之前經過幾次元朗廣場見到有間大勝軒拉麵,因為之前喺新宿同池袋食過兩次都唔錯,所以香港同日本比較點都應該唔太差,於是專程約了拉麵控朋友去試下。間舖係L型,一邊有吧枱同埋後面有兩張好細嘅二人枱和一張四人枱,而另一邊有幾張四人枱,但有一個客人坐四人枱,我要求坐這邊,但位西口西面女店員,堅持唔比我哋坐,要我哋坐張超細二人枱,但當時店中只有六位客人,於是照坐低見到張枱咁細根本擺唔落兩碗麵加個小食😠,所以只叫兩碗麵唔叫小食。(但後來見到另一個客人入嚟, 個西口西面女店員又比個一位客人坐四人枱,唔知咩玩法)🤷🏼‍♂️我叫了大勝軒拉麵,而我朋友叫了魚介豚骨拉麵,我首先試啖湯(本人已是重口味嗰批),發覺豚骨湯底爆咸,不可能再飲第二啖,再試埋拉麵偏硬味道唔錯加番少少分,然後食啖叉燒感覺有陣膠味,脂肪唔溶化仲要韌,因為如果整得好應該脂肪咬落去會融化,所以又減番分,而另一碗魚介豚骨拉麵,個湯底未去到爆咸,但都係偏咸,叉燒當然一樣咁差,算吧已冇希望。於是試啖水,水都𡃤嘢臭腥味,最後搵到最得就係枝牙籤。經過今次嘅經驗梗係冇下次啦,女店員服務極差,仲要加一,其實我覺得香港食拉麵有某些店要加一,覺得好荒謬因為佢根本冇服
之前經過幾次元朗廣場見到有間大勝軒拉麵,
因為之前喺新宿同池袋食過兩次都唔錯,
所以香港同日本比較點都應該唔太差,
於是專程約了拉麵控朋友去試下。

我叫了大勝軒拉麵,而我朋友叫了魚介豚骨拉麵,
我首先試啖湯(本人已是重口味嗰批),
發覺豚骨湯底爆咸,不可能再飲第二啖,
再試埋拉麵偏硬味道唔錯加番少少分,
然後食啖叉燒感覺有陣膠味,脂肪唔溶化仲要韌,
於是試啖水,水都𡃤嘢臭腥味,最後搵到最得就係枝牙籤。

經過今次嘅經驗梗係冇下次啦,女店員服務極差,
仲要加一,其實我覺得香港食拉麵有某些店要加一,覺得好荒謬因為佢根本冇服務,等如食雲吞麵要加一一樣。
湯底和叉燒唔掂,所有二人坐二人枱(好老正),但一人就坐四人枱(唔知咩玩法)🙅🏽
總結堅失望,如果邊個乞你憎記住介紹佢去食 ^ ^😏
大勝軒拉麵
魚介豚骨拉麵
2022-01-14
$93.5 (午餐)
  • 牙籤