2019-12-26 729 views
假日想吃早餐,多數會來到這裡。小時家在紅磡,父母親經常帶我吃咸豆漿、油條,麵條default一定是上海麵,更多吃的是油豆腐粉絲湯。慶幸將軍澳區還有這種舊式小店,保留昔日嚐過的風味。因為吃了很多年,基本上餐牌上的所有菜式都吃過。個人喜好是五香牛肉麵(即牛𦟌)、五香肉骨麵(豬軟骨)、酸辣雲吞湯和甜豆漿。每碗麵都有炸菜肉絲,所以除非你真的不想吃其他餸,否則不用特意點炸菜肉絲啊!煎豆腐上面只沾了極少的魚肉,吃到白胡椒味,重點放回厚重的濃豆香,未必人人喜歡,但卻是我杯茶
假日想吃早餐,多數會來到這裡。

慶幸將軍澳區還有這種舊式小店,保留昔日嚐過的風味。

排骨麵、煎餃子、煎豆腐
五香肉骨麵
排骨麵、煎餃子、煎豆腐
五香肉骨麵
2019-11-20 564 views
食早餐呢度嘅早餐都算平有個正常份量嘅粉麵再加餐蛋豆漿比平時平多少少粉麵正常,無少到早餐就無左酸辣一類太刺激食物有啲雪菜/餃子/排骨等等嘅粉麵餐蛋都正常餐肉有煎過,算有心機蛋可選煎/炒蛋,多個選擇👍一個醒晨早餐就係咁簡單
食早餐
呢度嘅早餐都算平

有個正常份量嘅粉麵再加餐蛋豆漿
比平時平多少少

粉麵正常,無少到
早餐就無左酸辣一類太刺激食物

有啲雪菜/餃子/排骨等等嘅粉麵

餐蛋都正常
餐肉有煎過,算有心機
蛋可選煎/炒蛋,多個選擇👍

一個醒晨早餐就係咁簡單
2019-11-13
Breakfast
2019-11-03 616 views
很久沒來新都城三期地下的《豆漿大王》,趁週末就去食餐飯話說該店在三期入伙之時,一起營業至此時。店內裝修保留當年風味,食物質素應該也保留當年的風味基本上上海的粉面飯,都在該店可以吃得到,而且價錢相當街坊化秘滷肉醉拌麵 $34,上海麵麵質十分鬆軟,配上滷水肉粒和蔥花,特別顯得有口感。加上碗底有少少辣油,吃起上來都特別有風味的。醬爆肉碎豆卜麵 $30,鬆軟的上海麵與鹹鹹的肉碎結合,特別有口感。豆卜的份量剛剛好,可以吸收左湯底的味道煎餃子 $21,韭菜豬肉餡料是新鮮的,鄙薄餡靚,剪得金黃色的剛剛好惜略覺油膩。凍豆漿 $8,豆香都幾濃,總叫作為健康的一餐,劃上句號
很久沒來新都城三期地下的《豆漿大王》,趁週末就去食餐飯
話說該店在三期入伙之時,一起營業至此時。

店內裝修保留當年風味,食物質素應該也保留當年的風味

基本上上海的粉面飯,都在該店可以吃得到,而且價錢相當街坊化

惜略覺油膩。

凍豆漿 $8,豆香都幾濃,總叫作為健康的一餐,劃上句號
2019-11-02
Lunch
2019-11-03 433 views
心善則美乃形容內在美,由內靚到外亦有另一種,就是健康上的美。剛入鋪頭,已被橙黃色的碗碟和韭菜豬肉餡料所吸引,牆上的各類型健康報導亦吸引著我,仔細一看,“女性多吃豆類製品有助減低肺炎風險“、“日吃豆腐可降低心血管病“等各大標題亦令我看得著迷。醬爆肉碎豆卜麵.HK$30咸咸的肉碎與上海麵結合起來,有不錯的口感,加上適量的炸菜,為細小的豆廿卜和湯底帶起不一樣的味道。相信除了一般的水餃或雲吞都,不妨試試這個麵吧。秘滷肉碎拌麵.HK$34同樣是肉碎,卻換成拌麵的食法。這個秘滷,除了滷汁亦帶有輕微的辣味,輕輕一撈,這股味道確實令人忍不住快快品嚐。煎餃子.HK$21四隻煎餃的餡料就是剛入鋪面所見的韭菜豬肉餡料,名符其實的皮薄餡靚,煎過的餃子皮不帶油膩感,反之言是香脆的口感,非試不可。凍豆漿.HK$8眼見每一枱不是凍熱豆漿,就是豆腐花。在悶焗的太陽下,來一杯凍豆漿就最能達到透心涼的效果。

醬爆肉碎豆卜麵.HK$30

秘滷肉碎拌麵.HK$34

煎餃子.HK$21

凍豆漿.HK$8
2019-11-02
2019-10-23 522 views
記得小時候在新都城剛開的時侯,這間豆漿大王已經開業,至今多年歷史。我經常回憶童年美味,今日終於黎一試。一入去,這些老店服務態度不會有,入來都是注重食物質素,我想吃個傳統餈飯及飲杯豆漿。 熱豆漿 $8 完全沒有豆味,怎麼可能豆漿鋪賣豆漿沒有豆味。重點豆漿一點都不香滑。熱鹹豆漿$16 這款豆漿真係買小見小,賣相以為好好w食,點知都係得個咸字。 餈飯$17 份量小,料吾夠多,而且餡料太咸了,完全相像跟現實是不同。酸辣淨雲吞$34 這個稍為正常一點,但是湯是鮮橙色,這令人懷疑找粉劑沖出來,重點是吃完後,一直都口乾,太多味精了 。滷水蛋拼豆腐$32 這個一上碟都嘩了,份量太小了,一份價值$32的小食,怎樣可能沒那有賣相,味道也不行? 豆腐是凍的,凍也不是問題,賣相一看就知道,放了很久。童年回憶都沒有了,太失望。雖然價錢親民,但絕對不值得入來。

熱豆漿 $8
暖豆漿

熱鹹豆漿$16
這款豆漿真係買小見小,賣相以為好好w食,點知都係得個咸字。
熱鹹豆漿

餈飯$17
份量小,料吾夠多,而且餡料太咸了,完全相像跟現實是不同。
餈飯

酸辣淨雲吞$34
酸辣淨雲吞
酸辣淨雲吞

滷水蛋拼豆腐$32
滷水蛋拼豆腐
滷水蛋拼豆腐

童年回憶都沒有了,太失望。雖然價錢親民,但絕對不值得入來。
2019-10-17
2019-09-05 494 views
記得小時候在觀塘市政大廈熟食市場有間食上海麵 / 飯的小店,可惜已經關門大吉多年。我經常想尋回當年的美味,所以對這類舖頭特別情有獨鍾~呢間位於新都城三期地舖的小店,沒什麼裝修,這晚人流不算多,不需排隊。食物我點了炸雞翼上海麵,男友的是炸排骨飯,另外再多一份紅油炒手。雞翼是全翼兩隻,在雞鎚和中翼門cut 開,容易進食。雞翼醃得有點甜味~ 粉唔係厚~不錯!不過麵就偏淋了一點,唔太彈牙。 湯麵內附有少少炸菜肉絲~ 餸麵不俗。炸排骨飯賣相就真係麻麻,不過排骨都算唔錯既~炸得唔算好乾,不過就薄咗少少。另外亦有附雪菜肉絲,令個飯唔洗乾啃。最後的紅油炒手,唔太辣,大大粒,正正常常~總結黎講,食物正正常常,最好味係雞翼。價錢就非常便宜,一個飯 / 麵$35已經可以食飽飽!! 在香港這類小店已經買少見少,下次來將軍澳又諗唔到食咩都會支持支持~
我經常想尋回當年的美味,所以對這類舖頭特別情有獨鍾~

雞翼是全翼兩隻,在雞鎚和中翼門cut 開,容易進食。
雞翼醃得有點甜味~ 粉唔係厚~不錯!
不過麵就偏淋了一點,唔太彈牙。
湯麵內附有少少炸菜肉絲~ 餸麵不俗。

炸排骨飯賣相就真係麻麻,不過排骨都算唔錯既~
炸得唔算好乾,不過就薄咗少少。
另外亦有附雪菜肉絲,令個飯唔洗乾啃。

最後的紅油炒手,唔太辣,大大粒,正正常常~

總結黎講,食物正正常常,最好味係雞翼。
價錢就非常便宜,一個飯 / 麵$35已經可以食飽飽!!
2019-09-04
2019-07-31 611 views
話說搬左黎寶琳一排,呢邊多數野食都係商場嘅連鎖店,而且價錢唔太平,於是今日試試行去商場外圍,地下外邊睇睇有咩街坊食店。見到呢間上海食店好似比較街坊,於是就入去買外賣。同埋一見到上海食店就想試佢個戈粢飯一入到去,都冇咩服務架喇,街坊店都冇話expect佢態度好好,所以我嘅評價主要會打番食物。首先主角粢飯,料唔夠多,食第三啖飯先開始咬到啲料呢個係我比較在意嘅!因為粢飯就要靠啲料先有味,如果頭兩啖+尾兩啖都只食到飯,就會好dry.而相都見到飯嘅比例比料係多好但入面嘅料就正正常常咁

首先主角粢飯,料唔夠多,食第三啖飯先開始咬到啲料
但入面嘅料就正正常常咁
2019-06-03 666 views
平時很少行這條街的, 因為每次黎到, 都係會行商場的, 甚少行它的地鋪。不過早排見電視台介紹咸豆漿及粢飯, 而且只淨一些傳統小店肯做了, 尤其係咸豆漿!所以我想去試, 但電視節目介紹的店子都在紅磡一帶。想來想去, 將軍澳區只有這一間了。早餐時段, 粢飯不跟餐, 但我前粢飯而來, 無所謂啦。熱甜豆漿來了, 滿滿的濃厚豆味, 不錯呀。粢飯如果係要求即製的, 好似要加幾蚊。我也不想等, 不要即製, 現成好了。粢飯原整一條上檯, 感覺有點難入囗, 難咬, 唯有叫店員一開二, 剪開它才慢慢吃。粢飯裡面有很多榨菜, 又有油炸鬼, 雖然不算香脆, 但好好味。已經非常滿足了。好開心, 而且價錢絕對相宜, 抵食呀!

早餐時段, 粢飯不跟餐, 但我前粢飯而來, 無所謂啦。

熱甜豆漿來了, 滿滿的濃厚豆味, 不錯呀。

好開心, 而且價錢絕對相宜, 抵食呀!

2019-04-29 795 views
這店在新都城商場三期外圍,位置不太顯著,店舖外貌也不出眾,但食物卻不差😍店內都算大,以長長的枱為多,可以坐好多人。食物種類也頗多,有麵類,包點類,小食等等。頗為特別的是豆漿湯丸加蛋,不過每次去食都食到好飽,無點呢🙈餈飯糯米夠煙韌,夠熱騰騰,餡料有油條、榨菜、肉鬆、菜脯等等,有質感也夠美味。咸豆漿有些蝦皮、榨菜絲、青蔥、油條,很香,咸豆漿沒有甜漿的那種滑滑的質感,但卻有口感,很特別。食后感: 這種舊式上海料理店越來越少,再加上價錢很平民化,要好好珍惜。

店內都算大,以長長的枱為多,可以坐好多人。

餈飯

咸豆漿

Lunch
2019-04-06 845 views
假期訓醒後,一個人到家附近找早餐吃。我十分喜愛光顧小店,而且這些上海小店真是很少有,所以有空都會來支持一下上海菜的早餐當然是要點粢飯和熱豆漿粢飯 - 上菜是粢飯還是暖暖的,內有肉鬆,炸菜和油炸鬼,配料絕不馬虎,每一口都能吃下所有配料,再加上煙韌的糯米飯,多重口感熱豆漿 - 是用碗上的,豆漿夠熱和香滑,豆味重,店員會加砂糖係底,所以食前要攪拌,但都不會太甜!滑滑的豆漿每人感覺很養生!小店價錢便宜,食物高質,真的是一個幾選擇!

上海菜的早餐當然是要點粢飯和熱豆漿

粢飯

熱豆漿

小店價錢便宜,食物高質,真的是一個幾選擇!
2019-04-05
$25 (Breakfast)
粢飯
2019-04-05 484 views
今日去屋企附近的豆漿店吃午飯,這間豆漿店食過了幾次,每一次吃完都好滿足,今次就同大家分享一下這間隱性豆腐店。 時間尚早,還未到午飯,但又過了早餐,可以算係brunch,不算太多人。這間店真係有好多美食,你一打間餐牌真係想叫晒每一樣。但我這些老街坊一定會叫粢飯,俾大家睇睇,裡面個油炸鬼,我諗起街坊食神金剛個句,不得了,真係不得了,真係好好食。再叫了炸排骨,都係個句不得了,夠熱,夠脆,肉好嫩。最後叫了這個肉碎撈麵,好多肉碎同蔥,口感一流🤗
這間店真係有好多美食,你一打間餐牌真係想叫晒每一樣。
再叫了炸排骨,都係個句不得了,夠熱,夠脆,肉好嫩。
最後叫了這個肉碎撈麵,好多肉碎同蔥,口感一流🤗
2019-03-27 492 views
招牌老字號,開咗好多年應該好多人都認識,因為上海麵豆漿煎餃係好多香港人嘅至愛。夜晚七點左右想買外賣,見店人流正常但門口有條迷你龍仔同我一樣等外賣,好掛張。👓擔擔麵 $32比較淡味,唔太重麻醬或者辣味,清淡版擔擔麵,唔使擔心辣/好濃味。評分:6.8/10👓煎餃子 $21/4隻韮菜豬豬餡,香口正常!評分:7.5/10👓熱 豆漿湯丸 $20總共有五粒湯圓全部都係芝麻餡,煲得岩岩好唔會太淋,好食!係甜豆漿底而不是咸豆漿,出面通常都係咸豆漿但唔太夾味咁所以我唔太鍾意食,不過依個甜豆漿同湯丸都係甜味好夾,食上海麵攞依個埋尾好滿足☺️價錢唔便宜,但好食亦好大碗一個人一定食唔哂~評分:8.5/10

擔擔麵
👓擔擔麵 $32
評分:6.8/10
煎餃子

👓煎餃子 $21/4隻
韮菜豬豬餡,香口正常!
評分:7.5/10
熱豆漿湯丸

👓熱 豆漿湯丸 $20
總共有五粒湯圓全部都係芝麻餡,煲得岩岩好唔會太淋,好食!
價錢唔便宜,但好食亦好大碗一個人一定食唔哂~
評分:8.5/10
熱豆漿湯丸
2019-03-11 421 views
同媽咪見完朋友 想食啲平靚正既野一於帶佢黎試下親民小食栥飯 好耐無食 油炸鬼+肉鬆+些少榨菜 厚實既栥飯 熱辣辣 好好食呀炸饅頭 不能不吃炸到外皮金黃香脆 入面有夠鬆軟雪菜肉絲麵+五香肉骨麵都唔錯!
同媽咪見完朋友 想食啲平靚正既野
一於帶佢黎試下親民小食

栥飯 好耐無食
油炸鬼+肉鬆+些少榨菜 厚實既栥飯
熱辣辣 好好食呀

炸饅頭 不能不吃
炸到外皮金黃香脆 入面有夠鬆軟

雪菜肉絲麵+五香肉骨麵都唔錯!
2019-03-09 282 views
不經意走過,看到上海豆漿,忍不住過去瞧瞧。是小時候,在葵涌常去吃,連早餐也要買個栥飯的豆漿大王。真的是她,連餐牌跟餐具也是一樣,心情就像重遇故友一樣。必點煎豆腐,栥飯,餃子上海麵,豆花!煎豆腐,豆味濃郁,煎香了加點肉末的鹹香,份外滋味。栥飯,厚實的一個,咬下去,肉鬆的甜,榨菜的鹹,加上油條,懷念的味道,真是回味無窮。上海麵,獨特的粗度和咬勁,是其他麵條找不到的。配上自家製餃子,皮煙韌,餡料新鮮,一碗溫暖。就是這味道!
不經意走過,看到上海豆漿,忍不住過去瞧瞧。
是小時候,在葵涌常去吃,連早餐也要買個栥飯的豆漿大王。
真的是她,連餐牌跟餐具也是一樣,心情就像重遇故友一樣。

必點煎豆腐,栥飯,餃子上海麵,豆花!

煎豆腐,豆味濃郁,煎香了加點肉末的鹹香,份外滋味。

就是這味道!
2019-02-24 320 views
相信住寶琳嘅大家對佢一啲都唔陌生我每次想食上海野都會嚟呢到又平又快手 重點係味道一啲都唔差平日嘅五點幾嚟到仲有得食佢哋下午茶大約40就有交易真係抵到爛我哋叫咗一個甜豆漿加湯圓加炸饅頭餐另外一個係牛肉麵加鹹豆漿餐饅頭香脆 點煉奶黎食係完美嘅組合其實有三個饅頭㗎不過影相之前太肚餓忍唔住食咗一個我最鍾意嘅係佢哋甜豆漿好香滑 豆味濃 唔會太甜如果好似我咁貪心嘅話可以加湯圓係我最鍾意嘅黑芝麻餡!相對黎講牛肉麵同埋鹹豆漿就冇咁出色牛肉比較老 麵條煮得太淋而且湯底無味鹹豆漿就有啲過鹹
相信住寶琳嘅大家對佢一啲都唔陌生

不過影相之前太肚餓忍唔住食咗一個

我最鍾意嘅係佢哋甜豆漿
好香滑 豆味濃 唔會太甜
如果好似我咁貪心嘅話可以加湯圓
係我最鍾意嘅黑芝麻餡!
相對黎講牛肉麵同埋鹹豆漿就冇咁出色
牛肉比較老 麵條煮得太淋