2017-02-11 5126 瀏覽
之前食咗兩三次葡國菜,今日諗唔到食乜嘢,又想再試下葡國菜。之前經過呢條街都見到有兩三間唔同嘅口味,但係就唔知食邊一間。叫朋友介紹之下,就食咗呢一間新口岸。佢話呢一間嘅菜式就比較多啲,而對面嗰間威記食嘅會係快餐形式。4個人叫到成枱都係嘢,但都總算食得哂。叫咗五六個餸,有啲就唔係甘特別,只有一個餸係比較特別啲。就係同呢個葡式嘅血鴨。個名好似好恐怖咁,但係見佢張相做好似幾靚仔,好想試吓。整出嚟同張相個樣就差唔多,而個味道又幾好食喎。問吓佢係乜嘢叫做血鴨,原來係預先烹調左個鴨,之後呢就再撈埋鴨卹一齊煮。味道係好濃嘅鴨味,另外仲有少少類似豬紅嘅味道。鴨肉完全入晒味,其實就真係幾好食嘅,特別係撈埋佢個飯返嚟食,就倍加滋味。另外幾好嘅就係佢個煎牛仔骨,一份入邊有成三大條,而且整出嚟嘅火候剛好,入邊仲有少少輕微嘅紅色,剛好。食落去個牛味都幾好,而且好軟身,又唔會好油。個大蝦沙律啲芒果非常之甜,個沙律嘅味道都唔錯,入邊會有返菠蘿,薯仔,大蝦等等嘅配菜。而個蝦已經起咗蝦肉,肉都算爽身,有蝦味。仲有另外一個就係牛小排,講真我睇過顏色我就覺得佢係豬扒,但係我個朋友問我覺得呢一個係乜嘢嘅時候,我有少少質疑唔係豬
仲有另外一個就係牛小排,講真我睇過顏色我就覺得佢係豬扒,但係我個朋友問我覺得呢一個係乜嘢嘅時候,我有少少質疑唔係豬。。原來真係唔係豬,係牛。。但係又冇豬味,講真真係有啲怪。
椰青味道好甜,一個38蚊,飲下,下下火,好過飲汽水。
整體嚟講味道都不錯的,只有一兩樣麻麻。但有樣重要嘢我發現左嘅係除左個血鴨之外,其他嘢都似係廣東同西式菜。應該係個口味為左迎合呢到嘅人所以改變左,但呢到改變得太勁了,完全無左個本意,應該好好甘深究一下。
  • 血鴨