2024-01-06 96 瀏覽
每間KFC分店提供相同嘅食物,但係同樣嘅食物質素可以好唔同。唔似連鎖米線店,每間提供嘅味道都九成九似,所以選擇去邊間KFC分店食,通常我都會以一種食物作為衡量指標,就係佢嘅葡撻。如果葡撻嘅皮唔夠脆,拎上手感覺唔到熱力,通常果間分店嘅食品水準都會相對地令人失望😮‍💨最近新出嘅雲朵朱古力撻,係葡撻嘅變奏版,都可以作為評估參考。灣仔分店食物水準係唔錯嘅,拎上手仲係熱,外皮咬落都係有聲發出,榛子朱古力醬收埋咗喺個撻中心,不過舊棉花糖似係後加上去,所以無任何烤過後融嘅跡象。味道都算唔錯,鍾意甜食嘅人可以不妨一試。忌廉蘑菇湯幾好飲,仲加咗好多蘑菇片落去,比連鎖披薩店嘅蘑菇湯略為淡少少,我個人比較鍾意哩個咸度😄

雲朵朱古力撻

忌廉蘑菇湯