2023-04-12 4505 瀏覽
復活節去咗澳門🇲🇴玩,過關嘅時候實在太多人喇🙈用咗幾個鐘先去到澳門市區,去到又唔想淨係去啲人多嘅地方eg官也街🤣於是就發掘下其他地方有咩好食好去。搭巴士嚟到偏遠少少嘅黑沙海灘,因為礦物質關係,部分沙呈黑色,幾得意😆呢度有間極有人氣🔥嘅海邊餐廳,憑住正宗葡國菜吸引極多人專程而來,繁忙時間要等2個鐘,呢日5點幾嚟都full house,可以係餐廳中庭嘅戶外酒吧飲住酒等位🥃餐廳格局都幾有歐洲餐館個種懷舊、地道嘅感覺。雖然啲職員好忙碌但都好friendly呢❤️餐包每枱坐低都會有個巨型餐包,望落去好似好硬咁,但食落都幾唔錯,外層硬脆內裡鬆軟有麵粉香,逐啲搣出嚟點湯食一流😗😗燒乳豬呢度必食絕對係燒乳豬🐷正好詮釋皮脆肉嫩四個字👍🏻👍🏻乳豬皮屬於薄脆crunchy嘅口感,底下嘅肉唔多,不過好嫩滑juicy💦骨部份見到啲香葉痴住,食嘅時候食到淡淡好香嘅香草味😍配菜有唔少薯條同清爽嘅洋蔥生菜沙律,係葡萄牙當地常見嘅配搭同味道,令我諗返起係葡萄牙玩嘅日子,好懷念呀🥰🥰馬介休球馬介休球同樣係葡國菜必食之一🙌🏻食過其他地方嘅馬介休球又鹹又重麵粉,呢個絕對唔會👏🏻👏🏻咬開全部係一絲絲帶魚鮮味嘅魚肉,不太鹹,調味剛

餐包

燒乳豬

馬介休球
馬介休球同樣係葡國菜必食之一🙌🏻食過其他地方嘅馬介休球又鹹又重麵粉,呢個絕對唔會👏🏻👏🏻咬開全部係一絲絲帶魚鮮味嘅魚肉,不太鹹,調味剛好,做得出色😋😋

青菜湯
呢個青菜湯未必好common,但就係我係葡萄牙成日會見到會叫嘅菜式😛呢個完全還原葡萄牙風味,暖笠笠嘅湯入面有唔少青菜同葡萄牙臘腸,飲完好滿足☺️

Sangria
雖然Sangria來自西班牙不過去旅行咁開心都要飲下🤪🤪超大一壺,紅酒味同果味幾平衡幾出。因為太大壺飲唔晒,啲職員仲叫我地裝落水樽拎走慢慢飲,好搞笑😂

人均消費:$260
推介指數(10分為滿分):8分