2016-03-14 1206 瀏覽
見人氣食店, 又近景點同手信位附近, 經過剛好有客人食完, 就立即上前入座.茶記麵檔風味, 坐卡位叫左支大可樂, 好耐冇飲玻璃樽裝可樂, 雪得夠凍夠氣.招牌薑蔥蝦子麵 ($35):個細碟份量比較細, 一人食都唔夠飽肚. 蝦子唔算好多, 而且都不太鹹香.勝在個麵冇鹼水味, 而且又加左豉油都夠味. 不過就唔彈牙, 只係有點咬勁.加左薑蔥更加香口惹味.香酥吞球 - 炸金沙鯪魚球拼炸雲吞($42) :2個人又想一次試多D, 呢個香酥吞球都幾岩我地.有炸金沙鯪魚球唔係好大粒, 外層米條炸得脆口, 鯪魚球肉質彈牙又夠味, 點埋蜆介醬更提鮮.而炸雲吞好夠皮薄香脆, 但太油膩, 炸得唔夠透, 餡料都比較少.桑寄生蛋茶 ($17) :估唔到麵檔有涼茶鋪糖水食, 就係桑寄生蛋茶, 而且仲俾埋叉方便食隻蛋.桑寄生茶好濃好夠味, 真材實料. 連隻蛋都一樣甘入味, 而且唔過甜. 食完麵唔夠飽, 整返個麵後糖水一流.

招牌薑蔥蝦子麵 ($35):

加左薑蔥更加香口惹味.
香酥吞球 - 炸金沙鯪魚球拼炸雲吞($42) :

2個人又想一次試多D, 呢個香酥吞球都幾岩我地.

桑寄生蛋茶 ($17) :

食完麵唔夠飽, 整返個麵後糖水一流.

2016-03-13
  • 桑寄生蛋茶