2014-10-18 2058 瀏覽
適逢男友就快生日,所以先來一個預祝晚餐.因為佢於荃灣返工, 收工時間好晏.我地又想淺嚐當造的大閘蟹, 所以選擇稻香小菜晚饍.當晚去稻香食飯的人好多, 而食小菜同打邊爐的枱是於同一個區域. 所以整晚被隔離枱的煙整到由頭到腳都係邊爐味.小菜晚餐選擇不多, 我地就點左一個雙拼套餐、3個小食同2隻大閘蟹.首先是小食:雞絲粉皮 HK$ 28.00賣相很不錯, 但入口就真係……滴汗.花生醬汁好杰, 雞絲無味. 入口好似漿糊咁黏住個口. 而且內面半碟都係水, 搞邊科?!陳醋雲耳 HK$28.00雲耳雪得夠凍而且非常爽口, 陳醋汁調教到剛剛好, 又不太酸.而且食醬汁中加左少少芥末, 所以好開胃.七味炸豆腐HK$28.00上碟時剛炸到熱辣辣, 外圍包住炸粉, 所以豆腐是外脆內滑的. 加上七味粉味道, 超好味. 推介.雙拼套餐: 松露鮮菌蒸元貝 + 例牌 燒鵝皇 HK$ 128.00例牌 燒鵝皇燒鵝上碟時完全是凍的, 即使碟底有兩個小爉燭熱住, 但就憑兩個勁細火的爉燭仔不足以令到燒鵝溫熱. 我諗爉燭仔只係裝飾吧.撇除燒鵝是凍的, 肉質味道是不錯的. 不過燒鵝皮完全係唔連肉, 而且仲好韌.我唯有淨係食肉唔食
適逢男友就快生日,所以先來一個預祝晚餐.
首先是小食:
雞絲粉皮 HK$ 28.00
賣相很不錯, 但入口就真係……滴汗.
陳醋雲耳 HK$28.00
而且食醬汁中加左少少芥末, 所以好開胃.
七味炸豆腐HK$28.00
例牌 燒鵝皇
我唯有淨係食肉唔食皮.
松露鮮菌蒸元貝
元貝(帶子)上有松露鮮菌, 而元貝底就放有粉絲吸汁. 味道清清地不錯.幸好松露的味道唔係太濃, 唔會蓋住元貝的鮮味.
元貝食得出好新鮮, 因為有海產的鮮甜味.而且蒸得剛剛好, 不會太老.
*但我仍是喜歡傳統的蒜蓉蒸比例好味.
老三陽大閘蟹 HK$ 38.00/只
大閘蟹只有手掌般大, 其實算細隻. 不過呢個價錢又唔可以挑剔咁多.
當造的大閘就係美味, 雖然蟹身細細只, 但蟹膏都幾多. 而且是鮮甜蟹肉結實.
對於我呢種對蟹沒有太大要求既人, 其實已經好ok同美味.
2014-10-17
  • 老三陽大閘蟹