2023-12-23 99 瀏覽
有冇發覺啟德嘅發展真係非常快呢?🤭連而家都有賣旗繿型嘅商場Airside , 包含咗大量嘅商舖同埋餐廳,變得特別吸引,打個靚卡再慢慢挑選自己口味,我個人對休閒非常之注重,而呢一間Terrace in seaside 嘅格調啱晒我啦,🥰佢哋就推出咗Terrace in Picnic Time , 仲要係呢間分店限定,咁特別嘅Menu一試無妨。😛燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯— 🐽呢度嘅黑毛豬白切肉每一塊都肥瘦相間比例完美,啖啖肉香,🐽隔離嘅柑橘可以擠出啲汁就令到豬肉更加甜更加清新,🍊紫蘇飯大有少少豉油嘅味道,份量唔會太大,仲可以有胃口食甜品😛清甜柑橘窩夫— 🧇呢一度嘅🍊既然咁出名,所以就會用嚟配搭牛油香嘅窩夫,🍊夠晒厚底嘅窩夫一切落去就係脆皮嘅聲音,🍊裏面嘅蛋香非常吸引,至於面頭就係優質cream同埋一塊塊嘅柑橘肉,🍊用生果來做配搭瞬間將Heavy感覺帶走,牛油同蛋香味非常突出,臨尾嘅柑橘再帶啲酸酸甜甜,就好似清新個口腔一樣🍊提拉米蘇— 🍰法國最出名嘅甜品呢一度亦都有得叫,份量就係貴精不貴多,層次感好明顯見到底層嘅手指餅同中間嘅mascarpone cream— 冰凍嘅tiramisu 配埋入

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯

清甜柑橘窩夫

提拉米蘇— 🍰法國最出名嘅甜品呢一度亦都有得叫,份量就係貴精不貴多,層次感好明顯見到底層嘅手指餅同中間嘅mascarpone cream— 冰凍嘅tiramisu 配埋入口即溶嘅mascarpone , 為呢一個夏天帶嚟冰涼感覺,🍰同時加入咗咖啡同埋一啲酒嘅元素變得更加深厚, 非常正宗🍰
提拉米蘇

澳洲柑橘乳酪— 🍊一款呢一度最出名嘅飲品亦都係招牌作,大量嘅🍊配合買乳酪成為咗清新又健康嘅飲品,🍊面頭放上原個柑橘,清甜柑橘令到乳酪相對冇咁酸,互補平衡。 🍊

紅豆抹茶牛乳— 🍵雖然呢一度主要食柑桔,但呢一款紅豆抹茶牛乳亦都係高度推薦,🍵就好似綠茶紅豆冰一樣,但係好欣賞抹茶裏面亦都充滿奶味,🍵上面嘅cream撈埋更加幼滑,如果再篤一篤薄荷葉成件事即刻透心涼埋。🍵

輕悠時光— 🔅最後不得不提呢一款係Airside分店限定, 裏面就包括左忌廉奶油菊花餅🌼(外層的淺褐色菊花外殼),忌廉奶油打得好輕身亦都係入口即溶,咁就冇膩嘅感覺。 🌼
玄米脆脆牛油紅豆餅🫘(裏面一般成份係紅豆蓉一半成份係牛油,鹹鹹地甜甜地夠晒特別,亦都好match)🫘
輕悠時光

軟綿黄豆麻糬串🍡(食日本嘅小食都經常見到呢一款用到傳統黄豆粉和蜂蜜沈相喺一粒粒麻糬上面,煙韌嘅texture絕對係愛不釋口。🍡
海苔費南雪小蛋糕🧁(經典嘅法國糕點,金磚外型小蛋糕外層酥脆,而裏面都仲係濕濕地亦都有好濃郁嘅牛油香味,特別嘅喺面頭再鋪層海苔,味道鹹鹹地亦都夠特別)🧁

Terrace in seaside (AIRSIDE) (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 6樓L604號舖
2023-10-03