2014-11-03 1779 瀏覽
#讓我們食著甜品一起老去同好朋友嘅半日港島食,第一站,冒煙雪糕。下晝3點45左右去到大坑,跟住地圖搵到呢間小店,不過果陣仲未開門,原本諗住走,點知當我地諗緊轉食邊間嘅時候,老闆(應該係掛)嚟左開門,,好開心!入到去即刻叫左杯蜂蜜雪糕(HKD42),等左三分鐘度就有lu,由於雪糕底層放左乾冰,所以一出嚟嘅時候會有煙係杯邊的小洞噴出嚟。啲煙大約十幾秒就會噴完,所以要影張靚相真係要拎之前搵定個靚位呀!(唔好等到煙都散去了先就到好d嘅角度sad)蜂蜜電糕係配牛奶雪糕底,加蜂蜜汁同一小方硬蜂蜜(?)牛奶雪糕好好味好creamy,加埋峰蜜汁都幾搭配,不過果一粒硬蜂蜜就比較難「不」嚟食了,但整體嚟講係好味嘅由於我地想食嘅十一月限定—梅酒味要等到五六點先有得賣,所以我地決去左食飯行下街先番嚟再食過。。。食完一蘭再食梅酒味個感覺好似去左日本咁梅酒味雪糕底比較酸,但佢淋左d柚子蜜,中和作用之下好味好多,同埋上面有幾粒堅果/花生(?)(我食都都唔知係乜😂) ,不過有幾粒嘢有得咬下開心d,有口感好多!不過每月限定款比較貴,要HKD52一杯。總結嚟講我比較鐘意蜂蜜雪糕,因為甜d好味d,今個月個限定味都特別但係就
#讓我們食著甜品一起老去

同好朋友嘅半日港島食,第一站,冒煙雪糕。

)嚟左開門,
,好開心!

(唔好等到煙都散去了先就到好d嘅角度sad

蜂蜜電糕係配牛奶雪糕底,加蜂蜜汁同一小方硬蜂蜜(?)

食完一蘭再食梅酒味個感覺好似去左日本咁

總結嚟講我比較鐘意蜂蜜雪糕,因為甜d好味d,今個月個限定味都特別但係就酸左d

唯有期待下個月嘅新味hahaha
2014-11-02