2022-07-24 433 views
果日頭痛咗兩日,就好似之前作肺炎嘅輕微病徵咁。 荃灣中和堂靚姐介紹我飲🐢苓茶,中午飲一杯再外賣一樽,夜晚分咗一半俾阿媽,自己飲埋另一半。 第二朝瞓醒竟然好番大半,再隔多一日就好番曬,慳番睇中醫d錢🤗
2022-06-13 357 views
好耐冇去過荃灣,經過荃灣再試下中和堂,環境整潔,荃灣街市對面. 龜苓膏依然清熱、下火,味到容易入口,而且價錢仲好抵食,果然真材實料,名不虛傳,老字號龜苓膏,值得一試
龜苓膏
2022-06-07
$40 (Tea)
龜苓膏
幫襯咗幾年,一直覺得龜苓膏平靚正,其他涼茶都好夠味同有效,亞姐親切友善👍👍👍離港半年後再去,見到舖面有少少改動,店員唔同曬,唔見咗笑容滿面嘅亞姐價錢各樣都唔同咗,叫咗龜苓茶$15(s),同雞骨草羅漢果茶,$12(s),非常淡味(正確係冇味),完全唔係以前嘅味道,相信唔會再幫襯😞易手定乜原因唔清楚,淨係知少咗一間好味涼茶鋪🥺

易手定乜原因唔清楚,淨係知少咗一間好味涼茶鋪🥺
2022-05-26
中和堂 (荃灣) 📍荃灣川龍街30B地下近黎食左好多熱氣野,又薯片又氣炸鍋炸野,當然要整番碗龜零膏嘆下,解解毒。❤️店員非常有禮貌,大推31蚊中碗(熱食)最多人食同熱可以保持功效。功效多不勝數: 暗瘡濕疹、皮膚痕癢、煙酒過多、口腔發炎、尿痛便秘、腸胃不適、清熱解毒、保健養顏等等。信不信由你,反正味道真不俗。食落熱騰騰,帶點回甘,苦味不濃,適應不了苦味也可配搭自家製糖水,容易入口。#荃灣#川龍街#龜零膏#清熱解毒#功效多多#店員有禮#保健養身#回甘#中和堂
中和堂 (荃灣) 📍
荃灣川龍街30B地下

2019-09-01 424 views
久病不愈,經過一周工作,病情又反覆,又開始咳。於是食完午餐就去川龍街中和堂食龜苓膏。由於飽飽的,就食個食,24元,食熱功效好過食凍,不過天氣太熱,要攤一下先,再加少許糖水就食得,希望快d好啦。
久病不愈,經過一周工作,病情又反覆,又開始咳。

於是食完午餐就去川龍街中和堂食龜苓膏。

2019-09-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-06-29 135 views
國內朋友來探望,帶她吃午餐後在荃灣逛街,大街小巷超多人。原本有朋自遠方來,不亦樂乎。但今天又是時晴時雨的天氣,樂變成落,天氣濕熱,人也濕熱。走著走著就到了川龍街,遠望見到幾十年老店中和堂,三步并兩步走過去。平常熱氣生飛嗞就去買杯廿四味飲。今天濕熱,當然食招牌龜苓膏了,冷或熱,大35,中30,小24都可以,都不貴。龜苓膏熱食較好,只好點【熱中】,果然那熱度...跟朋友邊聊邊吃,苦苦的,後來也撐不住,加些糖水。那個口感就像在吃熱涼粉,哈哈。
國內朋友來探望,帶她吃午餐後在荃灣逛街,大街小巷超多人。

平常熱氣生飛嗞就去買杯廿四味飲。

2019-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-04-23 263 views
每次嚟荃灣都會嚟呢間中和堂, 我覺得哩一間中和堂嘅龜苓膏好正宗。每次食完之後第二日都幾舒服,而且飛滋同埋暗瘡都少咗。而且呢度嘅龜苓膏價錢一啲都唔貴。細碗$24,中碗$30而且大碗都只係$35。侍應姐姐冇停過手咁樣將啲龜苓膏擺落雪櫃度。咁樣去貨去得咁快一定夠晒新鮮啦。今日叫咗個大碗龜苓膏嚟食,一食落口覺得充滿中藥味同龜板嘅味道,好真材實料!苦就係苦啲但係加埋搪膠食到好嘅,苦口良藥呀嗎😂 大家行過嚟荃灣都可以試吓呢間中和堂

2014-11-17 816 views
近排放假,無無聊聊又想清吓腸胃就去咗中和堂飲杯火麻仁。我之前係去開路徳圍飲既,不過今日去到發覺嗰間執咗,所以就搵過間。印象中荃灣無間好既火麻仁,飲過酸既,淡既,所以都好怕試未試過既荃灣舖。上openrice搵「涼茶」見到尼間係荃灣入面既最top排名,決定去試吓。尼度既火麻仁都幾甜吓,但係個人認為係好味既,幾香芝麻味,唔會酸,唔會淡,滿意可能我個人都舊舊地😂係尼間涼茶舖慢慢坐,覆吓朋友whatsapp,打篇食評,聽吓呀姐們閒話家常,感覺好悠閒舒服☺️有時間都會想再嚟坐吓,飲吓嘢,試吓個個都叫既龜苓膏!
近排放假,無無聊聊又想清吓腸胃就去咗中和堂飲杯火麻仁。
火麻仁

2014-11-17
火麻仁
2012-12-15 384 views
今天和媽媽在荃灣閒逛,正值下午茶時段,媽媽說不太肚餓,卻問我有沒有興趣吃龜苓膏,其實吃龜苓膏很難說得上興趣吧?不過既然媽媽想吃,我也不抗拒的,反正也是清熱之物,有效清熱最好,無效的就當涼粉吃吃好了。我對吃龜芩膏當然沒任何頭緒,最後媽媽拉我去了中和堂;一間感覺見慣見熟的涼茶舖。入到店內,就點了兩碗大Size的熱龜芩膏,店員將之稱為「熱大龜」。熱大龜熱大龜我對甘苦味的東西從來都不抗拒甚至有點喜歡,因此不用加任何糖漿就可以吃了。舀著龜苓膏倒是要點技巧,否則一不小心就會來個落地開花。吃起來,藥材味道甘苦清幽,老實說與涼粉味道還是大相逕庭的;質感柔靭度適中,跟啫喱沒什麼兩樣,不過就是帶甘苦味而已。中和堂和一般的涼茶舖沒什麼兩樣,不過內裡還算整潔,遇有上火、喉痛及暗瘡,偶爾信奉一下中國人的傳統智慧也是一個一錯的選擇吧!Berlin

Berlin
龜苓膏適用範圍
$27 (Other)
龜苓膏適用範圍
2011-12-02 298 views
近排食咗好多日打邊爐、麻辣火窩, 再加上轉天氣, 好耐無見嘅喉嚨痛+爆瘡即時出擊 ; 尋覓急救良方, 恰巧鄰居介紹這龜苓膏專門店。價錢相宜, 大、中、小碗都分別是$27, $24, $21膏都幾硬, 匙羹都好難「畢」起嚿膏, 要好似圖片咁插四邊才能「畢」起嚿四邊膏 ; 苦就唔係好覺, 甘都係有少少甘, 加些糖醬來吊吊味就最好, 糖醬竟有檸檬味, 是檸蜜, 多檸少甜好清新。我自己今次嘅經驗係食完呢濟龜苓膏嘅一個小時後就全身發滾(由內至外), 昨天氣温得十零度我竟然熱到要除jacket, 穿短袖衫就過了一個下午, 返到屋企就發現粒瘡縮細咗不小
價錢相宜, 大、中、小碗都分別是$27, $24, $21

2011-12-01
$27 (Tea)
2009-02-02 170 views
我和媽二人,路過試試它的飲料。 $7一杯火麻仁,$7一杯竹蔗水。結果...火麻仁是我多年的至愛,不過近年已經再找不到像樣的,全都是稀釋,淡以無味的。這間店的火麻仁是一開三,稀得連水味都飪得出來。我媽說竹蔗水也一樣。不誇張,我倆試了兩啖,付錢便離開。因為真不想把沒有心的東西放進口裡。支裝飲品比它還好喝。

支裝飲品比它還好喝。
$7 (Other)
2008-09-26 106 views
吃了香脆薯皮後,喉嚨開始抗議!到荃灣當採購員後,順道在這間店面充斥著涼茶香味的龜苓膏專門店清清熱。凍中龜以一個頗漂亮的瓷碗盛載,跟坊間以盅頭形式的不同,所以感覺自己在吃涼粉多過吃龜苓膏。說真的,其質感也頗像涼粉,軟滑中帶點韌勁,由於沒加任何糖漿,可以吃到其藥材味道,甘甘的又不會很濃很苦,只是曾經吃過一盅真的有回甘和藥味縈繞不去的龜苓膏,這裡的就沒有這種味道了,不過吃後仍覺得舒適很多,路過的仍可一試。另一位食客熟練地點了"熱大龜",我才知道這裡是如此點菜的

另一位食客熟練地點了"熱大龜",我才知道這裡是如此點菜的

凍中龜
凍中龜
2008-08-10 66 views
喉嚨痛,生了「痱知」,連忙到這裏食龜苓膏,叫了中size冷的,才23大元,抵食。入口甘涼,加了少許糖水,味道一流,是天時暑熱的良方。食了3天便痊癒了,果然有效,值得推介。

入口甘涼,加了少許糖水,味道一流,是天時暑熱的良方。

食了3天便痊癒了,果然有效,值得推介。
$23 (Other)
2006-03-08 68 views
燒完野食落山,當然要搵D野解下熱氣,叫左碗大碗龜苓膏,龜苓膏size有分大中細碗,分別為$24,$22同$20.食落都有幾重藥材味,食過後有種甘甘地o既after taste......其實真係唔識欣賞喱D中藥,只係知道"苦口良藥".