牛的味去調味~咸牛份量不多~所以清淡~相對新香園的大大份出品~這個迷你淡口版也合我胃口~~有機會再來會再叫有邊版

餐蛋丁原汁原味~大比至愛~他說家中火喉不夠始終煮不到茶檔冰室的味道~蛋煎得夠靚半流心~拌勻蛋汁在湯底最好不過~~~結果吃罷以上全部東西也不消五分鐘~碗麵仲出煙~~~很是滿足~~雖然一個鐘前發生不愉快事件~但為了用心的出品~就打平吧~誰叫自已愛家庭作業的小店~~
$19 (Lunch)
2009-11-25 41 views
因為仲未食到炭爐雞蛋仔,所以友人就建議嚟呢度飲杯嘢。唔講真喺唔知原來亞so介紹過呢度嘅凍檸茶,nov 22, 09, 3人叫咗 :1) 凍檸茶 x 2 (@hk$11)-用番熱飲嘅杯因佢無+冰,認真講佢喺冰鎮奶茶嘅做法,預先嘢雪好個底,再+雪咗嘅茶-顏色比較混濁因為個底喺搾好嘅檸檬汁-聽友人們講因喺無連檸檬皮1齊搾,所以唔會有"劫"味-佢哋話唔錯2) 熱檸茶 (hk$10)-我呢杯只喺正常排檔嘅模式,所以友人直言我"lai"嘢-我無諗過凍熱嘅製法有唔同架嘛-+咗近1/2個嘅檸檬-檸檬新鮮清香-茶味都明顯

1) 凍檸茶 x 2 (@hk$11)
-顏色比較混濁因為個底喺搾好嘅檸檬汁
-聽友人們講因喺無連檸檬皮1齊搾,所以唔會有"劫"味
-佢哋話唔錯

2) 熱檸茶 (hk$10)
-我呢杯只喺正常排檔嘅模式,所以友人直言我"lai"嘢
-我無諗過凍熱嘅製法有唔同架嘛
-+咗近1/2個嘅檸檬
-檸檬新鮮清香
-茶味都明顯
2009-11-22
$11 (Other)
星期日行完東大古道,途經這店門口見門面相當企理,本來已經行過了幾條街咁遠,但同行的女士A小姐因為已經對此店有好感嚷着要回頭,無計啦,回頭就回頭啦,每人柯打一碗丁麵, 友人R先生同一四眼廋阿姐講”餐肉一丁”她寫了”餐丁麵”去煮食爐那邊,無幾耐有個四眼肥阿姐走過來好大聲問是誰叫的,友人R答道” 餐肉出前一丁”那個肥阿姐隨即好大聲咁在友人R背脊後面話”這裏用的全是出前一丁,不要寫”丁麵”這樣會以為是餐肉五香肉丁麵的”友人R及我們都沒有任何反應因為寫單的不是我們,至於她是否想講俾四眼廋阿姐聽,就不得而知,其他客人及店員都為之側目,,總之無理由發客人脾氣,或者借客人來發脾氣,完全不能接受這樣的待客之道,話說回來,食物也很馬虎, 我的一丁麵有一半是白色未煮透的,要自己浸多幾分才勉強食得, 我的熱奶茶也不見得怎樣與別不同,友人A叫了涷咖啡,問她怎樣,雖然見這店的凍飲是從雪柜拿出來的,她說雖然是從雪柜拿出來的但亦不涷?!雖然從來沒有理會哪間店是哪個名人介紹過,但這樣的店要生存下去真的要徹底自我反省, 要不只要試過的(那些馬虎的食物)都不回頭, 哪會有機會苟延殘喘,我就放長眼睇下半年後佢點
?!
我就放長眼睇下半年後佢點

2009-11-08
  • 最少有一肚氣
1K
2009-10-15 34 views
朋友之前來過; 但現經阿蘇介紹過,馬上多了不少人,仲由之前只得3張舊木檯, 加多了幾張摺檯;由一個阿婆變成3個年輕人.生意好得很,但水準下降令人木瞪口呆!牛治係即弄的, 不錯; 但個丁竟係半生熟的, 根本係冇 heart 煮. 大家都可以煮得好過佢. 你睇張相吖, 一半係白色, 得一半係熟左的半透明!好采個凍檸茶仍很掂. 頂得住~哼, 當係 "ok"啦.要努力呀, 驕兵必敗!
朋友之前來過; 但現經阿蘇介紹過,
馬上多了不少人,
仲由之前只得3張舊木檯, 加多了幾張摺檯;
由一個阿婆變成3個年輕人.

生意好得很,但水準下降令人木瞪口呆!

牛治係即弄的, 不錯;
但個丁竟係半生熟的, 根本係冇 heart 煮.

好采個凍檸茶仍很掂. 頂得住~

哼, 當係 "ok"啦.

要努力呀, 驕兵必敗!

0 茶要讚
多士係即弄, 也ok
冇誠意的一丁
以前得3張, 舊得很; 現加了幾張
舊款的十大兵器之首!
$20 (Lunch)
0 茶要讚
以前得3張, 舊得很; 現加了幾張
舊款的十大兵器之首!
2009-09-05 16 views
去親大澳都必到呢間其記, 皆因佢d野真係好好味, 又唔貴...凍奶茶: 冇冰, 好有奶茶味凍檸茶: 冇檸檬, 佢係用新鮮檸檬榨汁架, 一d苦澀味都冇, very good...油占多, 奶油多, 蛋牛治都好好味, 價錢又ok, 正呀....值得一提, 雖然全部凍飲都"好似"好細杯咁, 但因為冇冰既關係, 其實份量同出面飲既係差不多或者仲多過出面tim呀 (出面果d係實際杯份量既1/3), 所以呢個價錢黎講係ok囉....

凍奶茶: 冇冰, 好有奶茶味

2008-09-27
$17 (Tea)
  • 凍奶茶
  • 凍檸茶
入到去Order一樣野就夠了就係凍檸茶d 檸檬預先整左做汁溝落去d茶度茶味好濃檸檬香而不太酸杯野又唔會太甜$11係貴左少少同細杯左d但真係入到大澳行到熱飲番杯佢的凍檸茶So Great !值得讚的係當我飲完杯凍檸茶老細主動拎左瓶冰水俾我地refill幾大方下
入到去

杯野又唔會太甜

$11係貴左少少同細杯左d
但真係入到大澳行到熱
飲番杯佢的凍檸茶
So Great !

值得讚的係當我飲完杯凍檸茶
老細主動拎左瓶冰水俾我地refill
幾大方下
好濃好香,正
2009-07-02
好濃好香,正
2009-05-06 31 views
是日天氣炎熱, 行到身水身汗, 記起睇過公仔箱推薦這裡的檸茶,所以過來試一試. 應該係公仔箱效應, 雖然是下午茶時間, 都要等一會. 小店格局, 沒有冷氣, 找個風扇位會好D. 觀察咗一陣在大門口的茶水陣, 見其凍檸茶,真係無冰無檸檬片, 立即點一杯見識吓, 見同枱的多士幾對版, 又叫一個油占多.凍檸茶平衡做得幾好, 茶味夠, 檸味鮮, 甜度剛剛好. 正!油占多, 果占下得夠, 多士夠脆, 美味.
凍檸茶平衡做得幾好, 茶味夠, 檸味鮮, 甜度剛剛好. 正
!
油占多, 果占下得夠, 多士夠脆, 美味.
茶水的一角
凍檸茶,油占多
2008-12-14
$16 (Tea)
茶水的一角
凍檸茶,油占多
  • 各式多士
2008-12-14 32 views
好在有熟路人同遊,唔駛周圍搵就飲到阿蘇推介o既檸檬茶。冇檸檬冇冰o既檸檬茶,特別在唔係有特色,而係真正香濃o既檸檬茶味,同埋預備o既o個份心機。
好在有熟路人同遊,唔駛周圍搵就飲到阿蘇推介o既檸檬茶。
$10 (Other)
2007-09-16 15 views
在大嶼山度過漫長歲月既我久唔久都會去飲番杯凍奶茶。(係唔加冰既凍奶茶!)出面冇乜幾可飲到嘞!嗯,不過發現自己好似從來冇係其記食過嘢噃……=_=!(冇計,凍奶茶出名得滯…)

2007-01-04 21 views
行了大半個大澳,而肚皮亦因幫襯了頗多的出名小吃已呈半飽狀態,幾間海鮮店及小祈園已無力光顧,故回程就選了這裡休息及要了一碗餐蛋丁作一完結。其實餐蛋丁沒什麼好說,跟坊間的做法一樣,但有點肯定的是這裡服務很好,要求這樣那樣都盡量滿足,而無名的咸肉粽就是在惜用這裡的餐具將其瓜分幹掉。

2006-04-17 37 views
找了很久才找到. 叫了奶茶, 鮮油奶多, 蛋牛治...奶茶唔錯, 有茶味, 但未夠滑.. 鮮油多好鬆軟, 鮮油凍凍的, 但唔夠厚, 蛋牛治普通。
2005-10-17 15 views
星期六早上一行三人行完山(由東浦行到大澳),又熱又累,走入其記,打算吃小小東西。一坐下聽到鄰桌大讚該店的檸茶好出名,便各叫檸茶一杯,兩碗五香肉丁煎蛋米,一碗餐蛋麵。五香肉丁麵好香,下了很多肉,蛋煎得很好,中間流出蛋黃。雖然慢一點,因為一碗一碗煮,逐隻蛋煎。但好有水準。檸茶果然不錯,下次會再去。
2004-08-12 47 views
lee間茶室,我好細個的時候,我公公經常帶我來吃,到現在長大了,一返去大澳探公公婆婆佢地,都會一落車就即刻去其記,我最鍾意佢地d凍奶茶(同灣仔金鳳果d一樣係無冰的)同奶糖多,兩樣都敢抵食又好味-正.