2023-05-28 110 瀏覽
「明珠麵家」一間走懷舊路線的粥品麵店。客流量算多,正因如此,常有落錯單情況出現😆聽店員講,此店主打分別有:布拉腸、粥品同奶茶。食物方面,我點選了以下:(瘦肉腸)-腸粉食落有彈性,帶有米香味。瘦肉滑身,但係就切得有啲大件,食哥時口感欠缺。(奶茶)-果然~有香、滑質感,茶味突出,唔錯。(皮蛋瘦肉豬粥)-煲得夠香,粥底食落綿密。(豬雜瀨粉)-瀨粉就盞咁d,湯頭缺香,失去靈魂,瀨粉口感有彈性,雜物以瘦肉為多。(油炸鬼)-炸得鬆脆,配粥一流。
聽店員講,此店主打分別有:布拉腸、粥品同奶茶。
(奶茶)-果然~有香、滑質感,茶味突出,唔錯。
(皮蛋瘦肉豬粥)-煲得夠香,粥底食落綿密。
(油炸鬼)-炸得鬆脆,配粥一流。
2021-03-27 101 瀏覽
店面小小的,是一家行懷舊風嘅麵食店。最岀名的係豬筒骨、豬雜麵、陳皮骨、豬手等。。除左麵食,仲有粥、腸粉。個人認為食筒骨較麻煩,加上中午時間少,所以未能有機會試。點了個牛筋撈面加牛肉。原來撈面都會跟個湯,不是一般麵家很細一碗又無味的湯,感覺很有誠意。牛筋很大舊但也算夠淋,牛肉半熟浸在湯內,很彈牙,湯我猜是牛骨湯,很夠味,不是味精湯的味道。友人點了豬雜麵,豬雜份量很多。非常推薦!一定會再去光顧試試他的筒骨!
友人點了豬雜麵,豬雜份量很多。
非常推薦!一定會再去光顧試試他的筒骨!