2024-02-22 748 瀏覽
強小亭:來自鳥取的和牛前排先見有朋友推介鳥取嘅餐廳,睇到勁開心,開始搵關於佢嘅食物同名勝,除左砂丘同蟹,我搵到有呢間強小亭。而呢間餐廳,剛剛由日本嚟咗香港,唔使飛去鳥取縣,都可以止旅遊癮。呢間米芝蓮餐廳原來係鳥取都幾出名,鳥取蟹我聽得多,原來牛都好有名,仲勁過神戶,飛驒等地區,因為和牛的發源地是在鳥取,佢同日本的一段歷史有關。 千多年前平安時代,很多信奉地藏菩薩大山寺高僧都有著為牛馬祈福的習慣,為它們製作守護符的傳統,因此也衍生當年流行的「牛馬信仰」,許多人都帶著佢哋嘅牛馬慕名前來,並讓牛馬們在大山土地上享受大草原牧草,接受僧侶的祝福,後來人們也開始在大山山腳上飼育牛馬,展開了牛馬經濟,並在江戶時代中形成了日本三大牛馬交易中心之一的「山牛馬市」。大山牛馬市是日本古老的牛馬交易中心之一,正因其文化背景,造就了世界最昂貴的日本和牛飼育文化,因此鳥取縣也可以說是孕育和牛靈魂的最始點。睇完文化就講番呢間餐廳,大山黑山処強小亭係鳥取一間米芝蓮嘅餐廳,今次黎到香港,唔算特別高調,朋友就提議食吓lunch先,試一試水準。精選A5和牛三點燒肉有三種燒肉,特選A5和牛燒肉就有埋涮涮鍋,燒肉有幾種カメノコ
強小亭:來自鳥取的和牛

精選A5和牛三點燒肉有三種燒肉,特選A5和牛燒肉就有埋涮涮鍋,燒肉有幾種カメノコウ (牛臀肉),ヘッドバ,サーロイン (西冷),外モモ(外腿肉),ヒウチ(牛肩肉)多種唔同嘅部分當中最愛外腿肉,口感特別而且有油香,西冷當然出色,牛臀肉第一件食就有驚喜,最緊要佢有唔同嘅醬汁配唔同色調同唔同部份嘅牛肉。不過聽店員講每日嘅來貨都有機會唔同,食到咩好嘅位置都要睇緣份。

shabu shabu主要吃リブローズ同イチボ(牛臀蓋),牛臀蓋絕對係當日食過最美妙嘅,有油香油花牛味,最正嘅佢唔係好似神戶牛咁非常油膩,食完會有種好飽嘅感覺,佢較低調而且唔會太過重,絕對值得你了解下。

佢個餐裏便提供嘅飯都好特別,係星空米,勁有咬牙,其實湯品同佢有個勁好食嘅牛煮物,我直頭想單點多一碟。要講唔好嘅,相信應該係甜品,可能前段太精彩,後面個反差比較大,店方應該要改善下。

今次食完晏晝,再睇夜晚嘅Menu更加吸引,如果你愛好吃和牛,又想試吓鳥取嘅感覺如何,值得一來比較一下同其他和牛嘅分別。

強小亭 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓