2013-02-21 294 瀏覽
呢日我去完瑪麗醫院後落返中環,本是想去都爹利街嘅Starbucks嘅,不過落車後行經豐盛創建大廈外見到樹咗個牌有New Starbucks係1樓喎,未去過當然想去啦,不過我又想食咖啡撻,所以先去都爹利街Starbucks買咗件咖啡撻後再行返去豐盛呢間新野啦。上到去一樓只見一間大大門口的Starbucks開張,裡面都幾大,裝修富有中國色彩,最正嘅係行到最入會見到有一特大露天茶座,就係地下同1樓中層,地方大枱與枱之間為有空間,真係幾舒服,只是戶外地方難免坐位比較污穢,要抹抹先可以坐喇。第一次來到,都要食下新野襯返新環境,所以除了叫返食過的鬆餅又有咖啡撻外,叫多個<忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋>同<蘋果提子丹麥酥>試試先。蘋果提子丹麥酥 (Apple Raisin Danish) ($16)呢個丹麥酥輕飄飄,牛油味重,勁鬆軟,用刀係切唔開嘅....酥內有蘋果茸和葡萄乾,有丁點杏仁片,果茸太甜,酥皮又甜,成個食會好膩,最好配Espresso同食中和返甜味,不過呢個我真係麻麻咯...。 忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋 (Alfredo Broccoli & New Potato Casserole) ($30

呢個丹麥酥輕飄飄,牛油味重,勁鬆軟,用刀係切唔開嘅....

忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋 (Alfredo Broccoli & New Potato Casserole) ($30)

呢個真係正,平時想係Starbucks食熱鍋只有去圓方、IFC呢類bistro分店先食到,呢期新推出有2款,其中就係呢個焗鍋喇,另一個係我唔會食嘅肉丸焗鍋!
焗西蘭花好嫩綠多汁,新薯香,鋪滿香草忌廉芝士汁,只係汁唔夠芝士味但就好Creamy,係幾好食嘅,所以呢次食完後,之後都有再食過好幾次,惟每次份量質素不一,唔係西蘭花偏多,就係新薯偏多,更試過汁多過西蘭花同新薯,即係一堆汁,只得幾件西蘭花同新薯,如果可以平均D就好喇。
亞麻籽甘荀鬆餅 (Flaxseed Carrot Muffin) ($16)

呢個再推出的鬆餅,真係幾好食,或者因為平時食鬆餅都會有點罪惡感,但呢個加了亞麻籽及甘荀絲,配一抹香甜的蘋果糖漿,即時覺得健康咗。
起碼入口牛油味唔重油份唔多,雖然亞麻籽只有表面果一少餟,但算是好多甘荀絲,以下午茶來講係好好嘅選擇呀。
2013-02-17
  • 忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋