2010-12-15 1341 瀏覽
從論壇得知青洲劉記做埋今個月尾(政府收地),所以點都要前來一試。係新馬路坐巴士前來,但不懂路的關係,所以找了一段時間,還搞到老公黑面(因我太為食),原來它在蓮花巷轉入的地方.......坐滿晒人,不過唔使等好耐就有位看了一輪餐牌,點了豬扒包,豬扒撈麵&一罐忌廉個職員還問我地個包是否要切開一半豬扒包:個包好細,塊豬扒味道可口很易咬開豬扒撈麵:幫你切開一件件,D汁好夠,唔會搞到D麵一D有味一D無味食完賣單,外於地方唔算大我就係出面等老公,等左陣未見佢出,以為俾錢個到出現了問題,到老公出黎時問佢仲乜咁耐,佢話D職員同佢講係facebook可以搵到佢地還叫我地可以去他們另一店到食
(因我太為食),
原來它在蓮花巷轉入的地方.......
坐滿晒人,不過唔使等好耐就有位

看了一輪餐牌,點了豬扒包,豬扒撈麵&一罐忌廉
個職員還問我地個包是否要切開一半

豬扒包:個包好細,塊豬扒味道可口
很易咬開

食完賣單,外於地方唔算大我就係出面等老公,
等左陣未見佢出,以為俾錢個到出現了問題,
還叫我地可以去他們另一店到食
2010-12-12
$18.25 (下午茶)
  • 豬扒撈麵
2010-12-14 761 瀏覽
...特登搭車去食..因為它就嚟要搬..之後搬左就無左而家的風味了....星期一..1:30pm到達..要等左一陣位...之後叫左..雞翼豬排撈面....雞翼肉"un"..豬排一般..撈面偏咸..$22牛腩餐肉一丁...牛腩好廋但好"林"..出前一丁係正貨..味度對板...$22豬排包...夠"趣"..但無汁..好乾..$12.5菜心...大碟又新鮮....$4..好底食 總括就係"學生飯堂..食物普通"...搬舖前到此一遊吧了

菜單

豬排包...夠"趣"..但無汁..好乾..$12.5
菜心...大碟又新鮮....$4..好底食

總括就係"學生飯堂..食物普通"...搬舖前到此一遊吧了
2010-12-13
菜單
2010-10-15 388 瀏覽
又走左去青洲劉記食左一轉,今日試下食撈麵,點知一食就鐘意上,我叫左個豬排菜面,同學叫左豬排云吞麵雲吞就很普通,皮唔夠薄,但係豬排真係幾好,又唔硬,又夠味,次次去親都一定會叫佢ge豬排食.我戈陣叫ge豬排菜,好多菜,唔會話得2,3條菜比你.
又走左去青洲劉記食左一轉,

今日試下食撈麵,點知一食就鐘意上,
我叫左個豬排菜面,同學叫左豬排云吞麵
雲吞就很普通,皮唔夠薄,
但係豬排真係幾好,又唔硬,又夠味,
次次去親都一定會叫佢ge豬排食.
我戈陣叫ge豬排菜,好多菜,唔會話得2,3條菜比你.
2010-10-13
  • 豬排菜撈麵
2010-09-10 349 瀏覽
位於青洲小學對的o既青洲劉記,如果唔識路轉入去,真係唔知果度會有間茶檔,仲要係鐵皮屋黎,仲要無冷氣,大熱天時去食,真係唔係小野~~~但因為佢好大可能就執,所以都要再黎食下,政府收地後就真係無咩機會了~~咖哩雞絲麵好濃o既咖哩香帶著一點洋蔥絲同雞絲送麵食一流,帶一點辣,不過我就覺得細碟左d ,可能因為食辣野開胃xd豬扒包普普通通唔算凸出,豬扒有骨,但即炸夠香口。同大利來比的話大利來真係可以輸足10條街西多士最令我吸引就係呢個西多士,有成寸半厚o既西多,外脆內軟,中間唔會有花生醬。表面塗上茶記牛油+糖漿,完全係絕配,呢d 先係西多士,真係好耐未食過了,香港果d 唔係炸定,又薄,中間又塗花生醬,糖漿又唔夠好味.........唉................所以我黎呢度都係為左個西多士xd.....炸魚蛋其實都係鯪魚肉球,一向澳門食鯪魚肉都有保証,夠彈牙,但魚味唔夠濃,加返d 咖哩汁食會好小小xd

西多士

所以我黎呢度都係為左個西多士xd.....

炸魚蛋+咖哩汁
厚切西多士
炸魚蛋+咖哩汁
厚切西多士
(非會員)
2010-08-29 187 瀏覽
青洲小學後面 一堆鐵皮屋之間 沿住香噴噴既豬扒味就搵到我同甜先生 一個要豬扒蛋撈麵 一個要餐肉水餃公仔麵豬扒果然名不虛傳 冇鬆肉粉既怪味 亦夠新鮮 唔會有陣up味總之好好味!撈麵夠彈 配埋太陽蛋 仲加惹味完全係滿分配搭水餃係佢地自己包 就響我地隔離枱包 哈都ok架餐肉就冇煎過 本人就唔多慣配公仔麵 粗身彈牙幾好味喎!外賣辣魚包 香港少有嘛 梗要試試拎到返香港 用煮飯寶整熱應該係罐頭魚(唔肯定) 鹹鹹辣辣 夠惹味一人一杯檸茶解下暑 天氣咁熱 飲果下一定好味啦當然豬扒撈麵係最抵讚啦!
青洲小學後面 一堆鐵皮屋之間 沿住香噴噴既豬扒味就搵到

外賣辣魚包 香港少有嘛 梗要試試
拎到返香港 用煮飯寶整熱
應該係罐頭魚(唔肯定) 鹹鹹辣辣 夠惹味

一人一杯檸茶解下暑 天氣咁熱 飲果下一定好味啦

當然豬扒撈麵係最抵讚啦!
2010-08-29
  • 豬扒蛋撈麵
(非會員)
好開心第一次黎劉記^^唸住食豬扒飽既...之後問下店員有冇咖哩豬扒飽!我好開心師傅話冇問題...仲介紹我地試下豬扒撈麵添!啲菜真係好好味...食完仲想叫多一碟呀^^不過唔好食咁多唔係會肥架...哈哈!!!涷檸茶--->冇香港咁好飲--檸檬唔够靚--可以再好啲維他奶--->同香港既一樣樣-->哈哈-->好似仲好味咗添
好開心第一次黎劉記^^
唸住食豬扒飽既...之後問下店員有冇咖哩豬扒飽!
我好開心師傅話冇問題...仲介紹我地試下豬扒撈麵添!
啲菜真係好好味...食完仲想叫多一碟呀^^不過唔好食咁多
唔係會肥架...哈哈!!!
涷檸茶--->冇香港咁好飲--檸檬唔够靚--可以再好啲
維他奶--->同香港既一樣樣-->哈哈-->好似仲好味咗添
想像唔到咁好味呀
2010-08-12
$35 (早餐)
生日
想像唔到咁好味呀
  • 豬扒撈麵
久聞這裡的豬排包非常味美,即使搭的士品嚐也值得,果真名不虛傳!品嚐美食,享受的除了味道、環境和服務,還有……回憶。鐵皮大排檔,紙皮石牆壁,還有摺枱,時光倒流二十年,這些風味,香港真是買少見少。我們一行六人到達時已四時多,店內人客不少,但阿姐仍熱情地領我們到「貴賓房」,又推介招待食品,有點像幫襯屋企樓下的茶餐廳。 凍奶茶--夏日炎炎來一杯暑氣全消,有茶香有奶味,但不夠幼滑,不過不失。 炸魚蛋--用鯪魚肉做的炸魚蛋非常彈牙,又有鮮味,好吃。 豉油撈幼麵--麵條比香港的幼細,質地爽口彈牙,豉油帶甜,和幼麵是好拍擋。 豬排包--不愧為必食推介,豬仔包焗得外脆內軟,豬排邊微焦,很香口,但仍鬆軟富肉汁,正!
品嚐美食,享受的除了味道、環境和服務,還有……回憶

凍奶茶--夏日炎炎來一杯暑氣全消
,有茶香有奶味,但不夠幼滑,不過不失。
炸魚蛋--用鯪魚肉做的炸魚蛋非常彈牙,又有鮮味,好吃。

香港幾近消失的鐵皮大排檔
時光倒流三十年
豉油撈幼麵
下午茶極品--豬排包與凍奶茶
2010-07-30 75 瀏覽
i went to macau with family ,my sis highly recommended 青州劉記,但比較難搵.係青州小學後面就係啦.大約15:13到.唔洗等有位.立即order最出名GE豬扒包,咖哩雞絲治,厚西多士. +油菜($4),牛腩($6),魚旦($10)豬扒包---正!!! 包有烘,外脆內軟. +豬扒=正($12)咖哩雞絲治少人order,咖哩好香又惹味($13)我最鐘意西多,一個字------正($12)mum 話牛腩好有牛味 唔"un"其他不過不失服務質素唔錯
但比較難搵.係青州小學後面就係啦.
大約15:13到.唔洗等有位.
咖哩雞絲治少人order,咖哩好香又惹味($13)
我最鐘意西多,一個字------正($12)
mum 話牛腩好有牛味 唔"un"
其他不過不失
服務質素唔錯
2010-07-19
  • 咖哩雞絲治
  • 厚西多士
2010-07-23 43 瀏覽
食過幾次 "青洲劉記美食" 的豬扒包真係好好味. 所以今次都唔放過啦..炸魚旦 - 今次的魚旦唔夠彈牙, 而且有少許 "腥腥" 地....豬扒包 - 塊豬扒真係好好味, 夠林夠入味 不過個包就比較 "立" 口..咖哩雞絲包旦 - 呢個真係超難食, 好多油而且一pat pat. 真係好難入口凍檸茶 - 好好飲. 唔太甜而且啲檸檬又新鮮凍奶茶 - 朋友話好好飲. 好有茶味....正喎

豬扒包 - 塊豬扒真係好好味, 夠林夠入味
不過個包就比較 "立" 口..

凍檸茶 - 好好飲. 唔太甜而且啲檸檬又新鮮

凍奶茶 - 朋友話好好飲. 好有茶味....正喎
2010-07-20
2010-07-19 29 瀏覽
搵呢間劉記都算難啦, 的士司機又唔識, 街名都唔識唯有叫佢o係青洲小學落啦,原來都要兜去後面d鐵皮屋先搵到三十幾度差d溶到步坐低, 都幾熱, 因為得風扇無冷氣因為只係食早上第一餐, 食唔落太多野只order左:1) 水餃撈粗 - 個汁味道唔錯, 水餃都唔錯, 但唔算好特別2) 豬扒牛腩撈粗 - 同上一樣差不多, 豬扒都唔"un"3) 咖哩雞絲包 - 不枉搭咁遠車, 搵咁耐, 個包好足餡, 洋蔥絲好香口, 咬落去d餡好易"必"出黎(我食到成手都係), 咖哩辣度適中4) 凍啡 - 正常茶餐廳咖啡啦凍天黎可能好d, 大熱天時真係有d熱咖哩雞絲包值得推介呢!!
搵呢間劉記都算難啦, 的士司機又唔識, 街名都唔識
唯有叫佢o係青洲小學落啦,原來都要兜去後面d鐵皮屋先搵到
三十幾度差d溶
到步坐低, 都幾熱, 因為得風扇無冷氣

因為只係食早上第一餐, 食唔落太多野
只order左:
2) 豬扒牛腩撈粗 - 同上一樣差不多, 豬扒都唔"un"
4) 凍啡 - 正常茶餐廳咖啡啦

凍天黎可能好d, 大熱天時真係有d熱
咖哩雞絲包值得推介呢!!
水餃撈粗
豬扒牛腩撈粗
咖哩雞絲包
小心食時爆餡
2010-07-18
咖哩雞絲包
小心食時爆餡
2010-06-09 32 瀏覽
看到青洲-劉記咖啡的食評那麼好,我和老公當然要嘗試一下啦!雖然,食店的位置都幾隱蔽,但看過地圖後老公大概瞭解到此食店應該離狗場不太遠,所以,尋找過程尚算順利‧這店舖的面積要比想像中大,雖然,只是早上十一時許,店舖已經有不少客人光顧‧ 我和老公點了以下: 1) 咖哩雞絲撈麵: 雖然,咖哩有點辣,但是味道卻十分討好,而且,薯仔粒和洋蔥粒十分多,配搭撈麵都幾特別‧2) 豬扒飽: 同樣是豬扒飽,但此店的飽比金馬倫咖啡餅店還要來得香脆鬆軟,雖然如此,但是豬扒淋得嚟卻又不及金馬倫咖啡餅店的豬扒咁入味‧3) 炸魚蛋: 好有魚味,認真唔錯!4) 涷檸茶: 茶味幾好;見鄰桌的涷奶茶都好似唔錯,下回再試‧

我和老公點了以下:

3) 炸魚蛋: 好有魚味,認真唔錯!

2010-05-20
2K
21-5-2010某次 family gathering 時 A 提及呢度的豬扒包「幾好食」, 仲即場拎了個打包的出來「證明」有幾好食 , 是次同朋友又到梳打埠食嘢, 第一站就專程又 shuttle 又的士嚟試試.2 人 先叫了熱華田 ($7), 凍奶茶 ($9), 豬扒包 ($12) 及咖喱雞絲包 ($10); 食完發覺未夠飽又叫埋辣魚包 ($9) 及奶油包 ($7), 不過 round 2 就唔及 round 1 好了:-凍奶茶: 賣相「漸變色」的 , 仲以為會又稀又好甜, 但攪拌後茶味好香, 質地幾滑, 甜度亦剛好, 好飲喎 咖喱雞絲包: 包身脹卜卜, 烘 (炭爐?) 得十分鬆脆, 亦帶淡淡麵粉香, 正 熱辣辣「咖喱雞絲」餡料就以洋蔥及雞柳肉為主, 雞肉腍身, 洋蔥食落 sok sok 聲不過幾甜, 咖喱醬汁就大甜小辣, 椰汁味頗重, 加加埋埋夾味又好食, 值得試試.試了少少朋友的豬扒包: 包身一樣鬆脆, 豬扒就係「連骨」的, 無梳打痕跡, 醃得入味, 質地鬆化腍身亦有肉汁, 好食 感覺上咖喱雞絲包整體較出色, 不過呢個豬扒包一定好食過氹仔的人龍大排檔 (http:
21-5-2010

凍奶茶: 賣相「漸變色」的

感覺上咖喱雞絲包整體較出色, 不過呢個豬扒包一定好食過氹仔的人龍大排檔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1977285), 都值得試試的.

辣魚包: 第 2 round 叫的, 包身熱辣辣不過就無 round 1 兩個包咁鬆脆, 辣魚餡夠辣, 不過太乾身了, 整體唔太喜歡.

朋友第 2 round 食奶油包, 熱辣辣包身一樣唔夠鬆脆, 不過煉奶及鹹鹹的牛油都落得夠, 都幾好食.

食物不錯, 阿姐們幾友善又有禮貌, 招呼亦好; 而環境就係 up dup 的排檔格局, 大量風扇都敵不過 30 度高溫, 食完快閃好了.

每人約 $27 埋單, 同的士錢差不多
, 雖然下次未必會再專程嚟食, 不過絕對值得試試的.
名物 #1 咖喱雞絲包
漸變色凍奶茶
  • 咖喱雞絲包
  • 凍奶茶
2010-05-11 26 瀏覽
來澳門當然少不了吃吃吃見青洲劉記食評不錯,於是一落船便從碼頭乘巴士來不好找呢,最後要問路,兜兜轉轉再找到,原來就在鐵皮屋村內急不及待就叫了個 炸魚旦、豬扒包、厚西多豬扒包 很普通炸魚旦 正,最好趁熱吃厚西多 好香呀,大大件,又不太甜.以前不太喜歡吃西多的,因為吃過的都太甜,吃完這個後有想再吃的衝動呢隱世美食值得再試
來澳門當然少不了吃吃吃

見青洲劉記食評不錯,於是一落船便從碼頭乘巴士來

不好找呢,最後要問路,兜兜轉轉再找到,原來就在鐵皮屋村內

急不及待就叫了個 炸魚旦、豬扒包、厚西多

豬扒包 很普通

正,最好趁熱吃

隱世美食值得再試
2010-04-29 38 瀏覽
這裡絕不好找,地點就在青州小學的後面,走過停車場,你還不會輕易的見到這裡,因為在外邊看來,是不絕不容易看到這裡的招牌。見到有一緣色的排檔,時有人進出,內裡隱見人頭聳動的,就是青州劉記了。先來的是咖啡,這裡的做得很香濃,很甘香,非常不錯。還有要吃的當然是豬扒包,烘得夠熱之餘,邊位還要是脆脆的。豬扒鬆化,好吃。未必值得為一個區區的豬扒包來青州,但路經此地的,值得一試。想看足本食評及所有的食物相片,請參考下列網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/04/blog-post_03.html

未必值得為一個區區的豬扒包來青州,但路經此地的,值得一試。

想看足本食評及所有的食物相片,請參考下列網誌:
躲在樹蔭下
屋企間隔來的
躲在樹蔭下
屋企間隔來的
  • 豬扒包,咖啡
過左黎澳門,首站黎左青洲,狗場附近。做定功課,知道劉記呢到豬扒出色,就一於黎試下。地址叫青洲小學側 ,個人覺得青洲小學後較為準確。環境係露天茶座feel,見好多澳門人渣車黎食早餐,如果怕塵多,可坐入面,不過可能就會熱一點。擺明車馬,黎試下個豬扒。上船前冇食太多,食個豬扒撈麵剛好,女友要了個豬扒飽。先講豬扒,豬扒大大塊,很入味,醃既功夫做得唔錯,煎得剛好,唔會燶燶的,最重要係冇火水味。麵夠彈牙爽口,吃不出鹼水味,水準很高,其實澳門整體黎講麵普遍都做得好好。豬扒飽夠熱,亦做得不錯。個奶茶都沖得很好,有好明顯既茶香味,很香濃。澳門好多地方都有豬扒飽,質素很參差。這裡做得很好,個人覺得比大利來那邊更好呢。這裡近狗場那邊,不算太就腳,不過亦值得黎試下。

個奶茶都沖得很好,有好明顯既茶香味,很香濃。

這裡近狗場那邊,不算太就腳,不過亦值得黎試下。
窩心的切開一半
豬扒撈麵
$20 (早餐)