2024-04-04 349 瀏覽
我一直好想去食鉄人旨花嘅鐵板燒,今次難得去到點知鐵板燒full哂,所以決定改食Omakase 旨花 Shika $1580一開始會先奉上餐前小食鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味😋。先付鮟鱇魚肝 - 魚肝🐟口感非常滑,味道濃郁,好豆腐咁嫩滑,入口即化🥰。甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。合桃小女子 - 即係玉筋魚拌上新鮮合桃及白芝麻調製而成,甜中帶鹹唔膩口😍。生蠔配海膽選用了最當造係長崎縣華漣生蠔🦪,雖然唔算大隻,但非常鮮甜,上面放了口感幼滑,味道甘甜嘅紫海膽😋,口感豐富😍。刺身北海道象拔蚌 - 厚肉彈牙,配上梅醃車厘茄🍒和沖繩縣水雲,整體感覺非常清新又醒胃😋。針魚 - 口感軟滑,配埋魚籽、蔥花、芝麻,再蘸上酸汁一齊食🥰,味道非常融合,鮮甜可口😍。蘋果木煙燻中拖羅 - 配鬆脆的天婦羅紫蘇葉☘️,甜甜的西京柚子汁🍊及wasabi,味道及口感非常豐富😋。網燒煙燻鰤魚🐟,鰤魚魚肉肥美嫩滑,放在網上輕輕炙過🔥,逼出油份,更覺油脂豐腴,配上炸至香口的京蔥絲,淡雪鹽❄️和wasabi,入口即融,每一口都充滿煙燻及焦香味🥰,令人回味無窮。一品料理即炸鹿兒島沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹

旨花 Shika $1580

一開始會先奉上餐前小食
鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味😋。

先付
甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。

生蠔配海膽

刺身

一品料理
即炸鹿兒島沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹肉🦀混合蟹膏,味道鮮香,大根煮得十分鬆化,加入同樣鮮香的鰹魚🐟芡汁,真係鮮味加倍,味道滿分💯。

壽司
北寄貝 - 脆度恰到好處🥰,鮮甜的貝類味道又不會太濃,美味可口🥰。
深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口、火炙逼出油份後,入口更覺魚油甘香細膩😋。
鮫鰈魚 - 肉質卻鮮甜爽彈、豐潤嫩滑🥰,上面有炙燒🔥逼出魚油嘅鮫鰈魚群邊,層次感豐富😍。
大拖羅 - 將熟成一個星期嘅大拖羅再用和歌山備長炭在面上輕輕一炙🔥,這樣炭炙,比直接烤還香。
紫海膽撈飯 - 上面放了無經加工,味道最接近新鮮海膽原味嘅鹽水海膽,一次過試哂2️⃣種唔同口味嘅海膽,超滿足🤤。
穴子 - 肉質纖細,清甜味鮮😋。
螢光魷魚 - 師傅烹調螢光魷魚🦑有別於一般,微熱🔥口感軟嫩滑溜,有陣陣魷魚香味😍。
磯煮鮑魚 - 嚟自北海道蝦夷嘅鮑魚肉質緊實而鮮嫩,口感層次豐富🥰,記得蘸埋肝醬,滋味倍增😋。

立魚湯魚味非常香濃,口感比較濃稠、黏口,熟辣辣🔥非常好飲😍。

甜品
甜品係抹茶🍵雪糕🍦和時令水果,今日係高知縣赤玉蜜瓜🍈,非常香甜多汁🤤。

鐵人自家梅酒 90ml $98
梅酒係4月尾6月頭自家製,梅香味十足😍,易入口味道香甜。

總括而言,好多人話鉄人旨花嘅鐵板燒,CP值好高,我未試過,答唔倒大家。但我肯定嘅係,佢地嘅Omakase係屬於高水準,絕對可以列入我心目中前5️⃣名。

後記:大家可能奇怪,明明個餐得6件壽司,點解我好似食咗咁多件嘅?係呀,因為師傅好好人咁整多幾件俾我地食。

2024-03-27