2016-09-06 13118 瀏覽
周末同男朋友仔黎澳門兩日一夜,黎之前男朋友上網搵過有咩好野食,推介左呢間船屋,由於要book位既關係本身冇打算黎食啦,最後見時間充裕,男朋友5點50分打去book食6點半又真係book到喎,可能係因為星期五同埋6半都算早掛一去到門口排隊架,但我地book左位所以就即刻有位,咁我地就安排左坐門口位既,餐廳既裝潢係好水手feel配合餐廳個名“船屋”,係餐廳入面我會覺得自己去左外國咁我地就叫左網試上推介既幾味菜式,首先係薯蓉青菜湯,味道十分特別,我諗啲菜應該係菜心掛,配搭稀薯蓉湯底,佢並唔係忌廉湯個啲味,飲落係清清地咁有啲菜味咁,幾特別之後我地就叫左橄欖油蒜蓉浸蜆,百零蚊黎一大碗真係,並唔係我想像中既一小碟,一黎到已經香噴噴未飲哂個湯已經即刻夾黎食,一食落口個陣牛油香味配搭住蒜香,飲下個湯橄欖油蒜蓉同芫茜係出奇地夾個湯真係一啖又一啖飲上癮,好味到暈然後我地叫左非洲辣雞,側邊有薯條,點下個汁十分美味,啲雞唔算太辣但惹味,每塊雞件只有一條骨,岩哂我呢啲淨係鍾意食肉唔鍾意食骨頭既人,連配菜蕃茄我都唔放過,浸落啲汁到食到我lam lam利食哂都唔比侍應收走因為我太愛個汁最後我地叫左炭燒肉排,聞落去好

個湯真係一啖又一啖飲上癮,好味到暈
食哂都唔比侍應收走因為我太愛個汁
最後我地叫左炭燒肉排,聞落去好吸引,但由於我唔太好豬肉,所以大部份都係男朋友食哂,其實個肉排燒得幾好,醃得夠哂味而且燒得十分之香,所以唔似我唔好豬既人,可以一試啊
下次同男朋友黎澳門我一定會再黎食,個蜆同雞實在太正,依家已經回味緊
一試難忘啊!
2016-09-02