2015-07-20 266 瀏覽
又是一個陽光普照的週末, 來到這條本來不怎麼旺的黃埔街(本來是本區街坊行上火車站的主要通道,但就不知為何一直都沒有怎樣興旺過直至最近一年,外面街鋪租金高企, 好多想創業的食肆陸續進注呢條小街) 而今日這間似乎是以意粉主打的西餐廳開業不過半年左右, 作為街坊嘅我們好歹也來支持一下吧! 午餐餐牌不設加一, 但就最平易的以$55起至$75不包括餐湯,沙律等, 所以實質是”加一”已經是暗地裡被加入了! 而大部份餐價則是$60- 68為主, 我們試咗:鮮蝦蕃茄意大利麵$65 蝦肉質地夠爽脆但沒蝦的鮮味, 鮮蝦只能理解是一個”名字”並沒有太大意義, 茄醬份量唔算多但都剛剛好可以撈勻整碟麵的, 茄醬調味都ok嘅, 麵質軟硬適中,炭燒美國小牛排$75 賣相相當嚇人, 一個碟分為四區, 左上角是燒汁, 左下角是幾條沙律菜, 右下角是18條炸薯條, 右上角是三條中指般粗嘅牛扒條! 燒汁ok, 沙律菜嘅沙律汁少之又少, 炸薯條的薯條色淺但都係脆皮嘅, 牛扒條的肉質其實都有牛味嘅惜已經被燒至7成熟, 這三條的份量同一件比較明顯感覺是否有點那個呢?? 賣相本身已經可以說是”無”了! 由於唔知道這牛扒是有幾條菜的
我們試咗:
炭燒美國小牛排$75 賣相相當嚇人, 一個碟分為四區, 左上角是燒汁, 左下角是幾條沙律菜, 右下角是18條炸薯條, 右上角是三條中指般粗嘅牛扒條! 燒汁ok, 沙律菜嘅沙律汁少之又少, 炸薯條的薯條色淺但都係脆皮嘅, 牛扒條的肉質其實都有牛味嘅惜已經被燒至7成熟, 這三條的份量同一件比較明顯感覺是否有點那個呢?? 賣相本身已經可以說是”無”了! 由於唔知道這牛扒是有幾條菜的, 加咗$15攞多咗個沙律菜, 菜可以講比跟餐的靚仔同新鮮的, 沙律汁則是現成的日式胡麻醬汁,
咖啡是有點啖口(只有啡香味)嗰種,
餐廳裝修以白色為主, 枱也是能夠自由組合成二人/四人/六人等擺設, 服務當然係好嫩啦, 我倆再來機會不高了,
2015-07-11