2012-10-14 941 瀏覽
今年真係好忙,成日周圍,去完台灣之後去歐洲,然後再去新加坡,下個禮拜又要去德國喇。返來香港之後第一個要約的一定係我best friend!太耐冇見啦!一定要食餐好!我知我個fd最鐘意食海鮮,所以做完research之後,我就決定左去呢間Dot Cod Seafood Restaurant & Oyster Bar。呢間餐廳同我地office好近,o岩晒放工之後一齊行過去。. “Diver Scallops”Menu話呢道菜入面的帶子係用一隻叫Celery Root Mousse的醬煮的,上碟的時候配埋另外兩種叫Mushroom Duxelle同Madeira的醬。d帶子加埋兩隻醬一齊食,配合得好好! 我個fd非常鐘意食吞拿魚,所以我都估到佢一定會再點吞拿魚做主菜。睇返menu,呢度用的係 “Australian Yellow Fin Tuna Rare with Red Wine Beet Root”,配菜呢就有Confit Carrot, Lentilles Le Puy同埋Bacon Lardon。講真,食緊果陣我地都唔知d配菜叫咩名,總之就好味啦!哈哈!個吞拿魚係烤的,唔會煮
帶子同醬汁配合得好好!
“Diver Scallops”
好味!!
我個fd非常鐘意食吞拿魚,所以我都估到佢一定會再點吞拿魚做主菜。睇返menu,呢度用的係 “Australian Yellow Fin Tuna Rare with Red Wine Beet Root”,配菜呢就有Confit Carrot, Lentilles Le Puy同埋Bacon Lardon。講真,食緊果陣我地都唔知d配菜叫咩名,總之就好味啦!哈哈!個吞拿魚係烤的,唔會煮到太熟,一咬落去好juicy啊!
wow! 份量十足!
而我自己揀的主菜係9安士的“Grilled 100% organic Beef Tenderloin Steak” ,醬呢就揀左Red Wine Demi – Glace。我知道呢間餐廳係專食海鮮,不過我都想試下佢地d steak煮成點~同埋其實我鐘意食肉多d~
齒頰留香!!
我個牛扒係7、8成熟倒,剛剛好!好嫩~同埋好juicy~牛肉味好濃,真係只能夠用”齒頰留香”來形容!
甜品
食完主菜之後其實都幾飽,因為都幾大份!不過食晚餐點可以冇甜品呢!我們始終相信女人係有兩個胃的,一個食主菜,另一個食甜品
好自然的橙味,加上濃濃的蛋味! 好好味!!
甜品係“Orange Crème brûlée with Apple Financier”。Crème brûlée一路都係我最愛的甜品。不過今次係我第一次試橙味。叫呢個甜品果陣,其實我有d擔心個橙味會唔會太假。不過試左一啖之後就唔驚啦!因為食到的係好自然的橙味,加上濃濃的蛋味,好好味!

呢間餐廳的食物質素好高,環境好舒服,食野果陣唔會覺得好拘謹。同埋餐廳隔離有個bar,坐近果邊會有dd嘈,因為有好多上班族o係度傾下計咁,不過見到佢地都覺得好relaxed~幫我們落order同上菜的waiter非常有禮貌同埋親切,值得一讚!埋單兩個人加埋一千蚊倒!

今晚食得好開心!等我返來之後一定要再約我個best friend出來!
2012-10-12
帶子同醬汁配合得好好!
好味!!
wow! 份量十足!
齒頰留香!!
好自然的橙味,加上濃濃的蛋味! 好好味!!