黎到富仕葡式美食,呢間餐廳平時有好多澳門人黎食,亦係余媽媽去澳門必到嘅飯堂。大家記住訂定枱呀, 唔係可能要等位! 餐廳分為地下和閣樓,雖然餐廳內大約只有十張枱,地方唔太大,又冇咩裝修,但大家可以係度食到各式各樣正宗嘅葡國美食,而且味道唔錯,價錢亦唔算貴呢(雖然比起十年前係加價唔少)! 余媽媽必食三寶: 芥抹燒羊鞍, 燒雞釀飯和焗青口 其實呢度嘅馬介休都幾好食,不過個胃裝唔落冇叫到。 講講芥抹羊鞍先,其實余媽媽都唔係幾食得辣ge,好彩佢唔算好辣啫,又香又軟又好味,焗嘅時間剛好! 至於燒雞釀飯個人覺得幾特別。外面係一層薄薄已去骨的燒雞,裏面包住甜甜酸酸嘅飯,好開胃, 好好味! 相比之前兩味餸,焗青口好似冇咩特別,但佢勝在有大量的蒜和煙肉碎一齊焗,味道好夾。 三樣野加埋三百幾蚊埋單,份量夠兩三個人食,當然要視乎大家大唔大食啦!

余媽媽必食三寶: 芥抹燒羊鞍, 燒雞釀飯和焗青口

其實呢度嘅馬介休都幾好食,不過個胃裝唔落冇叫到。

2013-12-25
  • 燒雞釀飯
同步刊載
2016-09-22 2758 瀏覽
今次澳門遊無太多既計劃, 只係幾個人黎行下。朋友話上次食過呢間覺得好正,於是帶我地黎食。呢度鋪仔細細,不過其實有兩層。我地岩岩o係開鋪既時候黎,無咩人。我地點左芝士奶油焗西蘭花,燒雞釀飯,奶油馬介休薯蓉。芝士奶油焗西蘭花呢碟野好鬼香。滿滿既芝士汁,焗出黎香噴噴。D 西蘭花唔會焗得太淋,岩岩好。奶油馬介休薯蓉呢碟係我最鍾意既菜式。熱辣辣,薯蓉好Creamy,加馬介休真係好夾。下次再黎都會再點呢碟,推介!釀燒雞飯呢個都唔錯,隻燒size 唔大,但係個皮燒得好脆,D 肉仲係好嫩,燒得好!入面釀既係普通西炒飯,無咩特別,都係酸酸甜甜咁。唔特別,但都令到呢碟菜式唔漏。幾好! 出外真係靠朋友。
今次澳門遊無太多既計劃, 只係幾個人黎行下。

朋友話上次食過呢間覺得好正,於是帶我地黎食。

呢度鋪仔細細,不過其實有兩層。

我地岩岩o係開鋪既時候黎,無咩人。

我地點左芝士奶油焗西蘭花,燒雞釀飯,奶油馬介休薯蓉。

芝士奶油焗西蘭花

呢碟野好鬼香。滿滿既芝士汁,焗出黎香噴噴。

D 西蘭花唔會焗得太淋,岩岩好。
奶油馬介休薯蓉

下次再黎都會再點呢碟,推介!
釀燒雞飯

出外真係靠朋友。
2016-09-03
2016-08-05 2699 瀏覽
早一晚喺openrice已經search定葡國菜餐廳,諗住食返個葡菜lunch先返香港。Bookmark咗三間,最後揀咗呢間富仕~搭車由氹仔過澳門果時,醒起我哋兩位冇book檯,星期日喎,都擔心有冇得食,好在我地12點15分左右到餐廳,算早,所以walk-in都有位仲唔使等。入到去見環境都係小店模式,地下果層一眼望哂(再次覺得唔使等位好好彩,因為我地見後來入黎果d客人都有訂位)。我地見牆上面張燒雞釀飯相好吸引,已經秒決定叫一隻。之後我話要試馬介休,fd子就見到牆上面張忌廉薯茸焗馬介休相都好似好正,就決定叫埋呢樣~叫阿姐埋黎寫菜,阿姐話:夠喇?試唔試吓豬手呀?好好食架~我地話:兩個人叫咗兩樣,仲要有個係飯,唔知食唔食得哂喎......阿姐:個釀飯唔太多架咋,因為係春雞黎嘅,入面一人一碗飯咁上下,試埋個豬手囉~我同fd子用眼神交流咗幾秒,就決定試埋個豬手,反正豬手80蚊都唔係貴(阿姐由始至終語氣都是親切的)第一樣上菜嘅係馬介休,個面焗到脆脆地,食得出馬介休,味道適中唔會太鹹,薯蓉亦唔係打到爛哂,有少少夥粒保持返啲咬口之後個燒雞釀飯的確係兩個人食啱啱好,春雞入面釀嘅係西炒飯(都係fd子話俾我

忌廉薯茸焗馬介休
之後個燒雞釀飯的確係兩個人食啱啱好,春雞入面釀嘅係西炒飯(都係fd子話俾我聽原來嗰啲叫西炒飯 XD 我一直以為叫茄汁炒飯之類) 飯嘅味道幾好,係軟身咗少少。雞皮燒到好薄,而且冇咩肥膏~平時唔食雞皮,今次都食埋
稍嫌係冇咩雞肉...可能係整走哂嚟釀飯?(貪心的我想食埋啲雞肉(另上都ok㗎其實
燒雞釀飯
燒黑椒豬手份量同味道都中規中矩,個黑椒汁係另外用碟裝嚟蘸嘅,皮燒得幾脆,但略嫌肉燒得老咗少少,有啲乾
燒黑椒豬手
總括黎講係覺得幾抵食,CP值幾高,澳門有啲葡國菜餐廳真係好貴

兩個人食三樣嘢原來真係啱啱好飽,fd子仲話阿姐建議得幾好 lol
同埋會主動加水(係暖暖地嘅檸檬水,啱哂女仔飲),仲唔使加一(一般要加一嘅餐廳其實不外乎都係點菜上菜加水埋單 lol)
2016-07-31
忌廉薯茸焗馬介休
2016-06-10 2831 瀏覽
同事朝早冇乜野做, 又係諗午餐食乜既時間. 今次同事提議食葡餐, 心諗又係葡餐, 但係好食既都無所謂, 咁又早D去食.鋪頭原來係一間小店, 午餐時間都冇乜人係入面. 入到去個個都係度食碟頭飯, 心諗係咪去錯地方. 雖然係鋪面見到D相確定冇去錯地方, 但係都仲有D中伏既感覺.....先叫左個燒雞釀飯先, 諗緊仲叫多樣乜既時候, 店員提議忌廉馬介休焗薯蓉. 佢話好味. 心諗食唔晒喎, 但既然佢話好味就叫埋呢樣.燒雞釀飯, 新鮮炸起, 勁熱氣, 下畫唔使講野.......燒雞皮好香好脆, 肉質都幾嫩. 釀飯本身係西炒飯,再加上雞味, 中伏既感覺全消, 正.食完隻燒雞已飽左大半, 黎埋個忌廉馬介休焗薯蓉真係搞唔掂.忌廉馬介休焗薯蓉, 成碟都係薯蓉, 薯蓉都係好味, 但馬介休比想象中少. 口感會比較溜. 食完呢個午餐真係飽到上心口......

食完隻燒雞已飽左大半, 黎埋個忌廉馬介休焗薯蓉真係搞唔掂.
回澳門換身分證剛好找到一間不錯的萄國菜!值得推薦,有驚喜,提提大家澳門的正宗萄國菜,門面可太美觀,但食物質素同傳統都可以保留下來!香港的始終有點不太傳統!要食當然係去澳門食 !內容在相中
2016-01-04
馬介休炸薯波
馬介休炒雜菜
干炒免治牛肉飯
2015-11-24 3231 瀏覽
經朋友介紹黎到富仕葡式美食搵食,晚飯時間黎到好多人,好彩有book到位, 建議大家記得預先book位呀!因為之後仲要去澳門美食節, 所以只係叫左2樣野食, 馬介休球(MOP60)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 3/5馬介休應該係食葡國菜一定會叫ge菜ba!呢個炸馬介休球好香口,炸皮好薄好鬆脆,但裡面主要係薯仔, 得好小馬介休, 有d似食緊炸薯波燒雞釀飯(MOP118)Lam脷: 4/5抵食: 4/5相機: 5/5呢度既燒雞釀飯好有名,枱枱都有叫一切開燒雞就見到裡面塞滿西炒飯,燒雞既皮好香好脆肉質亦幾嫩滑,size唔大,2個人share岩岩好不過裡面既西炒飯較普通,唔夠惹味同埋隻雞比較瘦無咩肉但呢道菜真係夠哂特別值得一試!!另外叫左一杯柚子蜜, 柚子味好濃好足料呢
經朋友介紹黎到富仕葡式美食搵食,
晚飯時間黎到好多人,
好彩有book到位,
建議大家記得預先book位呀!
因為之後仲要去澳門美食節, 所以只係叫左2樣野食,

馬介休球(MOP60)
Lam脷: 3/5
抵食: 3/5
相機: 3/5
馬介休應該係食葡國菜一定會叫ge菜ba!

呢個炸馬介休球好香口,

炸皮好薄好鬆脆,
但裡面主要係薯仔,
得好小馬介休,
有d似食緊炸薯波
燒雞釀飯(MOP118)
Lam脷: 4/5
抵食: 4/5
相機: 5/5
呢度既燒雞釀飯好有名,枱枱都有叫

一切開燒雞就見到裡面塞滿西炒飯,
燒雞既皮好香好脆

肉質亦幾嫩滑,size唔大,
2個人share岩岩好
不過裡面既西炒飯較普通,唔夠惹味

同埋隻雞比較瘦無咩肉
但呢道菜真係夠哂特別

值得一試!!
另外叫左一杯柚子蜜, 柚子味好濃好足料呢
2015-11-14
2015-09-11 3066 瀏覽
週末早船去身澳門。落船11點所以決定去食個早Iunch先! 始終澳門唔算太大、小店係條橫街都唔難揾!小店唔大, 明顯係家庭經營必食讓燒雞、裏面衹係西炒飯、不過超香、、不得了係塊雞皮! 脆㗎!.冇得輸!因為仲早又剛落船、冇胃口之下就衹多叫一個馬介休球! (其實馬介休係自家係屋企整都得, 想學上綱有得教! ) 講返個馬介休球、好香口、好食, 不過因以薯仔為主.所以食完都飽咗!我見人食其他野都好吸引、下次嚟都會再試! C U LATER
週末早船去身澳門。落船11點所以決定去食個早Iunch先!
始終澳門唔算太大、小店係條橫街都唔難揾!

小店唔大, 明顯係家庭經營

必食讓燒雞、裏面衹係西炒飯
、不過超香、、不得了係塊雞皮! 脆㗎!.冇得輸!

2015-09-05
  • 燒雞釀飯
2014-12-15 4718 瀏覽
本身打算到美味軒吃辣魚包 但竟然休息一天只能下一次再到訪吧 誤打誤撞找到另一blogger推介的富仕其實已經食到好飽 但一場來到 不得不試試招牌的燒雞釀飯承惠 $105 小店只有10個左右的座位 等了15分鐘左右眼見大大隻雞金黃香脆 生怕2個人好難ko難得外層甘香鬆化 賣相一流 入面釀了飯粒 相信非常考功夫釀飯一點也不馬虎 味道與西炒飯相近 濕潤一點肉質鮮嫩 2大隻雞脾 極度足料 3個人吃亦足夠有機會不妨一試
本身打算到美味軒吃辣魚包 但竟然休息一天

釀飯一點也不馬虎 味道與西炒飯相近 濕潤一點
肉質鮮嫩 2大隻雞脾 極度足料 3個人吃亦足夠
有機會不妨一試
2014-06-08 6910 瀏覽
難得友人在澳門提供一晚的住宿,於是便走過來這邊逛逛。在Openrice搜尋食店,大多人均消費超過一百多元,十分昂貴,唯獨是這一家小店能夠提供較經濟的葡國餐,於是便特意光顧。餐廳座落於東望洋山的小街上,餐廳在暗黑的街道上仍有著鮮明的白光門面,別樹一格。甫進店內,兩位侍應便熱情地為我們一行八人移動椅子及桌子,十分殷勤。餐廳和普通茶餐廳裝潢差不多,並沒有太大特色。衛生措施也是不俗,餐廳甚少看見食物殘渣,店員也在客人用餐後第一時間清潔,可見餐廳著重衛生。食物點評:1. 芝士中蝦焗伊麵 ($65-)這一道菜水準不俗,採用了原隻鮮蝦及有不少伊麵,而芝士味亦不是太濃,各種配料之份量配搭得剛剛好。想吃伊麵但又不想光顧酒樓的貴價菜式,這兒能夠滿足你的要求。2. 焗葡國雞 ($60-)這一道菜水準平穩,但未見任何特色。葡汁的味道能夠滲入葡國雞,使葡國雞之味道不單調。客人更可善用剩下的葡汁撈飯,一舉兩得。3. 燒雞釀飯 ($105-)本人強烈推介這一道菜。這一道菜不但價格相宜,而且份量頗大。廚師不但採用大雞脾,更釀了不少飯在內。飯不但帶有雞味,更有炒飯之香。可見廚師在製作時溫度控制不錯,使飯能夠滲入雞味及香

食物點評:
1. 芝士中蝦焗伊麵 ($65-)
芝士中蝦焗伊麵

2. 焗葡國雞 ($60-)

3. 燒雞釀飯 ($105-)
燒雞釀飯
本人強烈推介這一道菜。這一道菜不但價格相宜,而且份量頗大。廚師不但採用大雞脾,更釀了不少飯在內。飯不但帶有雞味,更有炒飯之香。可見廚師在製作時溫度控制不錯,使飯能夠滲入雞味及香味。若溫度過高,釀飯便只會帶來燒焦的味道。

4. 鮮忌廉薯蓉 ($98-)
這一客薯蓉頗重濃芝士味,而本人不喜濃芝士之菜式,吃了一口便沒有再吃下去。雖說如此,菜式之份量仍不算少,愛芝士薯蓉的人應該一試。

另外點了下列菜式,它們之水準也是一般,請自行按圖索驥。值得一提的是,那一碗「紅湯」味道十分濃,有如醬汁一樣,失去了湯之原意。
餐廳是值得再光顧的,但本人不常到澳門,而且希望嘗試其他餐廳之出品,也許下次再光顧是猴年馬月的事了。

題外話/補充資料: 交通安排:1. 新馬路坐6A(往山頂醫院方向)於東望洋新街站下車,往前走一個街口然後沿斜路落山 2. 乘坐巴士於水坑尾/公共行政大樓或水坑尾街下車,商務印書館旁邊斜路一上即可見餐廳 訂座:餐廳雖有兩層,但座位不多,宜先預訂以免摸門釘
2014-05-24
$83.1 (晚餐)
芝士中蝦焗伊麵
燒雞釀飯
說起澳門, 近來真的少了動力再去酒店愈來愈貴遊客愈來愈多就連以前喜歡吃的水蟹粥己經今比昔比幸得紳士ちゃん介紹澳門還是有很多還沒吃爛的好食店~這家富仕葡式美食地點就在雀仔園街市區旁的橫街裡從水坑尾街走過來再穿過一家小型超市才找到這家店好像被下了「遺忘的結界」一樣如果不特別找, 平常路過的話一定不會留意到由於太趕急沒訂桌地下都坐滿了, 只好爬上閣樓這是100% 真實還原, 絕不是視覺效果根本就是一條舖了地毯的貓梯所以穿短裙高跟鞋的美眉們如果沒訂桌可以不用來了不過上了閣樓又是另一番小天地了說起來樓上的電視機超懷舊, 還是 CRT非平板大屁屁電視機! (九十後大概不知道薯在說甚麼吧?)不要看電視了~ 先來吃點東西~那時只有Pさま和薯不能點太多菜, 有點可惜這個薯絲混著青椒炒, 超有咬感味道也不錯~來到招牌菜燒雞釀飯了~這個釀飯是雞挖空把雞肉和雞骨取出, 然後塞進調味飯再丟進焗爐把雞皮烤至脆身想起來也很費工夫呢雞不算大, 所以二人吃也吃得完皮很脆, 飯也很鬆軟~ 配著稍鹹的炒薯絲吃剛好~最後要提一下點這個釀飯等候時間會長一點因為點完這個菜時, 才記得咱們要趕船回港加上之後找店的時間, 所以來這裡
說起澳門, 近來真的少了動力再去
酒店愈來愈貴
遊客愈來愈多
就連以前喜歡吃的水蟹粥己經今比昔比
幸得紳士ちゃん介紹
澳門還是有很多還沒吃爛的好食店~
這家富仕葡式美食
地點就在雀仔園街市區旁的橫街裡
從水坑尾街走過來
再穿過一家小型超市才找到
這家店好像被下了「遺忘的結界」一樣
如果不特別找, 平常路過的話一定不會留意到
由於太趕急沒訂桌
地下都坐滿了, 只好爬上閣樓
這是100% 真實還原, 絕不是視覺效果
根本就是一條舖了地毯的貓梯
所以穿短裙高跟鞋的美眉們如果沒訂桌可以不用來了
不過上了閣樓又是另一番小天地了
薯絲炒馬介休
不要看電視了~ 先來吃點東西~
那時只有Pさま和薯不能點太多菜, 有點可惜
這個薯絲混著青椒炒, 超有咬感味道也不錯~
燒雞釀飯
來到招牌菜燒雞釀飯了~
這個釀飯是雞挖空把雞肉和雞骨取出, 然後塞進調味飯
再丟進焗爐把雞皮烤至脆身
想起來也很費工夫呢
燒雞釀飯
雞不算大, 所以二人吃也吃得完
皮很脆, 飯也很鬆軟~ 配著稍鹹的炒薯絲吃剛好~
最後要提一下點這個釀飯等候時間會長一點
因為點完這個菜時, 才記得咱們要趕船回港
加上之後找店的時間, 所以來這裡最好預多一點時間 (薯吃完時全店已經full book 了)
幸好最後十分鐘趕得及跳上船, 真是驚險萬分喔!
2014-03-09
薯絲炒馬介休
2014-02-19 5962 瀏覽
一路以來都想試,今次終於試到喇!果然冇令我失望,燒雞釀飯,飯是西炒飯,所以冇咩特別,但隻雞炸得好脆,好好食,又唔干.葡式炒蜆,$60隻隻大大隻,又唔會得個殼,好有酒味,D蜆又新鮮,好有蜆味.正!最後,叫左好多人必食嘅,鮮忌廉薯蓉焗馬介休,忌廉薯蓉味唔錯,馬介休都幾多,不過馬介休味唔太噥,淡左D.令外,以我所見,鮮忌廉薯蓉焗馬介休出來嘅水準有時都幾大分別.我地果個就好有水準.完滿地完成我在澳門之旅嘅最後一餐!下次一定會再來幫襯!
一路以來都想試,今次終於試到喇!
不過馬介休味唔太噥,淡左D.
我地果個就好有水準.完滿地完成我在澳門之旅嘅最後一餐!
下次一定會再來幫襯!
鮮忌廉薯蓉焗馬介休
2014-02-18
$131.5 (晚餐)
鮮忌廉薯蓉焗馬介休
2013-11-06 4368 瀏覽
剛剛上了松山行完東望洋炮台,個肚又有少少的餓了,個心其實已經有了想食的食店,但在行緊去心水的食店時,沿著東望洋斜巷下山,經過本港某電視節目介紹過食匈牙利牛肉和牛脷出名的永安咖啡室,看見入面有其他人客正在進食這兩味的美食,說真有點兒想轉軚,但都被理性壓制住,算了吧,下次先,急急腳行到馬大臣街,點知眼前出現的是食得健康的迪士尼咖啡屋,看看是日的例湯是鰂魚甘荀煲粉葛,都是我的至愛,第二次想轉軚,但第二次被理性壓制住,決定了就不要改了,行多一陣就到了今天已經決定的心水「富仕葡式美食」。地點從水坑尾街這一邊去比較易認,在水坑尾街和伯多祿局長街的交界有一條行人天橋,入去行兩個路口就會見到,當然好像我從馬大臣街這一邊行過來也可以的,日間行這些橫街當然完全沒有問題,但在夜間行就有少少的昏暗了。上一次來到看見「人手不足,休息數天」的陰影下,我都想今天會不會仍然未開門,但來到時大約十二時多一些,看見已經營業中,就入去看看,發現已經接近坐滿了人客,只要近門口的位子,當然後來都知道這店是有閣樓的位子,看一看裝潢都相當簡潔,牆的下半部用了白色的磁磚而上半部用了白色的油漆,上面掛了一些的酒和一些的畫,而地下是用了
上一次來到看見「人手不足,休息數天」的陰影下,我都想今天會不會仍然未開門,但來到時大約十二時多一些,看見已經營業中,就入去看看,發現已經接近坐滿了人客,只要近門口的位子,當然後來都知道這店是有閣樓的位子,看一看裝潢都相當簡潔,牆的下半部用了白色的磁磚而上半部用了白色的油漆,上面掛了一些的酒和一些的畫,而地下是用了一些紅色的階磚,這些都是一些古老建築的証明。樓底不太高因為有了一個閣樓,上落用的樓梯都比較窄,是「單線雙程」的。空間感不是太足夠的,和隔離枱的距離十分近。
看一看餐牌看到星期一至星期五是有一些的午餐供應的,價錢也相當實惠,當然也有其他的廚師推介,其實看過其他的食家的意見,都是叫了這店出名的燒雞釀飯葡式炒蜆和一個蒜蓉炒生菜
葡式炒蜆
葡式炒蜆($60)

比炒菜更快來的是葡式炒蜆,我想是因為旁邊一枱比我們早來的食家叫先,我們再落單時一同煮成的,看見碟中有很多的蜆,中間和看見有一些的橙皮、芫茜、洋蔥等等的材料,下面就在一些白酒湯底,葡式炒蜆比中式炒蜆是健康一些,當然是因為中式炒蜆常用豉汁、油和最後的一個茨汁,令最後的完成品隻隻蜆都十分油身,味濃但油膩。葡式的多數是用橄欖油爆香了材料再下蜆炒一陣再落白酒或一些的湯煮一煮即成,感覺似是煮蜆而非炒煮,所以健康感比較高,食落這店蜆都幾鮮甜,只是間中有些還有少少的沙,其他的材料份量也相當之好,橙皮、芫茜、洋蔥等都加強了蜆的清新感,下面的湯底飲一飲有微微的酒香和一些的上湯味道,單飲都覺得沒有問題,可以當成開胃的小食來。
蒜蓉炒生菜
蒜蓉炒生菜($40)

多數人來到叫蔬菜都會叫椰菜,但我們就叫了生菜,因為想食一些比較清一些的蔬菜,椰菜炒起來有些都比較有油感。來到時發覺這個蒜蓉炒生菜份量十足,食落生菜十分爽口,蒜蓉味十足但又不覺得很多油感和咸味,雖然大碟但都可以食完的食物。
燒雞釀飯
燒雞釀飯($98)

既然是這店的招牌菜,來到當然要叫一個,也是最後一個來到,一來時聽到旁邊的食客們說既然來到這店都要叫一叫這一個招牌菜,不過可能會有少少膩,一聽時我都驚自己吃不完,因為看見其他的食評都說這個食物是比四個人一同食都足夠,而之前來的早餐也未消化都晒,心中有少少的驚惶,但來到時看見比想像中細一些時就放心了一些,伙計很熟練地將隻雞一開四地切開。看到外表雞的外皮炸得十分之香脆,而入面就釀了一些的西炒飯,食落雞的外表果然是十分之脆身,但是雞肉在雞味和香味都是少少欠奉了,因為食燒雞都是想食這種的味道,外脆但但淡口。入面的西炒飯味道可以,一些的酸味和少少的粘口都是西炒飯的特式,看來細小但食多了都有一些的膩口,不過最後也只是留下一小部分的雞外皮不能清枱。

看見這店的人客很多都是認識的,應該都是同一間公司的同事們,而且之後看來的客人都是澳門人來,看來多數都是做本地人生意而非我們這一些遊客來,可能是在這一些不是在主要的遊客區食店都是做本地人生意,所以看來受到外來遊客的影響比較少,可以用一個比較合理的價錢食到一些澳葡菜
食完都差不多一時半了,但客人仍然繼續再來,生意應該是沒有問題,希望下次再來時這店仍然存在可以再試它們其他的食物。
2013-11-01
2013-10-16 2975 瀏覽
前幾天,我帶了一個韓國女仔黎澳門觀光,一諗起要帶佢去有特色又抵食既葡餐,我就諗起呢間富士上次同男朋友黎食,感覺良好,今次決要再黎多次,去到門口已經8點,可能星期一都係紅日,所以今次等左半個鐘....好彩無落雨,可以坐住門口等,而門外亦有不少客人在等位,等位時,服務員客氣地先給我地睇睇MANU ,可以先落ORDER 咁就可以快D上菜,SAVE TIME!!!@@餐廳已家庭式營業,雖然餐廳沒有什麼葡式裝修,但卻有家的感覺我地點左佢最出名既燒雞釀飯,黑椒豬手,同炒薯絲馬介休
前幾天,我帶了一個韓國女仔黎澳門觀光,
一諗起要帶佢去有特色又抵食既葡餐,我就諗起呢間富士
上次同男朋友黎食,感覺良好,今次決要再黎多次,
好彩無落雨,可以坐住門口等,而門外亦有不少客人在等位,
咁就可以快D上菜,SAVE TIME!!!@@
餐廳已家庭式營業,雖然餐廳沒有什麼葡式裝修,但卻有家的感覺
我地點左佢最出名既燒雞釀飯,黑椒豬手,同炒薯絲馬介休
炒薯絲馬介休
黑椒豬手
2013-10-13
炒薯絲馬介休
黑椒豬手
2013-08-12 2309 瀏覽
落船第一餐, 好肚餓.燒春鷄釀飯 - 外層鬆脆, 鷄肉嫩滑, 飯惹味, 正!蔬菜沙律 - 有生菜, 青椒, 蕃茄及洋蔥, 醋汁及微辣, 開胃醒神 !炒蜆 - 不過不失, 份量足焗薯蓉 - 好大個, 好軟綿, 有一絲絲馬介休, 好重忌廉味, 但係肥死都要食
落船第一餐, 好肚餓.

燒春鷄釀飯 - 外層鬆脆, 鷄肉嫩滑, 飯惹味, 正!
燒春鷄釀飯
炒蜆 - 不過不失, 份量足
焗薯蓉
2013-08-04
燒春鷄釀飯
焗薯蓉
2012-04-15 1679 瀏覽
之前鍾意呢到堂食~不過都食左差唔多10次…想試下其他野, 所以今次只係叫外賣最鍾意的「忌廉馬介休焗薯」做宵夜~馬介休其實係咸魚~大家在澳門好多時都會見到D葡國菜係有馬介休的~通常大家見到都係得返D肉~佢地會刪肉整落D薯仔呀, 或者炒飯等等的菜式到大家眼見到的時候, 多數都係白色一條條, 好似我地食D「白飯魚仔」咁~其實大部份的葡國菜都係提供「馬介休球」, 即係將馬介休釀入薯仔, 搓成球狀拎去炸….不過我地覺得太熱氣~所以鍾意食呢個「忌廉馬介休焗薯」多D~呢個焗薯除左有馬介休的咸香之外, 仲會有忌廉果種少少奶味, 而且入口好滑的口感~加上焗完出黎好香~~所以令人胃口大開呢~!!! 所以大家黎呢到, 一定要試呢個~
之前鍾意呢到堂食~不過都食左差唔多10次…

2012-03-25
15 分鐘 (外賣自取)
$86 (宵夜)
  • 忌廉馬介休焗薯