2019-06-24 1294 瀏覽
6月澳門飲飲食食之旅第三站係頤德記(李康記豆腐花),逛著逛著不經意逛到這裡,先是看到一票人在對面芬記排隊,正在好奇這家燒臘為何如此受歡迎時,伙伴發現另一邊相對冷清的店舖是有名的豆花店,二話不說便進店去。進豆花店時沒有多少人在內,枱面乾淨企理,放有一壺薑糖水,這裡好像沒有黃糖供應的。薑糖豆花細碗 MOP$8.5,大碗 MOP$15。早前的布拉腸粉還沒消耗掉,每人叫一碗細豆花就好。豆花送來時已有薑糖,如果覺得不夠甜,可以添加枱面的薑糖水。豆腐花入口軟滑,有微微豆香,薑糖令豆花更好味,不錯吃。入店時冷冷清清,不一會就坐滿人了。
薑糖豆花細碗 MOP$8.5,大碗 MOP$15。
早前的布拉腸粉還沒消耗掉,每人叫一碗細豆花就好。
豆花送來時已有薑糖,如果覺得不夠甜,可以添加枱面的薑糖水。
豆腐花入口軟滑,有微微豆香,薑糖令豆花更好味,不錯吃。
入店時冷冷清清,不一會就坐滿人了。

2019-06-14
講起會落花奶既甜品,👧🏻第一時間諗起啫喱同芒果布甸,但澳門既呢間舖頭證明左花奶仲有一位好朋友叫豆腐花😆呢度既豆腐花分左兩個size,一大一細,個日因為之前食得太飽所以叫左個細既試下,店入面另外有賣豆漿,不過可能👦🏻👧🏻太遲去到,豆漿好快就已經賣晒,想飲既朋友仔記得早啲去啦。唔知係咪因爲叫左要落花奶,所以店員係上枱之前落好左薑味糖水,但👧🏻覺得甜左少少🙈,如果可以俾客人自己加糖可能會好啲,不過估唔到原來花奶同豆腐花真係幾夾,花奶既香滑配埋豆腐花既滑嫩,入口既時候唔會搶左豆香味,反而令豆腐花食落更加滑,平時👧🏻食啫喱好少加花奶,但今次反而店家落得唔夠添呀😋每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)味道 : 3.75 / 5 環境 : 3.25 / 5 外觀 : 3.25 / 5價錢 : 4 / 5 服務 : 3.5 / 5回頭率 : 4 / 5總分 : 21.75 / 30性價比花奶加甜品絕對唔係一個陌生既組合,但加落豆花就真係第一次食到,估唔到係出奇地夾🤣中意食豆腐花既朋友仔過開大海不妨拜會一下呢間豆花舖啦

每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)
味道 : 3.75 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 21.75 / 30

性價比
2019-03-19 1130 瀏覽
李康記(頤德記)豆腐花下午差不多4點去到李康記舊店,好似關門,伙計話要食去轉灣果間頤德記,果面先至系新鋪食店。李康記(頤德記)豆腐花下午差不多4點去到李康記舊店,好似關門,伙計話要食去轉灣果間頤德記,果面先至系新鋪食店。但個名都吾同,叫頤德記入去差不多坐滿,一路食,陸陸續續都有客人入來買,下午哩個時間系一個比較偏僻的地方,有咁多生意,應該系堅野。另外兩個女伙計都系比較nice,點忙都慢慢介紹點食同埋解析點解無熱。本來想要碗熱的,但伙計話上午10點半前才有,下午全放入雪櫃,可惜,即系10點半後無新鮮的。兩個人只是叫了一碗凍的,同香港吾同,糖一早已經放系碗底,食的時候加花奶。食落系無香港滑得來好多水,但系都好滑,好有豆味,正,值得推薦。
李康記(頤德記)豆腐花

李康記(頤德記)豆腐花

加花奶正
2019-03-19
2019-03-01 831 瀏覽
好食,但以前再好食D同老婆拍拖13周年💏🎉,所以就過澳門🇲🇴吃喝玩樂慶祝。好耐之前工,有段時間經常都要即日來回澳門大三巴附近做野,做完野同事係必定帶我來食完豆腐花先再返香港🇭🇰我每次食都食得津津有味(仲要食兩碗),因為真係好好食,今次事事格大約5至7年再去食(真係好耐冇食),連搵返條路去都要搵返一陣先記返店去(去搵返先前做野既地方原路過返去),搵到時幾興奮🥰坐低即刻叫,但食落雖然都好食,冇以前咁好食有DD失望
好食,但以前再好食D

,搵到時幾興奮🥰坐低即刻叫,但食落雖然都好食,冇以前咁好食
有DD失望
2018-10-07
$20 (其他)
2019-03-01 548 瀏覽
在openrice看到到專程來吃的澳門這間外表豪不起眼的豆腐店,不像香港吃的那麼淡味,第一次食豆腐花配上花奶,十分好吃,超級滑, 真的像蔡瀾說的一樣"豆腐花軟如絲",吃一碗確實唔夠喉,李康記絕對係隱世店。十分推介豆腐花又凍又熱可供選擇我今次係食細碗只需8.5mop/hkd超值
在openrice看到到專程來吃的

澳門這間外表豪不起眼的豆腐店,
不像香港吃的那麼淡味,
第一次食豆腐花配上花奶,
十分好吃,超級滑,

真的像蔡瀾說的一樣"豆腐花軟如絲",
吃一碗確實唔夠喉,

李康記絕對係隱世店。

十分推介
豆腐花又凍又熱可供選擇
我今次係食細碗
只需8.5mop/hkd
超值

2019-03-01
  • 豆腐花
巷弄內藏著舊時代溫暖的回憶,映入眼簾掛著頤德行的招牌,也好奇著為什麼現在叫「李康記豆腐花」,原來早期是販售油米,後轉賣豆腐、豆花、豆漿,蔡瀾也大推讚譽「豆腐花軟如絲甜如蜜」,說什麼也非得排進澳門行程呀!▲位於澳門新馬路附近的李康記豆腐花,是我們規劃好的行程,先吃完芬記燒臘再吃豆腐花當飯後甜點,二間店距離不到20M,轉個彎就看到了。▲空間裝潢保留著舊時花磚與配色,大面白磁磚牆簡潔明亮,一切都是我回憶中粵片裡懷舊的美好,桌數不多大約五、六桌。▲有了蔡瀾大師的推薦,說什麼也必納入港旅行程之一。▲價位表▲豆腐花上桌前會加入三花煉乳,不喜歡奶味太重的朋友可以跟店家說。▲每桌桌面上皆有細嘴的鐵壺,裡面裝著是微甜的糖漿水,喜好可以自行添加至豆腐花中。▲這裡的豆腐花沒有湯汁,上桌前僅加入三花煉乳,味道很清爽如風一般爽口,不需多咀嚼就能滑順的直入喉頭,但可惜的是豆腐花豆味較清淡,嗜甜的我們加了些糖漿,豆花冰冰涼涼一下子就咕嚕咕嚕入肚,也解了炙熱的暑意。 ///INFO///李康記豆腐花 (頤德行)地址:澳門新馬路新埗頭街19號D地下電話:+853-28920598營業時間:08:00~19:00 (週三

巷弄內藏著舊時代溫暖的回憶,

原來早期是販售油米,後轉賣豆腐、豆花、豆漿,

二間店距離不到20M,轉個彎就看到了。

桌數不多大約五、六桌。

▲有了蔡瀾大師的推薦,說什麼也必納入港旅行程之一。

▲價位表

不需多咀嚼就能滑順的直入喉頭,但可惜的是豆腐花豆味較清淡,

///INFO///

李康記豆腐花 (頤德行)

地址:澳門新馬路新埗頭街19號D地下

電話:+853-28920598

營業時間:08:00~19:00 (週三公休)

2018-11-05
  • 豆花
同步刊載
2018-07-14 1049 瀏覽
餐廳環境 (3/5)係有返咁上下年資嘅老舖,店內裝修都比較簡陋,只有幾張枱,同埋幾個不鏽鋼嘅櫃。我係跟住個澳門朋友去食嘅,鋪頭嘅位置都真係唔太容易搵到,而且門面裝修都好簡單,行過左都唔係咁為意。餐廳服務 (3.5/5)店員太太服務正正常常食物質素 (4/5)有驚喜!餐廳類型我係堂食嘅凍豆腐花( 細) $7 好滑 好滑 好滑可能係我成世女食過最滑嘅豆腐花,嗰隻口感係真係好難忘,滑到好似可以就咁用飲筒嚟飲咁,無牙都食得呀。呢間鋪頭只係賣兩樣野:豆腐花同荳奶。之前見呢度嘅人講過啲豆腐花冇乜豆味,所以我都冇真係抱住好大嘅期望去食。可能因為咁,所以我覺得有驚喜。同香港唔同,呢度係冇黃糖嘅,只係得透明嘅糖水。而且佢哋係會預先落咗花奶,令到成碗豆腐花毫無雜質,唔駛咬啲黃糖,滑上加滑。第一啖入口,點解可以咁滑?食落去覺得碗豆腐花唔係用咗好多石膏,因為除咗好滑之外,口感係好輕身,唔係好重石膏嘅結實感。至於豆味,的確味覺上唔係好重好重豆味,但係食落去冇乜豆渣嘅情況之下,你依然會好清楚知道有好多豆喺入面(唔識點形容🤣),我個人黎講係覺得好ok了早知試埋個荳奶啦!雖然個豆腐花已經滑到好似豆奶咁
餐廳環境 (3/5)

餐廳服務 (3.5/5)
店員太太服務正正常常

食物質素 (4/5)
有驚喜!

餐廳類型
我係堂食嘅

凍豆腐花( 細) $7
好滑 好滑 好滑

呢間鋪頭只係賣兩樣野:豆腐花同荳奶。

第一啖入口,點解可以咁滑?

早知試埋個荳奶啦!雖然個豆腐花已經滑到好似豆奶咁

2018-04-27 985 瀏覽
食完飯忍唔住返轉頭去呢間好出名嘅豆腐花,舖頭名並不顯眼,裝修係傳統豆腐舖。成間舖得3款食品~豆腐花,豆漿,豆腐。叫左個豆腐花加奶,自己再加啲糖水。好滑,略帶豆味。。好食,$8.5,論價錢,味道同回憶都值得一試。(可惜,豆腐花相upload 唔到)

成間舖得3款食品~豆腐花,豆漿,豆腐。
(可惜,豆腐花相upload 唔到)
2018-04-10
2018-04-25 686 瀏覽
先前食完世記!仲未食甜品覺得未完事,所以沿途諗住喺附近一帶揾D唔會太滯又唔會太溜嘅甜品!行行吓就見到呢間豆腐花小店(李康記),我哋個胃正正就係欠呢樣嘢!第一時間飛入去,一坐低就叫一碗只得奶味嘅豆腐花、係幾滑嘅!冇用吖!一D豆味都感覺唔到得個「平」字大家可以唔洗試!
一碗只得奶味嘅豆腐花、係幾滑嘅!冇用吖!一D豆味都感覺唔到

得個「平」字

大家可以唔洗試!
2018-03-27
下午茶
2018-04-01 738 瀏覽
李康記距離我今次住的賓館只是數分鐘的距離,實在太方便了。本來諗住食豆腐花+超記腸粉+南屏雅敍的叉燒蛋治作午餐,最後眼闊肚窄,以叉蛋治及豆腐花終結,再坐26A到路環探🐱。李康記只賣豆腐花同豆漿。小的8元5角,豆漿10元枝。本來想吃熱的豆腐花,怎料原來只有早上供應,那只好來碗冷的。咦…冷的也很滑,配上花奶及薑味糖水,太正了。同日下午6點正想再吃多轉,可惜售完即止,門已關。翌日下午4點又再encore一碗細的豆腐花及豆漿,臨走前只見餘下數碗豆腐花,豆漿也只剩兩枝,所以要惠顧的網友為色摸門釘,不可太晚來惠顧啊!題外話:用餐途中喜見盡忠職守的貓店長落力巡舖
李康記距離我今次住的賓館只是數分鐘的距離,實在太方便了。

題外話:用餐途中喜見盡忠職守的貓店長落力巡舖
2018-04-01
  • 豆腐花
2017.06.18 😊說到澳門的豆腐花很自然就會想起到榮記豆腐麵食😋小妹之前到澳門旅行時亦有品嘗過除了豆花外 小店亦有賣其他相關豆腐的菜色 例如豆腐麵 🍝過去的星期日 小妹就得到當地人介紹 認識到另一間老牌豆花店李康記跟前者一樣 都是上了年紀的傳統小店裝潢都是以簡約為主惟榮記的食品種類較為多元化近年亦開上了數間分店其豆花既帶著濃濃的豆香而且滑不流口 真想用吸管"飲"🍹另李康記則十分長情 用心守護著本店只有出售豆花及豆漿並且只提供薑糖水或練奶的簡單調味比較起來 真的有種絲滑般的口感夏天食是挺消暑的 惟豆味略淡李康記豆腐花 💌新馬路新埗頭街19號D地下
2017.06.18 😊

李康記豆腐花 💌
新馬路新埗頭街19號D地下
2017-06-18
2017-04-12 1598 瀏覽
這間李康記豆腐花真的食了很多次了、亦食了很多年、每次去澳門玩我都一定會去食。平時在香港很難找到這味道和質感的豆腐花、我亦不知道為什麼他的豆腐花是沒有渣的。老實說、他的豆味不是十分十分的突出、雖然豆味不濃、但是質感非常之軟滑、加上花奶、完全再提升了軟滑的口感。他們堂食的東西不多、就只有豆腐花和豆漿。雖然去了很多年、但我每次去都需要問人、因為在小巷入面、有小許難找。他們大約在六點鐘關門、如果想吃如絲一般軟滑的豆腐花、就要早一些去了。
豆腐花
他們堂食的東西不多、就只有豆腐花和豆漿。
2017-04-10
2017-01-24 1790 瀏覽
通常分凍同熱,凍就落糖水,熱就落黃糖。但澳門嘅「豆腐花」,無論凍定熱都係落糖水㗎除此之外,令傻婆覺得最神奇嘅就係 - 落花奶🍼 布甸就話啫,連凍熱「豆腐花」都落🤔?結果,落得有原因!d「豆腐花」本身已經夠香,有濃豆味,仲要勁滑 因為用糖水唔係黃糖嘅關係,根本連咬都唔洗咬,又唔怕d糖係個口度「攝」黎「攝」去 加埋d花奶,直頭滑到shur入喉嚨 重點係,一碗都係MOP7咋! 天氣熱到咁,食到飽飽濟濟,整番碗凍「豆腐花」,簡直係升左上天堂👼🏻 各位朋友,你地都不防試一試啦
通常分凍同熱,凍就落糖水,熱就落黃糖。

但澳門嘅「豆腐花」,無論凍定熱都係落糖水㗎

加埋d花奶,直頭滑到shur入喉嚨
重點係,一碗都係MOP7咋!
2016-11-24 1777 瀏覽
上次黎澳門試左《榮記》,今次就試《李康記》啦!澳門出名既2大豆腐花!咁就試晒啦!《李康記》都係新馬路附近,其實去都算方便既!而門口就用一個用紅色字既霓虹光管牌仔,細心D留意都容易搵到既!裝修就好懷舊,仲用緊不銹鋼櫃呀,枱呀,有一番風味既!我地今次黎到叫左一碗細既熱豆腐花些牙!碗豆腐花白雪雪,一望就知好滑!,我地食豆腐花好少會加糖,都有D奇怪點解冇問我地要唔要糖⋯原來佢幫我地加左薑糖水嫁啦!評分係 4星就豆腐花而言,佢係我地食過咁多間(包括香港),最滑既果間,滑到真係入口即融,溜入喉嚨嫁!佢又唔會好散喎!好完整嫁!係口感果方面,呢間真係爆分!之但係呢⋯⋯個豆腐花就冇乜豆味囉!加左既薑糖糖水,就甜甜地既,好夠薑!彌補番佢唔夠豆味既豆腐花!所以整體黎講⋯都有4星,係正評既!如果好鍾意食滑溜既豆腐花,呢間就值得推介#李康記texture比榮記好#滑溜#但不是我們杯茶

我地今次黎到叫左一碗細既熱豆腐花些牙!

碗豆腐花白雪雪,一望就知好滑!

評分係 4星

豆腐花(細)
2016-11-19
豆腐花(細)
2016-10-20 1512 瀏覽
一間舖只賣兩款食品。唔洗問都知嗰兩款食物一定無得頂。而呢間鋪就係「李康記」1)豆腐🌸 2)豆奶豆腐🌸入口滑溜。濃濃豆香味。店鋪非常特別。無提供黃糖。只提供糖水+花奶。但係同豆腐🌸又好夾喎。$7 一碗豆腐🌸。值得推介溫馨提示星期三休息架。

1)豆腐🌸
2)豆奶
豆腐🌸
豆腐🌸入口滑溜。濃濃豆香味。

溫馨提示
星期三休息架。